Dodaj do ulubionych

Marki w I strefie biletowej

22.09.16, 22:08
Podaję za TVN Warszawa

"Od 1 listopada Marki znajdą się w pierwszej strefie biletowej. Dla Warszawy może to oznaczać mniej samochodów w centrum, dla pasażerów - znaczącą obniżka cen biletów.
To dobra wiadomość dla mieszkańców, bo od 1 listopada zapłacą znacząco mniej za przejazdy transportem miejskim. Pozwala to przypuszczać, że wielu pasażerów przesiądzie się z samochodów i do stolicy będzie dojeżdżać autobusami "

A kiedy mieszkańcy Legionowa doczekają się takiej niespodzianki
Za przejazd 5 km przez las mieszkańcy Legionowa płacą 100% więcej za bilet
Obserwuj wątek
    • ralphie Re: Marki w I strefie biletowej 22.09.16, 23:13
      metron1 napisał:

> A kiedy mieszkańcy Legionowa doczekają się takiej niespodzianki

Jak Jabłonna ulegnie i da się włączyć w granice stolicy, a potem my ;)
      • jpkk Re: Marki w I strefie biletowej 23.09.16, 08:51
        Nie ma co się zasłaniać Jabłonną, mieszkańcom też by zależało na I strefie. Lepiej trzeba zadać sobie pytanie co zrobił w tej sprawie Roman i spółka i dlaczego nic? Dlaczego takie Marki dały radę a w L-wie zawsze pod górkę. Komunikacja obecnie jest gorsza niż 10 lat temu.
        • korwin3 Re: Marki w I strefie biletowej 23.09.16, 22:15
          Komunikacja nie jest gorsza niż 10 lat temu tylko za droga. I rozkład jest debilny. Bardzo często S3 i S9 jadą jeden po drugim
          • metron1 Re: Marki w I strefie biletowej 24.09.16, 20:10
            No właśnie nie wiem czy komunikacja nie jest gorsza niż jeszcze kilka lat temu.
            Doskonale pamiętam autobus 731 który kursował w szczycie co 15 minut, teraz kursuje co 40-50 minut, nie ma już 801
            Owszem są pociągi ale jak sam zauważyłeś pociągi mają idiotyczny rozkład jazdy
            S3 i S9 jadą jeden za drugim w odstępie kilku minut, potem jest godzina przerwy
            Co z tego że pociągiem jadę o wiele szybciej skoro na pociąg muszę czekać godzinę ???
            • korwin3 Re: Marki w I strefie biletowej 24.09.16, 22:34
              Ale są jeszcze KM. Tak ,że na Centralny są pociągi ta naprawdę co 30 min. 10 lat temu z pociągami było zdecydowanie gorzej
              • metron1 Re: Marki w I strefie biletowej 25.09.16, 19:09
                Jest tylko drobny problem, pociągiem KM nie pojadę z biletem jednorazowym ZTM.
                Pociągi KM nie dojadę do Legionowa Piaski, owszem mogę iść z Legionowa ale czasowo jest to zupełnie nieopłacalne
            • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 25.09.16, 22:22
              Ja tam nie chcę się wtrącać, bo rzadko mi się zdarza jeździć pociągiem, ale skoro są co 40-50 minut, to czy czekanie godzinę jest na pewno wynikiem rozkładu?
              • mieszkanieczbloku Re: Marki w I strefie biletowej 26.09.16, 21:33
                zdebeq napisał:

> Ja tam nie chcę się wtrącać, bo rzadko mi się zdarza jeździć pociągiem, ale sko
                > ro są co 40-50 minut, to czy czekanie godzinę jest na pewno wynikiem rozkładu?
                >
                40-50 min ...Nieprawda sprawdź sobie rozkład SKM-i, a potem nie pisz głupot! Są odstępy ponad godzinne! Wystarczy że spóźnisz się minute i czekasz ponad godzinę.
                Kończyny opadają... czytać ze zrozumieniem! KM-ką nie pojedziesz na bilet ztm-u...
                • mieszkanieczbloku Re: Marki w I strefie biletowej 26.09.16, 21:34
                  Edit ... chodzi mi o bilet jednorazowy lub krótkookresowy..
                  • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 27.09.16, 01:04
                    Szanowny mieszkańcu z bloku.
                    Może warto jednak korzystać z tego narządu jaki podobno nas wyróżnia od innych ssaków.
                    Ja odniosłem się do wypowiedzi poprzednika, który to twierdził, że czeka po godzinie kiedy to pociągi są co 40-50 minut.
                    Co do drugiej kwestii. Jeśli ktoś kupuje bilet na pociąg, który będzie za godzinę, a za 15 minut będzie inny, który tego biletu nie honoruje, Gdzie przecież można kupić na ten szybszy, to dochodzę do takiego wniosku: niech se stoi. Natura i tak postawiła na nim krzyżyk.
                    I kolejna rzecz.
                    Ja myślę, że ROman S. pseudonim Roman, to ma takie znajomości, że jak się spóźni jego brat stryj, żona, kochanka albo brata stryj rodzony to on urządzeniem do sterowania wszechświatem na rosyjskiej licencji zagina czasoprzestrzeń i pociąg na niego czeka.
                    Ale zwykły zjadacz chleba ma zawsze pod górkę.
                    • mieszkanieczbloku Re: Marki w I strefie biletowej 27.09.16, 07:52
                      Szanowny Panie Zdeb, niech sobie Pan jeszcze raz przeczyta co było napisane, tu cytat: "...Doskonale pamiętam autobus 731 który kursował w szczycie co 15 minut, teraz kursuje co 40-50 minut..."
                      • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 27.09.16, 13:15
                        Wg rozkładu podanego na stronie jest Pan kłamczuszkiem. Od tego rośnie nos:D
                        • mieszkanieczbloku Re: Marki w I strefie biletowej 27.09.16, 17:17
                          Kilka przykładów z rozkładu jazdy:
                          S9 - linia kolei miejskiej
                          przystanek: Warszawa Koło » Wieliszew

9:41
                          10:41
                          11:41
                          12:41
                          13:41
                          14:41
                          15:41
                          TU LINK

S3 SKM Rozkład LINK
                          • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 27.09.16, 17:19
                            Czyli są co 40-50 minut tak? A nie ponad godzinę?
                            • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 27.09.16, 17:23
                              Poza tym rozkłąd z legio jest tutaj
                              www.ztm.waw.pl/rozklad_nowy.php?c=182&l=1&a=S3&n=1907&o=01&k=A
                              Wieliszew to nie Legio
                              • mieszkanieczbloku Re: Marki w I strefie biletowej 27.09.16, 18:50
                                Nie wiem czy Panu chodzi o rozkład pociągów czy autobusów? Według rozkładu który Pan podał kursowanie jest co godzinę a niektórych nawet więcej... Autobusy natomiast jak podał metron1 nawet 40 min odstępu TU LINK
                                • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 27.09.16, 22:27
                                  Są 2 pociągi SKM z Legio do Warszawy
                      • metron1 Re: Marki w I strefie biletowej 27.09.16, 23:03
                        Dokładnie napisałem o autobusie 731 który co rozkład kursuje z coraz to mniejszą częstotliwością
                        Przykłady PKP Piaski -Żerań FSO
                        7.40 8,20 9.10
                        I tak przez cały dzień
                        Zaczynam się zastanawiać nad swoistym fenomenem tego miejsca zwanego Legionowem
                        Piszę o rozkładzie autobusów ten pisze mi o pociągach, nie przeczyta nie zrozumie tego co przeczytał tylko od razu próbuje udowodnić swoje racje
                        My się tu licytujemy o autobus który jedzie co 40 minut o pociąg SKM który jedzie co godzinę a takie Piaseczno ma autobus który kursuje przez większość dnia co 4-5 minut a grubo po południu co 10
                        Ale niektórzy z uporem maniaka będą nadal twierdzić i udowadniać że komunikację mamy wspaniałą
                        • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 28.09.16, 08:11
                          Ok sprawa wygląda tak:
                          Piaski, to niestety nie jest Legionowo. Tylko jego rubieże.
                          www.ztm.waw.pl/rozklad_nowy.php?c=182&l=1&a=723&n=1302&o=03
                          To jest rozkłąd drugiego autobusu, który zasuwa z centrum miasta naprzemiennie ze wspomnianym 731.
                          Ja nie twierdzę, że komunikacja jest wspaniała. Zastanawiam się jedynie ile trzeba mieć energii, żeby na wszystko zrzędzić.
                          Mieszkania na piaskach kosztują 3/4 ceny tego co w legionowskim centrum. Może jest to rekompensata za odcięcie od cywilizacji.
                          • mieszkanieczbloku Re: Marki w I strefie biletowej 28.09.16, 08:32
                            Kończ prace w Warszawie o 21:00 lub 22:00 i spróbuj wrócić autobusem nawet z takiego Żerania, to zobaczysz jak żyją prości ludzie.
                            • metron1 Re: Marki w I strefie biletowej 28.09.16, 20:24
                              Z takiego Legionowa Piaski nie ma nawet możliwości aby dojechać na 6 rano do pracy
                              Do niedawna pierwszy pociąg był 5.12 teraz jest krótko przed 5
                              Mieszkając na zadupiu czy rubieżach jak to pięknie określono nie wymagam cudów
                              Dla mnie jak i większości mieszkańców zadupia wystarczy realny rozkład pociągów a nie jak do tej pory SKM S3 i S9 jadące w odstępach 5 minut z późniejszą godziną przerwą, wystarczy rozkład SKM dopasowany do godzin pracy większości ludzi
                              Każdy kto kończy prace o pełnej godzinie zastanawia się po co i dla kogo zrobiono pociągi z Gdańskiego jadące właśnie o pełnej godzinie
                              • mieszkanieczbloku Re: Marki w I strefie biletowej 28.09.16, 22:45
                                Wiesz myślę że dla kończących pracę w Legionowie i dojeżdżających do Wieliszewa ;)
                                ... bo akurat z gdańskiego pociąg pędzie 25 po.. hahahaa
                            • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 29.09.16, 00:04
                              Niejednokrotnie kończyłem o 3 nad ranem.
                              Teraz mam luksus, bo chodzę z buta. O 3 nad ranem też obuwie na mnie czeka
                              • mieszkanieczbloku Re: Marki w I strefie biletowej 29.09.16, 07:39
                                Zdarzało mi się na pieszo wracać z Warszawy w czasach gdy nie było nocnego do Legionowa, tak że wielki Szacun za kondycję...
                                • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 29.09.16, 10:28
                                  To też jest kwestia jak kto sobie zorganizuje życie. Można przecież do pracy jeździć rowerem, można skuterem, można samochodem. Można i mieszkać pół kilometra od pracy.
                                  Jak mieszkałem na zadupiu i musiałem jeździć po 2,5-3 godziny w jedną stronę, to lekko nie było. No ale nie winili świata całego. Tylko starałem się coś zmienić.
                                  • kufaja123 Re: Marki w I strefie biletowej 05.10.16, 11:45
                                    Pewnie, że można rowerem, na piechotę itd., tylko że wątek dotyczy komunikacji publicznej, a nie alternatywnych wobec niej form transportu. Nikt tu nie wini całego świata, tylko tych, którzy konstruują coraz mniej użyteczne dla większości podróżujących rozkłady jazdy. Najlepiej nie narzekać, niech miasto dalej płaci na komunikację pierdyliony, niech każdy pasażer płaci za bilet jak za zboże i cieszy się, że nie musi do Wawy z buta chodzić. No proszę Cię. Z Twoich wypowiedzi widać, że problem codziennych dojazdów Cię nie dotyczy. Padają racjonalne argumenty dowodzące, że komunikacja z roku na rok psuje się, ludziom jest coraz ciężej, muszą dopasowywać swoje codzienne życie do ciągłych zmian na gorsze. A Ty nazywasz to wszystko zrzędzeniem. Proponuję albo więcej empatii i solidarności z ludźmi, których faktycznie ta sytuacja dotyka, albo milczenie.
                    • kubu5 Re: Marki w I strefie biletowej 07.10.16, 16:43
                      Ale jeśli ktoś dojeżdża do pracy do stolycy:) to chyba nie problem zainwestować w bilet kwartalny który jest honorowany w KM i mieć w nosie co przyjedzie - zielone czy czerwone i ładujemy się w to co się napatoczy. Fakt że odjazdy z naszego miasta mogłyby być bardziej wypośrodkowane by nie było takich dziur że jednak trzeba poczekać dłużej niż 15 min na następny. Z drugiej strony jako osoba przemieszczająca się po naszym mieście 4 kółkami i stojąca nie rzadko po 25 lub więcej minut na przejeździe kolejowym na kwiatowej to jakby pociągi były co 15 minut to ten przejazd nigdy nie byłby otwarty. raz mierzyłem czas i między pociągami było 10 minut przerwy a zapory opuszczone.
    • kubu5 Re: Marki w I strefie biletowej 07.10.16, 16:46
      A może wystarczy zrezygnować z lini autobusowej jadącej przez Jabłonnę a zostawić Żeraniową i nie trzeba będzie patrzeć na J i L mogłoby awansować do 1 ligi.:)
      • zdebeq Re: Marki w I strefie biletowej 08.10.16, 08:41
        Teraz po tym wszystkim zastanawiam się jak to jest możliwe, że kilka osób dojeżdżających z Wawki do Legio do pracy do mnie twierdzi, że dojazd jest całkiem niezły. Porównując np do dojazdu do podobnie oddalonego SUlejówka.
        Teoretycznie mogłoby się wydawać, że liczba dojeżdżających środków transportu powinna być równa liczbie odjeżdżających, ale ja się mogę nie znać, bo po prostu.
        • mieszkanieczbloku Re: Marki w I strefie biletowej 09.10.16, 12:27
          Dogodny dojazd w Legionowie... Kilka czynników:
          Jeśli wsiadasz na stacji Legionowo i wysiadasz na Toruńskiej, masz idealnie - zatrzymują się wszystkie skm-ki (S3 i S9 ta z małym wyjątkiem nie jeździ w weekendy) oraz KM a nawet szybki pociąg lotniskowy! Do tego łapiesz się na ofertę "warszawa +" lub jesteś warszawiakiem, jakich sporo u nas... Kupujesz wtedy zniżkowy bilet "90 dniowy". To jeszcze w miarę "tanio" kosztuje ciebie ta przyjemność.
          Schody zaczynają się gdy masz daleko do stacji (nie posiadasz samochodu), w stolicy pracujesz np na woli, czy musisz zasuwać do roboty w soboty i niedziele! Nagle zostaje jeden rodzaj transportu i parę kilometrów na piechotę do stacji w Legionowie... tak wiem co powiecie przeprowadzić się albo zmienić pracę! To pytanie, wszyscy?
          • metron1 Re: Marki w I strefie biletowej 09.10.16, 22:20
            Dogodny dojazd
            Autobusu nie biorę nawet pod uwagę, nie interesują mnie przymusowe wycieczki krajoznawcze po okolicach i obowiązkowe przesiadki do innego autobusu aby dojechać do metra
            Pozostają pociągi
            Z pierwszego pociągu rano jestem prawie godzinę przed rozpoczęciem pracy, z następnego spóźniam się 10 minut
            Ponieważ pracuję w soboty i niedzielę odpada mi S9 które i tak najczęściej jedzie tylko do Legionowa
            A naprawdę po 12h dyżurze ostatnie o czym myślę to wycieczka z buta ze stacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka