Dodaj do ulubionych

Telewizja cyfrowa

26.10.11, 09:25
Witam . Mam prośbę o radę . Gdzie w Legionowie można kupić dekoder czy jak to się nazywa do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej ? Chodzi o urządzenie które dopinamy do starego telewizora ( mam telewizor pięcioletni Thomson , duże pudło ) i odbiera cyfrowo jak nowy
( podobno ) Ile takie cacko kosztuje plus symbol tego urządzenia ? I najważniejsze , jakie dokładnie programy można dzięki temu oglądać w Legionowie a jakie programy jeszcze dojdą i kiedy .
Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia.
Obserwuj wątek
    • ralphie Re: Telewizja cyfrowa 26.10.11, 09:38
      Np. na allegro ELTEX lub udać się do ich siedziby na ul. Reymonta.
      Pozdrawiam
      • kka69 Re: Telewizja cyfrowa 26.10.11, 17:36
        W Legionowie na zwykłym druciaku można obecnie odbierać 16 programów DVB-T.
        Polecam zakup tunera USB, po podłączeniu do kompa można patrzeć na TV na komputerze.
        Taki dekoder jest juz do kupienia za 45 zł.
        • rafwes Re: Telewizja cyfrowa 26.10.11, 19:00
          ralphie dziękuję za link , kupione na Reymonta 19 , już chodzi .

kka69 bardzo zainteresowało mnie oglądanie TV w komputerze , ale nie wiem o co chodzi z tym tunerem USB i dekoderem za 45 zł . podaj link , z góry dziękuję .
          • kka69 Re: Telewizja cyfrowa 26.10.11, 20:23
            Prosie bardzo :
            allegro.pl/tuner-adb-100t-dvb-t-dongle-usb-do-dek-telewizji-n-i1898895021.html
            Ja sprawdziłem , dziala na WIN7 z Windows Media Center
            i na WIN XP ,ale trzeba pociągnac jakiś program do dekodowania DVB-T
            • rafwes Re: Telewizja cyfrowa 29.10.11, 08:49
              kka69 poszedłem na Reymonta sprawdzić osobiście Twoje słowa . Dekoder do komputera a jest to malutka pierdułka wielkości pół kciuka ,około 60 zł . Dodatkowo antena 99 zł . Niestety w Legionowie na antenie wewnętrznej tv cyfrowej naziemnej nie odbierze się , trzeba kupić zewnętrzną taką do mocowania na dachu . I to mnie wstrzymało , nie jestem aż takim miłośnikiem TV żeby chodzić jak kot po dachach . Muszę najpierw przemyśleć gdzie zawiesić tą antenę , pozdrawiam wszystkich czytających i życzę miłej soboty.
              • kka69 Re: Telewizja cyfrowa 29.10.11, 09:01
                Przecież podałem Tobie dokładnie model za 45 zł, który kupiłem w tej firmie.
                O mnie działa 16 kanałów na zwykłej antenie domowej postawionej w oknie "od strony" Warszawy.
              • adamus120 Re: Telewizja cyfrowa 29.10.11, 09:55
                Musisz zamówić przez internet ten konkretny model który podał kka69. Ceny w sklepie stacjonarnym z tego co zauważyłem są o wiele wyższe niż w sklepie internetowym.
                Co do anteny to w warunkach legionowskich zakup anteny za więcej niż 30-40 zł jest rozrzutnością ale wszystko zależy od tego w jakiej lokalizacji mieszkasz.
    • bolek1921 Re: Telewizja cyfrowa 29.10.11, 19:30
      Antenę na dachu nie koniecznie trzeba zakładać, u mnie wisi na balkonie 2 piętro i analogowa TV praktycznie nie do oglądania ale już MUX-y bez problemu. Blok nr.29 - odbiór zasłonięty blokami.
      Co do odbiornika polecam tuner Maxima również kupiłem w sklepie Eltex, jak za 155 zł świetne urządzenie, od razu widzę zalety swojego 8 letniego TV CRT.
      • mileg Re: Telewizja cyfrowa 29.10.11, 23:58
        mam pytania:
        - czemu nie korzystasz z anteny zbiorczej?
        - czy antena zainstalowana na balkonie ma wzmacniacz, czy jest pasywna?
        - jeśli twój odbiornik tv to umożliwiał - jaki poziom jakości sygnału miałeś dla mux tvp? (w Legionowie akurat TV publiczna ma najsłabszy sygnał spośród wszystkich nadawców sygnału tv cyfrowego)?
        sam korzystam z kablówki, ale zamierzam podarować rodzicom rtv do odbioru dvb-t i takie informacje są mi potrzebne;
        pzdr
        m
        • bolek1921 Re: Telewizja cyfrowa 30.10.11, 09:49
          Zbiorczej z tego co wiem od 20lat już nie ma, antena Telkom-Telmor DigitMAX HD ze wzmacniaczem (szerokopasmowa), co do poziomu sygnału to ciężko określić. Mój tuner Maximum posiada dość czułą głowicę ale wskaźnik jakości sygnału jest niestety mało miarodajny. Kanały MUX3 (czyli TVP) sygnał mam na full, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że obecnie mamy jesień, na drzewach brak liści a co za tym idzie tłumienia sygnału. Tuner mam od 3 tygodni i naprawdę to wiosną będzie wiadomo jaki jest odbiór.
        • adamus120 Re: Telewizja cyfrowa 30.10.11, 16:10
          Z anteny zbiorczej (blokowej) nie działa, brak częstotliwości z dvb-t mimo że analog działa. W antenie zbiorczej jest zastosowane coś w rodzaju przemiennika kanałowego. Przykładowo w analogu TVP2 z Raszyna jest na kanale 27 a z anteny zbiorczej odbieramy to jako kanał 10.

Jeżeli możesz zamontować antenę w taki sposób, że między anteną a kierunkiem na Warszawę albo Raszyn jest wolna przestrzeń tj. brak wysokich budynków lub drzew to na 99% zadziała antena bez wzmacniaczy. U mnie jest możliwy odbiór na takiej antence: www.vdr-wiki.de/wiki/index.php/DVB-T_Antennen z tym że musi być ustawiona poziomo.
          Co do profesjonalnych anten to polecam zwykłą antenę Yagi za 30 zł. Na początek z samym symetryzatorem bez wzmacniacza. Tego typu: images.dipol.com.pl/pict/a1610+.jpg

• mileg Re: Telewizja cyfrowa 30.10.11, 21:00
            dzięki za informacje; rzeczywiście, zbiorcze sytemy antenowe przenoszą kanały tv analogowej w niższe pasmo częstotliwości po czym sygnał jest wzmacniany i dostarczany do gniazd antenowych; ale to powoduje, że pasma multipleksów są tam poszatkowane i odbiór niektórych programów jest prawie niemożliwy - u mnie przy nieprzestrojonym systemie anteny zbiorczej odbieram wszystkie muxy ale programy tv publicznej są na granicy minimalnego poziomu dopuszczalnego mocy (przypuszczam, że sygnał dvb-t indukuje się w kablach instalacji) ; u rodziców zapewne, też tak jest, więc zacznę od prób z prymitywnym dipolem 12,5 (albo raczej 25 cm), a w razie niepowodzenia z bierną anteną choćby np. YAG i w ostatecznoczności z jakąś ze wzmacniaczem;
            a Legionowo tak naprawdę ma niedobre położenie w stosunku do nadajników z PKiN jak i w Raszynie - profilu terenowego nie sposób sprawdzić, ze względu choćby na dynamikę budownictwa w Warszawie, która jest po drodze; pozostają do dyspozycji badania empiryczne;
            za jakiś czas dam znać co ustaliłem;
            • adamus120 Re: Telewizja cyfrowa 30.10.11, 23:01
              Na tej stronie można sprawdzić profil terenu www.dvbtmap.eu/mapdistancepair.html ale niestety nie uwzględnia on zabudowy.
              • bolek1921 Re: Telewizja cyfrowa 01.11.11, 09:09
                A ja dodam, że montowałem antenę tels.pl/digitmaxhd25telmor-p-368.html u siebie o czym wcześniej wspominałem oraz wcześniej u kolegi, w lokalizacji bliżej Przystanku i odbiór jest o niebo lepszy. Legionowo to nie Ukraina, jeśli do tak jak u mnie przed oknem nie stoi drzewo, a w około wysokie bloki to odbiór programów analogowych powinien być dobry a DVB-T raczej na 100%.
                Ja bym zwyczajnie sprawdził możliwość odbioru "na gruncie", wszelkie mapki, wykresy są dobre w teorii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka