adrko 08.04.08, 15:15 Czy ktoś wie jak długo jeszcze , licząc w dziesiątkach lat , będzie funkcjonowało targowisko miejskie przy ulicy Sobieskiego , obiekt przecudnej urody , chluba i duma naszego miasta . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychomaszyna Re: Targowisko. 08.04.08, 15:25 A Ty chcesz je całkowicie zamknąć, czy gdzieś przenieść? Odpowiedz Link Zgłoś
adrko Re: Targowisko. 08.04.08, 15:30 zamknąć , zakazać , zaorać , trzy razy Z :) A tak na poważnie przydał by się bazarek owocowo – warzywny z prawdziwego zdarzenia . z budkami utwardzoną nawierzchnią , sanitariatami , ogrodzony , nadzorowany czasami przez Straż miejską taki jakie widziałem we Włoszech . A co jest teraz to każdy widzi Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: Targowisko. 08.04.08, 15:41 moim zdaniem targowisko powinno być, ale na uboczu. adrko, nie pamiętasz tego co było na początku lat 90'? to był dopiero widok! targowisko rozlało się jak gangrena we wszystkie okoliczne uliczki, stosy napojów w kolorowych puszkach, kaset, czekolad z okienkiem, niemieckich jogurtów owocowych (!) i tureckich dżinsów, podobno można było fortunę zrobić w ten sposób. tak zaczynał dzisiejszy establishment ze szklanych biurowców. ja byłam mała i kolorowe stoiska to była atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
adrko Re: Targowisko. 08.04.08, 15:46 Dobrze pamiętam , najpierw było na Piłsudskiego , w okolicach obecnego Media , później na Słowackiego a teraz te cudo jest na Sobieskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
adrko Re: Targowisko. 08.04.08, 15:50 podobno pierwsze Targowisko w Legionowie było na Piaskach ale tego to już nie pamiętam . Odpowiedz Link Zgłoś
juros1 Re: Targowisko. 08.04.08, 17:15 Pierwsze targowisko w Legionowie było na RYNKU gdzie teraz powstaje przebojowa fontanna. Odpowiedz Link Zgłoś
juros1 Re: Targowisko. 08.04.08, 18:19 Na Piaskach nie mogło być targowiska bo teren byl zamknięty.(wojsko) a targowisko na Rynku było po wojnie bo ja to pamiętam-Rynek wyłożony "kocimi łbami"-póżniej przeniesiono handel na boisko piłkarskie przy PZPR(Mediq do Broniewskiego)-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adrko Re: Targowisko. 08.04.08, 17:35 Ok. 80 letnia babka mówiła mi że targowisko było tam gdzie jest teraz poczta na Piaskach te okolice , ale nie dopytałem się czy przed czy po wojnie . Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: Targowisko. 08.04.08, 17:57 wprawdzie do 80-tki jeszcze mi nieco brakuje,ale dobrze pamiętam,że targowisko było przy ul.wtedy/PZPR/,czyli obecnie Piłsudskiego,w miejscu,gdzie są budowane nowe bloki ,vis a vis np.Empiku..moja babcia zbierała w niedzielę rózne warzywa ze swojego ogrodu,jechała z wózeczkiem na targ,a tam rozkładane były takie płachty na ziemi..i na tym się handlowało..Ale za to jakie to były zdrowe i dobre warzywka...to były lata 50-60 te...Prehistoria dla niektórych.. Odpowiedz Link Zgłoś
bronka29 Re: Targowisko. 08.04.08, 23:14 hmm a ja uwielbiałam chodzić z Dzadziusiem na targ. To były lata 80-te, targowisko było przy ul PZPR, co to były za czasy, najbardziej lubiłam oglądać konie, i kupować ziarenka dla chomików a no i podjadać kapustę kiszoną prosto z beczki:-) a teraz no cóz.... fakt nie wygląda to najlepiej, ale mam paru sprawdzonych sprzedawców. Odpowiedz Link Zgłoś
adrko Re: Targowisko. 08.04.08, 23:34 Nomada - koczownik, wędrowiec, członek grupy ludzi nie posiadającej stałego miejsca zamieszkania, przemieszczającej się sezonowo z miejsca na miejsce. Jurta - najpopularniejsza nazwa dla namiotu koczowników mongolskich Tak właśnie widzę bazary w dobie 21 wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Targowisko. 09.04.08, 15:12 zdaje sobie sprawe z tego, ze sa entuzjasci grzebania w beczce kapusty od pana z rozowym nosem i w gumofilcach. zdaje sobie sprawe z tego, ze jest liczna grupa wzruszajaca sie jajem wiejskim do nabycia u zachuszczonej pani. ale dlaczego w takich warunkach? toz to skansen, czas zatrzymany ale juz przeszly! dla mnie i to targowisko i ten dworzec PKP (a wlasciwie jego nedzna imitacja)to dalszy ciag dyskusji o tym, z czym kojarzy ci sie Legionowo. i jedno i drugie pewno nie jest powodem dumy wladz miasta. bo i jedno i drugie to symbol malomiasteczkowego zadupia i slimaczacych sie latami przemianami w miescie. url.ceplus.pl/9c Odpowiedz Link Zgłoś
adrko Re: Targowisko. 09.04.08, 15:50 Nie wiem jak jest w Ameryce ale ale we Włoszech są bazarki owocowo - warzywno - rybne , u Niemców są flumarki więc bazarki są potrzebne ale nie koniecznie mongolskie namioty ( jurty ) w który sprzedaje się nowe rzeczy praktycznie bez możliwości reklamacji i rzeczy z przemytu chyba chińskie dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś