Dodaj do ulubionych

sklep zoologiczny

21.09.09, 13:45
Zostałam nagle opiekunem akwarium. Gdzie jest dobry sklep
zoologiczny z nastawieniem na akwarystykę? Ktoś cos poleci? jestem
zielona :(
Obserwuj wątek
    • kasiaole63 Re: sklep zoologiczny 21.09.09, 16:42
      zoo nemo w błękitnym centrum
      • w.iwo Re: sklep zoologiczny 21.09.09, 17:45
        tej samej firmy sklep naprzeciwko piekarni, tuż przy targu ma sympatycznego
        sprzedawcę - przez ostatni rok uzyskuję tam informacje i rady dotyczące
        akwarystyki... czasem bezcenne ;)

------------------------------------------------------
        • mamazlegionowa Re: sklep zoologiczny 21.09.09, 21:29
          byłam dzis w sklepie nemo w błękitnym zaopatrzeć się w siatkę do odłowu narybku
          pielęgnicy (musze zabrac akwarium od koleżanki i zrobic przewóz działającego
          akwa). Stałam sobie przy baniaczkach i z przerażeniem zobaczyłam jak pan poleca
          swojej koleżance do 10l akwarium 3 neonki, molinezje i coś jeszcze. Odradził jej
          welonke i skalara co prawda ale w 10l to nawet ja wiem że wiele sie trzymac nie
          da. Z tego co mówiła owa pani akwa ma tylko filtr, nie ma grzałki :(

Chciałam kupic roslinki ale nie wyglądały zachęcająco :(

Chyba spróbuje przy targu
          • mamaaga9 Re: sklep zoologiczny 22.09.09, 09:37
            ja mam akwarium ok 400l i tez nie ma grzałki :-)
            a rybki mają się dobrze
            • ralphie Re: sklep zoologiczny 22.09.09, 10:40
              W moim 350L też grzałki brak, okazała się zbyteczna. Temp. pokojowa w zupełności
              wystarcza do utrzymania właściwej w zbiorniku.
              Co do 3 neonków w 10L... hmmm, tragedią to nie jest. Neonki nie wymagają zbyt
              wiele, jednak to rybka stadna, a 3 osobniki to raczej nie stado. Inna sprawa, że
              z moich obserwacji wynika, że rybki urodzone w niewoli mają już nieco inne
              przyzwyczajenia i w przypadku moich neonów stado wręcz im przeszkadzało :)
              A co do sklepów to potwierdzam, Nemo w błękitnym i przy targu. Jest jeszcze
              Rybka przy Warszawskiej, w ZOO Adam jako początkującemu sprzedano mi roślinę
              terrarystyczną twierdząc, że to akwarystyczna. W Nemo przeprowadziłem nawet dość
              pouczającą rozmowę wyjaśniającą kataklizm ekologiczny w zbiorniku ;)
              Pozdrawiam
              • mamazlegionowa Re: sklep zoologiczny 22.09.09, 11:34
                no dobrze, tylko w tych 10l poza neonkami miały byc też molinezje i
                jakies inne rybki. Duzo za dużo. Neonki muszą mieć miejsce do
                pływania.

• mamazlegionowa Re: sklep zoologiczny 24.09.09, 21:43
          byłam w sklepie koło targu i rozmawiałam z sympatycznym sprzedawcą. Dostałam
          wiele dobrych rad. Wyszłam zadowolona :)
    • foamclene Re: sklep zoologiczny 22.09.09, 11:03
      najlepszy chyba pod stacja PKP
      nie wiem jakie masz akwarium ale jesli chodzi o morskie to chyba
      jedyne miejsce w legionowie
      nie wiem kto teraz tam pracuje, ale na pewno jesli chodzi o samego
      wlasciciela znam sie na rzeczy
      • mamazlegionowa Re: sklep zoologiczny 22.09.09, 11:40
        sam własciciel zna sie na ptakach, to wiem bo jest znanym hodowcą.
        Akwarium mam słodkowodne, spadkowe, zaczynam przygode z akwarystyką.
        • mamazlegionowa Re: sklep zoologiczny 10.01.10, 14:41
          Po kilku miesiącach zabawy w akwarystykę mogę podsumować rynek sklepów
          zoologicznych w Legionowie:
          1. Sklepy Nemo. Są tam ludzie znający się na rzeczy. Jednak udało mi się tam już
          kupić zgniłą wgłebkę, chorą rybę i witaminy z 1 miesięcznym terminem ważności...
          Nieraz kupowałam i było całkiem OK. Sklep na 4+
          2. Sklep w Maximie. Akwarystyka wydaje sie być dodatkiem do karmy dla psów,
          kotów. Ryby jakieś są ale mało pokarmów. Ostatnio udało misie kupic nawóz - cena
          dość wysoka.
          3.Sklep przy PKP. Całkiem rozsądne ceny i spore upusty. Na razie na plus ale
          jeszcze mało korzystałam...
          • zbiwas Re: sklep zoologiczny 13.01.10, 23:58
            Legionowskie sklepy akwarystycze odwiedzam dosyć regularnie choć rzadko kupuję
            coś większego. Zwykle kończy się na jedzeniu dla rybek. Ale przy tej okazji
            widziałem już różne rzeczy i nie dziwi minie stado rybek w 10 litrowym akwarium.
            Modzi sprzedawcy mają naprawdę ciekawe pomysły (biedne rybki). Chyba już w
            każdym z wymienionych sklepów wcisnęli mi jakiś niedrogi bubel. Więc wybierając
            się na tego typu zakupy lepiej nie liczyć na dobry humor sprzedawców (każdy chce
            żyć) i warto nawet w internecie coś na ten temat poczytać.
            • ralphie Re: sklep zoologiczny 14.01.10, 08:37
              Przypomniał mi się jeszcze jeden sklepik, zdaje się o nazwie "Rybka" przy dawnej
              pizzerii Lucia. Pani tam obsługująca ciemnoty nie wciskała, zdarzyło się widzieć
              rybkę do góry brzuchem ale przynajmniej nie chciała sprzedać rybek póki nie
              przejdą kwarantanny, radą służy również. Ekipa sprzątająca zakupiona w tym
              sklepie dzielnie ponad rok wypełnia swe obowiązki i rozrosła się całkiem
              przyzwoicie, aż za bardzo ;)
              • mamazlegionowa Re: sklep zoologiczny 28.03.10, 10:47
                A ja się dziś zdenerwowałam. W ciągu jednego dnia udało mi się zakupić:
                - w Nemo w Błękitnym: kolby dla świnki morskiej ważne do 10.2009, pokryte
                pajęczyną :(
                - w Nemo na Sobieskiego: karmę dla rybek ważną do 2008 roku <szok>
                Niestety nie mam paragonów i możliwości reklamacji. Rozumiem że przeterminowane
                produkty to straty dla sklepu no ale to już chyba przesada :(
                Niestety żarcia nie będę już tam kupować :(
                • mamazlegionowa Re: sklep zoologiczny 31.03.10, 23:17
                  druga sprawa załatwiona pomyślnie. Pozostaje tylko patrzeć na daty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka