x2468 05.10.08, 15:47 Kumin,matolki to macie w chalupie.To co po niemiecku nazywa cie Kumin,w jezyku polskim nazywa sie kminek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_monika Re: Zachować bazylię 05.10.08, 16:10 To co po polsku nazywa sie kumin to nie jest to samo co kminek (matolku...). Kumin to inna nazwa kminu rzymskiego (Cuminum cyminum). Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Zachować bazylię 05.10.08, 16:11 pl.wikipedia.org/wiki/Kumin pl.wikipedia.org/wiki/Kminek Kumin to nie to samo co kminek. I kto tu jest matolkiem, madralo? A bazylie mozna z powodzeniem hodowac w domu. Ja mam ja w malych doniczkach i trzymam w takim sprytnym czyms: www.finnishdesignshop.com/images/sagaform2_8_tk.jpg Rosnie tez i zima, wiec artykul o przechowywaniu bazylii troche niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha75 bazylia rosnie w doniczce przez caly rok 05.10.08, 16:28 tylko trzeba ja regularnie podlewac. Ale nawet jak ma nieco zwiatczale liscie i chyli sie ku upadkowi trzeba ja dobrze podlac. Po 10 minutach wroci do zywych :) moja rosnie w doniczce na oknie w kuchni. ma sie dobrze... i Zawsze mam jej listki kiedy potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mania333 Re: bazylia rosnie w doniczce przez caly rok 05.10.08, 19:56 Kupię bazylię w małej doniczce w supermarkecie i co? Przesadzić ją do doniczki z taką normalną, zwykłą ziemią? Odpowiedz Link Zgłoś
kurzasta Re: bazylia rosnie w doniczce przez caly rok 05.10.08, 22:07 mania333 napisała: > Kupię bazylię w małej doniczce w supermarkecie i co? Przesadzić ją > do doniczki z taką normalną, zwykłą ziemią? Małe szanse że taka przeżyje. Najlepiej kupić nasiona i posiać sobie w doniczce lub skrzynce i postawić na oknie, żeby miała sporo słońca. Dbać żeby nie miała za sucho, można podlewać wodą z dodatkiem biohumusu. Jeśli pojawią się kwiaty trzeba je oberwać, bo bazylia jest roślina jednoroczną i po zakwitnięciu padnie. Jeśli nie pozwoli się jej zakwitnąć będzie można długo cieszyć się jej aromatem. Moja bazylia w skrzynce ma się tym sposobem świetnie - dorodne wielkie listki, a jak pachnie! Taka ze sklepu nie ma takiego aromatu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: bazylia rosnie w doniczce przez caly rok 09.10.08, 16:57 > Małe szanse że taka przeżyje. Najlepiej kupić nasiona i posiać sobie w doniczce > lub skrzynce i postawić na oknie, żeby miała sporo słońca. Alez taka w malej doniczce spokojnie przezyje. Ale moze sie myle, moze w Finlandii jest klimat inny niz w Polsce i bazylia rosnie lepiej. :P Odpowiedz Link Zgłoś
mademoiselle-corbeau Re: bazylia rosnie w doniczce przez caly rok 27.09.09, 10:47 Nie przeżyje, chociażby dlatego, że zacznie się rozrastać i korzenie "wyjdą" z doniczki, a co z tego wynika będzie miała za mało ziemi (czyt. substacjii odżywczych) i wody. No chyba, że chce się bazylię "hodować" tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
losos_norweski _NajlepszY_ artykul na glownej kiedykolwiek 05.10.08, 17:49 wspanialy temat, gleboka tresc, niesamowite walory dydaktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h kminek w j.niem. matołku=der Kümmel 05.10.08, 18:35 i nie obrażaj ludzi . Kümmelpflanze to nazwa rośliny a Kümmelsamen nasion ,które wykorzystujemy w kuchni.Rodzajniki pominęłam ,bo nie są tu istotne.Na drugi raz ,jak chcesz się mądrzyć ,łap za słownik i sprawdź Odpowiedz Link Zgłoś
latarnick Re: nie kumin ino kummin 06.10.08, 02:04 jezdzilo sie do Szwecji na saxy, co? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: kminek w j.niem. matołku=der Kümmel 06.10.08, 09:46 Przepraszam.Tylko ze kumel nie jest nazwa prawidlowa. pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kumin&redirect=no Niemiecki Kümmel ma rowniez inne nazwy.Miedzy innymi kumin i cumin de.wikipedia.org/wiki/Kreuzk%C3%BCmmel pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kumin&redirect=no Jesli klikniesz na ten ostatni link, "kumin",zostaniesz przekierowana automatycznie na "kmin rzymski" Wiec moje tlumaczenie jest prawidlowe,podobnie jak inne,miedzy innymi Kümmel.Natomiast kumel w jezyku polskim nie istnieje. A wiec rowniez do slownika.Tym bardziej ze to nie ja pisalem artykul z bledem. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnick Re: Zachować bazylię 06.10.08, 01:57 "osuszone rośliny zalewamy oliwą extra vergine" to chyba nie dziewica napisala, ani pasazerka linii lotniczych virgin? Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: Zachować bazylię 06.10.08, 10:42 Kupuję w doniczce i mam w kuchni całą zimę. Nie wiem, po co sobie życie utrudniać... Odpowiedz Link Zgłoś
korek1000 Bazylia jak najbardziej w domu 06.10.08, 11:00 Ja także potwierdzam, że bazylia jest bardzo łatwa do uprawy w domu trzeba tylko pamiętać o podlewaniu i to wszystko ... no może warto też przyciąć raz na jakiś czas żeby się nadmiernie nie rozrastała ... bo potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
ancah Re: Zachować bazylię 07.10.08, 11:55 wystarczy posmakowac, koziolku matolku, zeby sie zorientowac, ze kminek to nie to samo co kmin - nazywa sie inaczej, smakuje inaczej... dla ulatwienia: kminek (po angielsku 'caraway seeds') dodajemy do chleba i np. kapusty, zeby nie puszczac bakow; kmin, ew. kmin rzymski (po angielsku 'cumin') to przyprawa dominujaca w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, glowna przyprawa curry i np. skladowa slynnej mieszanki 'garam masala'. to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka45 Re: Zachować bazylię 09.10.08, 14:35 Sam jestes matolkiem. Kumin lub Cumin to wcale nie kminek...Cumin to pewnie po polsku bedzie kumin bo nie ma innej chyba nazwy, kminek to carraway seeds. W niektorych krajach nie ma pewnie oddzielnej nazwy na te dwa rozne ziola (przyprawy) Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkowska Re: Zachować bazylię 10.10.08, 05:15 Kumin zowie sie jeszcze inaczej mianowicie kmin rzymski, u nas jest on malo znany. Wystepuje niekiedy w gotowych mieszankach curry nadajac im bardzo charakterystyczny niekoniecznie mily zapaszek. Odpowiedz Link Zgłoś