Dodaj do ulubionych

Z punktu widzenia owiec

26.09.06, 19:47
Uwaga do korekty: postać ze "Sprawiedliwości owiec" nazywa się Panna Maple a
nie Panna Marple.
Obserwuj wątek
    • mr.yez Re: Z punktu widzenia owiec 27.09.06, 21:01
      Motyw owiec biorących sprawy w swoje ręce, przy jednoczesnym nawiązaniu do religii, pojawił się też w jednej piosenek Pink Floyd: "Sheep" (z płyty Animals, 1977).

Jest tam ironiczna i pomysłowa wariacja na temat Psalmu 23 ("Pan jest moim Pasterzem, nie brak mi niczego..."): "Pan" ma wielką moc ale i wielki głód; prowadzi owieczki ku świetlistym hakom rzeźni, gdzie nawraca je na kotlety. Nadchodzi jednak dzień, gdy owce opanowują karate, buntują się i ostatecznie to one sprawiają swoim Panom krwawą rzeźnię. (pinkfloyd.rockmetal.art.pl/pl/teksty/animals.htm )

Bardzo mnie ciekawi, czy w powieści pojawiają się podobne motywy. Chyba przeczytam przez sam wzgląd na Rogera Watersa ;-)
      • mr.yez beznadziejnie się te linki wklejają 27.09.06, 21:04
        Beznadziejnie się te linki wklejają. Może teraz:

pinkfloyd.rockmetal.art.pl/pl/teksty/animals.htm
    • martino Re: Z punktu widzenia owiec 27.09.06, 23:24
      Przyznam szczerze, że z jednej strony powieść jest formalnie ciekawa, ale z drugiej - jako kryminał - w połowie można zgadnąć kto zabił ;-)

To może ja napiszę... ;-)
    • minerva_mcgonagall Re: Z punktu widzenia owiec 27.09.06, 23:37
      jaktheparrot napisał:

> Uwaga do korekty: postać ze "Sprawiedliwości owiec" nazywa się Panna Maple a
      > nie Panna Marple.

Korektora to oni już od dawna nie mają. Ewentualnie mają kogoś kto siedzi na
      jego/jej etacie. Ale artykuły lecą do druku bez korekty i bez redakcji, co
      widać nie od dziś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka