Dodaj do ulubionych

Włos się jeży

17.05.16, 09:57
Włos się jeży, ciarki po plecach przebiegają, pięści się zaciskają...

- Praworządność? Nie ma jej dzisiaj w Polsce. Jest tylko miałki autorytaryzm Kaczyńskiego - - Zajdzie totalna wymiana personalna w sądach. PiS bierze ludzi bez dorobku zawodowego, a oni są za to wdzięczni. Siłą rzeczy robią to, co władza chce. Starzy sędziowie mają poczucie, że to walka na śmierć i życie. To jak się zachowają teraz, za pięć czy dziesięć lat będzie oceniane. I dlatego chcą się zachować porządnie
- Nie ma wątpliwości. Będą zamykać po szczycie NATO i Światowych Dniach Młodzieży. Tych, którzy się napatoczą albo będą przeciwnikami tej władzy

/Ryszard Kalisz/

Warto posłuchać

polska.newsweek.pl/tomasz-lis-program-marcinkiewicz-wkrotce-rusza-procesy-pokazowe,film,385778.html#fp=nw
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: Włos się jeży 17.05.16, 10:01

Dla przypomnienia. Nie tylko Kamiński.

http://i65.tinypic.com/34dk689.jpg
      • sorel.lina Re: Włos się jeży 17.05.16, 10:27
        I Ty, Brutusie, (amerykański) przeciwko prawdziwym Polakom???!!!

http://i64.tinypic.com/2r632ow.jpg

http://i65.tinypic.com/2n7hxjc.jpg

Clinton krytykował Donalda Trumpa m.in. za jego plany budowy muru na granicy kraju z Meksykiem. Przyznał jednak, że „to, co się dzieje w USA, nie jest odosobnione”.

Wymienił wówczas Polskę i Węgry jako „dwa kraje, które nie byłyby wolne, gdyby nie Stany Zjednoczone i długa zimna wojna. Kraje, które teraz zdecydowały, że demokracja jest zbyt kłopotliwa. Chcą przywództwa w stylu putinowskim” – mówił.

„Dajcie mi autorytarnego przywódcę i trzymajcie z dala cudzoziemców. Nie brzmi to znajomo?” – porównał przywódców Polski i Węgier do Trumpa.

Stanowisko Billa Clintona jest ważne nie tylko dlatego, że jest on byłym prezydentem USA. Hillary Clinton wiele miesięcy temu zapowiedziała, że jeśli wygra wyścig do Białego Domu, jej mąż będzie jej doradzał w kwestiach gospodarczych. Jego opinie są więc opiniami doradcy (być może) następnego prezydenta Stanów Zjednoczonych.

[/i]

Ale PiS już wie, jak wyjaśnić słowa Clintona i innych amerykańskich polityków, senatorów: otóż są oni - jak zwykle - po prostu niedoinformowani, bo czerpią wiedzę tylko z jednej gazety. Polskojęzycznej, kłamliwej, chcącej Polsce szkodzić. smile

„Jeżeli Bill Clinton bazował tylko na jednej gazecie polskiej, nie chcę tytułu wymieniać, której przekaz jest jednoznaczny, jakoby to w Polsce działy się złe rzeczy, to mógł sobie taki pogląd wyrobić” – mówił w TVN24 Stanisław Piotrowicz.

No i wszystko jasne! smile

• hardy1 Re: Włos się jeży 17.05.16, 14:10
          Taa... jeeee... ! Wszyscy kłamią, nikt się nie zna - Parlament UE, Komisja Europejska, Komisja Wenecka, Rada Europy; były prezydent USA czerpie wiedzę li tylko z gazety "polskojęzycznej"...

Są jedyni prawdomówni, prawi i sprawiedliwi, po prostu chodzące cnotki, wzorce moralności, ich osiągnięcia zawodowe aż powalają na kolana... tylko znowu Naród nie dorasta im... tongue_out
          • ulisses-achaj Re: Włos się jeży 17.05.16, 14:28
            "List Otwarty do Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz do przedstawicieli władzy ustawodawczej i wykonawczej

Wołam z głębi mojego serca i umysłu! Nie psujcie i nie burzcie mi Ojczyzny! Protestuję!

Nie zgadzam się na gwałcenie przez Was prawa i łamanie konstytucji. Nie zgadzam się na bezwzględne i bezkarne zawłaszczanie państwa! Nie chcę być pozbawiona wpływu na obraz mojego kraju za granicą ani na moje życie tu, w Ojczyźnie!

Psujecie państwo!

Podporządkowaliście sobie bezkarnie funkcjonowanie wszystkich instytucji i urzędów, nie dopuszczając do ich kierownictwa innych przedstawicieli społeczeństwa niż wyznawcy Prawa i Sprawiedliwości.

Bronicie pozostałym przedstawicielom suwerena, na którego tak cynicznie się powołujecie, wyrażania opinii w sprawach dotyczących porządku prawnego w Polsce, w sprawach tworzenia ważnych ustaw i innych aktów prawnych. W nikczemny sposób podkopujecie autorytety szanowanych i zasłużonych ludzi, sami nie korzystając z ich mądrości i doświadczenia w sprawach zarządzania państwem.

Nie przestrzegacie konstytucyjnego trójpodziału władzy. W niewybaczalnym milczeniu, popartym milczeniem Kościoła, co mnie tym bardziej boli, bowiem jestem wierzącą i praktykującą katoliczką, a tym samym częścią tego Kościoła, sekundujecie rosnącemu nacjonalizmowi, rasizmowi i nazizmowi.

Wizji budowy waszego państwa nie można zapewne nazwać stricte putinizmem ani faszyzującym autokratyzmem, mimo że czerpiecie z nich liczne wzory i inspiracje. Wy tworzycie inny, nowy system. System tak plugawy jak podziemna aborcja.

Przez zmiany dokonane w środkach masowego przekazu fałszujecie informacje i w krzywym zwierciadle przedstawiacie to, co się dzieje w kraju. Stosowanymi fałszerstwami ogłupiacie i być może na lata demoralizujecie społeczeństwo.

Nie chcę żyć w waszym państwie!

Nie chcę żyć w tworzonych przez was obłudzie i kłamstwie. Nie chcę również żyć w poczuciu bezsilności i zagrożenia, swojego i swoich bliskich. Zdaję sobie sprawę, że najprawdopodobniej mój głos będzie głosem wołającego na puszczy. Jednak nie mogę milczeć i do zabrania głosu skłania mnie obowiązek sprzeciwu wobec zła oraz szczególne prawo z racji swojego statusu.

Mam 87 lat, za sobą trudne i pracowite życie. Za udział w walkach partyzanckich w latach okupacji, za tworzenie zakładowej struktury "Solidarności" w moim miejscu pracy oraz za działalność konspiracyjną w czasie stanu wojennego 3 maja 2008 roku zostałam odznaczona przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski "Polonia Restituta".

Ten zaszczyt, jakiego doznałam, daje mi szczególne prawo do obrony mojej ojczyzny. Nakłada wręcz na mnie taki obowiązek. Jest ona bowiem obecnie zagrożona niegodziwymi działaniami nieodpowiedzialnych i niekompetentnych ludzi, ludzi aroganckich i zadufanych w sobie.

Niestety, mój wiek i stan zdrowia nie pozwalają mi na uczestnictwo w protestacyjnych marszach Komitetu Obrony Demokracji. Zatem chociaż tym sposobem daję wyraz swojej zdecydowanej dezaprobacie i oburzeniu. Apeluję też do ludzi rozumnych, ludzi dobrej woli, odwagi i uczciwości o wsparcie mojego protestu".
            • sorel.lina Re: Włos się jeży 17.05.16, 14:36
              Uli... kto to...?
              • ulisses-achaj Re: Włos się jeży 17.05.16, 14:50
                Nikt "ważny", czyli normalna, trzeźwo myśląca, przyzwoita Polka
                • ulisses-achaj Re: Włos się jeży 17.05.16, 14:51
                  Z forum:

"

led2007 pół godziny temu

Oceniono 13 razy 1

Duda obiecał, że:
                  - dołoży na każde dziecko 500zł od drugiego poczynając
                  - nie dopuści do zamknięcia ani jednej kopalni i nie zwolni żadnego górnika
                  - reaktywacja Stoczni w Szczecinie
                  - przywróci poprzednie widełki wieku emerytalnego zamiast 67/67
                  - (ubranka dla dzieci chce 0 stawki VAT) czyli zlikwiduje VAT8% (przepisy unii ubranka muszą mieć nałożoną najniższą stopę VAT w danym kraju)
                  - obniży VAT do 22%,
                  - da prace młodym i mieszkania socjalne na start jeśli założy rodzinę Program ?Twoje mieszkanie?
                  - dźwignie pensje pielęgniarkom i w samej służbie zdrowia przynajmniej x2
                  - przewalutuje frankowiczów,
                  - zwiększy 3 krotnie kwotę wolna od podatku,
                  - podniesie renty i zwiększy emerytury,
                  - podniesie najniższą krajową do poziomu UE Polacy muszą godnie zarabiać,
                  - podwoi nakłady na polską naukę
                  - repolonizacja banków
                  - nowe opodatkowanie hipemarketów i banków
                  - lekarz i dentysta w każdej szkole
                  - darmowe przedszkola
                  - obniżenie CIT z 19 do 15% dla najmniejszych przedsiębiorstw zatrudniających min 3 osoby
                  - wycofanie się z pakietu klimatycznego
                  - stworzenie systemu obrony terytorialnej kraju z organizacji paramilitarnych
                  - likwidacja NFZ
                  - konstytucyjna ochrona lasów państwowych
                  - będę stał po stronie utrzymania polskiej waluty tak długo, jak to tylko konieczne, by Polacy mogli żyć godnie i bezpiecznie
                  - będę bronił polskiej ziemi przed wykupem
                  - będę aktywnie działał na rzecz odbudowy nowoczesnego polskiego przemysłu dającego Polakom miejsca pracy i godne wynagrodzenia
                  - wyrównanie dopłat bezpośrednich dla rolników
                  - polscy rolnicy powinni dostac należne im rekompensaty związane z embargiem rosyjskim
                  - zmian dotyczących tzw. ustaw śmieciowych.
                  - Odejście od kryterium zysku w służbie zdrowia
                  - NFZ powinna być zlikwidowana, pieniadze na ochronę zdrowia przekazac wojewodom
                  - informatyzacja ochrony zdrowia
                  - sieć szpitali zapewniajace pacjentom bezpieczeństwo.
                  - wzrost liczby lekarzy i pielęgniarek
                  - prawo rodziców do decydowania o edukacji swoich dzieci
                  - likwidacja gimnazjow, przywracenie 8- klasową szkołę podstawową i 4-letnie liceum
                  - likwidacja systemu testowego
                  - umacnianie polskiej kultury, instytucji jej służących
                  - promowania treści, które dają poczucie dumy z naszej wspólnoty
                  - zlikwidowanie dysproporcji pomiędzy klientami banków a tymi instytucjami
                  - opłaty za usługi bankowe na takich zasadach i wysokości jak w innych krajach UE
                  - Bankowy tytuł egzekucyjny, przekleństwo wielu polskich rodzin, musi być zlikwidowany
                  - Zwiększenie popytu poprzez podniesienie płac, wsparcie eksportu- program uruchomienia biliona 400 mld zł. na inwestycje, łącznie z funduszami europejskimi
                  - rozwój budownictwa mieszkaniowego
                  - Program reindustralizacji
                  - odbudowanie polskiego przemysłu
                  - wycofanie się z paktu klimatycznego
                  - instytucje naukowe muszą zostać odbiurokratyzowanie
                  - pałac prezydencki bedzie miejscem, gdzie na neutralnym gruncie mogą spotkać się przedstawiciele różnych grup społecznych
                  - Będę Prezydentem, który nie unika trudnych sytuacji, który nie ucieka, jest arbitrem
                  polska gospodarka musi być oparta na wolności działalności gospodarczej, własności prywatnej oraz solidarności, dialogu i współpracy partnerów społecznych
                  - Powołanie Narodowej Rady Rozwoju
                  - Powolanie Rada Przedsiębiorczości
                  - sprawna i skuteczna dyplomacja
                  - stworzenie bezpieczeństwa energetycznego

Czekamy...".
              • sorel.lina Re: Włos się jeży 17.05.16, 15:00
                Profesor o swoim asystencie.

Profesor Jan Zimmermann był promotorem pracy doktorskiej Andrzeja Dudy na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego. Kilka miesięcy temu powiedział: ubolewam nad tym, że mój wychowanek łamie konstytucję. Za te słowa spadła na niego fala krytyki. – Trochę żałuję, ale nie można się chować – mówi dziś. I kreśli sylwetkę prezydenta.

Prof. Jan Zimmerman w rozmowie z "Kulturą Liberalną" mówi o swojej relacji z głową państwa. "Był bardzo miłym, ciepłym, ujmującym człowiekiem" – wspomina swojego dawnego asystenta. Zauważa, że ten bardzo się zmienił pod wpływem polityki PiS. Po wywiadzie, jakiego udzielił, miał okazję rozmawiać z Dudą. "Andrzej, miałeś do spełnienia wielką rolę historyczną. Mogłeś po prostu być sobą i mogłeś być prezydentem wszystkich Polaków, a nie jesteś. Pomyśl, jaką masz szansę w historii, w podręcznikach mogliby o tobie pisać” – tak mu to wyrzuciłem. On odpowiedział, że pozostanie przy swoim" – opowiada.

Zimmerman ocenia, że Duda przyjął autorytarny kierunek rządzenia, jak to określa, "przesiany przez psychikę" prezesa. Wcześniej nie miał z nim tyle wspólnego, nie był tak zacietrzewiony w poglądach, tłumaczy profesor. "Usztywnił się, (...) zrobił się strasznym klerykałem. Jego uległość wobec hierarchii kościelnej nie jest moim zdaniem w porządku" – dodaje. Podporządkowanie innym ma być rozpoznawalną cechą prezydenta. Bez kogoś nad sobą jest jak dziecko we mgle. "Ma taki charakter, że kiedy przyjdzie mu o czymś rozstrzygać, woli komuś ustąpić, nie chce lub nie umie wiązać się odpowiedzialnością. Czy taki ktoś może być prezydentem? Dobrym prezydentem? Nie" – stwierdza.

Profesor przewiduje, że kadencja Dudy nie będzie chlubną kadencją, ale na pewno jest mu go żal. Jego zdaniem, Duda nie umie radzić sobie z pełnioną funkcją, został w nią wręcz wmanewrowany. Sterowany przez Kaczyńskiego jest drugorzędną postacią polskiej polityki – uważa profesor. Zimmerman współczuje dawnemu wychowankowi, choć nie jest dumny, że łamie konstytucję. "Cóż z tego, że znam go od lat, a jak byłem chory, przynosił mi sernik. Relacje prywatne powinny ustępować ocenie, czy ktoś się nadaje na dane stanowisko" – przyznaje profesor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka