Dodaj do ulubionych

Chotomów chce udusić Legionowo

09.09.13, 00:45
W efekcie takich egoistycznych działań powiat, a zwłaszcza Legionowo, udusi się kiedyś komunikacyjnie
www.toiowo.eu/index.php/808-aktualnosci/2013/3227-albo-budujcie-albo-wykreslcie
Ja jestem zdecydowanie przeciw, niech Trasa Mostowa zostanie nawet w planach, podobnie jak Trasa Olszynki Grochowskiej !
Obserwuj wątek
    • kka69 Re: Chotomów chce udusić Legionowo 09.09.13, 11:13
      Ogólnie, to mają rację , że protestują.
      Bo jak można blokować czyjś rozwój przez określenie że są jakieś plany trasy mostowej, jak za tym nie idzie wykup gruntów.
      Właściciel gruntów nie może się na nich pobudować, właściwe też sprzedać pod zabudowę, a podatki za grunty musi Państwu płacić.
      Troszkę to nie jest miłe , prawda?
      • ralphie Re: Chotomów chce udusić Legionowo 09.09.13, 11:29
        kka69 napisał:

> Troszkę to nie jest miłe , prawda?

Prawda, ale problem jest nieco szerszy. To samo dotyczy Trasy Olszynki Grochowskiej przebiegającej przez gminy Nieporęt i Wieliszew. Trasa Mostowa ma być z nią połączona na terenie gminy Wieliszew. W tych gminach próbowano już wyciąć TOG z planów - pamiętamy walkę Nieporętu, w gm. Wieliszew usunięto ze studium po czym przywrócono na żądanie województwa.
        Moim skromnym zdaniem obie trasy są potrzebne nie tylko mieszkańcom Legionowa - odciążą drogi krajowe od ciężkiego ruchu, a dobrze wykonane i zaplanowane nie zakłócą nam spokoju.
        Stąd jestem zdania, że gminy powinny zawalczyć o swoich mieszkańców i plany pozostawić ale rozwiązać kwestie własności, choćby z tych względów, o których piszesz. Inna sprawa, że tym wyżej (województwo, czy kto tam inny) jest na rękę pozostawić tak jak jest, bo nie będąc w posiadaniu terenów pod drogi nie są związani ich docelowym przebiegiem, zawsze będą mogli to zmienić jednym maznięciem po mapie. Tym bardziej gminy powinny sprawę wyjaśnić do końca.
    • hubert_sikorski Re: Chotomów chce udusić Legionowo 09.09.13, 15:56
      Tytuł na poziomie Wirtualnej Polski, ale mam lepszy "Chotomów vs. reszta świata".
      • zchotomowa [...] 09.09.13, 16:41
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • zchotomowa [...] 10.09.13, 09:43
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • 3goust Re: Psychomaszyno, sprawdzam. 10.09.13, 11:06
            zastanawiam się czy psychomaszyna ma prawo głosu czy tu obecny zchotomowa odebrał mu ją?
            Jaki temat by nie rozpoczął użytkownik forum, i moderator w jednej osobie, zchotomowa wyskakuje z ... no właśnie... i próbuje zakrzyczeć mówiąc że psychomaszyna blokuje wolność słowa przez kasowanie postów. Nie istotne o czym ten temat by był, jak wypowie się użytkownik psychomaszyna na dany temat, następne posty są o kompetencje psychomaszyny...
            Naprawdę nie jestem pewien czy to że psychomaszyna jest moderatorem na jakimś gazetowym forum ma duże znaczenie w sprawie trasy mostowej? Może gdyby nie był to by powstała w rok a tak trzeba czekać 50 lat?
            • zdebeq Re: Psychomaszyno, sprawdzam. 10.09.13, 11:20
              3goust napisał:

> Naprawdę nie jestem pewien czy to że psychomaszyna jest moderatorem na jakimś g
              > azetowym forum ma duże znaczenie w sprawie trasy mostowej? Może gdyby nie był t
              > o by powstała w rok a tak trzeba czekać 50 lat?

ciekawe spostrzeżenie. Nastraja do refleksji. Zastanawiam się, czy tylko w tym temacie macza paluchy. Może także stymuluje wspomniane wcześniej wiatry z Legionowa w stronę CHotomowa
              • zchotomowa Re: Psychomaszyno, sprawdzam. 10.09.13, 14:16
                zdebeq napisał:

> ciekawe spostrzeżenie. Nastraja do refleksji. Zastanawiam się, czy tylko w tym
                > temacie macza paluchy. Może także stymuluje wspomniane wcześniej wiatry z Legio
                > nowa w stronę CHotomowa

Zdebqu,

Ciekawe spostrzeżenie :) zwróć uwagę jeszcze na korelację z cyberwolfem :)

pozdrawiam,

Marcin
            • zchotomowa Re: Psychomaszyno, sprawdzam. 10.09.13, 14:12
              3goust napisał:

> zastanawiam się czy psychomaszyna ma prawo głosu czy tu obecny zchotomowa odebr
              > ał mu ją?

ej nie dajmy się zwariować: gdzie niby odbieram komukolwiek głos w tej sprawie? I kim niby jestem, by ten głos odbierać? Ja tylko wskazuję, by najpierw wysłuchać obu stron, bo choć nie jestem po żadnej z nich, to obie mają sensowne argumenty.

> Jaki temat by nie rozpoczął użytkownik forum, i moderator w jednej osobie, zcho
              > tomowa wyskakuje z ... no właśnie... i próbuje zakrzyczeć mówiąc że psychomaszy
              > na blokuje wolność słowa przez kasowanie postów.

Nie, to nie jest prawda. Zwróć uwagę ma ostatnich dziesięć wątków, założonych przez psychomaszynę i napisz, jakie masz wnioski.

> Naprawdę nie jestem pewien czy to że psychomaszyna jest moderatorem na jakimś g
              > azetowym forum ma duże znaczenie w sprawie trasy mostowej? Może gdyby nie był t
              > o by powstała w rok a tak trzeba czekać 50 lat?

Raczej nie ma to znaczenia. Ale ma wpływa na styl, w jaki odbywa się dyskusja o potrzebnych nam rozwiązaniach drogowych. Zaczynanie od: "u was leją murzynów" jest niskie i raczej wnosi niewiele.

do tematu:

Nie ulega wątpliwości, że układ drogowy w Legionowie powinien być zaprojektowany lepiej. Nie mam już siły tłumaczyć, że "wewnętrzna obwodnica" to oksymoron, bo i tak na pewno będzie to przeciw komuś, wiadomo, ja zawsze jestem ten zły :)
              Legionowo się rozrasta i będzie, albo już jest, łączyć się naturalnie z Warszawą. Kwestią dla specjalistów od urbanizacji jest rozstrzygnięcie, czy chcemy obwodnic, które zasuwają nam po ogródkach i balkonach (mieszkańcy Legionowa odgrodzeni barierami dźwiękochłonnymi pewnie mają tu swoje zdanie).

Dla mnie osobiście "wewnętrzna obwodnica" Legionowa to wyłącznie element ryzyka drogowego, sprowadzanie dużego ruchu tranzytowego to centrum miasta to obłęd i to już jest faktem, szkoda o tym gadać. Nie chcę tego rozwijać we flame; sami czytacie o potrąceniach a każdy kto pojedzie na kebab wie, jak niebezpieczna jest równoległa ulica. Chłopaki od CB radio rok temu sami wyznaczyli nagrodę za złapanie debila, który nagrał, jak pędzi tam 100 km/h.

Duży ruch samochodowy powinien być puszczony obrzeżami Legionowa, jak mi się zdaje - przed Warszawą. Ale jak mówię, nie jestem urbanistą. Z Chotomowem jest tak samo - od 25 lat mieszkańcom blokuje się możliwość zrobienia czegokolwiek ze swoją ziemią. OK, Państwo ma plany. Ale jeśli Państwo ma plany i blokuje, to albo powinno zacząć budować, albo załatwić sprawę zadośćuczynienia właścicielom albo dać im wolną rękę. Kto był choć na jednym spotkaniu wiejskim w Chotomowie, ten wie, o czym mowa, bo sprawa jest bardziej skomplikowana, niż się zdaje.

I ja znam tych ludzi. To wcale nie są krezusi z miasta, co połaszczyli się na "tanią ziemię", poczytajcie Ralphiego, on pokazuje Wam realny przykład. Nie jestem ich adwokatem, ale nie zgadzam się na dyskusję w tonie zaproponowanym przed "moderatora", nikt z nas nie zasługuje na takie traktowanie.

pozdrawiam,

Marcin
          • lobryka Re: Psychomaszyno, sprawdzam. 10.09.13, 13:18
            Nie jestem do końca przekonany, czy ten drugi moderator nie jest w konflikcie interesów, będąc jednocześnie dziennikarzem innej gazety.
            Proponuję, żebyś zrezygnował z maniery pisania o sobie w liczbie mnogiej np. nam szkodzi i wypowiadał się tylko w swoim imieniu, chyba że reprezentujesz szersze grono to napisz kogo, bo przykładowo mnie nie reprezentujesz i nie życzę sobie tego.

zchotomowa napisał(a):

Tym bardziej, że twoje decyzje kwestionuje także drugi moderator.
            >
            > Twój sposób moderacji nam szkodzi.
            >
            > Marcin
            • zchotomowa Re: Psychomaszyno, sprawdzam. 10.09.13, 13:22
              Nie każde "my" to ty.

Marcin
              • lobryka Re: Psychomaszyno, sprawdzam. 10.09.13, 13:48
                To z braku laku chociaż napisz, kiedy każde "my" to nie ja, bo jak pisałem nie życzę sobie, żeby ktoś utożsamiał moje poglądy z Twoimi.
                zchotomowa napisał(a):

> Nie każde "my" to ty.
                >
                > Marcin
            • zchotomowa Re: Psychomaszyno, sprawdzam. 10.09.13, 13:53
              lobryka napisał(a):

> Nie jestem do końca przekonany, czy ten drugi moderator nie jest w konflikcie i
              > nteresów, będąc jednocześnie dziennikarzem innej gazety.

Nie jestem adwokatem żadnego z moderatorów, ale nawet przy maksymalnym nasileniu złej woli nie widzę tu konfliktu interesów. Czy możesz mi wyjaśnić, co konkretnie masz na myśli?

Marcin
      • ralphie Nadużycie uprawnień? 09.09.13, 16:57
        hubert_sikorski napisał:

> Tytuł na poziomie Wirtualnej Polski, ale mam lepszy "Chotomów vs. reszta świata".

Tytuł, jak tytuł ale przyklejenie na główną prywatnej opinii moderatora jest "lekkim" przegięciem. Żądam zmiany moderatora! :)
        • zchotomowa Re: Nadużycie uprawnień? 09.09.13, 17:00
          poprosimy moderatora nr 2 o rozprawienie się z problemem w naszym imieniu.
          Bo się nam maszyna psychicznie rozregulowała :)

pozdrawiam,

Marcin
        • psychomaszyna Re: Nadużycie uprawnień? 09.09.13, 18:40
          Temat moim zdaniem ważny i istotny. Dlatego przyklejony. Jest sprzeciw - odkleiłem. Wątek sam się moim zdaniem obroni.

P.S. Poglądy w tej sprawie mam stałe, niezależnie gdzie jestem. A sprawa ma kaliber ogólnopowiatowy, bo dotyczy kilku gmin. Moim prywatnym zdaniem daleko ważniejszy niż to gdzie będzie filia biblioteki. Na razie w Legionowie są kłopoty z parkowaniem w centrum, niedługo będą z przejechaniem. Przedsmak na wiadukcie.
          • zchotomowa Re: Nadużycie uprawnień? 09.09.13, 18:55
            Terefere Psycho,

Konsultacje i spotkania trwają od minimum 2 lat, były już minimum 4 spotkania mieszkańców Gminy z Wójtem, złożyliśmy skutecznie protest, odrzucony głosem starosty. I teraz nagle budzisz sie, ze to takie ważne a okraszasz to tak wątpliwym intelektualnie tytułem.

To jaki masz prawdziwy cel? Chcesz redukować ludzi, ze trasa szybkiego ruchu przyda im sie za płotem, nawet jeśli najbliższy zjazd bedą mieli za 3 km? Może najpierw pojawilbys sie na spotkaniu i posłuchał argumentów?

Chcesz rozmawiać - super, zapraszamy. Ale jak nie znasz całości argumentacji to nie zaczynaja od gówna w wentylatorze - od kiedy to Chotomów kogokolwiek dusi??

Ludzie z WIO chętnie sie tu odezwą, sam zaczepie o to Leszka Gronau, ale to ma sens, jeśli nie będziesz plul bez sensu.

Bądź mądrzejszy i zacznij od zmiany tytułu.

Pozdrawiam,

Marcin
            • psychomaszyna Re: Nadużycie uprawnień? 09.09.13, 19:54
              Zanim zaczniesz tak pisać, skorzystaj z wyszukiwarki i dowiedz się, jak dawno o tym wspominałem w postach na forum.
              W tej sprawie mam zupełnie inny pogląd i możemy najwyżej sporządzić protokół rozbieżności. Starosta zachował się w tym przypadku bardzo przytomnie i rozsądnie.

Legionowo już się dusi komunikacyjnie. Jest pocięte na kilka części zmodernizowaną linią kolejową, a przebudowa drogi 61 też utrudniła ruch wewnątrz miasta. Postój trochę na wiadukcie, na przejazadach na Wyszyńskiego i Polnej, przjedź ze Strużańskiej na Aleję Sybiraków, postój na światłach na drodze 61 koło Kauflanda na Piaskach. To jest realne, a znaczna część ruchu to ranzyt przez Legionowo. Dlatego wolę, aby te potoki pojazdów poje hały Trasą Mostową i Trasą Olszynki w przyszłości. Takie są moje racje. Pewnie nie do pogodzenia z poglądami mieszkańców Chotomowa. Tylko, że w Legionowie problem dotyczy znacznie większej liczby ludzi.

Masz doświadczenie i predyspozycje do używania soczystego języka, lecz kiedy ktoś inny posłuży się tabloidowym tytułem, to już mu nie wolno. Zastrzeżony monopol?

Proszę o jedno - bez wulgarności. To obniża poziom.

• w.iwo Re: mostowa 09.09.13, 20:24
                temat wisi już dobre "kilka" lat... nic nowego...
                nie ma funduszy na budowę, nie ma funduszy na odszkodowania...
                pojawił się w momencie składania uwag i wniosków do planu zagospodarowania przestrzennego województwa...

czy dojdzie do skutku? oby coś zdecydowali w którąkolwiek stronę... rzeczywiście teraz Legionowo się dusi, ale czyja to jest wina? Chotomowa? wątpię... :))))

można oszaleć stojąc w korkach w czasie weekendu... obwodnica w centrum miasta, mała ilość przejazdów przez tory... nic dodać nic ująć...
                brak skutecznych negocjacji z PKP i GDDKiA, brak wsparcia w województwie i brak funduszy... ale to łatwo pisać, trudniej przebrnąć przez urzędy...

ps. każdy wątek jest ważny, czy to o wózkach, czy dziurach w drodze, czy mostowej jest istotny dla kogoś... i każdy ma tu takie same prawa, czy to prezydent czy bibliotekarz czy emeryt... w ramach skarg czy próśb piszcie proszę na adres mailowy, Fb lub gg... korespondencja z moderatorem "rozwala" zwykle wątek i zaciemnia sprawę... pozdrawiam ciepło Iwona

• zchotomowa Re: Nadużycie uprawnień - 09.09.13, 20:27
                psychomaszyna napisał:

> W tej sprawie mam zupełnie inny pogląd i możemy najwyżej sporządzić protokół ro
                > zbieżności.

Zbyteczne; to że uważasz inaczej, jeszcze niczego nie wnosi.

> Starosta zachował się w tym przypadku bardzo przytomnie i rozsądnie

Być może. Choć, jeśli skorelujesz to z brakiem woli starosty do zapłacenia właścicielom za działki przypomina to raczej nieudolną próbę zarządzania nie swoją własnością. Teraz wyobraź sobie, że od 25 lat masz własny samochód, którego nie wolno ci odpalić, "bo następny nabywca może mieć inne, niesprecyzowane plany". Czaisz?

> Takie są moje racje. Pewnie nie do pogodzenia z poglądami mies
                > zkańców Chotomowa. Tylko, że w Legionowie problem dotyczy znacznie większej lic
                > zby ludzi.

Twoje racje nie są jedyne a większość ma "rację" tylko w głosowaniach większościowych. I one, te twoje racje. mogą być zaledwie preludium do dyskusji z mieszkańcami. Ale nie mogą być podstawą dla uznaniowych decyzji administracyjnych. Tak przynajmniej postępuję się w krajach cywilizowanych (a o EU powinieneś wiedzieć sporo) a nie rysuje się ludziom po ogródkach czteropasmową drogę. Konflikty się rozwiązuje a nie rozjeżdża czołgiem; polecam tu przemyślenia o roli konfliktu w lokalnej demokracji, autorstwa Jana Grabca (przed dyskusją o bibliotece, szczegóły znajdziesz w BIP).

> Masz doświadczenie i predyspozycje do używania soczystego języka, lecz kiedy kt
                > oś inny posłuży się tabloidowym tytułem, to już mu nie wolno. Zastrzeżony monop
                > ol?

Monopol? Predyspozycje? Chłopie, ogarnij się; lepiej być człowiekiem, który głośno przeklina, niż małym, zaciętym złośliwcem. W swojej cyfrowej działce też używasz takich "soczystych" metafor o duszeniu?

> Proszę o jedno - bez wulgarności. To obniża poziom.

ROTFL

Marcin
                • psychomaszyna Re: Nadużycie uprawnień - 09.09.13, 23:58
                  Znowu jeździsz ad personam. Też się dziwię kilku rzeczom u Ciebie, ale to nie temat na to forum i nie na ten wątek. Nie istotne kim jesteś i co robisz, ale co piszesz na forum. Idąc tokiem Twojego myślenia krawiec blondyn nie powinien na jakiś temat się wypowiadać, dlatego że jest blondynem, bo blondynom nie wypada.

Do rzeczy.

Brak chęci starosty do zapłacenia ludziom. To poproszę o przykład zapisanej w planach zagospodarowania z lat 70 inwestycji w której wykupiono tereny bez przystąpienia do realizacji.
                  Przykład z samochodem. Według mnie sytuacja wygląda, że ktoś kupił samochód o którym wiadomo, że nie będzie jeździł za 5 lat, a po 6 latach domaga się za to odszkodowania, albo próbuje w urzędzie spowodować, że jednak ma jeździć. Trasa jest w planach od lat 70 i wszyscy to wiedzą.

O jakiej uznaniowości decyzji piszesz. To inwestycja wojewódzka, jak nie centralna. Byłaby kasa w budżecie, to pewnie byłaby szansa na odszkodowania. Mamy demokrację i gdyby wypłacili, to zaraz by podniosło larum społeczeństwo, że jest milion ważniejszych spraw. Jest cywilizowana droga dochodzenia swoich interesów w takim przypadku - jest nią sąd. Jest niezależny w swoim osądzie od woli mas.

Chyba, że nie chodzi o odszkodowania, ale o to by zostało tak jak jest. Wygodne status quo. Tylko, że samochodów jest coraz więcej, a odczucia co do korków w Legionowie opisała w.iwo.

Ja walkę o zmianę planu, zamiast walki w sądzie widzę nie jako walkę o odszkodowania, ale o zachowanie obecnego stanu. A jak będzie tak dalej Legionowo udusi się (przenośnia) stojąc w korkach.

• ralphie Re: Nadużycie uprawnień - 10.09.13, 08:26
                    psychomaszyna napisał:

> Przykład z samochodem. Według mnie sytuacja wygląda, że ktoś kupił samochód o k
                    > tórym wiadomo, że nie będzie jeździł za 5 lat, a po 6 latach domaga się za to o
                    > dszkodowania, albo próbuje w urzędzie spowodować, że jednak ma jeździć.

Nie do końca to tak wygląda. W większości ziemie te ludzie mają od dziada pradziada w spadku po dziadkach, rodzicach, którzy w latach 50-70 te ziemie uprawiali. "Wielcy" walnęli kreskę na mapie i tylko mogę domyślać się, jak wtedy funkcjonowała informacja publiczna. ;) Przyszło nowe i zamiast uprawiać dziedzice chciały się budować na swoim, a w urzędzie zaskoczenie, bo nie wolno. Więc zamiast budować na posiadanej już ziemi zaciągnęli większy kredyt na dodatkowy zakup ziemi w innym miejscu. Jeden z przykładów znanych z autopsji. Czy mogą już wystąpić do Państwa o odszkodowanie w związku z koniecznością poniesienia dodatkowych kosztów nie ze swojej winy? ;)
                  • zchotomowa Psychomaszyna nadużywa uprawnień. 10.09.13, 09:51
                    psychomaszyna napisał:

> Znowu jeździsz ad personam. Też się dziwię kilku rzeczom u Ciebie, ale to nie t
                    > emat na to forum i nie na ten wątek. /ciach, bo nie ma związku/

Człowieku, zacznij od przywrócenia mojego postu.

W obecnym stanie odnosisz się w swojej argumentacji do stwierdzeń, które są wiadome tylko tobie; przecież zaraz po swoim poście w nocy wyciąłeś mój, to jaki jest sens takiej dyskusji? Przemyśl to przez moment, bo forum, to jest nieco inne miejsce, niż urząd.

Marcin
                    • marek_ka_lwo Re: Psychomaszyna nadużywa uprawnień. 10.09.13, 11:22
                      czytalem usuniety post i wydaje mi sie, ze jednak lamal on netykiete, ujawniajac prywatne informacje o uzytkowniku forum. nie wiem skad zchotomowa wie gdzie mieszka i pracuje psychomaszyna, ale zapewne nie jest to wiedza, ktora posiadaja pozostali uzytkownicy, a w necie kazdy ma prawo do anonimowosci.
                      • zchotomowa Re: Psychomaszyna nadużywa uprawnień. 10.09.13, 13:26
                        Ochronie podlegają informacje osobowe (i jest do tego specjalne prawo wyrażonej Ustawa). Nigdzie takich danych nie ujawnilem, pojawianie swoje pytanie do mideratira a jeśli nie będzie reakcji - poproszę o to admina.

Jestem w 100% pewien, ze nie zlamalem prawa a działania psychomaszyny nie maja podstaw. Chciałbym mieć pewność, ze pewnego dnia Wasze posty nie bedą w taki sposób usuwane, tylko tyle.

Pozdrawiam,

Marcin
                      • mieszkanieczbloku Re: Psychomaszyna nadużywa uprawnień. 10.09.13, 14:26
                        Jeśli piszesz prawdę co do treści tego usuniętego posta...To nie wiem czy nie powinno się zablokować przynajmniej na jakiś czas konto tego Pana. Celem przemyślenia swojego postępowania. Nie należ kogokolwiek nękać w ten sposób nawet jeśli nie zgadzamy się z jego zdaniem!
    • nielot_dodo Re: Chotomów chce udusić Legionowo 09.09.13, 20:50
      Temat poważny ale w tym wydaniu zastępczy.
      Nieudolny starosta end company, nie potrafi lobbować w sprawie udrożnienia DK 61 - zostało tyle co kot napłakał od centrum Legionowa do ronda w Zegrzu, no to Chotomów dusi Legionowo. Dziki z Chotomowa itp. urojenia. Ciekawe jak któś złapie trypla to skąd on będzie?

Odnośnie korka na wiadukcie: jak się chciało szybko wozić depę na lans na Wiejską to się wbiło drogę krajową w centrum miasta. Trzeba było najpierw myśleć a potem robić. Nie można było zrobić obwodnicy Jabłonna; Legionowo??? tylko takie wygibasy przez centrum?
      • hubert_sikorski Re: Chotomów chce udusić Legionowo 09.09.13, 21:25
        Co nieco o małej obwodnicy Warszawy, czyli również o trasie mostowej
        www.siskom.waw.pl/obwodnica-mala.htm
        Warto popatrzeć ma mapkę
        www.siskom.waw.pl/mapy/mazowsze/pzp-system-transportowy.jpg
        Porównując to z mapką na samym dole to oni sami nie wiedzą jak ta obwodnica ma przebiegać.

W tej kwestii na pewno będą "tarcia", bo jest tu wiele grup z których każda ma swoje interesy i pomysły; mieszkańcy, gminy, powiaty, województwo, GDDKIA, MZDW itd.. Natomiast powinny być tylko dwie grupy które powinny się ze sobą dogadać; mieszkańcy i państwo. A tak to inne plany ma powiat, inne gmina, a jeszcze inne miasto warszawa. Do tego co kilka lat zmienia się władza i koncepcja rozwiązań komunikacyjnych. Przecież do dziś nie ma ustalonej trasy olszynki grochowskiej.
    • 3goust Re: Chotomów chce udusić Legionowo 09.09.13, 21:19
      Niech wykreślą, trasa kiedyś powstać powstanie tylko nie będzie wtedy negocjacji a buldożery i burzenie domów, tylko jeśli nie będzie rezerwy może być tak że przebieg będzie całkiem inny niż w tej chwili jest zatwierdzony w MPZP. I ukarać tych co patrzyli na to co kupowali świadomie wybierali a nie jak ciołki kupowali bo tanio i z nadzieją że nie powstanie.

zchotomowa napisał(a):
      Trasy, mającej jakoby od 25 lat powstać 10 metrów za płotem istniejących, legalnie zbudowanych domów

Jak ktoś chce koło wysypiska mieszkać, jak mu zabraniać? Świadomy wybór i całkowicie wolny, lecz niech potem nie sapie że mu śmierdzi bo i tacy byli co budowali się przy wytwórni mas bitumicznych i mówili że śmierdzi. Żądali zamknięcia wytwórni...

kka69 napisał:
      > Właściciel gruntów nie może się na nich pobudować, właściwe też sprzedać pod za
      > budowę, a podatki za grunty musi Państwu płacić.

Też tego nie rozumiem czemu właściciele nie mogą wyciąć Swojego lasu w Jabłonnie i postawić dom tylko muszą płacić podatek za grunt państwu...

• zchotomowa Re: Chotomów chce udusić Legionowo 09.09.13, 21:30
        3goust napisał:

> Też tego nie rozumiem czemu właściciele nie mogą wyciąć Swojego lasu w Jabłonni
        > e i postawić dom tylko muszą płacić podatek za grunt państwu...

pl.wikipedia.org/wiki/Miejscowy_plan_zagospodarowania_przestrzennego - to się nazywa prawo miejscowe ono określa co gdzie wolno, nawet jeśli jesteś właścicielem. W przypadku gruntów pod Mostową sprawa jest bardziej śmieszna - nie ma MPZP dla tych terenów. Od 25 lat.

pozdrawiam,

Marcin
        • zdebeq Re: Chotomów chce udusić Legionowo 09.09.13, 23:10
          A ja szczerze powiem, że ani nie widzę korka w centrum Legionowa, nigdy tez nie mam problemów z parkowaniem. Na pewno obwodnica przez pola pozwoliła by na szybszy tranzyt. Ale nie widzę kierowców ciężarówek zatrzymujących się pod kliniką Mediq na lewatywę czy na piwko gdzieś w centrum.
          Po prostu centrum miasta się w ostatnich latach rozrosło, ma coraz większą ofertę i dlatego jest widoczne zagęszczenie ludzi, budynków, samochodów, etc.
          • psychomaszyna Re: Chotomów chce udusić Legionowo 10.09.13, 00:12
            A ja widzę korki samochodów z Mazur lub działek za Serockiem. Zdarzyło się w te wakacje, że od mostu w Zegrzu aź do wiaduktu.
            • zdebeq Re: Chotomów chce udusić Legionowo 10.09.13, 10:13
              No spoko. Tyle, że to nie ma znaczeńia dla możliwości zaparkowania samochodu w centrum.
          • ralphie Re: Chotomów chce udusić Legionowo 10.09.13, 12:58
            zdebeq napisał:

> A ja szczerze powiem, że ani nie widzę korka w centrum Legionowa, nigdy tez nie
            > mam problemów z parkowaniem.

Zdebqu, nie wiem w jakich godzinach poruszasz się po Legionowie ale mnie przed i po pracy kur... szlag jasny trafia, w centrum, na wiadukcie i wszystkich dwóch przejazdach kolejowych :) Jak tylko mogę to zwalniam się z pracy (odpracuję w inny dzień) by załatwić coś w Legionowie.
            Ot tak jeszcze na rozluźnienie. Z bliżej nieokreślonej przyczyny (ot po prostu pamięć zawodzi) mieliśmy do przebycia trasę z Wieliszewa do przychodni na Sowińskiego i z powrotem, w niedzielę o godz. ok. 19.00. Warsiawka z działek ruszyła do domu, przejazd na Parkowej zamknięty, remont na Jagiellońskiej tylko spotęgował zator, powrót taki sam. Ile nam to czasowo zajęło? Równiutką godzinkę, 1/24 dnia :) Średnia prędkość 20km/h :))))) A gdyby przez Legionowo był sensowny przelot? A może w końcu zakupić lepszy rower? ;)
            • zdebeq Re: Chotomów chce udusić Legionowo 10.09.13, 14:06
              wracałem o tej samej godzinie od rodziców czyli prawie spod Serocka. zauważywszy korek ciągnący się od mostu w Zegrzu wyciąłem w kierunku WIeliszewa i dojechałem do domu szybko.
              Kwestia wyboru trasy i godziny przejazdu po prostu.
            • polokokt Re: Chotomów chce udusić Legionowo 10.09.13, 15:01
              ja mam czasem wrażenie, że jak mam jechać do jakiegoś sklepu po drugiej stronie wiaduktu/torów (a ostatnio mam potrzebe bywania tam czesto). To czasem szybciej dojechałbym na brzeg Warszawy na zakupy i wrócił.
              To że ktoś pojedzie przez Wieliszew i wyjdzie szybciej... totalna loteria. Trafisz na moment gdy to samo zrobi 50 innych kierowców, zamkną przejazd bo trzy pociągi będą jechały i swoje i tak odstoisz bo za pierwszym razem przez przejazd nie przejedziesz. Ja ostatnio tak chciałem ominąć wiadukt w kierunku Zegrza. I utknąłem na Parkowej. Właściwie chyba taki sam czas miałbym jadąc wiaduktem.

PS.
              A rozbawiło mnie tez to, że UM zorganizował parking zastępczy dla samochodów , w rekompensacie za zamknięcie rampy. Tylko nie wiem czy nikt nie zauważył, że ten parking jest po drugiej stronie torów? :) O ile rano wiadukt jeszcze jest w miarę luźny, to po południu, przejazd nim w kierunku Piasków to dramat... (przejazdy kolejowe to samo, bo w godzinach szczytu, jedzie pociag za pociagiem) Ja osobiscie korzystajac normalnie od strony Piasków z parkingu, raczej nie skusiłbym się na jeżdzenie w kółko po zatłoczonym wiadukcie.
    • chotomowianin Re: Chotomów chce udusić Legionowo 10.09.13, 14:02
      Witam forumowiczów.
      Sam tytuł o usiłowaniu morderstwa jest dalece przesadzony :).
      Dyskusja o Trasie mostowej jest o czyms co nie istnieje.Cytat z projektu planu zagospodarowania.....konflikty społeczne wynikaja z braku rozstrzygniecia o zasdanosci istnienia Trasy Mostowej. Pusty ,przepisywany z planu na plan modyfikowany zapis nie uwzglednia że czas leci...i zmieniły sie warunki zewnetrzne.Powstało wiele osiedli, domów jednorodzinnych, obiekty uzytecznosci publicznej, obszary chronione plus Natura 2000 itp. Logicznym tez jest ze to plany nelży urealnic do rzeczywistosci a nie odwrotnie. Warto tez przypomniec że obecnie wyprowadza sie zewnetrzny ruch poza obszary funkcjonowania osiedli,wsi,miast.
      • zchotomowa Re: Chotomów chce udusić Legionowo 10.09.13, 14:32
        Chotomowianin,

Może warto, żebyś wkleił choć wyrys z planu, jak ma ta trasa przebiegać, bo gawiedź tutaj myśli, że za granicami Wielkiego Miasta Legionowo to już są tylko pola i ugory i wylać tam asfalt obwodnicy to proste, jak nasikać na mur.

pozdrawiam,

Marcin
      • polokokt Re: Chotomów chce udusić Legionowo 10.09.13, 14:54
        > Warto tez przypomniec że obecnie wyprowad
        > za sie zewnetrzny ruch poza obszary funkcjonowania osiedli,wsi,miast.

Tak zapewne było i 30 lat temu, jak projektowano przebieg tej trasy.... :) A w między czasie po prostu ludziska się sprowadzili i z pustych łak i pól zrobiła się mała aglomeracja.
        Jakby nie było, im dłużej będą czekali, tym gorzej, bo aglomeracja się rozbudowuje i będzie co raz mniej pustych terenów, którędy można poprowadzić trasę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka