Dodaj do ulubionych

Obchody w Gdańsku

07.05.15, 08:11
Niespodziewanie długa lista gości gdańskich obchodów zakończenia II wojny światowej ....informuje TV Republika

telewizjarepublika.pl/niespodziewanie-dluga-lista-gosci-gdanskich-obchodow-zakonczenia-ii-wojny-swiatowej,19769.html
Choć jest krytyka... dlaczego w Gdańsku ? Ważne, że czas i miejsce obchodów uznali ważni tego świata, że wezmą udział.
Obserwuj wątek
    • hardy1 Re: Obchody w Gdańsku 07.05.15, 08:38
      Rzekłbym - to nie jest aż tak długa lista gości.
      Jest jednak dłuższa pod względem znaczenia państw, niż w Moskwie. Taka rywalizacja, w polityce medialnie ważna.

PS. Wybrałbym inne miejsce na obchody zakończenia II wojny światowej w Europie. Westerplatte to miejsce na rocznicę rozpoczęcia. Na obchody Dnia Zwycięstwa wybrałbym... Wieluń, jako memento, i jednocześnie jak wielkie znaczenie miało to zwycięstwo, co zakończyło.
      • czuk1 Re: Obchody w Gdańsku 07.05.15, 09:37
        Właśnie ten Wieluń - jako początek ostatniej wojny światowej - jest znany nielicznym.
    • 1zorro-bis Re: Obchody w Gdańsku 07.05.15, 09:48
      dlaczego w Gdansku? No, tutaj sie ta cholerna wojna zaczela....
      • wscieklyuklad Re: Obchody w Gdańsku 07.05.15, 10:20
        Wojna zaczyna się najpierw zawsze w chorych umysłach.
        Pierwsze strzały padają w określonym miejscu.
        Jednak symbolika obrony Gdańska i Wybrzeża ma swoją głęboką wartość.
        To przecież tu właśnie bohaterski opór stawili westerplatczycy czy obrońcy Poczty Gdańskiej.
        To tu najdluzej trwaly walki z niemieckim agresorem.
        dla mnie miejsce jak najbardziej słuszne p8d względem wyboru.
        Wieluń nie ma odpowiedniej bazy logistycznej, zresztą był po prostu miejscem bandyckiego nalotu.
        Gdansk to symhol polskosci - SolidRnosc dawna dała temu wyraz
        • czuk1 Re: Obchody w Gdańsku 08.05.15, 09:52
          Przekonałeś mnie.
          Jestem zdegustowany i rozgoryczony. Nie mogłem brać udziału w tych uroczystościach. Liczyłem jednak, że Polacy zobaczą je w TV, w pełnej krasie. (w tym miejscu ........ są moje przekleństwa)
          TV publiczna łaskę mi robi, olewa ważne dla narodu momenty, nie transmituje najważniejszych wydarzeń. Czy po to by Polakom serwować nadal tylko głupie kabarety i idiotyczne seriale ? Tak było wczoraj ,nie transmitowano spotkania przywódców, sesji historycznej ,... .
          Jeśli są już uroczystośći transmitowane, to jak z łaski .... to zawsze te transmisje - szczególnie w TV INFO - prowadzone są bardzo nieprofesjonalnie, w sposób lekceważący widza , uniemożliwiający spokojne obejrzenie uroczystości. Widzimy główną uroczystość w małym okienku a na głównym ekranie trwa w tym czasie jakaś dyskusja, wywiad, komentarz na temat
          transmitowanych wydarzeń .

....te uwagi zgłosiłem na kontakt do TV INFO
          • 1zorro-bis Re: Obchody w Gdańsku 08.05.15, 10:39
            no wlasnie, no wlasnie....
            Oglasdalem rano w niemieckiej TV przemowienie szefa Bundestagu transmitowane na zywo.
            Niemcy obsypywali sie popiolem bez wykretow. I tak powinno byc.
          • sak.ral Re: Obchody w Gdańsku 08.05.15, 10:58

Mariuszu,wspomniałeś o TVP Info
            oni mają problem z odróżnieniem wiadomości od informacji

Mariuszu
            warto trochę pogadać o telewizji,ale to może innym razem
            • sorel.lina Re: Obchody w Gdańsku 08.05.15, 11:39
              Oprócz publicznej można pooglądać np. TVN 24, POLSAT NEWS, ...
              No i " jedyne prawdziwie polskie" medium - TV TRWAM. wink
              Nie, nie żartuję.wink
              Dopiero porównując różne źródła można wyrobić sobie w miarę obiektywne zdanie.
              • czuk1 Re: Obchody w Gdańsku 08.05.15, 13:34
                Sorelino. Liczę na państwowe media (tu TV INFO) , płacę abonament i ....mam prawo wymagać od nich wykonywania podstawowej - funkcji informowania społeczeństwa. Korzystam z multipleksów (nie ma tam TVN24 i POLSAT NEWS). A TV TRWAM ?.... nie jest uczciwa , nie spełnia rzetelnie swojej funkcji informacyjnej. Ta za dezinformowanie społeczeństwa
                (np. jednostronne wywiady, opinie, komentarze) telewizja ta powinna być ukarana przez Radę Radiofonii. Tam gdzie mam dostęp korzystam z różnych mediów, nawet mediów rosyjskich i ukraińskich (w zakresie polityki i muzyki),
                • sorel.lina Re: Obchody w Gdańsku 08.05.15, 13:52
                  czuk1 napisał:

> Sorelino. Liczę na państwowe media (tu TV INFO) , płacę abonament i ....mam pra
                  > wo wymagać od nich wykonywania podstawowej - funkcji informowania społeczeństw
                  > a. Korzystam z multipleksów (nie ma tam TVN24 i POLSAT NEWS). A TV TRWAM ?....
                  > nie jest uczciwa , nie spełnia rzetelnie swojej funkcji informacyjnej. Ta za d
                  > ezinformowanie społeczeństwa
                  > (np. jednostronne wywiady, opinie, komentarze) telewizja ta powinna być ukarana
                  > przez Radę Radiofonii. Tam gdzie mam dostęp korzystam z różnych mediów, nawet
                  > mediów rosyjskich i ukraińskich (w zakresie polityki i muzyki),

Czuku, masz rację! TV publiczna powinna spełniać funkcję publiczną. Niestety, rzeczywistość jest inna. Ja na ogół wybieram TVN24 i nieraz SUPERSTACJĘ. TV TRWAM tylko z ciekawości, co wymyślają "prawdziwi Polacy" i różni inni Macierewicze. wink
                  • czuk1 Re: Obchody w Gdańsku 08.05.15, 15:03
                    Te dwie stacje oglądam dorywczo .... tylko u sąsiadów a TV TRWAM tylko informacje/audycję ... która jest bezpośrednio po Apelu Jasnogórskim. Tam widać najbardziej tę stronniczość.
          • hardy1 Re: Obchody w Gdańsku 08.05.15, 11:41
            Też mnie to wkurzyło. Wszędzie "gadające głowy", a tak ważna wiadomość i informacja o spotkaniu w Gdańsku - praktycznie zero. Za to o jutrzejszej defiladzie w Moskwie - mnóstwo.
            • 1agfa Re: Obchody w Gdańsku 08.05.15, 12:03
              Cześć. Trochę "sprawozdawano" na tvn24. Zaczęło się po godz. 23.oo (zgodnie z kalendarzem wydarzeń historycznych, noc z 7/8), ale niestety to za mało - zwłaszcza że nie mogłem obejrzeć całości! Grano Góreckiego...
              Miałem nadzieję na powtórzenie nagrania, na inicjatywę (dzisiaj) innych stacji, w innych niż nocne godzinach - toć te Obchody są tego warte!! ale na te chwilę nie widzę.
              Z drugiej strony jestem przekonany, że przy powtórkach audycji dałoby się słyszeć zgrzytliwe (jak zwykle) odgłosy dudziarzy, że prezydent Komorowski (który tam był) wespól z muzyką Góreckiego ich zagłusza.
              Prezydent Komorowski dobitnie, głośno i wyraźnie powiedział, w którym roku (!!) i gdzie zaczęła się wojna, wspominając o wspólnocie dwóch totalitaryzmów. O pakcie Ribbentrop - Mołotow nade wszystko.
              Podobno było dużo dziennikarzy rosyjskich.

hardy1 napisał:

> Też mnie to wkurzyło. Wszędzie "gadające głowy", a tak ważna wiadomość i inform
              > acja o spotkaniu w Gdańsku - praktycznie zero. Za to o jutrzejszej defiladzie w
              > Moskwie - mnóstwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka