Dodaj do ulubionych

Brak koordynacji.

23.04.10, 13:16
Brak koordynacji to coś co poraża nas na co dzień gdy widzimy jak ulica niedawno wyremontowana zostaje rozkopana. Przykład jaki chciałem poruszyć to budowa nowej ulicy która ma połączyć Polną/Kwiatową z ulica Piaskową w rejonie przejazdu kolejowego.

Inwestycja jest już częściowo wykonywana przez PKP, która modernizuje trasę kolejową. Swoje kilkadziesiąt metrów dorzucił także GDDKiA, wylewając asfalt pod wiaduktem. Ciekawe co z tego wyjdzie gdy do akcje wejdzie kolejny inwestor, Legionowo. Otóż sprawa wygląda tak. GDDKiA wykonała drogę pod wiaduktem bardzo wąską, zmieści się tam jeden samochód, będzie ruch wahadłowy? Kiedy zjeżdżamy z tego kilkudziesięciu metrowego wąskiego odcinka wjedziemy na kostkę brukową w która zainwestowało PKP. Droga też jest wąska, a do tego jej szerokość jest zmienna. Co ciekawe obok będzie najprawdopodobniej niezaplanowany parking, tylko nie rozumiem czemu zostało wykonane wzniesienie oraz ściana betonowa? Może projektant chciał urozmaicić rzeźbę terenu. Być może chodziło o peron przeładunkowy, jednak nie wiem po co taki w Legionowie i to o takich rozmiarach. Na moje oko całość będzie mieć około 300 metrów długości!

Jak widzi to wszystko miasto nie mam pojęcia. Na pewno będzie trzeba poszerzyć odcinek pod wiaduktem. Nie widzę też w praktyce użytkowania jako normalnej drogi odcinka wyremontowanego przez PKP. Moim zdaniem nie potrzeba było wielu pieniędzy tylko zwykłej koordynacji robót. Nie wiem czyja to wina, być może PKP która nie chciał współpracować z miastem. Może to wina miasta które za późno obudziło się ze swoim pomysłem na nową drogę. Pewno jest jedno, albo zapłacimy więcej, albo całość będzie przypominała prowizorkę tak jak ścieżka rowerowa na Polnej.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Brak koordynacji. 23.04.10, 13:34
      wiesz, az spojrzalam na mape, ale nijak nie moge zrozumiec jak
      chcesz polaczyc Polna/Kwiatowa z Piaskowa.....

mozesz mi to przyblizyc??????
      • polokokt Re: Brak koordynacji. 23.04.10, 13:59
        tak pi razy drzwi, Wrzosowa ma być przedłużona pod wiadukt i plan był taki, że
        dalej ma ta ulica iść wzdłuż torów tak mniej więcej w okolice skrzyżowania
        Piaskowej i Kolejowej.
        No i faktycznie, to co zostało zrobione w okolicach nowej stacji PKP i wiaduktu
        nie bardzo rokuje na możliwośćo obsługiwania dużego ruchu samochodowego.
        Pozdrawiam
        • lmolinski Re: Brak koordynacji. 23.04.10, 14:26
          mi się wydaje, że koordynacja to taki ideał. Wszyscy w niego wierzą
          ale i tak wiadomo, że nie ma szans na sprawną koordynację wszystkich
          inwestycji. Dlaczego? Bo w realizacji różnych zadań biorą udział
          różne podmioty, realizujące zamówienia dla różnych instytucji w
          ramach różnych umów i różnych priorytetów. Umowy te rozmijają sie w
          czasie, w założeniach itp. co jest oczywiste dla każdego kto
          realizuje zamówienia np. w ramach PZP (a tutaj głównie o takie nam
          chodzi). Jedynym wyjściem byłaby realizacja wszystkich remontów w
          ramach jednej umowy z jednym wykonawcą czy konsrocjum. Z oczywistych
          względów to niemożliwe:P
          • hubert_sikorski Re: Brak koordynacji. 23.04.10, 14:38
            Nie trzeba żadnych wspólnych wykonawców czy konsorcjów. Wystarczy że każdy z
            inwestorów (Legionowo, GDDKiA oraz Polskie Linie Kolejowe) przyjmą tą samą
            kategorie drogi (ta sama szerokość, podbudowa i nawierzchnia). Przecież
            połączenie odcinka PKP i GDDKiA to jest garb który będzie trzeba pokonywać z
            prędkością max 20 km/h.

Droga ta jest świetnym pomysłem, odciąży skrzyżowania na Piaskach.

Koordynacja prac to nie żaden wymysł, to nasze prawo. Mamy prawo oczekiwać od
            wszystkich tych instytucji najefektywniejszego wykorzystania NASZYCH PIENIĘDZY.
            • lmolinski Re: Brak koordynacji. 26.04.10, 12:27
              Koordynacja tego typu działań wymagałaby osobowego zaangażowania.
              nie jestem specjalistą w tym fachu ale zastanawiam się jakie
              uprawnienia miałby mieć ewentualna osoba koordynująca i z czyjego
              ramienia działać (miasta, powiatu?). Łatwiej byłoby powołać taką
              funkcję gdyby w zakres prac podlegałaby koordynacja inwestycji
              realizowanych np. przez samorząd. Ale w tym przypadku - co już
              zostało powiedziane, mamy kilka instytucji i każda realizuje swoje
              zamówienie. Naprawde nie wiem jaki zakres uprawnień miałby mieć
              koordynator zeby ingerować w zamówienia zarówno pkp, miasta i innych
              tak aby były one spójne. Można chyba jedynie mieć nadzieje, że
              władze zaangażowanych podmiotów zechcą negocjować, uzgadniać,
              dzieliś się planami tak aby nie krzywdzić mieszkańców i wydawać
              publiczne pieniądze rozsądnie. A tym powinny być chyba najbardziej
              zainteresowane władze miasta i powiatu jako podmiotu bezpośrednio
              zależne od poziomu zadowolenia elektoratu.
    • kwitkows Re: Brak koordynacji. 24.04.10, 09:56
      hubert_sikorski napisał:
      > Brak koordynacji to coś co poraża nas na co dzień gdy
      > widzimy jak ulica niedawno wyremontowana zostaje rozkopana.
      > Przykład jaki chciałem poruszyć to budowa nowej ulicy która
      > ma połączyć Polną/Kwiatową z ulica Piaskową...
      Faktycznie widać totalny brak koordynacji. Ale w Polsce to się po prostu nie mogło udać. Mój jedyny pomysł jest taki, że po zakończeniu robót przez PKP, miasto dobuduje drugą połowę drogi wzdłuż stacji na terenie, który teraz jest za płotem (to już chyba miejskie?). Bo przecież PKP nie może zbudować nic na cudzym terenie. A połączenie inwestycji PKP+miasto pewnie jest nierealne prawnie. Miasto musiało by się dorzucić do inwestycji PKP albo ogłosić przetarg tak aby wygrała ta sama firma... paranoja.

Swoją drogą czy gdzieś jest na sieci plan jak mają wyglądać te drogi po przebudowie? W tym roku ma być jeszcze zrobiona Plantowa, która też w jakiś sposób się połączy chyba z inwestycją przy torach.

> Co ciekawe obok będzie najprawdopodobniej niezaplanowany
      >parking...
      Rampa kolejowa w tym miejscu to była pewnie pierwsza inwestycja kolejowa w historii Legionowa. Cały czas tam była, może ze względu na wojsko musi być ciągle utrzymana. Nie jest to żadna nowość... Ale dzięki takiej konstrukcji jaka jest robiona będziemy mieli dodatkowy wielki parking. Ja tam jestem zadowolony.
      • pleg Re: Brak koordynacji. 24.04.10, 10:28
        > Rampa kolejowa w tym miejscu to była pewnie pierwsza inwestycja kolejowa w hist
        > orii Legionowa. Cały czas tam była, może ze względu na wojsko musi być ciągle u
        > trzymana.

Gdzieś czytałem, że przebudowa stacji to żadna inwestycji tylko remont, zatem
        skoro rampa była - to trzeba ją odtworzyć (rampa dla czołgów żeby nie było
        wątpliwości). W Legionowie nie ma już żadnego czołgu, ale wojsko ma swoje
        wymagania (o przepraszam jeden jest na pomniku przed siedzibą dowództwa).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka