Dodaj do ulubionych

Bracia geniusze

27.02.26, 10:48
big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin

https://scontent.fwaw3-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/643369258_2490426268042082_4556535167934734864_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=e06c5d&_nc_ohc=bcjGbXNLfF0Q7kNvwGY2ERO&_nc_oc=Adlrq-Bp16-qs_kuKsF0Te-MWJztRRjbAyUBMRC7jzWT0nurOFsEpmeLVe216TjiyNk&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fwaw3-2.fna&_nc_gid=nF7ZUq3Edp7kHCYopxUgKg&oh=00_AfvO-0YbRIrkTHfQ2ncIjNgkw1jhuDbSpenhTamQhuoDFw&oe=69A75295
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: Bracia geniusze 27.02.26, 11:04
      O hipotetycznej dyspucie dwóch "geniuszy", z których każdy uważa, że jego mądrość jest niedościgniona i nieosiągalna dla zwykłego śmiertelnika...
      Katarzyna Dorycka:

"SPOTKANIE TRUMP-KACZYŃSKI, KULT WŁASNEGO „GENIUSZU”.

W rzeczywistości takie spotkanie byłoby walką o dominację.
      Zwróć uwagę na kluczowe punkty wspólne: żaden z nich nie słuchałby drugiego.
      Obaj potrzebują rozmówcy tylko po to, by potwierdził ich wielkość. Potrzeba lustra, nie partnera.
      Obaj używają wyzwisk do dehumanizacji przeciwnika.

Dla Trumpa to "szumowiny", dla Kaczyńskiego "element animalny". Cel jest ten sam: odebranie oponentowi prawa do bycia człowiekiem.
      Język jako bat.

Kult jednostki. Obaj wierzą, że ich mądrość jest darem dla narodu, a każdy, kto tego nie dostrzega, jest albo głupi, albo opłacony przez wrogie siły.
      Mądrość czy kompleksy?

Spójrzcie na te cytaty.
      Jeden uważa się za 'stabilnego geniusza', drugi twierdzi, że mądrzejszych od niego 'w zasadzie nie ma'.
      Kiedy wierzysz w swoją absolutną wyższość, każdy, kto ma inne zdanie, przestaje być człowiekiem.
      Staje się 'robactwem', 'elementem animalnym' lub 'mordą zdradziecką'.

To nie są przypadkowe emocje.
      To systemowy język pogardy, który ma nas dzielić, by łatwiej było nami rządzić.
      Czy naprawdę chcemy liderów, którzy zamiast nas reprezentować, po prostu nami gardzą?

Obaj liderzy publicznie deklarują, że ich inteligencja jest zjawiskiem unikalnym w skali światowej.
      Są do siebie bardzo podobni i mówią podobnie.

Donald Trump, cytat:
      „Właściwie przez całe życie moimi dwoma największymi atutami była stabilność psychiczna i bycie, no cóż, naprawdę inteligentnym. [...] Myślę, że to określa mnie nie jako mądrego, ale jako geniusza... i to bardzo stabilnego geniusza!”
      „Moje IQ jest jednym z najwyższych
      – i wszyscy o tym wiecie! Proszę, nie czujcie się przez to głupi lub niepewni, to nie wasza wina.”

Jarosław Kaczyński, cytat:

„Mówiąc zupełnie szczerze: mało jest mądrzejszych ode mnie na świecie, a w zasadzie ich nie ma. [...]
      Ja rzadko spotykam takich mądrych ludzi jak ja.”

„Ja mam tę rzadką cechę, że potrafię przewidzieć bieg zdarzeń. To jest intuicja historyczna, której inni po prostu nie posiadają.”

JĘZYK POGARDY I DEHUMANIZACJI, FURIA NARCYSTYCZNA
      Gdy ktoś podważa ich „mądrość”, staje się wrogiem, którego należy opisać w kategoriach biologicznych lub patologicznych.

Donald Trump o oponentach:
      „Robactwo”:
      „Przysięgamy wam, że wyplenimy komunistów, marksistów, faszystów i radykalnie lewicowych zbirów, którzy żyją jak robactwo w granicach naszego kraju.”

„Psy i Szumowiny”
      Często nazywa przeciwników „psami” lub „ludźmi o niskim IQ”, sugerując ich podrzędność biologiczną.

Jarosław Kaczyński o oponentach:
      „Element animalny”:
      „To są ludzie, którzy mają taki gen zdrady. To jest ten najgorszy sort, to jest element najbardziej zdemoralizowany, w zasadzie animalny.”
      „Kanalie i Mordy zdradzieckie”
      : „Wiem, że boicie się prawdy, ale nie wycierajcie swoich mord zdradzieckich nazwiskiem mojego świętej pamięci brata. Zniszczyliście go, zamordowaliście, jesteście kanaliami!

WIZJA „OCZYSZCZANIA” I ZNISZCZENIA

Dla obu liderów polityka to nie kompromis, lecz misja usunięcia „zła”.

Trump - Obiecuje „osuszenie bagna” i „ostateczną bitwę” z „wewnętrznym wrogiem”, którego uważa za groźniejszego niż Rosja czy Chiny.

Kaczyński - Mówi o konieczności „odszczurzania” instytucji, walce z „układem” i otwarcie deklaruje w przypływie emocji: „Zniszczymy tych ludzi”.

Zestawienie tych cytatów pokazuje, że mamy do czynienia z identycznym mechanizmem sprawowania władzy.
      Obaj liderzy:
      - Aprobatę uznają za dowód swojej mądrości.
      - Krytykę uznają za dowód zdrady lub choroby psychicznej przeciwnika.
      - Język nienawiści traktują jako narzędzie „mówienia prawdy”, co ich zwolennicy interpretują jako siłę, a przeciwnicy jako czystą agresję.
      W tym układzie nie ma miejsca na dialog – jest tylko podział na „oświeconego wodza” i „całą resztę”, którą trzeba albo sobie podporządkować, albo zniszczyć."
      Katarzyna Dorycka

Obaj potrzebują też publiczności, żeby mieli przed kim rozpościerać pawi ogon.
      Mniej pogardzam obu "geniuszami", bardziej tymi, którzy łapią się na ich sztuczki i ich język ...
      • sorel.lina Re: Bracia geniusze 27.02.26, 11:08
        Też bracia geniusze big_grin

https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/644131450_2143674113046234_6350187677608759606_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=e06c5d&_nc_ohc=8BxYq5aV96cQ7kNvwEO4AHq&_nc_oc=Adl4KRL6p-Gtqdx1MdPuJjNEmxWuZ-qvsPij-QApw9XTb67i96qSS88mUmdMw_BLANQ&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fwaw3-1.fna&_nc_gid=Go6s6E7oheMU4qXvK4r72A&oh=00_AfuyJYVHEV9Ix5VIK1BwuizB2ylDlv44R7w2DGEAo-BMtQ&oe=69A73B73
        • sorel.lina Re: Bracia geniusze 27.02.26, 11:11
          MAGA Trumpa
          „Kiedy gardzisz innymi,
          gdy pompujesz swe ego,
          gdy wzrok forsa przesłania…
          Chiński prztyk… i poległo.
          Z.B.

https://scontent.fwaw3-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/643923409_26129544006662708_4689649207549772399_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=13d280&_nc_ohc=aTJyV1v21BIQ7kNvwHmN-jC&_nc_oc=AdnVck5wzZcF0KTbqYI--IjMDKfSNNCtoydXzSrbl_PIOEC7nDdwx3i2AfPF1AvZwk8&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fwaw3-2.fna&_nc_gid=oSyOu071XSRGeUD5v5KSwQ&oh=00_Afv_kosdSQWjhgi0g7wTCSgcjPYEaSCbgdIyCJ_tl8pgKQ&oe=69A726C7
          • sorel.lina Re: Bracia geniusze 27.02.26, 11:28
            Jak Amerykanie oceniają swojego prezydenta? Pokażą to wybory "połówkowe" do Kongresu. Na razie z sondaży wynika, że wygrają je Demokraci. Będzie to dowód na niezadowolenie obywateli USA z rządów Donalda Trumpa.
            ''Z najnowszych badań pracowni Emerson wynika, że obecnie Trump cieszy się poparciem 43 proc. badanych, a 55 proc. ocenia jego prezydenturę negatywnie. Wynik poparcia netto jest więc najniższy w tej kadencji i wynosi -12 pkt proc. Jeszcze miesiąc temu wynosił on -8 pkt proc''
            • dunajec1 Re: Bracia geniusze 27.02.26, 16:00
              Moze by tak "rzad na uchodztwie" wyslal sbafce na spotkanie z tym..no tymmm Trampkiem zeby se pogadali?.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka