15.12.16, 13:11
... est mater studiorum.
Powtórzę więc, bo warto.

Iwo Białynicki-Birula to jedna z najważniejszych twarzy w polskiej nauce. Ceniony fizyk ma na swoim koncie liczne odkrycia, a sam przez kilkadziesiąt lat pracy wychował kolejne pokolenia ludzi nauki. W masowej świadomości pojawił się jednak dopiero, kiedy uderzył w PiS.

Profesor Iwo Białynicki-Birula nie pozostawił wątpliwości co do tego jak "dobra zmiana" wpływa na polską naukę. Co miał do powiedzenia wyłożył wprost i to prosto w twarz Andrzeja Dudy i Jarosława Gowina. Zapytany przez naTemat o komentarz w tej sprawie, z klasą odmawia, nie chcąc stawać się twarzą politycznego sporu.

– Nie, nie zechciałbym porozmawiać o poniedziałkowym wydarzeniu, ponieważ powiedziałem już na ten temat wszystko, co miałem do powiedzenia. Na inne tematy (na przykład o fizyce) mogę rozmawiać, ale temat ignorantów pragnących się wedrzeć na teren nauki jest dla mnie zakończony – pisze do nas w odpowiedzi. I rzeczywiście, na temat relacji PiS-nauka powiedział już dużo.

Prof. dr hab. Iwo Białynicki-Birula urodził się w 1933 roku. Jest rodowitym warszawiakiem. Obecnie pracuje w Centrum Fizyki Teoretycznej PAN jako specjalista od fizyki kwantowej. Jego dorobek oceniany jest jako wybitny wkład w światową naukę. To polskiemu profesorowi zawdzięczamy ogromne postępy w badaniu atomu.
Już podczas edukacji w technikum mechanicznym wygrał Olimpiadę Fizyczną. Dzięki temu dostał się na studia na Uniwersytecie Warszawskim. Tuż po doktoracie obalił jedną z powszechnie przyjętych teorii. Po studiach przez kilka dziesięcioleci pracował na UW, a od 1980 roku do dziś obecny jest w PAN.

Wśród wyróżnień znajdziemy Nagrodę Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, nazywaną "polskim Noblem". Otrzymał ją za pracę dotyczącą pola elektromagnetycznego. Jego odkrycia pozwoliły na wypełnienie luk w teorii, które istniały od kilku dekad.
– Dokonania prof. Białynickiego–Biruli pogłębiają wiedzę o jednej z czterech podstawowych sił przyrody: oddziaływaniu elektromagnetycznym. Wyniki jego badań dotyczących fal elektromagnetycznych, a zwłaszcza światła, mogą w przyszłości zostać zastosowane do budowy zaawansowanych urządzeń, wykorzystujących te fale, np. laserów – argumentowała kapituła nagrody.

Ale co tam profesor! Co tam jakiś naukowiec! "Eksperci smoleńscy" min. Macierewicza, "eksperci od szkolnictwa" min. Zalewskiej, oooo, to są prawdziwi "iluminarze" nauki, niosący wysoko... "kaganiec" oświaty!

Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: Repetitio 15.12.16, 13:13
      P.S. Ten "kaganiec" to jak "nazwisko" carycy Katarzyny - "Wielka". smile
      • sorel.lina Re: Repetitio 15.12.16, 13:26
        Dziennikarzom też trzeba nałożyć kaganiec! Odciąć dostęp do informacji.

http://i63.tinypic.com/2eob32s.jpg
        • wscieklyuklad Re: Repetitio 15.12.16, 15:40
          A ten cwaniaczek nie musi gnać z jednej do trzeciej pracy, żeby zarobić na życie.
          Dlatego jest ukochanym politykiem Fool- lonii.https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/15540816_10207462497152908_4666833984079391576_o.jpg?oh=912ed720852426f128ded53d79f47e34&oe=58F3E278

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka