Dodaj do ulubionych

Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na Forum

23.04.05, 00:47
"Rybnik był w zaborze austryjackim, a nie pruskim. Granica przebiegała tuż za
Gliwicami w Nieborowicach. A dokładniej między Nieborowicami a Wilczą."

Mysle, ze musimy zaczac naprawde slonzakom polskiej opcji historie Slaska
opowiedziec, bo Gorole to napewno wiedzom, ze Rybnik i Cieszyn nie byli pod
zaborem, ani Pruskim ani Austryjackim!
Obserwuj wątek
    • mieszko966 Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 23.04.05, 01:48
      Już się przyznałem do pomyłki, drogi ignorancie. Zresztą, "błądzić jest rzeczą
      ludzą, a przebaczać - boską" ;). A co do tego, ża tam była granica miałem
      rację, pomyliłem się tylko o parę lat, ale czyż jest tych kilka lat przy
      wieczności ;).

P.S. Wszyscy dobrze pamiętamy, kto nam zorganizował ten rozbiór, panie
      mieszkający-w-Niemczach. I w tym punkcie jeszcze raz podkreślam, że jeśli
      chodzi o Niemców, to nie mamy im czego zazdrościć, ani na niczym się wzorować.
      Rzekłem!!! (proszę porównać to z wpisem, gdzie wybaczam niecom II wojnę
      światową - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=22307434&a=23082070 -
      żeby nie było, że mam jakiś uraz nacjonalistyczny ;).
      • Gość: gostek Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na IP: *.range217-44.btcentralplus.com 23.04.05, 02:00
        Na to wasze pisanie jest tylko jedna,dobra rada...
        kaktuz.com/redirect.php?id=1620
    • mieszko966 Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 23.04.05, 02:00
      A co do faktów: wygląda na to, ża ani Rybnik, ani Gliwice nie podlegały żadnym
      zaborom, bo już w początkach XVIII w. należały do Prus. Dopiero po I WŚ
      odbywały się tu powstania śląskie, a oba miasta były ważnym ich celem. Wreszcie
      w 1922 roku wcielono je do Rzeczpospolitej. 17 lat później, w pierwszych dniach
      wojny, oba miasta trafiły znów w rece niemieckiego okupanta i zostały wyzwolone
      przez wojska radzieckie w 1945 roku, czego pamiątką jest stojący w Gliwicach
      czołg (ale od 1989 roku stoi on oficjalnie nie ku pamięci wyzwolenia miasta,
      ale mszy, która odbyła się w pierwszych dniach odzyskania "wolności").
      • macpor Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 23.04.05, 06:22
        Gliwice w IIRP? To jaki sens miała tzw "prowokacja Gliwicka"?

Nie pomyliło ci się coś?
        • Gość: Benek Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na IP: *.gliwice.hyperion.pl 23.04.05, 08:04
          Mieszko 966 aleś sobie nick wybroł? typowo gorolski podściep. nazwij sie
          nastympnym razem "mieszko już tu nie mieszko";)
          • ballest Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 23.04.05, 09:06
            "A co do faktów: wygląda na to, ża ani Rybnik, ani Gliwice nie podlegały żadnym
            zaborom, bo już w początkach XVIII w. należały do Prus. Dopiero po I WŚ
            odbywały się tu powstania śląskie, a oba miasta były ważnym ich celem. Wreszcie
            w 1922 roku wcielono je do Rzeczpospolitej. 17 lat później, w pierwszych dniach
            wojny, oba miasta trafiły znów w rece niemieckiego okupanta i zostały wyzwolone
            przez wojska radzieckie w 1945 roku, czego pamiątką jest stojący w Gliwicach
            czołg (ale od 1989 roku stoi on oficjalnie nie ku pamięci wyzwolenia miasta,
            ale mszy, która odbyła się w pierwszych dniach odzyskania "wolności")."

Mieszko prosze Cie idz do tego Liceum i oddaj dobrowolnie Twoje swiadectwo
            maturalne, a podej nazwisko Twej profesorki z historii, ta osadzimy i zamkniem
            y na 10 lat, moze wtedy zrozumie co ona za szkody Waszym mozgom wyrzdzila.
            Mysle, ze juz pio 1989 roku Liceum ukonczyles.
            Zapamietaj jeszcze raz Gliwice nie wyzwolono, bo jak, przeciez Niemcy Gliwice
            nigdy Polsce nie odebrali, Gliwice w 1945 roku OKUPOWANE i do dzisiaj okupowane
            sa !
            • hanys_hans Nauka Historii - Glywice pod polskim zaborym 23.04.05, 10:09
              > Zapamietaj jeszcze raz Gliwice nie wyzwolono, bo jak, przeciez Niemcy Gliwice
              > nigdy Polsce nie odebrali, Gliwice w 1945 roku OKUPOWANE i do dzisiaj okupowane
              >
              > sa !

Glywice do dzisio soom pod polskim zaborym jusz chnetka 60 lot.
              Pszeca to je proste jak droot!

pyrsk_hanys_hans
            • athanazyja_zmij Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 23.04.05, 10:37
              >Mieszko prosze Cie idz do tego Liceum i oddaj dobrowolnie Twoje swiadectwo
              >maturalne,
              Oj, to ty ballest za sowja wiedze historycznoliteracka juz dawno powinienes
              honorowo sobie w pusta glowe palnac...
              ;)
        • ballest Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 23.04.05, 14:48
          Widzisz Macpor, tylko logicznie by chlop pomyslal i nigdy by tego bledu nie
          zrobil!
          Ze Athanazja sie tez w tym stylu historii uczyla w to wierze.
          Tak naprawde to co drugiego nauczyciela historii w Polsce powinni zamknac,
          wtedy uczniowie by wiecej wiedzieli!
    • bartoszcze Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 24.04.05, 18:30
      Rybnik i Cieszyn były w zaborze pruskim od czasu przegranych przez Austrię
      wojen śląskich:).
      • ballest Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 24.04.05, 19:05
        Bartoszcze idz i se powies !jou zawsze wiedziou, ze Ty pojecia nie mosz o tym
        co piszesz!
        • bartoszcze Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 24.04.05, 20:42
          Ty nawet uważnie czytać nie umiesz, ballest.
          Moje stwierdzenie było opatrzone emotikonem.
          A i tak jest w nim więcej prawdy niż w twoim o "okupacji Gliwic". W końcu było
          nie było, Śląsk został Austrii przez Prusy w XVIII wieku _zabrany_, więc w tym
          znaczeniu można mówić o "zaborze". Nie mówiłem o zaborze w rozumieniu terenów
          odebranych Rzeczypospolitej w latach 1772-1795.
          Ale ty musiałeś błysnąć, jak zwykle..
          • ballest Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 24.04.05, 20:59
            No, teraz naprawde blysnales, przeciez obydwa panstwa niemieckie byly, wiec
            albo piszemy o prawdach historycznych albo sie wyglupiamy!
            Zabory byly, ale Slask nie byl Polska wiec Slaska zabory nigdy nie dotyczyly!
            • bartoszcze Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 25.04.05, 10:34
              Ballest, ty się naprawdę marnujesz w tej swojej firmie. Komikiem powinieneś
              zostać, bo rozśmieszasz do łez.
              I co z tego że Austria była "państwem niemieckim" (co to zresztą oznacza w
              XVIII wieku) - wojny prowadzone przez nią z Prusami były na niby?
              No, chyba że chcesz twierdzic, że Prusy wygrywając wojny z Austrią nie zabrały
              Śląska siłą - wtedy nie będziesz komikiem, a jedynie dyletantem.

PS. Nadal chyba nie doczytałeś, że ja nie pisałem o "polskich" zaborach:)
              • Gość: ballest Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.05, 11:18
                Bartoszcze naucz sie czytac a zacznij od elementarza, przeczytaj co ja
                napisalem a pozniej odpisz jeszcze raz, albo naprawde nic nie kapujesz!

--

pyrsk

ballest
                • bartoszcze Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 25.04.05, 12:03
                  Nie, ballest, to ty najpierw przeczytaj co ja napisałem, i spróbuj to
                  zrozumieć.
                  A potem wygłaszaj tyrady.
                  • Gość: znafca Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.05, 23:32
                    bartoszcze, przesuwanie granic i wypedzenia to dwie rozne sprawy. mysle, ze
                    rozumiesz.
                    • bartoszcze Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 26.04.05, 23:50
                      Oczywiście.
                      Tylko że o wypędzeniach w tym wątku nie rozmawialiśmy, a przynajmniej nie ja.
                      • Gość: znafca Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.05, 23:52
                        taaak... to twoje goloslowie staje sie coraz bardziej przyslowiowe...
                        • bartoszcze Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 26.04.05, 23:54
                          Uprzejmie proszę o wskazanie postu, w którym odnosiłem się do wypędzeń.
                          Wątek nie jest długi.
                          • bartoszcze Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 27.04.05, 00:02
                            bartoszcze napisał(a):

> Uprzejmie proszę o wskazanie postu, w którym odnosiłem się do wypędzeń.
                            > Wątek nie jest długi.
                            >
                            Proste pytanie, a ile trudności sprawiło:))
                            • Gość: bravo Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 23:51
                              ech, bartoszcze, jeszcze się szarpiesz, po co:)
    • Gość: ciekawy Re: Największe zaniedbania i błędy w RAJCHU IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.05, 19:14
      A BALLEST MYSLI INACZEJ

Deutschland ist Pleite
      Von Hans-Günter Richter <hg@rcs.de>
      Datum 23.05.2003 17:14:41
      Hallo Stephan,
      Alle wissen, daß Deutschland Pleite ist, nur keiner von Euch sagt es. Schon bei
      der damaligen CDU-Regierung war das so.
      Du weißt, ich habe eine kleine Firma und kann nur so viel ausgeben wie wir in
      unserer Firma erwirtschaften. Da sind natürlich keine üppigen Löhne möglich.
      Aber wir sind stabil ( inzwischen 30 Mitarbeiter). Das schlimme ist nur, daß
      unsere Mitarbeiter bei ihrem wenigen Gehalt die Nehmer in diesem Staat
      finanzieren und die, weil es denen noch nicht reicht, immer wieder neue
      Schulden machen. Jede Beamtenpension über 2000 € würde ich ersatzlos streichen,
      genau wie die 13. Beamtenpension. Betrachte das bitte unter dem Gesichtspunkt,
      daß bei uns Leute arbeiten, die da nie hinkommen, aber denen das über die
      Lohnnebenkosten und Steuern abgenommen wird.
      Es gibt so viele Dinge die man abschaffen müßte bspw. Vorruhestandsregelung,
      und überhaupt jede Erhöhung des Lohnes im öffentliche Dienst. Und wenn, dann
      nur in Abhängigkeit von der wirtschaftlichen Entwicklung. Und wenns rückwärts
      geht, wird gesenkt. Wer denn glaubt, in der freien Wirtschaft mehr zu
      verdienen, den soll man da auch hingehen lassen. Aber nur so geht es. Bei
      Bedarf mache ich gern weitere Vorschläge. Der Osten ist auf jeden Fall
      reformbereit. Die Agenda 2010 begrüße ich sehr. Sie ist aber nur ein
      bescheidener Anfang und wird genauso unwirksam und verwässert werden wie das
      Hartz-konzept.
      Sag mir bitte welche konkreten Schritte Du unternimmst.
      Fakt ist, es muß richtig krachen und nicht bloß knirschen.
      Regiert endlich mal und unterlaßt die Rundfragen bei Verbänden und
      Gewerkschaften. Konsens gibt es sowieso nicht
      • Gość: ballest Bartoszcze, - mondralo, znowu przegrales ! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.05, 13:35
        Bartoszcze ja nie potrzebuje czytac, ja wiem ze Ty najmniejszego pojecia nie
        masz, wierz mi , obojetnie co napiszesz.
        Najgorsze jest to, ze sie jeszcze wymadrzasz!
        Tu dowod.
        "W 1742 roku zakończyły się wojny śląskie, w wyniku których Księstwo
        Cieszyńskie pozostało we władaniu austriackim. Pozwoliło to utrzymać miastu
        swoją
        pozycję w regionie bowiem autonomia Księstwa, w przeciwieństwie do dawnych
        księstw w rękach pruskich, została zachowana. W latach 1768-1771 w
        mieście przebywali konfederaci barscy, dla których Cieszyn stał się główną
        siedzibą. Innym ważnym wydarzeniem było podpisanie w 1769 roku pokoju
        cieszyńskiego pomiędzy Austrią i Prusami, kończącego wojnę o sukcesję bawarską.
        Wkrótce miasto spotkały kolejne kataklizmy. W latach osiemdziesiątych
        XVIII wieku odnotowano dwa ciężkie trzęsienia ziemi, które spowodowały spore
        zniszczenia. 6 maja 1789 roku, prawdopodobnie po kolejnym wstrząsie
        tektonicznym, wybuchł największy w historii Cieszyna pożar, po którym spłonęła
        niemal cała drewniana zabudowa miasta w obrębie murów miejskich. Po
        tym wydarzeniu rozebrano pozostałości murów miejskich, większość zabudowań
        zniszczonego zamku piastowskiego, odbudowano miasto niemal w całości
        z kamienia i cegły. Odbudowano dopiero co oddany do użytku ratusz z 1788 roku.
        Po 11 latach miasto całkowicie podniosło się z gruzów, a większość
        zabytkowych zabudowań śródmieścia Cieszyna pochodzi właśnie z tamtego okresu. W
        mieście założono oświetlenie uliczne, zmodernizowano także działające
        od XV wieku wodociągi miejskie. Ksiądz Leopold Szersznik zakłada w 1802
        pierwsze na ziemiach piastowskich (dziś najstarsze w Polsce) muzeum oraz
        bibliotekę naukową. Na ten okres przypada też gwałtowny rozwój szkolnictwa."

--

pyrsk

ballest
        • Gość: Rodak Re: Niemcy sa najlepsze w sraniu IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.05, 13:40
          Ballest jestes cienki jak mikolaja nogi
        • betoniarz-zbrodniarz Re: Bartoszcze, - mondralo, znowu przegrales ! 25.04.05, 13:43
          " ja nie potrzebuje czytac, ja wiem " I TO JESTES CAŁY TY, ŻAŁOSNY DYLETANCIE
          BALEŚCINO.
          • Gość: ballest Re: Bartoszcze, - mondralo, znowu przegrales ! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.05, 13:52
            Tylko cienki ballest wie o tym, ze Cieszyn pozostal przy Austrii.
            A ani jeden MONDRALA z Polski tego nie wiedzial co najmniej nie na tym watku

--

pyrsk

ballest
            • hans111 Re: Bartoszcze, - mondralo, znowu przegrales ! 25.04.05, 14:21
              akurat ja to też wiem i nie robiłem z tego żadnego odkrycia - w innym wątku, ale
              twoją specjalnością jest "odkrywanie ameryki" i robienie z igły widły.
              • Gość: ballest Re: Bartoszcze, - mondralo, znowu przegrales ! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.05, 14:26
                Hans, przeczytaj dokladnie, nie napisalem od razu tylko zwrocilem Mondralowi
                bartoszcze (czytaj hasmeistrowi ze Stalinogrodu) uwage, ale on dalej sie
                wymondrzal w swoim glupim stylu , jak zawsze.

--

pyrsk

ballest
                • ballest Hausmeister ze Stalinogrodu wstydzi sie ? 25.04.05, 20:36
                  No widzisz hausmeisterku ze Stalinogrodu jaki maly na Gliwicach jestes, tu nie
                  przidziesz mit, bo Gliwice to nie forujm towarzyskie, tu musisz cos kumac, a Ty
                  wielka buzia a nic po za tym!
                  U nos sie nie liczy retoryka tylko wiedza , wiedza, wiedza!
                  Teraz wiesz kto komikiem jest, prawda!
                  • mieszko966 Starczy tej rozruby!!! 25.04.05, 20:47
                    Jakoś mi się to wszystko nie podoba. Miało to być forum, a Ballest przylazł i
                    wszystko popsuł, nie on jeden zresztą, bo nie na wszystkie prowokacje trzeba
                    odpowiadać. Ogólnie chała, psujecie tylko opinię Gazety Wyborczej. :-/
                    • ballest Odwrotnie historyku z 5 na swiadectwie ;) 25.04.05, 23:36
                      Miechu, to nie ballest tu przylazl, to wszyscy tu za ballestem przylezli, ale
                      skad Ty to wiedziec mozesz, no skad!
                      Tu nie ma nikogo co jest dluzej na tym forum jak ja !
                      To nie wstyd dla GW, bo ja dwie nagrody od GW dostalem, a ile Ty ich
                      otrzymales, z tymi wpisami co tu zrobiles to sie obnazyles i wszyscy wiemy ze
                      nic nie potrafisz, na Twoim miejscu bym Nicka zmienil ale to SOFORT!
                      • mieszko966 Re: Odwrotnie historyku z 5 na swiadectwie ;) 26.04.05, 03:10
                        Jednego tylko nie rozumiem. Skąd się bierze ta twoja zajadłość?? Przecież każdy
                        normalny człowiek uznałby, że ma rację i to by mu wystarczyło. Ja się z tobą o
                        szczegóły historyczne nie kłócę, bo to nie istotne, ale ty koniecznie musisz mi
                        nawymyślać, bo inaczej będziesz się chyba źle czuł. Mnie się to wydaje dziwne i
                        aspołeczne, ale nie takich ludzi na świecie się płodzi, toteż, jeśli koniecznie
                        musisz się na mnie wyżywać, to nie ma sprawy (mnie to nie rusza), ale rób to
                        tak, żeby inni nie musieli się za ciebie wstydzić.
                        • Gość: ballest Re: Odwrotnie historyku z 5 na swiadectwie ;) IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.05, 06:16
                          "Miało to być forum, a Ballest przylazł i
                          wszystko popsuł, nie on jeden zresztą"

Skad sie bierze ta zajadlosc?? - z takich wlasnie wpisow !
                          Wchodzisz w filcokach i kufajce na to forum i stawiasz takie pytanie.

--

pyrsk

ballest
                  • meg_s Re: 26.04.05, 06:28
                    ballest napisała:

> ... bo Gliwice to nie forujm towarzyskie,

A KTO CI DAŁ PRAWO DO DECYDOWANIA O TYM ?????

to dlatego poczułeś się taki zagrożony, że ktoś inny może zostać adminem, bo
                    chcesz tu dyktować reguły

gęba pełna sloganów o tym że na forum każdy może prezentować swoje poglądy - a
                    jak ktoś ci nie przyklaskuje - to zaszczujesz
                    • Gość: ballest Jaka noga dzis wstalas ? abo chandra Meg ! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.05, 07:55
                      "czy będzie dobry ?

pogoda pod psem - macie jakieś sposoby na chandrę ? (oprócz zjedzenia czegoś
                      słodkiego ;)"

Meg jak nie wiesz , dlaczego tak napisalem to nie wciskaj nosa tam , gdzie go
                      nie potrzeba!

Zobacz co Hausmeister ze Stalinogrodu zrobil z Forum Katowice!

Mnie nazywa komikiem w temacie o ktorym pojecia nie ma i chce mi udowadniac, ze
                      Cieszyn pod pruskim zaborem byl.
                      My mozemy glupoty wypisywac, bo to Forum jest, ale Moderator musi wiedziec co
                      pisze, a tego nie potrafi, po prostu typowy prymitywizm made in Kufajka i
                      Filcok.
                      Nadaje sie na towarzyskie, bo tam nie patrza na to jak ktos w anzugu i krawacie
                      wejdzie, - co za buty ubrane ma!

"> A KTO CI DAŁ PRAWO DO DECYDOWANIA O TYM ?????"

Napisz mi gdzie ja cos decyduja, lub decydowac probuje, jak to przytaczam fakty!

"> to dlatego poczułeś się taki zagrożony, że ktoś inny może zostać adminem, bo
                      > chcesz tu dyktować reguły
                      >
                      > gęba pełna sloganów o tym że na forum każdy może prezentować swoje poglądy -
                      a
                      > jak ktoś ci nie przyklaskuje - to zaszczujesz "

Wiesz, nie jestem tu na forum zeby mi przyklaskiwano, jak tak sie stanie, to
                      sie tu zaraz pozegnam, ja jestem tu po to, zeby wlasnie takim "mieszkom"
                      pokazac, ze sie myla pisac, ze Gliwice przed wojna polskie byly.
                      Oczywiscie, ze robie to w moim stylu, a co ma admin do tego to nie wiem!
                      Mozna tylko twoja chandra wytlumaczyc !

--

pyrsk

ballest
                      • meg_s re 26.04.05, 08:01
                        Gość portalu: ballest napisał(a):
                        > Napisz mi gdzie ja cos decyduja, lub decydowac probuje

a właśnie tu :

ballest 25.04.2005 20:36
                        ...Gliwice to nie forujm towarzyskie

a dlaczego nie towarzyskie ? bo ty tak chcesz ?

poza tym nie mam żadnej chandry, pytałam o sposoby na nią ot tak sobie - ale ty
                        oczywiście musisz urządzać wycieczki osobiste bo nie masz argumentów
                        • Gość: ballest ?? czy Ty dzis cos ponimajesz? IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.05, 08:41
                          Czy Ty dalej nie wiesz co chcialem wyrazic?

Forum towarzyskie jest na Katowicach, tam tez Bartoszcze glownym aktorem jest.e.

JA TYLKO STWIERDZILEM FAKT, ze Gliwice to nie Forum towarzyskie, moze sa jakies
                          podobne watki, ale Forum Towarzyskie, nieee!

O chandrze Ty napisalas, wiec tylko tak tlumacze sobie Twoje ataki dzisiaj !

--

pyrsk

ballest
                          • meg_s re 26.04.05, 08:55
                            ballest napisał:

Re: ?? czy Ty dzis cos ponimajesz?

i wzajemnie

> O chandrze Ty napisalas, wiec tylko tak tlumacze sobie Twoje ataki dzisiaj !

czy jak napiszę o problemie powrotu gruźlicy to będzie oznaczało że jestem
                            chora ?
                            a dziś mam po prostu chwilę czasu - ostatnio "dla spokojności" w ogóle nie
                            czytałam twoich wpisów
                            • macpor :))))))))))))))))))))))) 26.04.05, 09:24
                              :)))))))))))))))))))))))))))))
                              Pogoda pod psem - a tu zawsze wesoło....
                              ;P
                              • Gość: meg_s samokrytyka meg_s IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.05, 18:43
                                wesolo naprawde, ale nie dosc ze pogoda pod psem to i ja na psy schodze
                                :)))))))))))))))))))))))))))))
                                • mieszko966 Re: samokrytyka meg_s 26.04.05, 19:53
                                  Masz rację, zniżanie się do poziomu BALLESTA nie jest zbyt chwalwbne. Mnie się
                                  przedewszystkim nie podoba jakiego BALLEST robi tu z siebie króla i cały czas
                                  pisze per "jego forum", że forum nie towarzystkie itd. Oczywiście byłbym
                                  głupcem, gdybym przejął się tym co pisze BALLEST, bo nie od niega zależy jakie
                                  to jest forum. Poza tym, jawi mi się on jako megaloman i narcysta, który
                                  regularnie popada w samouwielbienie i koniecznie musi mieć ostatnie zdanie, to
                                  dlatego te wątki ciągną się w nieskończoność. Tak sobie myślę, że może zróbmy
                                  mu tą przyjemność i nie dyskutujmy z nim więcej, w końcu on i tak wie wszystko
                                  lepiej ;-).
        • bartoszcze Patrz mi na usta, ballest: 26.04.05, 10:54
          powiem coś, do czego ty jesteś organicznie niezdolny:
          _miałeś rację_, jeżeli idzie o Rybnik i Cieszyn.
          Miałem napisać "Śląsk", a napisałem inaczej, chociaż doskonale wiem, że Cieszyn
          zawsze był austriacki. Pomyłka, na którą nawet nie zwróciłem uwagi.
          Co nie zmienia faktu, że w dalszym ciągu jesteś niesamowitym komikiem.
          A twoje wyobrażenia o własnej wielkości pozostają nieodmiennie jedynie twoimi.
          Podobnie jak twoja opinia dot. jakości poszczególnych forów, jak również tego,
          do czego forum służy. Ściśle przestrzegając regulaminu, mógłbym tutejsze forum
          wyczyścić w ciągu godziny z 90% twoich postów i podobnych. I wtedy byłoby
          _prawdziwe_ forum Gliwice, a nie miejsce, w którym wątki dot. Gliwic z trudem
          przebijają się na światło dzienne.
          • Gość: sss Re: Patrz mi na usta, ballest: IP: *.pc.tek.pl 26.04.05, 10:58
            nie rób nam tego bartoszcze ! kto nas wtedy rozbawi ?!
            • ballest Hausmeister ze stalinogrodu, Mentorem slepych 26.04.05, 16:21
              "Ściśle przestrzegając regulaminu, mógłbym tutejsze forum
              wyczyścić w ciągu godziny z 90% twoich postów i podobnych. I wtedy byłoby
              _prawdziwe_ forum Gliwice, a nie miejsce, w którym wątki dot. Gliwic z trudem
              przebijają się na światło dzienne. "

Bartoszcze wiem, ze Ty nic innego nie potrafisz, dlatego tym postem mnie nie
              zdziwiles.
              Mnie chciales poduczac i sie ze mnie wysmiewac, taak, ja Cie zaraz nie
              skarcilem dalem Ci szanse , ze masz jeszcze raz przeczytac, ale Ty jestes z
              cenzury i myslisz ze racje masz, nie tacy jak Ty nie maja "kajyndzi" szans
              pracy tylko gdzies jako moderator sie prezentowac, bo do tego jak czytam zadnej
              wiedzy nie potrzeba, prawda????!
              Tak zrozumialem przez kwiaty Twoj post!
              Ty nie wiesz jak sie mylisz, wlasnie jako moderator powinienes reagowac na
              niescislosci, ale u Ciebie wlasnie ODWROTNIE JEST, Ty jestes ich ZRODLEM!
              • mieszko966 Re: Hausmeister ze stalinogrodu, Mentorem slepych 26.04.05, 19:56
                Raz jeszcze BALLEST, który robi nam łaskę i daje kolejne szanse,żeby się z nim
                zgodzić. A jak się nie zgodzimy, to co?? Zorganizuje sobie IV rzeszę i zrobi
                nam drugi 1 września??
                Był kiedyś taki facet, co koniecznie chciał, żeby jego obrazy wszystkim się
                podobały :-/.
                • Gość: Ramon Re: Hausmeister ze stalinogrodu, Mentorem slepych IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.04.05, 20:02
                  Hallo Mieszko966,
                  mysisz w bardzo przestazalych kategorijach.
                  Nikt nie chce ponownego 01.09!
                  Po przejeciu bylego NRD Niemcy nie sa w stanie do takiego kroku glownie ze
                  wzgledow finansowych.
                  • Gość: sss Re: Ramon... IP: *.pc.tek.pl 26.04.05, 20:05
                    ...nikt nie mówił o Niemcach... ; )
                    • Gość: Ramon Re: Ramon... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.04.05, 20:13
                      Gość portalu: sss napisał(a):

> ...nikt nie mówił o Niemcach... ; )
                      Nie, conajmniej nie besposrednio.
                      • mieszko966 Balles vs. Frankiewicz 26.04.05, 20:16
                        Może BALLEST zwoła pospolite ruszenie swoich wiernych wyznawców z forum i ruszy
                        na Gliwice, żeby obalić prezydenta Frankiewicza i uczcić Wielkich Gliwiczan ;-).

P.S. sss - nie pisz, że to dobry pomysł z tym obaleniem, bo ja wiem, co ty
                        sobie myślisz, a to jest tylko żart :-).
                        • ballest Re: Balles vs. Frankiewicz 26.04.05, 20:24
                          nie mozesz byc Gliwiczaninem, nie znajac historie tego miasta i nie czcac jego
                          synow.
                          Frankiewicz i jego klika tez nimi nie sa i nie beda, bo ich historia tego
                          miasta nie interesuja.
                          O Frankiewiczu za pare lat kazdy zapomni , nawet nie beda go dobrze wspominac,
                          mial ale szanse wejsc do historii tego miasta jako czlowiek, ktory pokazal
                          klase i uczcil wielkich GLIWICZAN!
                          • mieszko966 Re: Balles vs. Frankiewicz 26.04.05, 20:35
                            Teraz to mi zawiało LPR-em, który wszystkim wmawia, że nie są prawdziwymi
                            Polakami. Myślę sobie, BALLEST, że głupoty gadasz. Zapewniam cię, że można być
                            Gliwiczaninem, nawet jeśli nie jest się pewnym, pod jakim miasto to było
                            zaborem i do kogo należało w '39, a także nie znając takich nazwisk, jak:
                            Bienek, Różewicz, Baildon czy wspomniany przez ciebie Godula (zresztą, nie
                            liczac Różewicza, co mnie bardzo dziwi, każdy z powyższych ma już w Gliwicach
                            ulicę). Na koniec pytanie na inteligencję: czy dziecko, które do urodzenia
                            mieszka w Gliwicach, tak jak jego rodzice, dziadkowie i pradziadkowie, a nie
                            znające (jeszcze) historii nie jest Gliwiczaninem?? Czy człowiek staje się
                            Gliwiczaninem dopiero po lekcji historii?? Bo ja zawsze myślałem, że już po
                            urodzeniu, panie pierwszy-spośród-wszystkich-gliwiczan :-/.
                            • mieszko966 Re: Balles vs. Frankiewicz 26.04.05, 20:38
                              PS. Gdyby rozliczać każdego ze znajomości historii, to Gliwice miałyby pewnie z
                              tysiąc mieszkańców, a nie 200 tys., a Ballest byłby naszym miłościwie panującym
                              Furerem.
                              • ballest Re: Balles vs. Frankiewicz 26.04.05, 20:51
                                Jesli piszesz na forum i piszesz jako Gliwiczanin to musisz wiedziec majac
                                mature, czy to miasto w 1939 roku niemieckie czy polskie bylo, bo w przeciwnym
                                razie jest Twoja piatka z historii g.wn. warta , wierz mi, a nikt Cie tu
                                powazal nie bedzie.
                                zapamietaj jeszcze raz, SLASK nie byl nigdy pod zaborem obojetnie co jakis
                                Hausmajster ze Stalinogrodu tu skrysla.
                                Jak bedziesz wierzyl w to co osoby bez zielonego pojecia tu skreslaja to sie
                                nigdy prawdy nie dowiesz!
                                • bartoszcze Re: Balles vs. Frankiewicz 26.04.05, 22:01
                                  Słuchaj pilnie ballesta, mieszko!
                                  Tylko dzięki temu będziesz w stanie zrozumieć, że Kraków i Praga w XIV-XV wieku
                                  były niemieckie, ale już Malbork i zakon krzyżacki - już nie:))
                                  Zyskasz też niepowtarzalną szansę poznania poglądów takich autorytetów, którzy
                                  nie wiedzą, jaki król kiedy żył i panował..
                                  No i może podłapiesz trochę tego fenomenalnego poczucia humoru.
                                  • ballest Re: Balles vs. Frankiewicz 26.04.05, 22:10
                                    Tak, Krakow i Praga byly niemieckimi miastami, tego dzis nikt oprocz paru
                                    dyletantow nie neguje.
                                    Malo tego, - Praga byla stolica Cesarstwa!
                                    • bartoszcze no i widzisz, mieszko.. 26.04.05, 23:15
                                      ..jak Ci dozent ballest wszystko ładnie wytłumaczył?
                                      • Gość: ballest Re: no i widzisz, mieszko.. IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 27.04.05, 06:24
                                        Bartoszcze a co chesz negowac Romanowskiego z UJ?

--

pyrsk

ballest

• mieszko966 Re: no i widzisz, mieszko.. 27.04.05, 07:23
                                          Był kiedyś taki naukowiec z Opola, który uważał, że Cyklonu B niemcy używali w
                                          obozach zagłady jedynie do trucia szczurów (czyli tak jak się go teraz używa).
                                          Został swego czasu skazany za tzw. "kłamstwo oświęcimskie". Tak więc to, że
                                          ktoś coś mówi i że ty podasz nam jego nazwisko, absolutnie nie jest
                                          przekonujące.
                                          A tak przy okazji, to czy prawdziwy Gliwiczanin musi znać też historię Pragi??
                                          Bo myślałem, że wystarczy znajomość Gliwic. Cóż, ci Gliwiczanie, to bardzo
                                          wykształceni ludzie ;-).
                                          • Gość: ballest Re: no i widzisz, mieszko.. IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 27.04.05, 08:10
                                            Kto tu kiedys napisal, ze Gliwiczanin musi historie Niemiec znac (w tym Pragi),
                                            jesli podobno on historii Gliwic nie zna!

Wiem, ale ze sie mocno ze mna klocono jak napisalem, ze Krakow w sredniowieczu
                                            niemieckim miastem byl!

--

pyrsk

ballest
                                            • mieszko966 Re: no i widzisz, mieszko.. 27.04.05, 22:34
                                              Z tym Krakowem to chyba jednak przesadziłeś. Już prędzej ruskim, ale pewnoeści
                                              nie mam, więc się nie wypowiadam.
                                              A co do tej historii, to chyba jednak nie jest tak jak mówisz, z całym
                                              szacunkiem. Zresztą, ile osób historii nie przerabiało od kilkudziesięciu lat i
                                              nawet ogólnej historii Polski nie znają, a co dopiero Gliwic, a polskości ich
                                              chyba nie chcesz pozbawić, prawda?? Obywatelstwo to chyba jednak kwestia
                                              osobistych przekonań, a nie wiedzy historycznej (czy jakiej kolwiek innej).
                                              Jeśli więc ktoś się uważa za Gliwiczanina, Krakusa, itd. (jeśli nawet nie jest
                                              rdzennym mieszkańcem takiego regionu - tak jak ja), to widocznie tak jest. To
                                              tak, jakbyś wmawiał człowiekowi, że ma inaczej na imię niż sam twierdzi :).
                                              • Gość: ballest Nie przesadzilem z Krakowem. IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.05, 07:48
                                                • Gość: ballest Re: Nie przesadzilem z Krakowem. IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.05, 08:08
                                                  "Polska cywilizacja średniowieczna rozwijała się w orbicie Niemiec. Przy
                                                  wszelkich walkach z niemieckimi margrabiami i samym cesarzem, a potem przy
                                                  konflikcie z zakonem krzyżackim to przede wszystkim z Niemiec przychodziła do
                                                  nas kultura. Także ta, którą niosły rzesze niemieckich osadników wędrujące na
                                                  słabo zaludniony - polski i ruski - Wschód. Nasz kraj jest wielkim dłużnikiem
                                                  cywilizacji niemieckiej. Widać to zwłaszcza w Krakowie, w którym dziś
                                                  rozmawiamy, a który od XIII do początku XVI stulecia był faktycznie miastem
                                                  niemieckim. O tych sprawach mówi się już otwarcie."

www.ukraine-poland.com/publicystyka/publicystyka.php?id=2706
                                                  Uwierzysz teraz!

--

pyrsk

ballest
                                                  • ballest Re: Nie przesadzilem z Krakowem. 28.04.05, 17:12
                                                    Mieszko czytales? Romanowski nawet nie neguje, ze Polacy Chrzest od Niemiec
                                                    wzieli, to co od dawna twierdze!
                                                  • Gość: łza Re: Nie przesadzilem z Krakowem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 17:16
                                                    A Berlin jest słowiański. Już ten watek był poruszany, poszperaj sobie na forum
                                                    Balciu, bo twoja pamiec ogranicza sie do tygodniowych gazet.
                                                  • mieszko966 Re: Nie przesadzilem z Krakowem. 28.04.05, 22:39
                                                    1. Domyślam się, że to stwierdzenie, iż "Kraków był faktycznie niemiecki" nie
                                                    odnosi się do granic terytorialnych, tylko do tych osadników niemieckich. Być
                                                    może w tym czasie Polacy byli w Krakowie mniejszością narodową, ale Kraków
                                                    napewno nie przynależał (terytorialnie) do Niemiec!!!

2. Wszyscy wiedzą, że Mieszko nie chciał kumać się z Niemcami i chrzest wziął z
                                                    Czech, a przy tym ożenił się z córką króla Czeskiego - Dobrawą (o ile dobrze
                                                    pamiętam).

3. Przestań z tym Romanowskim, bo ja nawet nie wiem, co to jest za koleś ;).
                                                  • ballest Re: Nie przesadzilem z Krakowem. 29.04.05, 15:43
                                                    terytorium gdzie berlin lezy , bylo przejsciowo slowianskie, to nie ulega
                                                    watpliwosci, ale Berlin nie byl zalozony przez Slowian, to juz przerabialismy !
                                                    --------------------
                                                    - tak, racje masz, Krakow nie lezal wtedy na terytorium Niemiec, ale jezykiem
                                                    urzedowym wtedy nie byla w Krakowie lacina, tylko jezyk niemiecki i zachowane z
                                                    tego czasu dokumenty sa we wiekszoaci w jezyku niemieckim, dlatego tez
                                                    Nicolaus Copernicus po polsku nie potrafil!
                                                    - Chrzest wziela Polska od Niemiec, tak jak Romanowski przez kwiaty sugeruje,
                                                    nie moglo tez byc inaczej obojetnie kogo sie wzial.
                                                    Nie zapomnij ze o wszystkim wtedy decydowal Cesarz a nie Papiez i tylko Cesarz
                                                    pozwolil na chrzest Mieszka, nie tylko to, - Czechy byla wtedy czescia
                                                    Cesarstwa Niemieckiego.
                                                    Wierz mi Mieszko za pare lat sie dowiesz prawdy, dzisiejsze polskie
                                                    spoleczenstwo jeszcze do takich prawd co ja glosze nie doroslo!
                                                    O tym Chrzcie czytalem w ksiazce przedwojennej , byla pisana gotykiem!
                                                    Teraz juz Romanowski tego nie neguje!
                                                    Osobiscie uwazam, ze Romanowski od dawna prawde zna, tylko wie, ze ten czas
                                                    jeszcze nie nadszedl!

--

pyrsk

ballest
                                                  • mieszko966 Re: Nie przesadzilem z Krakowem. 29.04.05, 22:44
                                                    Odnoszę wrażenie, że masz na imię Jan Chrzciciel, a ten "Romanowski" to tak na
                                                    prawdę Jezus Chrystus (jedyny nieomylny), ogłaszający dobrą nowinę. Niestety my
                                                    Polacy jesteśmy poganami i wierzymy tysiącom naszym bogom-historykom, a
                                                    nie "dobrej nowinie" wygłaszanej przez twojego jednego ;).

PS. Każdy wierzy w to, w co chce wierzyć i nikogo na siłę nie nawrócisz na swój
                                                    niemiecki sposób myślenia.
    • laband Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 30.04.05, 11:57
      a toch sie sam ze tego miecha i tego hausmajstra posmiou, he,he!

faktycznie tak tera uczom we polskich szkouach? - za pierona niy wierza!!!
      • ballest Re: Nauka Historii jeszcze raz!albo dyletanci na 30.04.05, 12:28
        Laband Hausmeister mi wmawiou, ze Cieszyn bou pod pruskim zaborem !

Mieszko, jak sam jeszcze mieszkosz, to przeczytej co zybura na ten temat pisze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka