ichi51e 22.08.10, 17:30 a mnie uczyla matka ze jak 1kg cukru na 1kg owocu to sie komfitura nazywa, jak mniej i owoc traci ksztalt to dzem. You live and learn... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adess09 Dżem session 23.08.10, 12:18 Wczoraj zrobiłam konfiturę z kopru włoskiego - pierwszy raz. Jest pyszna, smakuje zupełnie jak arcydzięgiel! Odpowiedz Link Zgłoś
adess09 Dżem session 23.08.10, 15:21 Właściwie nie konfiturę, tylko dżem. I smakuje niezupełnie jak andżelika, jest mniej subtelna w smaku i zapachu. Ale naprawdę bardzo smaczna. Tylko z cukrem, żadnych dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia111 Dżem session 27.08.10, 13:26 Czytajac takie arykuły zawsze sie zastanawiam czy autor choc raz próbował zrobić przetwory właśnie z tą mniejszą ilością cukru... Ja robię zwykle w proporcjach "na oko" ale jest to np. 3 części owoców: 1 część cukru, a robiąc wiśnie "w sosie własnym" proporcje wynoszą jak 5:1. Przetwory stoja całą zimę bez problemu i nie w lodówce tylko w szafce kuchennej. Robię zwykle około 40-50 złoików przetworów. Nie psują sie. Odpowiedz Link Zgłoś