Dodaj do ulubionych

Koszmar OBI

02.04.07, 18:23
Od kilku miesięcy robię regularnie zakupy w OBI. Niestety moje doświadczenia
są tragiczne. Jakość oferowanego tam towaru pozostawia wiele dożyczenia, ale
największy problem i koszmar to obsługa. Są niekompetentni, nie potrafią
właściwie doradzić - np. żeby deska pasowała do sedesu, albo klamka do drzwi.
wprowadzają w klienta w błąd, a potem robia korowody w przypadku reklamacji.
Każde zakpupy, które wymagają usługi niestandardowej - np. zakpupu towaru, za
który wcześniej zapłaciło się zaliczkę trwają w nieskończoność. Poniekąd
jesteśmy na nich skazani - brak konkurencji. Porażające jest również to , ze
juz kilkakrotnie okazało się, że zatrudnione tam osoby nie potrafią
prawidłowo napisać, na fakturze, reklamacji, zleceniu transportu, nazwy ul.
Piłsudskiego! (przy której mieszkam). Wstyd.

Obserwuj wątek
    • kwitkows Re: Koszmar OBI 02.04.07, 19:50
      Ja nie rozumiem ludzi, którzy kupują w OBI. Remontujać mieszkanie korzystałem z nich tylko jeśli wszystkie inne sklepy były zamknięte (weekendy) lub gdy mieli ciekawą promocję (akurat farby tanio u nich były). W pozostałych przypadkach o wiele bardziej opłacało się odwiedzić któryś ze sklepów w Legionowie. Fakt, że nie ma sklepu w okolicy, w którym wszystko jest na miejscu. Ale jeśli nie chce sie przepłacać to warto było pojeździć po Legionowie.
      • w.iwo Re: Koszmar OBI 03.04.07, 11:02
        w sklepie metalowym ceny w porównaniu do OBI są kosmicznie niskie :o)
        budując dom można przekonać się że szukając innych źródeł, na przykład
        producentów, hurtowni można bardzo wiele zyskać...
        tak jest np. z płotami, częściami żelaznymi, pakowanymi wszelakimi gwoździami,
        śrubkami... tu korzystam ze sklepu na Warszawskiej...

oczywiście OBI jak i inne tego typu sklepy wykorzystują to że brak nam czasu...
        ale w niektóre towary, zaopatruję się w OBI... np. w korę, czy ziemię... no i
        czekam na promocje ;o)
        • godgod Re: Koszmar OBI 03.04.07, 19:35
          To prawda, sprawdzajcie ceny w OBI, a poźniej lećcie np. po śrubki do MigMaga (różnice po kilkaset % w niektrych przypadkach). Jak u knauberta powiesz, że podobają Ci się płytki w OBI, ale kosztują tyle a tyle, to też da się dogadać. Jedyny zysk, to promocję, czasami naprawdę niezłe. Ja np. kupiłem płot lamelowy niezłej jakości za 50% (na jesieni). Było warto.
          Ale zasada generalnie jest wspólna dla całej Polski (a jeżdżę dużo). Jak robi się zakupy w mega- supe- hiper-, czy gigamarkecie w Warszawie, a potem trafi do takiego samego sklepu w mniejszym mieście (a duże sieci wchodzą do coraz mniejszych miast i wiosek), to widać, że na prowincji niby jest tak samo, ale jakby mniej, jakby drożej, ceny w promocji jakby wyższe, niż bez promocji w Warszawie itp. Obi w Jabłonnie to właśnie taka prowincja, tylko blisko Warszawy.
          Najlepiej to widać na towarach, które kupuje się regularnie (np. pampersy, browarki, woda mineralna, szampony itp.)
          Pozdrawiam
          GG
        • kwitkows Re: Koszmar OBI 03.04.07, 21:01
          Z moich remontowych doświadczeń i szukania tanich sklepów: Galmet na 3-go maja ma wszelkie akcesoria meblowe (okucia, zawiasy, uchwyty itd), Remont na sielankowej wszelkie materiały i narzędzie do... remontu ;-) Płyty meblowe polecam w Mimarze na Modlińskiej (Wawa), o wiele wiekszy wybór niż w OBI. Na 3-go maja w Legionowie i na Jagiellońskiej są sklepy ze sprzętem hydraulicznym i do łazienek. Ziemia do kwiatów itp jest tańsza w każdym sklepie ogrodniczym np. na Modlińskiej w Jabłonnie (tam niestety mały wybór roślienk). Duperele do kuchni i łazienki (relingi, pojemniki na mydło, papier toaletowy itd) najtaniej w internecie. Natomiast wiertarki, wkrętarki, pilarki najtańsze są tam gdzie zawsze... na Allegro ;-)
          • w.iwo Re: Koszmar OBI 03.04.07, 22:07
            fakt, zapomniałam o stadionie i sprzęcie... tu niestety trzeba dokładnie
            wiedzieć czego się chce od życia... i znać się na tym...
            ale Allegro też jak najbardziej...

fakt faktem że nie posiadamy tradycji targowania się w sklepach... jak piszą
            cenę, to dla Polaka jest święta i mało kto pyta o zniżki i dogaduje się ze
            sprzedawcą... a czasem warto :o)
          • iwona_2015 Re: Koszmar OBI 18.06.13, 14:40
            Bardzo dobry sklep z glazurą i gresami do łazienki i do kuchni jest w na Kościuszki 16 B w Legionowie DPAKNAUBER. Przystępne ceny i bardzo fajna obsługa. Dziewczyny pomagają wybrać płytki, a chłopaki doradzają w hydraulice. Maja kleje, płytki, meble łazienkowe, ceramikę , kibelki stelaże. Szczerze polecam.
    • misio_patysio Re: Koszmar OBI 15.04.07, 00:04
      ja się nigdy nie zawiodłem. może z tego powodu że nigdy nie porównywałem cen, bo
      gdy robiłem zakupy "wielobranżowe" i miał bym jeździć po całym Legionowie,
      tracić czas i spalać benzynę to nie wiem czy tak o wiele taniej by wyszło. z
      drugiej strony, pracuje tam kilkoro moich znajomych więc może dla tego nigdy nie
      miałem problemów z obsługą i reklamacjami.
      • metron1 Re: Koszmar OBI 18.06.13, 21:53
        Jeżeli chcesz na niektórym asortymencie przepłacać 400-500% to nie ma problemu. Do granic absurdu wywindowano ceny za drobne pierdoły. Jakiś czas temu potrzebowałem złączek na kabel satelitarny, popularna "f" w sklepie kosztuje 50 gr. W OBI dwie sztuki zapakowane w pudełeczko kosztowały 14 zł
        Jeżeli ktoś nie ma porównania może słono przepłacić ale i zdarzają się korzystne promocje
    • 4wethepeople Trzoda chlewna w OBI. 18.06.13, 21:39
      Korzystając z okazji pozdrawiam Panie, które tak skutecznie paskudzą damką toaletę w OBI,
      Elegantki, pachnące im wyższy obcas tym trudniej trafić do dziurki prawda?
      Podłoga zasikana tak, że zbliżyć się do muszli bez gumiaków nie można, deska zasikana ale nie tylko mówiąc obrazowo obsrana z tyłu od strony mocowania.
      Zlitujcie się brudasy i jak obsracie deskę i zasikacie podłogę to weźcie kawałek papieru czy szotkę i posprzątajcie po sobie.
      • trombonosek Re: Trzoda chlewna w OBI. 18.06.13, 22:59
        Defekacja występuje już wszędzie : na dworcu, w windzie, w Obi, na chodnikach i trawnikach, na klatkach schodowych . Co za zasrany kraj...
    • smbmario Re: Koszmar OBI 23.06.13, 07:10
      Lokalni sprzedawcy jęczą że markety zabierają im klientów. A co robią, żeby im się przeciwstawić?

Jako klient chętnie bym zobaczył mapę sklepów stowarzyszonych które oferują to co w OBI, żebym wiedział gdzie po co jechać. Bardzo chętnie wsparłbym lokalesów. Może kiedyś się nauczymy współpracy ale może być już za późno.
      • misiek1974 Re: Koszmar OBI 23.06.13, 15:35
        Małych sklepów nie stać na reklamę w TV a od dawna wiadomo, że ludzie są tak naiwni, że wierzą we wszystkto co się w nich przedstawia. Obi jest drogim sklepem. W małych sklepach można taniej kupić. Wiadomo, że w jednym miejscu nie mają wszystkiego to co OBI oferuje. Wystarczy pojeździć w kilka miejsc. To i tak się opłaci.
      • ralph123 Re: Koszmar OBI 23.06.13, 15:46
        Masz sąsiadów, znajomych, nawet forum internetowe. Legionowo, to małe miasto, gdzie wystarczy chwile się zakręcić i masz rozeznanie rynku. No ale cóż, takie czasy, każdy myśli że producent, sprzedawca, domysli się czego nam potrzeba i sam przywiezie. Dlatego w OBI jest kilka tańszych rzeczy, ale za dziesięć śrubek zapłacisz tyle co za kilogram w sklepie przy W...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka