gdansz-czanka 28.12.07, 22:01 nienazwalby jej jehowitka i nie zapraszal na wigilie. Czy nie mogl jej zaprosic dzien wczesniej albo dzien pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdansz-czanka Jesli rzeczywiscie nie chce ranic uczuc mamy to 28.12.07, 22:06 Jesli rzeczywiscie nie chce ranic uczuc mamy to nienazwalby jej jehowitka i nie zapraszal na wigilie. Czy nie mogl jej zaprosic dzien wczesniej albo dzien pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 30.12.07, 22:46 Ale głupota. Co ma wspólnego mamuśka - jehowa do wigilii. Skoro przyjęła zaproszenie,to zgodziła się na tradycję wigilijną. Bóg jest jeden dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
transfery Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 23.12.09, 22:52 a to że bóg katolików jest trochę lepszy niż inni bogowie to sprawa indywidualna... Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 11.01.08, 08:42 Jak mozna SKRZYCZEC dziecko za niechlujne napisanie listu do Mikolaja? Ale porazka z tej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalb Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 11.01.08, 09:11 Cieniutki ten tekscick jak plasterek kielbasy za komuny. Czyta sie to i czyta i tak naprawde...nic. Jedyne co, na upartego, moze ukazywac to kalectwo emocjonalne kilku doroslych osob ktore nie potrafia poradzic sobie z sytuacja w ktorej postawilo ich zycie. Moja mama tez zostala Swiadkiem Jechowy, i jakos nie milelismy problemu ze swietami. Mocno poddymany ten tekscik. 'bleeee Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 11.01.08, 10:02 ja też mam tak w rodzinie ale naprawde to nie kłopot my wszystko sobie powiedzieliśmy jak jest opłatek to tą osobe sami omijamy z dzieleniem ale życzenia już sobie składamy Odpowiedz Link Zgłoś
cometessa Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 11.01.08, 10:57 z całym szacunkiem, ale tych wyliczanek, co, kto, kiedy. z kim, o czym, w co, przy czym, za czym itd., nie daje się czytać. Bardzo "ciężki" ten tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk A ja mam kokardkę na ogonie. 23.12.09, 18:40 A Ala ma kota a kot ma Alika i od niego psika i go już z miesiąc nie widziałem bo chyba zapadł na jakąś Ambę. A teraz everybody klaszczą w ręce! Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 28.12.09, 03:26 cometessa napisała: > z całym szacunkiem, ale tych wyliczanek, co, kto, kiedy. z kim, o > czym, w co, przy czym, za czym itd., nie daje się czytać. > Bardzo "ciężki" ten tekst. -Re:-Wyrazy uznania dla"cometessa", za jedyny rozsądny komentarz!! Byłem ciekaw czy ktoś się odważy i napisze prawdę. Bo czy nikt nie zauważył że większość tych ogromnych spędów rodzinnych służy do zagłuszenia własnego sumienia,i udawania że jednak się "kochamy"i że jest wspaniale i nikt nie przyzna się nawet przed sobą,że ten "świąteczny" teatr robimy po to, żeby się rozgrzeszyć z codziennej obojętności.Typowe "towarzystwo wzajemnej adoracji" od święta. -A myślący inaczej,wyjeżdzają w Święta na tydzień daleko od Europy,i mają rację.... Odpowiedz Link Zgłoś
adzia147 <a href="http://new-kwidzyn.myminicity.com/" target="_blank">n 11.01.08, 11:09 new-kwidzyn.myminicity.com/ MOJE MIASTECZKO Odpowiedz Link Zgłoś
rozsadny Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 11.01.08, 12:42 Bardzo niekulturalny i świadczący o niskim poziomie opis wzajemnych relacji dwóch religii. Rozumiem, że córka jehowitki jest katolką ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
melapela2 Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 11.01.08, 15:13 Trudno jehowitów uznać za religię :/ Odpowiedz Link Zgłoś
rozsadny Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 11.01.08, 16:05 Można, można...i to za trzecią w Polsce, pod względem liczności. Tylko z tolerancją u nas z pewnością nie najlepiej ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 11.01.08, 17:52 Co to za religia, co nie ma nawet dwustu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 24.12.09, 14:04 > Co to za religia, co nie ma nawet dwustu lat. Był taki czas, że chrześcijaństwo też nie miało "nawet dwustu lat". Ale jakbym nazwał je sektą, to byś dopiero pyskował. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrvs Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 27.12.09, 11:48 hmmm no historycznie rzecz biorąc chrześcijaństwo jest judaistyczną sektą skoro się uważa protestantów, jehowych, prawosławnych i wszystkie inne odłamy chrześcijaństwa za sekty. Ciekawe że islam też jest takim odłamem judaizmu:-) Więc może pogódźmy się wszyscy skoro więcej nas łączy niż dzieli. Jakoś w obecności przedstawicieli hinduizmu czy konfucjonizmu lub innych obcych religii staramy się byc tolerancyjni, a odłamy własnej są najwiekszymi wrogami Odpowiedz Link Zgłoś
nieszaramysz Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 11.01.08, 19:06 nie tylko z tolerancja ale i kultura... swiadkowie jehowy nie nazywaja np. katolikow katolami, muzulmanow arabusami czy innych wyznan w obrazliwej formie, dziwie sie ze gazeta pozwolila na wydrukowanie tekstu w takiej formie :/ bo nawet jesli czegos nie znamy czy nie tolerujemy kazdemu nalezy sie choc troche szacunku... i owszem mozna ich nazwac religia, trzeba tylko troche poczytac a nie kierowac sie stereotypami. niesmaczne... Odpowiedz Link Zgłoś
melapela2 Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 12.01.08, 02:08 > trzeba tylko troche poczytac Oj tak, najlepiej Biblię. Tylko tę prawdziwą, chrześcijańską. Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h katolicka to pewnie ta prawdziwa, co? 24.12.09, 00:15 poczytaj sobie biblię w oryginalnych językach, zdziwisz się , jak bardzo różni się od Biblii Tysiąclecia, tej jednej jedynej "prawdziwej" Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 24.12.09, 14:05 Tzn. którą? Tę, z której usunięto drugie przykazanie? Odpowiedz Link Zgłoś
olafinek Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 13.01.08, 12:07 > swiadkowie jehowy nie nazywaja np. katolikow katolami no to zdziwilbys się - gdybys usłyszał jak nazywają oni an i szacunku do innych religii nie maja oni do udzi ktorzy maja inne poglądy (w mojej rodz rodzi sie 5 pokolenie od rozłamu i przejscia czesci do jehowitów) Odpowiedz Link Zgłoś
bopin A jednak 11.01.08, 17:50 A jednak warto mieć dużą rodzinę (więcej dzieci) choćby po to, żeby mieć fajniejsze święta. Odpowiedz Link Zgłoś
mmms Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 23.12.09, 13:33 Nie rozumiem po co w tym artykule ten wstep ktory nijak ma sie do calosci artykulu. Zadnego rowiniecia mysli i opisu calej sytuacji - tylko cos wyciete z kontekstu.... mialkie to troszeczke.. co do samej nietolerancji tekstu (jehowitka - potoczne okreslenie Świadka Jehowy - prosze w swoim kościele zapytac pierwszego lepszego kaplana kim jest Jahwe lub jak jest przyjete w Polsce od setek lat Jehowa - nie ktora forma jest lepsza ale jaki powinno miec sie szacunek do tego imienia i jak takze Katolicy powinni sie zastanawiac jak nie bluźnic Imienia Bożego). Skoro to takie "wielkie rodzinne" świeta to dlaczego jezeli czlonek rodziny zmienil światopoglad (bo chyba nie o zmiane wiary tu tak naprawde chodzi tylko formę oddawania czci) to ostracyzm i szykany ze strony tak "świetej i tylko jedynie słusznie wyznawanej religii" reszty rodziny to nie jest najlepszy wzorzec do nasladowania przez obserwujace to dzieci - wmawianie sobie ze tego nie widza i nie sa swiadomome to glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 23.12.09, 20:41 Dobrze ze jeszcze matka Jehowitka nie zaczela nawracac na swoja wiare-oni maja pod tym katem kompletnie przeprane mozgi. Na szczescie nie wszyscy-znam kilkoro nienawracajacych przy kazdej okazji, milych Swiadkow.Uwazam zaproszenie takiej osoby na wigilie za nietakt. Naprawde mozna bylo zaprosic w swieta na obiad bez zadnych symboli i cieszyc sie jej towarzystwem Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 24.12.09, 14:07 > Dobrze ze jeszcze matka Jehowitka nie zaczela nawracac na swoja wiare-oni maja > pod tym katem kompletnie przeprane mozgi. Patrz - wypisz, wymaluj słuchacze Radia Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 25.12.09, 21:23 Tu bym sie zgodzila z ta uwaga, ze procent nawracajacych Jehowitow jest zdecydowanie wyzszy od sluchaczek Radia Maryja. Chyba ze myslimy o elicie sluchaczek czyli beretach, to moze rzeczywiscie. Ale cale mnostwo starszych osob sobie spokojnie slucha tylko kodlitw na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo jeszcze się od religii pozabijajcie wariaci... 23.12.09, 18:35 debilizm te religie... Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj "Żywe" choinki 23.12.09, 19:53 [Choinka będzie] na pewno żywa, na pewno jodła. Rozumiem, że w doniczce i na dodatek legalna? </sarkazm> Bo inaczej ta pani bzdury gada, by nie rzec, że kłamie. Choinka ścięta została właśnie uśmiercona, a jodły są w Polsce chronione i większość tych na targu pochodzi z kradzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
aga999929 Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 23.12.09, 22:22 Jednak to jest bardzo ważne z kim spędzamy święta. Zgadzam się, że gospodyni powinnamieć własną wigilię.Wdobrych latach robiłam swoją wigilię o 17.00. Potem szliśmy domoich rodziców a po wigili u nich jechaliśmy do innego miasta oddalonego o 30km na wigilię do teściowej. Teraz, gdy jestem po rozwodzie, robię wigilię dla dzieci a po niej mąż zabiera je na święta to teściowej, gdzie mieszka. Także nie wyobrażam sobie wigili bez dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
transfery Boże Narodzenie moje,Wielkanoc twoja, a lewatywa ? 23.12.09, 22:50 -no, znowu się tłuściochy przy wódce zakrztuszą ością a dzieciaki na balkonie będę jarać podwędzone fajki... osobiście strata czasu, fajnie że jeden dzień w roku wolny ale cała objazdowa szopka rodzinna to jakieś nieporozumienie no i ta litania - o ja p... żeby tylko żaden żul nie przyszedł i nie zapukał w drzwi! -merry x-mass? -no thank you, got /b/ in da house Odpowiedz Link Zgłoś
culebre Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 24.12.09, 01:14 Wydawałoby się, że pani JS bardzo zaszkodziło na mózg wysłuchiwanie relacji bohaterki nie całkiem przy zdrowych zmysłach. Cały artykuł dostałby ocenę ndst gdyby był szkolnym wypracowaniem. Dno w każdym calu. Odpowiedz Link Zgłoś
dulflingren [...] 24.12.09, 04:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aborcyjnokoncepcyjnalustracja Mimo wszystko 24.12.09, 09:58 Mimo wszystko, nie powinniśmy męczyć, zabijać i zjadać zwierząt. Ludzie, opamiętajcie się, szanujcie każde życie :) Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Mimo wszystko 28.12.09, 03:44 aborcyjnokoncepcyjnalustracja napisała: > Mimo wszystko, nie powinniśmy męczyć, zabijać i zjadać zwierząt. > Ludzie, opamiętajcie się, szanujcie każde życie :) > Jeśli chodzi o zwierzątka,to mi ich trochę szkoda,ale co do ludzi to bym się nie upierał,niech się mordują jak lubią... Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.stanczyk Artykuł, który dzieli zamiast łączyć - po co ? 24.12.09, 14:16 Muszę przyznać, że tekst pod tytułem artykułu jest dobrany bardzo prowokacyjnie, wcale nie oddaje jakiejś jego kluczowej myśli, a raczej swoim językiem wywołuje antagonizmy – wg mnie wręcz jest zaprzeczeniem hasła, pod którym został artykuł zamieszczony, brzmiącym: „Łączyć, nie dzielić”. Ostatecznie, córka, której mama jest Świadkiem Jehowy – mogłaby dołożyć minimum starań, żeby dowiedzieć się jak nazywa się religia, aby właściwie i z szacunkiem odzywać się do swojej mamy – przecież dalej pisze jak dla niej ważne są wartości religijne i wartości rodzinne. Nie mówię, że mogłaby też uszanować poglądy swojej mamy i mieć zrozumienie dla jej postawy. W zasadzie, po tym artykule zaczynam przyznawać rację tym, którzy zarzucają GW tendencyjność i niskie pobudki dla osiągnięcia własnych celów – w tym przypadku, poklasku wśród ortodoksyjnych katolików. A efekt ? – widać choćby po niektórych komentarzach – tego GW chciała ? Szkoda, nie spodziewałem się po artykule w GW takiej mizerii. Odpowiedz Link Zgłoś
emilly_davisson ten tekst jest z zeszłego roku !!! 26.12.09, 21:12 Ten tekst jest z zeszłego roku !!! Przynajmniej w cześci dot. matki- jehowitki i staruszki-babci nad morzem. A cena GW od zeszłego roku zwrosła. Wstyd "Gazeto"! Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: ten tekst jest z zeszłego roku !!! 27.12.09, 13:36 Ciężki artykuł taki bez ładu i składu... Odpowiedz Link Zgłoś
urodzonydawnotemu Re: Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 27.12.09, 20:51 Sytuacja rzeczywiście trudna, ale nie zwalnia to redaktorki od myślenia - co za "jehowitka" - Jehowa (Jahwe) to imię naszego wspólnego Boga. Obraża Pani ludzi wierzących. Proszę zajrzeć do Biblii - wyd. tzw. Poznańskie, czy Tysiąclecia - katolickie jak najbardziej. To tak, jakby nazwać Panią redaktorczyną piśmidełka, ewentualnie michnikówą. Tak by Pani chciała, bo jakoś nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
pi1973 Boże Narodzenie moje, Wielkanoc twoja 27.12.09, 21:05 Joanna Sokolińska - naprawdę żal czytać pani tekstu Odpowiedz Link Zgłoś