meg_s 19.04.05, 08:02 Dziś mimo złego początku i popsutej pogody reszta dnia będzie upływała w sympatycznej atmosferze Na dobry początek do obejrzenia pewien urodziwy obiekt www.gliwiczanie.pl/Reportaz/stary_bart/stary_bart_01.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myha1 Re: Dzień dobry 19.04.05, 08:25 Hallo , Meg! Świetne zdjęcia ! Znam ten kościółek , mieszkałam jakiś czas w Szobiszowicach ( prawie obok kościółka) i często tam zaglądałam. Nie zawsze był otwarty! A jak to jest teraz nie wiem, czy odprawiają się tam nabożeństwa ? Ale kościółek jest piękny! Miłego dnia chociaż pogoda nienajlepsza! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 19.04.05, 08:30 kościółek zwiedzaliśmy po uprzednim umówieniu się, pod czujnym okiem pana klucznika msze odbywają się tam z rzadka - okazjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Dzień dobry 19.04.05, 08:33 Dzien dobry i juz znikam,bo musze:-)Slonce piekne,ale na razie chlodno:- (Zdjecia swietne!Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
praszka.m Re: Dzień dobry 19.04.05, 08:54 Jak z tego wynika są to twoje prywatne zdjecia, świetne , bo i wnetrze fajnie uchwycone. Wydaje mi sie ze lepiej bylo z tym wejsciem od ulicy przez tą brame kamienną,ale w obecnej sytuacji komunikacyjnej ul Toszeckiej to chyba tak wygodniej tylko wydaje sie że kościółek stoi za murem . Msze odbywaja sie tam w każdą niedziele wieczorem ,a w tygodniu okazjonalnie. Mieszkam blisko,i znam ten kościolek, Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 19.04.05, 08:57 nie są to tylko moje zdjęcia - powiem więcej, tym razem niestety moich jest ilość znikoma "eksplorowaliśmy" grupą podpisaną na końcu :) podobno przed poprzednimi wyborami mieszkający w pobliżu radny zobowiązywał się naprawić mur od strony Floriańskiej - wiesz coś o tym może ? Odpowiedz Link Zgłoś
praszka.m Re: Dzień dobry 19.04.05, 09:15 No niestety nic nie wiem bo ja to Kopernik,inni radni,którzy tez nic nie robią . Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry 19.04.05, 09:15 Mury ponaüprawiac to faktycznie aze sie prosi, zresztom we "Zakanauym" w tym starym kosciele tysz, i niywiym eli by sie niy przidauo odbudowac te mury we Ostropie. Ale mom inksze pytanie zwionzane ze tym kosciouym patrona slonskich Piastow - wiy ktos cos wiyncyj o znaku tymplariuszy kery tam stosunkowo niydowno odkryto przi okazji rymontu? Jak wiadomo kosciou tyn wele staryj legyndy mieli postowic Tymplariusze, zresztom we powiecie gliwickim je jeszcze jedyn kosciou kery im zawdziynczomy - jak sie ta wies nazywo, Wisnicz abo jakos tak(?) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry 19.04.05, 09:32 Margotko jak mozna to proponuja mauo poprawka - wallenstein und Mansfeld to bouy dwie osoby - we tekscie stoi to tak napisane choby to boua jedna persona. Czi tyn krziz maltanski o kerym szkryfuas to je tyn kery niydowno znodli - mogesz cos wiyncj o nim pedziec? Acha - te stare zdjyncia uswiadomiouy mi ize bramy we murach od tego koscioua je(boua) fest podobno do tyj "Zakanauym"! Odpowiedz Link Zgłoś
laband motyw goralski 19.04.05, 09:34 ostatnie chyba zdjyncie przdstawio wciynty we drzewie motyw - niy wydowo wom sie ize to je motyw typowo goralski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Dzień dobry IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 09:34 Fajne fotki, ciekawostka jest, ze jak sie zobaczy nazwiska ksiedzy to mozna tez zauwazyc, ze wpierw byly gliwice niemieckie, pozniej nastapila fala polska a pozniej znowu niemieckie. Tak jak Davies napisal! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 19.04.05, 09:51 Gość portalu: ballest napisał(a): > ciekawostka jest, ze jak sie zobaczy nazwiska ksiedzy to mozna tez > zauwazyc, ze wpierw byly gliwice niemieckie a które są te najbardziej niemieckie: wańko, Czmielik, Brzeznicki czy Młynarski ? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 19.04.05, 09:44 laband napisał: > zresztom we powiecie gliwickim je jeszcze jedyn kosciou > kery im zawdziynczomy - jak sie ta wies nazywo, Wisnicz abo jakos tak(?) o ten Ci chodzi ? www.gornyslask.pl/slask/woj_slaskie/p_gliw_wielowies/wisnicze.html a skąd masz te informacje o templariuszach ? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry 19.04.05, 09:51 Sznupouech konsek po zajtach posfiynconych tymplariuszo, "Szlak Tymplariusza" i inksze, We Gornym slonsku je jeszcze pora inkszych miejsc kaj oni byli obecne, ale niy wszyske som na sto procynt zicher - np Chudow tysz PODOBNO miou z nimi cos spolnego, ale to to juz cchyba faktycznie ino legynda, abo? Natrefiouech na te wiadomosci skuli teorii ize we Starych Glywicach tyn spichlerz tysz miou niby pouonczynia podziymne ze kosciouym Zakanauym, kosciouym sw. Krziza i Bartuomoejym. Odpowiedz Link Zgłoś
laband ps 19.04.05, 09:53 acha, stare Labandery tysz o tym godajom, i spominajom ize pouonczone to bouo ze zamkym od Welczkow. Dodom jeszcze ino ize czynsc Sobiszowic tysz nalezaua do Welczka! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry 19.04.05, 10:21 zresztom kuknij tysz do "Przewodnika Turystycznego - Gliwice i okolice" na zajta 131 - tam r'tysz je spomniane - cytuja: "Wisnicze. Wies w gminie wielowies, wzmiankowana w 1280 r. Wedlug legendy pierwszy kosciol zbudowali templariusze". znosz ta legynda? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 19.04.05, 10:23 no i "uroki" odczynione :))) właśnie wyjrzało słońce nie znam legendy :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry 19.04.05, 10:30 a u nos padze i prawie prziszli mi wymiynic kafelka we badycimrze ta legynda musza som jeszcze wysznupac ... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry 19.04.05, 11:34 Meg-gi -swietny reportaż--przyznam się--nie byłam nigdy w tym kościele a tyle razy już byłam w pobliżu Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 20.04.05, 07:44 Temperatura spada, wiatr wieje - podobno mamy się spodziewać śniegu z deszczem i nawet lekkiego mrozu w nocy Tymczasem w ostatni weekend grupa śmiałków...... popatrzcie: www.zjura.sownet.pl/asterina/czechowice_04_05/czechowice_04_05.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socer Re: Dzień dobry IP: 80.50.20.* 20.04.05, 07:58 Przyjemnego dnia. Pogoda nie ta ale w sercu muzyka gra. Wszystko co najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym coś mi nie pasuje 20.04.05, 08:10 Świetny materiał, ale ... cos mi nie pasuje z pierwszym zdjęciem historycznym. Jest tam data ok. 1905, a w tle widać nowego Bartłomieja. Zdjęcie musi być więc przynajmniej o 6 lat młodsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socer Re: Dzień dobry IP: 80.50.20.* 20.04.05, 08:12 Meg przepraszam, zapomniałem Tobie powiedzieć że to dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 20.04.05, 08:15 hallo, Meg! Skoro wczoraj odczarowałaś złą pogodę, to może zrobisz to i dziś ?? Takie sprzątanie jak w Czechowicach przydałoby się i w innych akwenach na Śląsku, jak choćby w Pławniowicach...Byłam tam 2 tygodnie temu. Już sam teren wokół jeziora jest wystarczająco zaśmiecony a woda?? Ale jest takie miejsce niedaleko Tarnowskich Gór , raj dla wędkarzy gdzie jest baaaaaardzo sympatycznie i jakby mniej brudno, a przy tym nie ma tłoku i błoga cisza. Ciekawe , czy wiesz o jakim miejscu mówię? MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 20.04.05, 08:22 nie wiem - ale właśnie wyjeżdżam do Tarnowskich Gór - może zauważę ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 20.04.05, 08:30 Chyba nie zauważysz, bo to nie jest przy trasie Gliwice - T.Góry. Dla ułatwienia dodam , że na obwodnicy w lewo> Szerokiej drogi! i miłego dnia! ] MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myha Re: Dzień dobry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:23 Meg! I co wróciłas ? Wiesz już o czym pisałam? Zdradzę Ci , bo z tego co sie zorientowałam interesują Cię zabytki a tam chyba ich niema. To Pniowiec !!! Blisko, a jednak zupełnie inaczej niż nad pozostałymi " oczkami wodnymi" haha MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 20.04.05, 12:32 wróciłam - ale jechałam "prawą stroną" ;) o Pniowcu słyszałam kiedyś, ale nie byłam Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 20.04.05, 12:50 "prawa"też mi pasuje zdecydowanie bardziej! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
praszka.m Re: Dzień dobry 20.04.05, 12:50 Myha czyżbyś ostanio przerzucila sie na wędkowanie a może coś złowiłaś, dużego i ciekawego a mnie nic o tym nie wiadomo. Meg na razie zwiedza zabytki i to w bardzo ciekawy i interesujący sposób, śledze i ucze się. Bo podobno na naukę nigdy nie jest zapóźno .Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 20.04.05, 12:55 praszka ucz sie, ucz ale powiadają też że " człowiek całe życie się uczy i głupi umiera " niestety! Jeżdżę tam na rower a przy okazji nogi zamoczyć.Niestety nie wędkuję, ale wszystko mam jeszcze przed sobą. MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
praszka.m Re: Dzień dobry 20.04.05, 13:00 ale to głupota umiera ostatnia, Rower to niezły pomysł, gorzej z kondycją, też trzeba ją ćwiczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 20.04.05, 13:43 No to własnie dowód , że ją mam! Wiesz ile to kilometrów ?- będzie chyba ze 30 w dwie strony , albo więcej( nie mam licznika). Ale żeby ją mieć, trzeba zadbać o to w zimie!! Wybierz się kiedyś też, to zobaczysz jak to fajnie! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 21.04.05, 10:49 Meg !! A gdzie Ty dzisiaj jesteś? A kolejny reportaż dla nas? Gdzie nas dzisiaj zabierzesz? MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 21.04.05, 10:58 dziś walczę z PITami :(( Witam masz rację - zakładając ten wątek chciałam codziennie pokazać coś fajnego, no to żeby jakoś przetrwać ten powrót mrozu: www.gliwiczanie.pl/Meg/wiosna/wiosna.htm Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s OT 21.04.05, 11:59 mam pytanie do niemieckojęzycznych große oberschlesische Bildhauer czy ten zwrot jest poprawny ?? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: OT 21.04.05, 12:00 konkretnie chodzi o taki napis: wielki górnośląski rzeźbiarz / große oberschlesische Bildhauer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: OT IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 21.04.05, 12:08 dodej na koncu"r" Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: OT 21.04.05, 12:21 moment - to po "oberschlesische" ma być to "r" czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: OT 21.04.05, 12:23 Ramon podpowiedzial ze masz dodac r ;))) pokazalem tylko ze jest pokusa dac to "r" w 2 miejscach ... Ostatni post jest odpowiedzia .... "großer oberschlesische Bildhauer" Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: OT 21.04.05, 12:29 a jakby zamiast mnożyć r-ki dać jedno der na początku? der grosse oberschlesische Bildhauer? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: OT 21.04.05, 12:30 braid napisał: > Ramon podpowiedzial ze masz dodac r ;))) no tak - byłoby 2 r :))) Sebush wyemigrował za pracą i nie mam się kogo pytać :( liczę na to że nie wpuszczacie mnie w maliny - bo jak zostanie "wyrżnięte" w płycie to będzie za późno, a wstyd pójdzie na nas :(( jeszcze raz dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: OT IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 21.04.05, 12:37 Przepraszam, ze nie wyrazilem sie jednoznacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: § Re: OT IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.04.05, 12:43 powinno byc: großeR oberschlesischeR Bildhauer Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: OT 21.04.05, 12:50 wlasnie mam w pracy zaklady ;))) 2:2 ale wychodzi ze paragraf moze miec racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =..= Re: OT IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.04.05, 13:12 ein grosser oberschlesischer Bildhauer der grosse oberschlesische Bildhauer grosser oberschlesischer Bildhauer Odpowiedz Link Zgłoś
ballest grosser oberschlesischer Bildhauer 21.04.05, 13:21 Tak jest richtig! I nie potrzebujesz sie wstydu najesc ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 22.04.05, 07:09 "Mróz towarzysze, mróz" witam tym cytatem z radzieckiej sztuki (zna ktoś ? ja chodziłam do liceum im. WILenina - to i takie różne rzeczy musiałam oglądać ;) Tym niemniej słońce świeci pięknie i wg wszelkich zapowiedzi ta noc była najzimniejsza - teraz będzie coraz cieplej :)) Na dobry początek dnia polecam malutką wycieczkę www.40plus.ca/NaszSwiatGornySlask.htm Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 22.04.05, 07:22 Witaj Meg! Bardzo fajne zdjęcia , ale mam niedosyt Zabrza. Nie mam chyba jednak żadnych zdjęć naszego miasta. Powiem szczerze, mieszkam tu 20 lat a ciągle sentyment w stronę Gliwic . Miłego dnia! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 22.04.05, 07:26 pomyślę o tym ;)) zdjęć mam mnóstwo, ale zebranie tego w "reportaż" chwilkę potrwa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 23.04.05, 08:25 Pogoda "zdjęciowa" - ale dziś aparat musi ustąpić łopacie ;) a przy okazji sobotnich zakupów rozglądajcie się bacznie :) www.gliwiczanie.pl/Albumy/miesne/index1.html Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 23.04.05, 14:28 Oglądając te piękne zdjęcia sklepów mięsnych ,przypomniały mi sie inne czasy i też sklepy ! Tyle, że z pustymi ladami chłodniczymi i hakami !!!! Ciekawe, czy ktoś ( a może Ty?) ma zdjęcia sklepów z tamtego okresu . Młodzieży trudno byłoby uwierzyć , że to sklepy!!!!! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Dzień dobry 23.04.05, 14:58 MyHa aufnahmow nie momy ale momy kawal z tego czasu: Wuazi Engelbert do masarni i se pytou o kilo kotletow Niy, niy ma godou ekspedientka - a oplerki mocie? - tysz niy ma - a metka ? - nietysz nie momy? - no to co sam mocie? - no co Pan widzi! Engelbert se uobejrzou te puste hoki wejrzou na wiyrch i widzi, wisi cos!! - no to niech mi pani dou pou z tego uorla tam na wierchu ! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Dzień dobry 23.04.05, 14:53 MyHa bo Glywice maja inny charakter, jak wyjdzisz z dworca a spojrzysz na Wilymstrassa to czujesz ten wielkomiejski charakter, tego nie nie doznasz ani w Zobrzu ani w Katowicach! Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 23.04.05, 19:30 Ale sklepy wtedy wygladały jednakowo i w Gliwicach i Zabrzu, także w Częstochowie czy Poznaniu!! Ale co Ty o tym wiesz , Ciebie już tu nie było? To były czasy! haha Wiesz jak wtedy smakowały oplerki? Skąd to masz wiedzieć? MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Dzień dobry 23.04.05, 21:42 MyHa a wiesz jak sie oplerki richtig nazywaja bo to tylko sproszczenie ! Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 23.04.05, 21:49 Dla mnie oplerki to to samo co parówki? MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 24.04.05, 06:52 "Kto rano wstaje..." - dzień na razie chłodny, ale bardzo urodziwy :) wczorajszy upłynął pod znakiem "odkrycia" ;) www.gliwiczanie.pl/Meg/forum/ch1.jpg dzień święty poświęcony - zaraz łapię aparat i ruszam w okolice. Życzę wszystkim pogodnej niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Dzień dobry 24.04.05, 08:43 Kto to byu tyn Bruno Brand? Cza miec´ richtich pecha coby 13 kopnyc´ w kalyndorz! pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 24.04.05, 08:48 ktoś z "Familie Brand" ;) znaleźliśmy go obok grobowca z tym napisem, a skądinąd wiadomo, że ten grobowiec wzniesiono dla dyrektora huty Branda - imienia niestety nikt nie wymienia Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry 24.04.05, 09:03 witam i też miłego dnia życzę--Meg_s - trochę jeszcze za zimno na na takie wycieczki ,poczekaj trochę aż się ociepli--pozdrawiam- Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 24.04.05, 09:05 kto Ci to powiedział że za zimno poza tym z Twoim nickiem ? jakie zimno ? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 24.04.05, 09:06 nie zauważyłaś że w zimie też robimy zdjęcia ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry 24.04.05, 09:10 wstałam niedawno i otwarłam okno--zimno mi--może jestem chora?nawet nick mnie nie grzeje już,muszę Ci powiedzieć,że widziałam juz bociana,czytam wszystko o czym piszecie i oglądam każdy link,więc wiem ,że fotki robisz Ty i inni zawsze,niezależnie od pory roku-pozdrawiam--to była tylko troska o Ciebie--wybacz,że nie pisze dużo ale nie zawsze mam czas i nastrój do pisania Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 24.04.05, 12:15 wróciłam z wycieczki - niestety za krótkiej - kto jeszcze nie był dziś na spacerze niech NATYCHMIAST wychodzi z domu - jest cudnie Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 25.04.05, 07:34 Hallo Meg! Skoro wycieczka niedzielna była udana, to dlaczego jeszcze nic nie oglądamy?? Ja niestety nie miałam wczoraj czasu na dłuższą wycieczkę. Po południu na rowerku po okolicy godzinkę tylko. Czekamy na Twoje wrażenia ze spaceru! Pozdrawiam MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 25.04.05, 08:11 witam - na szczęście te zapowiadane od dawna opady się odwlekają :) nie obejrzycie najnowszych "łupów" z tej prostej przyczyny, że nie mogę na swoje "prywaty" zajmować miejsca na serwerze wczorajsza sesja służy II części powstającego przewodnika będzie co pooglądać jak "koleżeństwo" skończy reportaż z wyprawy szlakiem mostów :) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 25.04.05, 08:20 No to czekamy w takim razie, Miłego dnia, może jednak meteorolodzy sie pomylili??? MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Dzień dobry IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 25.04.05, 08:19 Hallo Meg, W kazda niedziele mamy tez tutaj przy takiej wiossennej pogodzie "wedrowke ludow" Wczoraj na naszym 12 Etapie zaliczylismy znowu nastepne 15 km poprzez Ebbegebirge. Pogoda moze nie taka jak u Was, aletereny bardzo interesujace jesli chodzi o wegetacje. Pomiedzy dolina Renu a okolica naszego 12 etapu mozna zauwazyc opoznienie wiosennego rozwoju przyrody o conajmniej jeden miesiac. Niestety nie moge sie rozpisywac - poniedzalkowy stres rozpoczyna sie! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 26.04.05, 07:11 czy będzie dobry ? pogoda pod psem - macie jakieś sposoby na chandrę ? (oprócz zjedzenia czegoś słodkiego ;) proponuję odrobinę kolorków: www.gliwiczanie.pl/Albumy/przyroda/index1.html Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 26.04.05, 08:01 Pogoda pod zdechłym azorkiem! A na chandrę? ja słucham muzyki, niekoniecznie ambitnej ale koniecznie głośno!!! Czasem jest to nawet Hip hop , ale taki łagodniejszy bez wulgaryzmów !!!! Mnie pomaga! Przy sprzyjającej pogodzie chandre leczę na działce, gdzie mam do przytulenia przepiękną brzozę i to jej oddaję stres! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 26.04.05, 08:18 znasz horoskop celtycki ? tam znaki przyporządkowane są drzewom - może Twoim jest brzoza ? z dużą satysfakcją odczytałam tam, że moim jest sosna do której zawsze miałam duży sentyment przed rodzinnym domem mojego ojca rosła taka mała, ale "krzepka" sosenka, dom rodzinie odebrano, potem został doprowadzony do ruiny, teraz na jego miejscu stoi blok mieszkalny, bo miasteczko się w międzyczasie rozrosło, ale przed blokiem na wzgórku otoczonym murkiem oporowym, nadal rośnie samotnie "nasza" sosenka - mam w ogrodzie sosnę, będę ją kształtowała (jak bonsai) w podobną formę do tamtej :) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 26.04.05, 08:32 Nie sprawdzałam w horoskopie celtyckim jakim drzewem jestem, a moze brzozą ? Moja w ogrodzie jest wysoka na 12metrów i stoi taka dumna, a jak szumi przepięknie !!. Prawdziwa lekarka duszy. Miłego dnia, pomimo deszczu . MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 27.04.05, 06:32 Witam ! - Mam nadzieję, że wczorajsze deszcze wypłukały ze wszystkich złe emocje a dzisiejsze słońce obudzi same poztywne uczucia - i w związku z powyższym zaraz pospieszę z aforyzmem do stosownego wątku :) A na razie - rozglądajcie się bacznie wokół, piękno można dostrzec w każdym miejscu jeśli się tylko patrzy uważnie www.gliwiczanie.pl/Albumy/sien/sien1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 27.04.05, 08:54 Gdzie znalazłaś tak piękne sienie? I w dodatku tak dobrze utrzymane. Mieszkam w bloku i nasza klatka schodowa jest ascetyczna ( dobrze , że przynajmniej czysta!!!) Miłego dnia życzę! Czy zauważyłaś , że krasnoludki piszą w naszym imieniu aforyzmy?? Ale jakieś niespecjalne te klony i aforyzmy z błędami! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 27.04.05, 09:37 myha1 napisała: > Czy zauważyłaś , że krasnoludki piszą w naszym imieniu aforyzmy?? > Ale jakieś niespecjalne te klony i aforyzmy z błędami! cóż MyHo - taka jest cena sławy !! ;)))))) a sienie wszystkie w Gliwicach - szczęśliwie większość chroniona domofonami (ale cóż to dla mnie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myha1 Re: Dzień dobry IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.05, 09:39 Pochodzenie od małpy jest prywatną sprawą każdego z nas. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 28.04.05, 07:27 wieczorne deszczowe chmury szczęśliwie się "rozpełzły" zapowiada się pogodny dzień tak jak zawsze - namawiam do bacznego rozglądania się wokół :) www.gliwiczanie.pl/Reportaz/secesja/secesja.htm Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry 28.04.05, 07:55 Witaj Meg! Oglądając te piękne budynki żałuję, że mieszkam w "nowym" budownictwie, które jest wprawdzie wygodne ale pozbawione pięknego wykończenia. Miłego dnia MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 28.04.05, 07:56 znalazłam jeszcze coś z zupełnie innej dziedziny www.okularnicy.org.pl/index_f.phtml?sm=spiewnik&content=teksty Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s do MyHy 28.04.05, 09:35 byłam przed chwilą w US - a jako że pogoda zdjęciowa jak rzadko skręciłam w sąsiednie uliczki mówię Ci - Zandka w kwitnących jabłoniach to jest to ;) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: do MyHy 28.04.05, 10:58 Tak , też lubię te okolice! A u mnie na działce ....bosko!!! prawdziwa feria barw i zapachów(Drzewa no i tulipany w odmianach !!!!) MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: do MyHy 29.04.05, 10:52 Witaj Meg!! A gdzie Twoje dzien dobry dzisiaj? Nic nam nie podsuniesz pieknego pod nasze oczyska??? MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do MyHy 29.04.05, 16:33 myha1 napisała: > Witaj Meg!! > A gdzie Twoje dzien dobry dzisiaj? bo to nie jest mój dobry dzień :( ale mam nadzieję na odmianę - wieczorem idę na uroczystość do GZUTu - mam nadzieję, że w nocy wrzucimy reportaż i rano będziecie mieli nowości do pooglądania :D Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: pozdrowionka dla Meg_s 29.04.05, 17:58 "• Re: Polska - ciekawe i niekoniecznie znane miejsc borasca0107 29.04.2005 04:29 + odpowiedz Gość portalu: pik napisał(a): > Super zdjecia! Jesli mozecie - dodawajcie tez wojewodztwo lub sasiednie duze > miasto, niektore tereny znam, ale czasem nie wiem gdzie to jest. a ja dodam jeszcze od siebie, ze bardzo sie ciesze, ze nareszcie pojawiaja sie na tym forum fotki z Polski! SUPER!! Pozdrawiam serdecznie i tez czekam na wiecej fotek!! no i szczegolne pozdrowionka dla Meg_s i Ballesta! :)))) Mam nadzieje, ze czesciej bedziecie tutaj zagladac? :) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: pozdrowionka dla Meg_s 29.04.05, 18:01 nie znam - z jakiego to forum ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: pozdrowionka dla Meg_s 29.04.05, 22:59 Meg, to ona Cie zna ? napewno czyta na Gliwicach dzisiaj mieszka w Canadzie ? To bouo to forum! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=91 borasca juz wszedzie byla ;) Jest z Olsztyna Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 29.04.05, 22:53 "dzień się nachylił" wróciłam właśnie ze wspaniałej imprezy - reportaż obejrzycie jutro rano :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest !!! no mysle ;) 29.04.05, 23:03 to jeszcze musisz troche popracowac dzisiaj ! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 30.04.05, 00:07 to wprawdzie noc - ale rano wcześnie ruszam do pracy tak więc aby wszyscy mogli rano obejrzeć obiecany reportaż :) www.gliwiczanie.pl/Ee/drzewo/drzewo.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Dzień dobry 30.04.05, 00:57 Kto tam byl, Ty albo Ewa? Gratuluje fajne zdjecia! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry 30.04.05, 07:10 Jeśli chcesz : - spędzić trochę czasu "w pięknych okolicznościach przyrody" i w dobrym towarzystwie ;) - poczuć że robisz coś sensownego i pożytecznego - rozładować nieco negatywnych emocji "wyżywając się" na klonach (prawdziwych, siewkach) przyjdź dziś o 9.00 na cmentarz hutniczy !!! :))) Do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry 30.04.05, 12:48 witaj--Meg_s--wybacz,ze nie przyszłam dziś na cmentarz ,ale mam tyle pracy w domu i ogrodzie,i jeszcze jadę na jubileusz ,po prostu nie wyrobiłabym się w czasie,myślę,że będzie jeszcze jakaś okazja i przydam Wam się w tej pracy,tylko napisz co i kiedy,może mailem,bo nie daję rady wszystkiego przeczytac jak tu przychodzę od czasu do czasu---pozdrawiam--pogoda naprawdę świetna do takich prac Odpowiedz Link Zgłoś
laband Dobry pane Hawranek! 30.04.05, 12:51 no to zdo mi sie ize Margotka sam nom cosik by mogua juzas opedziec co tam wydziubali juzas ciekawego na tym kerhofie (?) ostatnie fotki piynie escie porobiyli - bouas to Ty Margotko, abo Marysia ze Wojtkym? Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dobry pane Hawranek! 30.04.05, 13:18 Hallo Meg Miałam awarię neta i niestety nie wiedziałam o Twoim zaproszeniu. Szkoda , była okazja poznać sie osobiście i zrobic razem coś sensownego. Ale jak mówią: co sie odwlecze.... Serdecznie pozdrawiam i miłego wypoczynku życzę ! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Dzień dobry IP: *.gjl.osi.pl 30.04.05, 22:19 Pyrsk Ballest! Ponieważ Ty jako jedyny dotychczas zwróciłeś uwagę na von Mansfelda i von Wallensteina, chciałbym prosić Cię o konsultację w sprawie fragmentu historii przebiegu wojny trzydziestoletniej w Gliwicach. Napisz co myślisz o następującym cytacie: CYTAT: Więc tak: trudno niehistorykowi brać się za wojnę trzydziestoletnią, ale konsultować mi się po prostu nie chce - nie mam poza tym czasu. Była to wojna złożona: zaczęła się jako religijna, a potem już była wojną o wpływy terytorialne. Dania jest tam bardzo niejasno osadzona: często zmieniała pozycje (strony barykady). Źródła: Leksykon PWN, tłumaczenia Heimatblatt (prywatne- Edward K.) i Iwona Boroń "Handel Górnego Śląska z Krakowem w dobie wojny trzydziestoletniej". Było dwóch wodzów: Albrecht von Wallenstein (Waldstein) i to chyba on był Duńczykiem. Postać bardzo niejasna - w końcu oskarżony o zdradę i zamordowany. Ale to chyba nie on atakował Gliwice. Drugi: Peter Ernst II von Mansfeld był Niemcem. Protestantem. I to też nie on atakował! Atakowały jego wojska ale nie pod jego dowództwem jak tego chcą źródła (większość). Było to mniej więcej tak: Mansfeld zebrał wojsko (najemników) i ruszył na Węgry. Nie na Gliwice, broń boże, bo jak wspomniałem był okazuje się po gliwickiej(?) stronie. Na wieść o odmowie pomocy militarnej ze strony księstwa siedmiogrodzkiego, które niedawno zawarło przymierze z cesarzem, rozpuścił swe wojsko. No po prostu, zrobiony w konia, powiedział: "Panowie koniec zabawy, spadać do domu". No to wyobraźmy sobie, co pomyśleli najemnicy. "Wracać do domu?! Bez łupów i kasy?! A co my w domu powiemy?!". No i dawaj bandami łupic po drodze do domu co się dało, żeby z pustymi rękami nie wracać. I to właśnie te gamonie napadły m.in. na Gliwice. I wynika z tego, że to oni zostali potraktowani kaszą. Ale nie byli już pod dowództwem Manswelda!. Wyłącznie na własną rękę (brudną zresztą). To tyle KONIEC CYTATU. Pozdrawiam z Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry 01.05.05, 12:21 jak znosz niymiecko szpracha to mosz to sam ze tym Mansfeldym piyknie wyklarowane: www.koni.onlinehome.de/ausfuehrliche-biographien/mansfeld-frames.HTM a sam tysz cos cos chciou: www.koni.onlinehome.de/ausfuehrliche-biographien/wallenstein-lang.htm ps a jakes Ty to prziszou na to ize tyn drugi bou dunczykym??? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry 01.05.05, 12:23 a co do wiary tycz dwoch to Wallenstein przeszou dopiyro puzno na katolicyzm, a Mansfeksd coby bouo smiyszniyj bou dugo katolikym!, he,he! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Dzień dobry IP: *.gjl.osi.pl 01.05.05, 20:18 Głównie korzystałem z pracy pani Boroń "Handel Górnego Śląska z krakowem w okresie wojny trzydziestoletniej" oraz z Leksykonu PWN. Po niemiecku to ja niestety ani be ani me..... Najlepszy numer że we wszystkich przewodnikach po Gliwicach wydanych przez PTTK, to Mansfeld przedstawiany jest jako duński książę. Ja już od tego mam kopletny bigos w głowie i stąd moje zapytanie, czy ten CYTAT to w ogóle bzdura, czy coś na rzeczy. Pomóżcie! A tak w ogóle to ten cytat sam stworzyłem w czasie dyskusji o Mansfeldzie na innym gliwickim forum. I byłem tak wnerwiony, że zakończyłem go słowami "I ANI WIĘCEJ SŁOWA NA TEN TEMAT", ale gdy emocje opadły postanowiłem jeszcze się czegoś dowiedzieć... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry 01.05.05, 20:24 to je tako trocha kaszana - moje zdanie na tyn temat - trocha prowdy trocha felerow, ale mosz we jednym recht, tyn wontek historyczny niy je leki do poukuodania se faktow we pamiynci, i uatwo idzie niykere rzeczy pomylic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Dzień dobry IP: *.gjl.osi.pl 01.05.05, 20:45 Nie wiadomo co lepsze: kaszana czy bigos.... No nic zaczekam sobie jeszcze trochę - może ktoś napisze coś rozsądnego. Dzięki, laband. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Dzień dobry 01.05.05, 21:28 Kaszanka jest, to prawda, ale Mansfeld nie jest Dunczykiem i nie jest Szwedem byl Niemcem dowodzil tylko wojskami gdzie Dunczycy i Szwedzi sluzyli! Nie moge tego co napisalem udowodnic, ale kiedys czytalem moze przed 40 latami! Odpowiedz Link Zgłoś