Dodaj do ulubionych

Miłość i walka

20.11.10, 15:28
Na Polskę można pluć, ale nie da się przestać jej kochać, bo nigdzie nie jest tak ciekawie.

'bo nigdzie nie jest tak ciekawie' - prosze mi uwierzyc, absolutnie wszedzie jest ciekawie, Polacy nie maja na to monopolu. Polecam troche pozyc w innym kraju i naprawde zanuzyc sie w 'zagranicznej' rzeczywistosci. Prosze mi uwierzyc, zlozonosci nie brakuje nigdzie.
Obserwuj wątek
    • wandad Re: Miłość i walka 22.11.10, 16:41
      Taaa, Polska najciekawszym krajem na swiecie. To dopiero megalomania. Polecam Kube.
      • hermina5 Re: Miłość i walka 22.11.10, 20:24
        Dlaczego Krytyka Polityczna wydaje takie swietne pozycje socjologiczne/historię idei i tak dobrą krytykę niektórych aspektów systemu ( patriarchat, neoliberalizm itp) , a jednoczesnie wydaje tak beznadziejną, nieprawdopodonie kiepską literaturę ? "Lata walk ulicznych" to czystej wody grafomania i mozna to dowodzić zdanie po zdaniu, ale zal na to w ogóle czasu. Nie rozumiem, what the fuck, ksiązka opórcz " poprawnosci politycznej " musi brzmieć - taka Chutnik przy Zygmuncie brzmi jak arcydzieło! Jak sie wydaje taką iteraturę, to moze już lepiej zadnej nie wydawac ? Nie rozumiem naprawdę serii literackeij krytyki , jest ich najsłabszym ogniwem.
        • ggen67 Kogo wciska nam gazeta? A fuj! 23.11.10, 01:53
          Jestem przekonany, że w tzw. populacji (%) nie ma tylu homoseksualistów, ilu pojawia się na łamach Gazety (i innych mass mediów też!). Budzi to moje obrzydzenie. Czym mam się tu zachwycać? Oryginalnością "ścisku zwieracza"? Rzygać się chce i tyle.
          Taka "pogoń za oryginalnością" to dobre dla brukowca.
    • lol76 mmilen 22.11.10, 16:51
      absolutnei sie zgadzam. nie wystraczy jednak pobyc w innym kraju, trzeba sie nauczyc perfekt jezyka i nonstop obcowac z lokalnymi (np ozenic sie lub wyjsc za maz) - tylko wtedy mozna doskonale poznac inna kulture. tego sie jednak ludziom nie chce. pracuja na zmywakach lub polu, potem wracaja do polski i opowiadaja jacy to angole, niemcy itd itd sa glupi i nudni i jaka to polska jest niepowtarzalna, genialna, madra i ciekawa. nic bardziej blednego...
    • sobieamuzom Miłość i walka 22.11.10, 17:34
      Jestem w wieku Michała i wychowałam się w bardzo podobnym klimacie: mój dom rodzinny był mocno spolityzowany i zintelektulizowany z silna opcją patriotyzmu wspartego czynną nienawiścią do 'jednego słusznego systemu' wpojoną z mlekiem matki (ha ha - motyw Urbana - boski!). Również studiowałam we Wro (politologia i chyba nawet znam tych typków z Młodzieży Wszechpolskiej - to pewnie od mnie z roku) i nigdy nie zapomnę niepowtarzalnego klimatu tych lat. Jakkolwiek, od kiedy pamiętam wiedziałam, że Polska mnie tłamsi i że nie mogę tum funkcjonować jako wolna jednostka. Dlatego wyjechałam i nie planuję powrotu. A - i dopiero tutaj zaczęłam pisać. Tam jakoś nie mogłam. Coś mnie tłamsiło. Tak więc jażdy ma swoją drogę. Michał - gratuluję odwagi. (Nie. Nie pracuję na zmywaku i tak, związałam się z przedstawicielem innej kultury. )
    • angharad Re: Miłość i walka 22.11.10, 17:41
      Głupiutki facet i puściutki. Bardzo infantylny. Istnieją ciekawsze od naszego kraje, związki monogamiczne i prawdziwe miłości. Tylko, żeby je dojrzeć trzeba... dojrzeć.
      • mmmmm też uważam, że poziom imprezowej gadki 22.11.10, 19:00
        też uważam, że poziom imprezowej gadki , powierzchowne i beknięcie po buncie młodości chłopie pożyj trochę , pomarszcz się , posiwiej , a potem pisz
        niedługo każdy sześciolatek będzie miał na koncie debiut i proze jakże odwazną wydaną ....
    • emluka Miłość i walka 22.11.10, 19:28
      człowiek reprezentuje neo cośtam"nowego" idącego z zachodnich stron gnijącej Europy, jakby to ująć prościej, nie da się, ( rzecz jasna to co piszę jest o niczym, taka sama sieka jak jego) podobnie jak jego kiszka prozą pisana,
      artyści pamiętać trzeba tak już mają że są hedonistami, nie wszyscy w tym kraju jednak na prawo i lewo sie bzykają, i kto wie co jeszcze, a więc gość taki, szarak jeden nie będzie głosem pokolenia, moim głosem, ani wielu innych, podziękujemy, weź się za robotę!!
      • theblackbehind Re: Miłość i walka 22.11.10, 19:40
        hurr durr herp derp derp
    • busqueros Miłość i walka 22.11.10, 20:05
      "Kiedy słyszę o jakimś szczęśliwym monogamicznym związku, pierwszą moją reakcją jest brak wiary. Co tam jest nie tak? - zastanawiam się. Szczęśliwe związki, które znam, nie są w tradycyjny sposób monogamiczne, dlatego szukam pęknięć, oznak frustracji, przejawów sublimacji tłamszonej energii seksualnej."

ZIEEEEEEEEWWW...
      a czy nie lepiej zostać w domu i umyć wannę?
      • ewa9717 Re: Miłość i walka 22.11.10, 22:15
        Jakoś mi się baśń Andersena o groszkach i ich oglądzie swiata przypomniała.
        No i nie wierzę, że facet urodzony w 1977 roku bawił się w obozy koncentracyjne...
    • molto_bene Miłość i walka 23.11.10, 03:22
      O Boże, dawno nie czytałam takich bzdur. Pominąwszy te, na które wskazujecie powyżej, dodam jeszcze ten, że miłość jest niemożliwa bez seksu - cóż za beznadziejne uogólnienie, są oczywiście różne sytuacje, gdy miłość bez seksu istnieje i ma głęboki sens. Proszę to sobie jednak spróbować wyobrazić: od osób aseksualnych począwszy, przez choroby, na ludziach starszych skończywszy.
    • mcgoo Miłość i walka 23.11.10, 08:08
      Prof. Zygmunt Bauman:
      "- Podstawą wszystkiego jest kruchość związków, relacji, które kiedyś obwarowane były dwustronnymi zobowiązaniami. Dziś wszystko jest do odwołania, a długookresowe zobowiązania to coś dla frajerów."

normalnie autorytet za autorytetem w GW jednego dnia coś sprzecznego z poprzednim
    • oscar38 zieeewwww 23.11.10, 08:14
      przepraszam, ale to jedyna reakcja czlowieka przytomnego ktory po raz 34242242365654-ąty widzi kolejnego szlachetnego mlodzienca "odkrywajacego" jak straszny i zwierzecy jest swiat, i ze "dawne formuly zawiodly wiec zrobmy rewolucje"

zieeewww..
    • synowie2 Miłość i walka 23.11.10, 08:28
      Matko.....coż to za bełkot "pseudo-naukawy". Wywiad o niczym z gościem nie mającym nic ciekawego do powiedzenia....
    • sewa1 Miłość i walka 23.11.10, 09:24
      "Byłem klasycznym produktem polskiego systemu edukacyjnego - uważałem, że nigdy nie będę pisać, bo jestem za słaby."

To podsumowanie polskiego systemu edukacji jest akurat dobre.
    • iluminacja256 Re: Miłość i walka 23.11.10, 12:41
      Pomijajac wartosci literackie tej ksiązki, które są , delikatnie mówiąc, mizerne, bardzo rozbawiło mnie powoływanie się na swietną i mega ambitną muzykę Depeche Mode...Z cąłym szacunkiem, jak Depeche Mode wydawało Music for the masses, ktore było innym wariantem na temat Black Celebration, gdzie chłopcy zastanawaili się nad michami na szybkie samochodowej to U2 wydawało własnie "The Joshua Tree" , wiec z czym do ludzi - jaka róznica refleksji nad swiatem w tekstach? Takze moze rzeczywiscie Depeche Mode contra Lady Gaga to jest przepaśc, ale do czasyu Violatora DM wydaje muzykę stosunkowo bezrefleksyjną.
      • iluminacja256 Re: Miłość i walka 23.11.10, 12:46
        Ech, muchami oczywiscie, a nie michami :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka