Dodaj do ulubionych

Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o swoje!

03.03.05, 15:29
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2581099.html
Obserwuj wątek
    • meg_s Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 03.03.05, 15:32
      a co ma piernik do wiatraka ???
      • Gość: Gostek Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw IP: *.range81-154.btcentralplus.com 03.03.05, 16:34
        Ten pieron uotym myslol..www.m90.org/view_image.php?image_id=3400
    • Gość: słoneczko Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 18:16
      to nie pierwszy przykład głupoty
    • Gość: neostrada Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 19:28
      Pilnuj zażywania tabletek zamiast dawac rady o które cię nikt nie prosi.
      • ballest Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 03.03.05, 20:36
        Polska naprawde taka bogata nie jest, zeby sobie co chwile na takie straty
        pozwolic, ale Ukrainie staraja sie dobre rady dawac, tylko swojego nie potrafie
        dopilnowac.
        Tak na uboczu, to Prezydent Ukrainy i tak wpierw Putina odwiedzil, pokazal kogo
        szynuje !
        • Gość: neostrada Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:12
          g... ci do tego, nie troszcz sie o nie swoje sprawy, tak jak w twoje się nikt
          nie wtrąca.
    • synziemi Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 04.03.05, 06:28
      Idz za swoja rada i skoro siedzisz w bundesrepublice to przestan mieszac sie w
      sprawy Polski. :)
      • Gość: a_d Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 07:41
        ballest!!!coś ty tej Polsce zrobił, że jej tak nienawidzisz........

a_d
      • Gość: a_d Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:56
        cos ty tak swoj watek porzucil Ballest?????/
        Niewygodny on dla ciebie jest?
        Lubisz innych krytykowac ale prawdy sie boisz jak diale swieconej wody!!!!!!1

a_d
        • ballest Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 04.03.05, 19:46
          Jakiej prawdy sie bac mam, ze Polska znowu kolejny Fauxpas popelnila i znowu
          posmiewiskiem sie stala.
          USA sie kolejny raz z nia posluzyla a co dostal Kwasniewski w Waszyngtonie co,
          g.wn. powoniac a mu powiedzano, ze to Nektar i z ta swiadomoscia wrocil do
          Kraju i tak Wam to tez sprzedal!
          • meg_s Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 04.03.05, 19:56
            ballest napisała:

> ....Polska znowu kolejny Fauxpas popelnila i znowu
            > posmiewiskiem sie stala....

w twoich oczach ?? bo napewno nie w ukraińskich
            • Gość: mysl119 Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.03.05, 21:03
              Wyczujcie ironie ludzie. Ballest kaze innym przestac sie mieszac w spawy innych
              a sam cale dni przesiaduje na forum kraju z ktorym sie ponoc nie identyfikuje...
              • ballest Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 04.03.05, 21:07
                Meg, wlasnie w Ukrainskich tez, to wlasnie czesc Ukrainy odczula to jako
                szczucie zacheta do WOJNY DOMOWEJ, tylko UE temu zapobiegla, bo Gorole tego
                chcialy, tak chcialy UKRAINE ukarac za ich zbrodnie wojenne!
                Poczytaj co Borrel na ten temat powiedzial, to wiesz wszystko !
                • Gość: a_d Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 05.03.05, 00:04
                  ballest skoro Ty taki patriota śląski jesteś to co ty robisz dla Śląska?
                  Trzeba było tu zostać i naprawiać, poprawiać jak to radzisz a ty wybrałeś
                  srebrniki i zdradziłeś Sląsk twoj ukochany...
                  Dobrze sie teraz wymądrzac, co?

a_d
                  • ballest Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 05.03.05, 00:25
                    Co Ty wypisujesz, podobno jou je na socjalu, to nie moze mi abo dobrze isc !
                • meg_s Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 05.03.05, 07:25
                  ballest napisała:

> Meg, wlasnie w Ukrainskich tez, to wlasnie czesc Ukrainy odczula to jako
                  > szczucie zacheta do WOJNY DOMOWEJ, tylko UE temu zapobiegla, bo Gorole tego
                  > chcialy, tak chcialy UKRAINE ukarac za ich zbrodnie wojenne!
                  > Poczytaj co Borrel na ten temat powiedzial, to wiesz wszystko !

co pismaki piszą to jedno i często z rzeczywistością nie ma nic wspólnego

a ja się na codzień spotykam z tymi ludźmi (mówię o tych stamtąd, a nie tych
                  którzy przebywają w Polsce) i widzę i czuję, jak się pozytywnie zmieniło ich
                  nastawienie do nas

oczywiście, że nie wszyscy byli za zmianami - ale co ty pieprzysz o "szczuciu" -
                  chodziło o przeprowadzenie uczciwych wyborów, wiadomo, że po wyborach nie
                  wszyscy są zadowoleni

nie zapomniałeś przypadkiem na czym polega demokracja ?

• ballest Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 05.03.05, 10:04
                    Wlasnie tego nie zapomnialem, Kwasniewski reprezentowal stanowisko USA, nie byl
                    demokratyczny, to mu tez UE i Borell zarzucili.
                    To nie jest tak, "ach pokazemy ruskim, kopniemy ich w tylek" zreszta Niemcom
                    tysz sie starajom dokuczyc kaj tylko umiom.
                    a jak wyszlo !!! - Luszczenko pojechal wpierw do Moskwy, nie do Warszawy ( nie
                    wiem, czy do dzis w Warszawie byl) Polakom oberwalo sie w Brukseli a
                    Kwasniewski dostal kopniaka w Waszyngtonie !
                    • meg_s Re: Zamiast w Ukrainie miesza, starajcie sie o sw 05.03.05, 10:06
                      Juszczenko - to że go nie lubisz nie upoważnia do twojego ulubionego
                      przekręcania nazwisk

co do reszty - ani przez moment nie łudziłam się że zrozumiesz co piszę
                      • meg_s na marginesie 05.03.05, 11:14
                        tak mi sie skojarzyło: niedługo będziemy mogli chyba zastąpić stare powiedzenie:
                        "gada jak dziad do obrazu" nowszym: "gada jak baba do ballesta"
                        • ballest Meg, to wlasnie Ty blednie myslisz! 05.03.05, 11:54
                          Ach, kobiety a polityka :)

Meg, nie zapomnij, ze Ukraina to nie tylko Lwow, na Ukrainie chyba wiekszosc
                          Ukraicow sie za Rosjan uwaza, przeciez nie bylo nigdy panstwa ukrainskiego a
                          wlasnie z Kijowa wywodzi sie Rosja, wiec zwiazki z Rosja sa duzo blizsze jak z
                          Polska, ktory te tereny okupowala a Ukraicow za PODLUDZI miala.
                          Ukrainskim Mieszkiem jest Chmelnicki a ty wiesz kim on byl, wiec juz z Tej
                          strony Polska interwencja dyplomatyczna nie nea miejscu byla !
                          • meg_s Re: ballest, gadasz jak ci kazali 05.03.05, 13:43
                            ballest napisała:

> Meg, nie zapomnij, ze Ukraina to nie tylko Lwow

a pokaż mi, który moment mojej wypowiedzi upoważnia cię do twierdzenia że
                            chodzi o Lwów
                            - otóż współpracuję z Kijeowem właśnie - od czterech lat - stąd moje obserwacje
                            i doświadczenia nie opierają się jednym, dwóch przypadkowych spotkaniach
                          • meg_s Re: następny błąd 05.03.05, 13:45
                            ballest napisała:

> na Ukrainie chyba wiekszosc Ukraicow sie za Rosjan uwaza

kluczowe słowo "chyba"
                            spróbuj to powiedzieć Ukraińcom - wtedy nie dam za ciebie dwóch złamanych
                            groszy
                          • meg_s Re: kolejny błąd 05.03.05, 13:51
                            ballest napisała:

> Polska interwencja dyplomatyczna nie nea miejscu byla !

jaka interwencja - puknij się
                            Kwaśniewski został ZAPROSZONY do rozmów przez obie strony konfliktu
                            a stało się to po tym kiedy ewidentnie stwierdzono fałszerstwa w
                            przeprowadzonych wyborach

a generalnie - jak mówiłam wcześniej "dziad swoje, baba swoje"

ballest - ty najwyraźniej nie rozumiesz jednak na czym polega demokracja

ja nie przeczę, że część Ukraińców popiera Rosję i niezadowolona była z takiego
                            wyniku wyborów - ale tak jest w KAŻDYCH demokratycznych wyborach - jedni są
                            zadowoleni - inni nie - ważne, żeby te wybory były wolne i niefałszowane

I NIE TOBIE DYKTOWAĆ CO POWINNI WYBRAĆ - to ich wolne prawo
                            • ballest Re: kolejny błąd od Gosi ! 05.03.05, 14:36
                              Meg, zrozum, ze on byl zaproszony pod naciskiem USA bo mial reprezentowac ich
                              interesy, ze tylko przeszkadzal, swiadczy ta wypowiedz:

"W sprawie zaangażowania Polski na rzecz zażegnania konfliktu na Ukrainie
                              Borell poszedł o krok dalej. Powiedział, że "zażegnanie kryzysu na Ukrainie to
                              sukces UE, ale Polacy i Litwini nie mieli takiego samego zdania jak pozostałe
                              kraje UE, bo działali pod wpływem Stanów Zjednoczonych". Borell skrytykował nas
                              także za udział w operacji wojskowej w Iraku, a oceniając naszą postawę w
                              sprawie unijnej konstytucji ocenił, że "w tak zwanej głębokiej Polsce silne
                              jest poczucie rewanżyzmu wobec Europy".

Zreszta ja juz na ten temat (Ukrainy) piaslem, to jeszcze Francja ani UE nie
                              protestowaly, bo ja znam Polakow lepiej jak inni, wierz mi!
                              Mozesz zobaczyc w Archiwum bylem wczesniejszy z moja krytyka zaangazowania
                              Polakow na Ukrainie jak Francuzi, ktorzy pierwsi sie kapli, co Polacy tam
                              robia !

Meg, Ty jako Polka tego nigdy nie zrozumiesz,ze to Kardynalny blad Polakow byl!
                              • meg_s Re: Teoś brnie w zaparte 05.03.05, 14:45
                                ballest Ty jako Niemiec nie zrozumiesz tego nigdy
                                ty tu z boreliozą wyjeżdżasz, a ja ci mówię jak bardzo naprawiły się kontakty
                                Ukraińców i Polaków na poziomie normalnych ludzi
                                • Gość: a-d Re: Teoś brnie w zaparte IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 05.03.05, 17:00
                                  w swoich wypowiedziach jestes ballest niekonsekwentny bo raz piszesz o Polakach
                                  wy a raz piszesz my?to kim tak naprawde sie czujesz?

a-d
                                  • ballest Gdzie mapiaslem MY!!!? 05.03.05, 20:57
                                    pokaz ??
                                    • ballest Re: Gdzie napisalem MY!!!? 05.03.05, 20:59
                                      GDZIE??????
                                      • Gość: a-d Re: Gdzie napisalem MY!!!? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 05.03.05, 22:54
                                        " Borell skrytykował " nas "
                                        także za udział w operacji wojskowej w Iraku, a oceniając naszą postawę w
                                        sprawie unijnej konstytucji ocenił, że "w tak zwanej głębokiej Polsce silne
                                        jest poczucie rewanżyzmu wobec Europy".

proszę bardzo
                                        a-d
                                        • ballest Re: Gdzie napisalem MY!!!? 05.03.05, 23:29
                                          Jak dlugo jestes na Forum???
                                          Przebaczam Tobie, to jest w cudzyslowie, a wiec nie ode mnie !!
                                          Meg zrozumiala Ty nie !;)
                                          • Gość: a-d Re: Gdzie napisalem MY!!!? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 05.03.05, 23:33
                                            gdybys czytal to co sam piszesz to zorientowalbys sie ze cudzysłow dolozony
                                            specjalnie zeby ci to pokazac!!!!!!!!!!!
                                            zagladnij do swojego postu.
                                            na forum jestem od niedawna ale jak was czytam z waszymi szowinistycznymi
                                            pogladami to skora cierpnie
                                            a-d
                                          • Gość: a-d Re: Gdzie napisalem MY!!!? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 05.03.05, 23:35
                                            p.s
                                            a przebaczac mi nie musisz , pros raczej o przebaczenie i zrozumienie dla siebie
                                            a-d
                                          • meg_s Re: 05.03.05, 23:52
                                            ja wszystko rozumiem - czego nie można powiedzieć o balleście - zauważyliście
                                            jak zgrabnie ślepnie na wpisy które mu nie pasują ?
                                            • ballest !!! Tu jest ten wpis! 06.03.05, 00:01
                                              www.ue.krakow.pl/main.php?TYPE=ART&ART_ID=4934
                                              Meg, ze sie normalizuje miedzy Ukraina a Polska w to wierze, ale dalej Ukraincy
                                              oprocz Romow i Rumunow naleza do najbardziej nielubianych narodow w Polsce.
                                              To nawet Niemcy sa bardziej lubiani!
                                              • meg_s Re: 06.03.05, 00:46
                                                ballest napisała:

> Ukraincy oprocz Romow i Rumunow naleza do najbardziej nielubianych narodow
                                                > w Polsce. To nawet Niemcy sa bardziej lubiani!

skąd czerpiesz te dane ?

• ballest Z sondazu 06.03.05, 09:34
                                                  Meg byl sondaz opublikowany chyba nawet w GW, moze miesiac tem, pisalem na ten
                                                  temat tu na Forum z linkiem do niego, teraz tego linku znalezc nie potrafie!
                                                  • meg_s Re: Z sondazu 06.03.05, 09:59
                                                    widać obracam się wyłącznie w takich kręgach, których nikt w sondażach nie pyta
                                                  • meg_s Re: 06.03.05, 10:00
                                                    a odrobinę (ale tylko odrobinę) "skręcając" wątek - polecam rewelacyjną stronę:
                                                    www.beskid-niski.pl/
                                                  • meg_s PS 06.03.05, 10:00
                                                    robi tę stronę człowiek z Gliwic :)
                                                  • ballest Re: Z sondazu 06.03.05, 10:03
                                                    MEG to byl polski Sondaz zrobiony juz po przewrocie na Ukrainie i to mnie
                                                    zaskoczylo, bo prawie wszyscy Polacy latali w pomaranczowych szalikach i
                                                    wstazkach ale Ukraincow dalej nie lubia!

Tak naprawde to Rotfeld nie poleci sam do Kijowa, Fischer poleci z nim, bo sam
                                                    to by znowu same gupoty mowil!;)
                                                  • Gość: athanazyja Re: Z sondazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:13
                                                    Wuluzuj ballest, ty tylko wiadomosciami gazetowymi zyjesz, mnie tez nikt nigdy
                                                    o sondaze nie pytal.

Szczegolnie smieszny byl sondaz w GW, w ktorym pytanie dotyczylo zawodu, ktory
                                                    cieszy sie najwiekszym szacunkiem. O zgrozo jedne z najwyszszych miejsc
                                                    zajmowal nauczyciel, co jest growno prawda( bo widze co sie w szkolach dzieje).

Ostatno tez ponoc GW przeprowadizla ankiete wsrod studentow krakowskich
                                                    dotyczaca prostytucji- ja ani zadne moje kolezanki takiej ankiety nie widzialy
                                                    na oczy.
                                                    To sie nazywa manipulacja mediami?:)
                                                  • ballest Re: Z sondazu 06.03.05, 10:19
                                                    Athanazja, bo Ty na prostytutke nie wygladasz! ;)
                                                    Jasne, ze przy jakims tam Sondazu nie pytaja sie wszystkich ale sa wytyczne, z
                                                    jakiego srodowiska ile osob sie zapytac musza, wtedy sondaz tez wiarygodny jest!
                                                  • Gość: athanazyja Re: Z sondazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:22
                                                    >Athanazja, bo Ty na prostytutke nie wygladasz! ;)
                                                    dobrze wiedziec, ze jestes tak obeznany z tym srodowiskiem.

>Jasne, ze przy jakims tam Sondazu nie pytaja sie wszystkich ale sa wytyczne, z
                                                    >jakiego srodowiska ile osob sie zapytac musza, wtedy sondaz tez wiarygodny jest
                                                    rozumiem , ze nie wszystkich, ale chyba jestem w najbardziej reprezentatywnej
                                                    grupie studentow krakowskich, no chyba ze pytaja studentow jakichs podejrzanych
                                                    poddkrakowskich szkol wyzszych i sie pozniej ciesza, ze takie wyniki sa. A GW
                                                    podaje "SKANDAL W KRAKOWIE!".
                                                  • Gość: athanazyja niszczarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:35
                                                    No widzisz Ballest, mam nadzieje, ze moja mama, Rita, Ci podziekuje, ze nie
                                                    wysle jej wiecej swoich zdjec.
                                                    Bo widzisz, tylko Ricie je wysylalam, a sam przyznajesz (juz zreszta nie
                                                    pierwszy raz), ze mnie widziales.
                                                    Zdjecia z Wigilii w Szczecinie tez Ci wyslala?
                                                    Coz, jednak prawdziwe staje sie powiedzenie, ze mozna ufac tylko sobie.
                                                    Dziekuje, ze mi to w koncu ostatecznie udowodniliscie (Ballest i Rito)

• laband Re: niszczarka 06.03.05, 10:41
                                                    zamiast sie obrazac na couki swiat, to powinnas byc wdziynczno ize ktos ci
                                                    okazuje oznaki sympatii
                                                  • meg_s Re: niszczarka 06.03.05, 11:45
                                                    laband napisał:

> zamiast sie obrazac na couki swiat, to powinnas byc wdziynczno ize ktos ci
                                                    > okazuje oznaki sympatii

jak smarkate chłopaki okazują dziewczynkom sympatię podrzucając im żabę albo
                                                    ciągnąc za włosy - to można zrozumieć, ale z tego powinno się wyrastać ;P
                                                  • laband Re: niszczarka 06.03.05, 14:12
                                                    meg_s napisała:

> laband napisał:
                                                    >
                                                    > > zamiast sie obrazac na couki swiat, to powinnas byc wdziynczno ize ktos c
                                                    > i
                                                    > > okazuje oznaki sympatii
                                                    >
                                                    > jak smarkate chłopaki okazują dziewczynkom sympatię podrzucając im żabę albo
                                                    > ciągnąc za włosy - to można zrozumieć, ale z tego powinno się wyrastać ;P

;P
                                                  • ballest !! ale jaja 06.03.05, 10:56
                                                    Ty naprawde uwazasz, ze Cie widzialem! fajnie mysl tak dalej!
                                                  • Gość: athanazyja Re: !! ale jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 11:16
                                                    no juz nie udawaj, nie pierwszy raz to przyznajesz.
                                                    chyba ze jestes zwykla zaklamana katarynka.
                                                  • ballest Kompromis to tez mozliwosc! 06.03.05, 11:25
                                                    Nie zaklamana, ale katarynka tak!
                                                    Powinnas wiecej na temat pisac a nie mame ciagle obrazac, przeciez jest dorosla
                                                    i moze miec swopje wlasne zdanie, a jak Ty tego zdania nie podzielasz, to
                                                    trudno.
                                                    O Twoim konflikcie ze siostra tez nie powinnas na Forum skreslac, bo to sa
                                                    sprawy rodzinne a te omawia sie przy stole rodzinnym a nie na Forum.
                                                    Athanazja, nie ma rodziny bez problemow, ale jakos wszystkie problemy moznaco
                                                    najmniej ulagodzic, jesli ich rozwiazac nie mozna.

• Gość: athanazyja Re: Kompromis to tez mozliwosc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 11:30
                                                    >Powinnas wiecej na temat pisac a nie mame ciagle obrazac,
                                                    Gdzie obrazam?
                                                    Juz mi ne wmawiaj plx?

>przeciez jest dorosla
                                                    Ja tez

>i moze miec swopje wlasne zdanie, a jak Ty tego zdania nie podzielasz, to
                                                    >trudno.
                                                    No chyba nie powinno sie rozylac czyich zdjec po internecie bez zgody. Kwestia
                                                    prywatnosci. I zaufania.
                                                  • ballest Re: Kompromis to tez mozliwosc! 06.03.05, 11:47
                                                    Tez chyba tego nie zrobila, skad wiesz?
                                                  • Gość: athanazyja Owszem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:55
                                                    No to teraz jestesmy kwita hahahhahahahaa
                                                    Ale sie Wilk ucieszy :)
    • grba Niemcy już się podłączają... 06.03.05, 11:45
      2005-03-04 17:37]
      Fischer i Rotfeld pojadą do Kijowa 21 marca

21 marca szefowie MSZ Polski i Niemiec Adam Daniel Rotfeld oraz Joschka Fischer
      razem złożą wizytę na Ukrainie - poinformowano w piątek na konferencji po
      spotkaniu obu ministrów w Warszawy. Jak podkreślił Rotfeld, celem tej wizyty
      jest wspólne zamanifestowanie stosunku do Ukrainy i poparcie jej w krytycznym
      momencie.
      "Obawiamy się, że nadmiernie rozwinięte oczekiwania po tym, co się wydarzyło,
      mogą stać się przedmiotem rozczarowań. Chodzi o to, by Ukraina otrzymała od nas
      wspólny sygnał, że my nie zostawiamy jej samej, że postaramy się w różnych
      formach udzielić wsparcia procesowi przemian, które doprowadziły do jakościowej
      zmiany na Ukrainie" - powiedział Rotfeld

Fischer, który złożył w piątek wizytę w Polsce, podziękował polskiej
      dyplomacji, a szczególnie prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu za
      zaangażowanie w rozwiązanie kryzysu politycznego na Ukrainie. Jak podkreślił,
      działania te podjęte wspólnie z szefem unijnej dyplomacji Javierem Solaną i
      prezydentem Litwy Valdasem Adamkusem, były niezmiernie ważną inicjatywą ze
      strony UE.

"Na przykładzie Ukrainy można udowodnić, że członkostwo Polski w Unii
      Europejskiej przynosi owoce" - powiedział Fischer.

Ministrowie przypomnieli, że sprawy Ukrainy, Polska i Niemcy omawiają już od
      kilku miesięcy. W październiku zeszłego roku szefowie dyplomacji obu krajów
      przedstawili na forum UE dokument, który - jak zaznaczył Rotfeld - odegrał
      istotną rolę w "konsolidacji Unii Europejskiej w przygotowaniu programu dla
      Ukrainy" (tzw. planu działania - PAP).

"Rozważaliśmy dzisiaj, co dodatkowego możemy wnieść do programu dla Ukrainy" -
      powiedział Rotfeld. Podkreślił, że inicjatywy powinny być odczuwalne
      przez "setki tysiące Ukraińców, a nie tylko przez elity".

Wyjaśnił, że chodzi przede wszystkim o zwiększanie liczby stypendiów dla
      studentów ukraińskich, a także utworzenie uniwersytetu polsko-ukraińskiego w
      Lublinie i ewentualnie uniwersytetu europejskiego na Ukrainie, który byłby
      wspólną inicjatywą całej UE.

Obecna na konferencji przedstawicielka MSZ ds. stosunków polsko-niemieckich
      Irena Lipowicz wspomniała, że uniwersytet europejski mógłby powstać na granicy
      polsko-ukraińskiej na wzór uniwersytetu Viadrina we Frankfurcie nad Odrą i
      Słubicach.

Jedną z form wsparcia przemian na Ukrainie byłyby też masowe szkolenia
      specjalistów z zakresu funkcjonowania państwa prawa i samorządów.

"Musimy zbadać te propozycje i przeanalizować, w jakim stopniu można je
      zrealizować - powiedział Fischer.

Ministrowie rozmawiali też o współpracy Polski i Niemiec w zakresie polityki
      europejskiej, NATO, historii stosunków obu państw oraz przygotowaniach do roku
      polsko-niemieckiego, który rozpocznie się w kwietniu.

Projekt Roku Polskiego w Niemczech i Roku Niemieckiego w Polsce to program
      wzajemnej promocji politycznej, kulturalnej, gospodarczej i turystycznej obu
      krajów. "Chcemy wykorzystać rok polsko-niemiecki do poprawy i pogłębienia
      kontaktów obu krajów i narodów - mówił Fischer.

Nawiązując do przypadających w 2005 roku wielu ważnych rocznic, m.in. 60.
      rocznicy zakończenia II wojny światowej i 60. rocznicy wyzwolenia
      hitlerowskiego obozu zagłady Auschwitz-Birkenau, Fischer podkreślił, że "Niemcy
      wywiązują się z historycznego i moralnej odpowiedzialności i nie pozwalają, by
      historia była pisana na nowo".

• ballest Re: Niemcy już się podłączają... 06.03.05, 12:12
        Dobry dyplomata ten fischer !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka