wscieklyuklad
16.04.20, 10:08
Ujawniamy: Duda robi kampanię za publiczne pieniądze. KRUS rozesłał jego list nawet do 1,3 mln osób.
nsekwentnie popieram działania sprzyjające rolnikom i służące polskiej wsi” - napisał Andrzej Duda w liście, który dostało ok. 1,3 mln ubezpieczonych w KRUS. “To bezczelne korzystanie z przewagi władzy do eliminowania konkurencji” - komentuje dr Grzegorz Makowski, ekspert Fundacji Batorego
Do czytelnika OKO.press tuż po świętach wielkanocnych przyszedł list z Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. W środku było kilka pism. Pierwsze z nich informowało, że dzięki “tarczy antykryzysowej” ubezpieczeni w KRUS, czyli rolnicy i ich domownicy, są zwolnieni ze składki emerytalno-rentowej za II kwartał 2020 roku. Muszą jedynie opłacić ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie. W przypadku naszego czytelnika oznacza to 292 zł oszczędności.
Do tej miłej wiadomości dołączono m.in. ulotkę z “Kodeksem Etyki Żywnościowej” i dwa powiązane z nią listy.
W pierwszym, datowanym na 13 marca,
Prezydent
RP dziękuję ministrowi rolnictwa za opracowanie kodeksu. Przy okazji Andrzej Duda zapewnia, jak wiele znaczy dla niego dobro polskiego rolnika i wsi:
“Konsekwentnie popieram działania sprzyjające rolnikom i służące polskiej wsi.
Jestem przekonany, że korzystne otoczenie prawne i ekonomiczne działalności rolniczej oraz dobre warunki życia i gospodarowania na terenach wiejskich w dłuższej perspektywie służą wszystkim Polakom” – napisał prezydent do ministra.
Wielka korupcja”
W drugim liście z kwietnia 2020 Jan Krzysztof Ardanowski tłumaczy, czym jest “Kodeks Etyki Żywnościowej”, a przy okazji dziękuje Andrzejowi Dudzie za objęcie nad nim patronatu”, zapewniając, że
prezydent szczególnie troszczy się o rolników:
“Prezydent Duda, kontynuując myśl polityczną i społeczną śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, w swoich działaniach szczególną troską otacza wieś i rolnictwo.
Ja, jako Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako odpowiedzialny w rządzie a stabilność produkcji żywności w Polsce, i wszechstronny rozwój obszarów wiejskich, zawsze mogę liczyć na życzliwość i wsparcie ze strony Pana Prezydenta” – napisał minister do prezydenta.