IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.01, 00:44
je to myjglich ze kosciol we Polsce zaczyno budzic coroz wiyncyj krytyki u
samych wiernych ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ee Re: kosciol IP: 157.158.202.* 10.09.01, 09:32
      Przetłumacz pytanie, to odpowiemy
      • Gość: Szwager Re: kosciol IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.01, 17:30
        Jest mozliwe ze kosciol w Polsce zaczyna budzic coraz wiecej krytyki wsrod
        samych wiernych ?
    • Gość: Hartmut Re: polski kosciol IP: *.pppool.de 10.09.01, 13:56
      kuk, jakol ciykawostka - najpiyrw wszyjscy wrzesczom, ze my som polki, a potym nos niy rozumiom.

ale do tymatu:
      mija tanta (sistra zakonnol! in gleiwitz na jagielonskiyj, BJ. 1913) juz przed wojnom widziala tyn problym w
      polskym kosciele! glownie przz jygo politycznosc. po wojniy - powiedziala - dali je to samo.
      przed wojnom z ambon w polsce leciala propaganda i aufrufy przeciwko niymcom. po wojniy - niy wiam czi
      wiysz, zamykali siostry zakonne na slonsku - ale yno ty slonsky. innol sprawa przestympstwa kardinala Hlonda -
      wyczyszaniy parafii z niymieckich i slonskich ksiynzow - bez przyzwolynia papiyza!!!!!! 2 lata tymu vatikan chciol
      go oglosic swiyntym!!!!
      a po 1989? radio marija, czynstochowa, jankowski, brygida - cali czas to miyszaniy se w polityka i propaganda
      (np. RM:" nie mozna dopuscic do rozmnozenia sie niewysiedlonych fragmentow mniejszosci niemieckei w
      polsce"!) - kein wunder, ze zdrowo myslacy mol z tym problymy. w czynstochwie roz wylozl jol z kosciola, bo mi
      bylo za politycznie.
      narod wybranmy, krolowa polski, rodacy, ojczyzna, KUL, polsky fany - kazdy niy polok w takym kosciele czuje
      se niydobrze! znolsz listy z KULu - jak posuchosz, to nic juz na taca niy wciepniesz!

szkoda, ze nasz pater Theofil (z annabergu) umar - mutra znol go jeszcze z glywic. to bol czowiek, co rozumiol
      problymy i robiol dobrol robota jezeli chodzi o zblizyniy i pojednaniy.

to je tak szyroki tymat, ze chyba w tym momencie skonczam. ale moze wspolnie cos rozwinymy - chyba ze
      mosz
      inny majnung.

Glück auf
      • Gość: XJ600 Re: polski kosciol IP: *.necik.pl 10.09.01, 17:36
        Nie utozsamiajcie stanowiska Radia Maryja ze stanowiskiem kosciola. RM to
        ultraprawicowa rozglosnia prowadzona przez jednego ksiedza psychopate i tlum
        starych dewotek. Sieje ona zabobon a swoja popularnosc wsrod ciemnych mas
        opiera na rysowaniu przed nimi wspolnego wroga ojczyzny. Jest nim szatan
        owiniety w niebieska flage z zoltymi gwiazdkami ;-)
        Kosciolowi mozna zarzucic jednak, ze nigdy ZDECYDOWANIE sie od takich
        nacjonalizmow nie odcial.
        • Gość: Hartmut Re: polski kosciol IP: *.pppool.de 10.09.01, 23:23
          no ja, i inny rzeczy o ktorych jol pisol (bez RM) - a w szczegolnosci jego polski nacjonalizm. kosciol powinny byc
          do wszystkich (jygo miyndzynarodowosc) , a niy yno do polokow. wiynkszosc kazan obrocol se kolo ojczyzny i
          narodu
          • Gość: XJ600 Re: polski kosciol IP: *.necik.pl 10.09.01, 23:54
            Gość portalu: Hartmut napisał(a):

>wiynkszosc kaza
            > n obrocol se kolo ojczyzny i
            > narodu

To nie prawda. Nie wiekszosc. Ja takiego jeszcze chyba nie slyszalem. Sa takie
            przypadki i media je chetnie naglasniaja. W koncu nikt nie napisze w gazecie, ze
            tysiac ksiezy mowilo kazania nie o ojczyznie. Za to w kazdej napisza o tym, ze
            jeden jest prawicowym ekstremista.
            • Gość: Hartmut Re: polski kosciol IP: *.pppool.de 10.09.01, 23:58
              najlepszym przikladem sa listy pastersky KULu, mszy w czynstochowy abo kosciol w.... - sorry, nazwa mi se niy
              przypomi, ale dostaniesz jo jutro.
              • Gość: Hartmut Re: polski kosciol IP: *.pppool.de 11.09.01, 00:00
                nawet plakaty na annabergu w klsztorze - o aborcji- na ktorych niy ma mowy o ludzkosci, przikazaniach i zbrodni
                - ale o rodakach, polskich dzieciach, ojczyznie i krolowie polski
                • Gość: XJ600 Re: polski kosciol IP: *.necik.pl 11.09.01, 00:33

> nawet plakaty na annabergu w klsztorze - o aborcji- na ktorych niy ma mowy o l
                  > udzkosci, przikazaniach i zbrodni
                  > - ale o rodakach, polskich dzieciach, ojczyznie i krolowie polski

Fakt, ze to miejsce nie najlepsze na takie plakaty, ale nie sadze by byly one tam
                  powieszone z premedytacja. Mysle ze takie mieli i powiesili nie zastanawiajac sie
                  zbytnio kto jak to odbierze.
                  Takie plakaty ktos pewnie wymyslil by latwiej trafic w swiadomosc prostych ludzi.
                  Wszak patriotyzm meczennictwo za ojczyzne to nasz narodowy kompleks. Cala polska
                  literatura mowi tylko o symbolach narodowych i walce za ojczyzne. Dawniej wiara
                  miala wieksze znaczenie niz dzis wiec kazdy kto chcial wykrzesac z narodu choc
                  troche patriotyzmu odwolywal sie do Boga.
              • Gość: XJ600 Re: polski kosciol IP: *.necik.pl 09.10.01, 00:54

> najlepszym przikladem sa listy pastersky KULu, mszy w czynstochowy abo kosciol
                > w.... - sorry, nazwa mi se niy
                > przypomi, ale dostaniesz jo jutro.

Czy do tych przykładów zaliczysz też to, że w kościele w Kozłowie kolejne stacje
                drogi krzyżowej opisane są po niemiecku?
                • Gość: Hartmut Re: polski kosciol IP: *.pppool.de 09.10.01, 10:33
                  nie mowilem o kosciele jako budynku, tylko o zachowaniu wiernych.

poza tym zabytkow nie nalezy niszczyc, nawet ze wzgledu, ze cos jest po niemiecku czy lacinie. Takie
                  koscioly, gdzie znajduje sie np. droga krzyzowa w oryginalnym stanie policzysz na palcach jednej reki.
                  Wiekszosc z nich z pobudek o ktorych pisalem zostala zniszczona niezaleznie od ich wieku. i to jest tragiczne.
                  przypomina mi dewastacje np. kompleksu papieskiego w Avinion, zdewastowanego przez bojowki rewolucji
                  francuskie. Takze w grocie na gorze sw anny "wymajzlowano" tabliczki z nazwiskami sponsorow
                  poszczegolnych stacji. czyn wielce chwalebny i chrzescijanski, albo?
                  • Gość: XJ600 Re: polski kosciol IP: *.necik.pl 09.10.01, 18:19

> nie mowilem o kosciele jako budynku, tylko o zachowaniu wiernych.
                    >
                    Myślę że po wyglądzie kościoła mozna dużo powiedzieć o proboszczu i wiernych.
                    Chciałem Ci podać ten przykład aby pokazaćk, że księża są tylko ludźmi i oprócz
                    takich o jakich Ty piszesz, są też zupełnie inni mający bardziej otwarte poglądy.
                    A co do niszczenia zabytków to chyba każdy kraj ma w tym swoje "zasługi".
                    • Gość: Hartmut Re: polski kosciol IP: *.pppool.de 09.10.01, 18:40
                      calkowicie sie z toba zgadzam, dlkatego podalem jako przyklad ojca teofila i moja ciotke, siostre zakonna. O kard.
                      Hlondzie nie mozna niestety tego powiedziec
      • Gość: Szwager Re: polski kosciol IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.01, 17:38
        Idzie Ci o Wylezola ? I moja familia go zno . Miol tysz rodzina w Labyndach .
        Szkoda , to bol richtik fajny Karlus . Ale on tam na wiyrchu mo napewno dobze .
        Ja tyn polski kosciol przesadzo czasami pieronowo . Ty sam godosz o dodatkowym
        aspekcie tematu "kosciol" kery i jo merknol . Jak idzie o Hlonda to mysla ze
        jeszcze Rzym tysz mo sam cosik do pedzynia i kto jak kto ale on tego zaszczytu
        niy doczeko .
        Ksiyndza to tysz ino ludzie i tysz idzie o nich godac jak ino o ludziach .
        Jak widzom tyn problym kosciola w Polsce samwe Poloki i ludzie kere w Polsce
        dzisiej zyjom ?
        • Gość: Ballest Re: polski kosciol IP: 212.162.14.* 10.09.01, 18:22
          Kosciol byl zawsze bardzo konserwatywny.Do poznych lat 30'' byly jeszcze msze
          czytane wjezyku polskim.Jak by katolickiego kosciola nie bylo to nasze gwary by
          tez nie bylo, bo tam gdzie byly ewangeliki tam zanikla.Za to teraz sa czytane
          takze w niemieckim.
          • Gość: mesco WASZA GWARA??????????????? IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.01, 15:54
            nie przejezyczyles sie B????
            Przeciez jestescie Niemcami. NIemiec mówi po niemiecku!
            • Gość: Niymrawa Re: WASZA GWARA??????????????? IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.01, 14:34
              Dagobert bier fana i cis na wiyrch !
              Bo jk niy to sie prowdy dowiysz .
      • Gość: Ee Re: polski kosciol IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 22:15
        Nie wrzeszczałam o niczyim pochodzeniu, natomiat od kilku miesięcy apeluję o
        pisanie po polsku na tematy ogólne - nie rozumiem śląskiej gwary, a też jestem
        Gliwiczanką. Chyba, że nazwiecie to forum nie Gliwice tylko "Gliwice po
        Sląsku", wtedy będzie wiadomo dla kogo jest.
        Wracając do kościoła - nachalna propaganda polityczna, niewybredna
        indoktrynacja i skrajna nietolerancja - jak to się ma podobać ludziom, którzy
        choć troszeczkę używają szarych komórek?? (Na marginesie-jestem wierząca). Jak
        sobie poczytać biblię (zarówno stary jak i nowy Testament, z przerażeniem
        stwierdzam, jak daleko odszedł kościół od swych źródeł. W zasadzie wielka część
        działalności kościoła stoi w jawnej sprzeczności z Pismem Świętym i słowami
        Apostołów. Ksiądz Rydzyk nie jest jeden, jest jeszcze Jankowski i tysiące
        proboszczów to samo głoszących co niedzielę z ambnon. I jakoś nie słychać aby
        jakikolwiek zwierzchnik kościelny zareagował na ich wybryki. A wogóle dużo by
        pisać....
        • Gość: Hartmut Re: WASSERPOLNISCH IP: *.pppool.de 10.09.01, 23:11
          mosz recht, yna zas se niy obrazej, ze piszam wasserpolnisch!

co do gwary- ona tyz je niyodlonczym elemytym gliwic i oberschlesien. tak to po prostu trza widziec. byly
          versuchy wykorzyniynia tyj gwary - tera som przeciwstawny versuchy robiynia ze slonzokow polokow.
          ale niy o tym chciol jo pisac.
          gwara je (powinna byc) tak samo rownouprawniono jak polski. na bawarii tyz obcy akceptujom i probujom
          zrozumiec kultura, ktorol przed ich przyjsciym zastali. tak wiync wiynci toleranci - i moze dobry woli, se ty gwary
          nauczyc - abo przynajmi ja rozumiyc

powodzynia w nauce

ps:
          zawsze nos zmuszali do godania po polsku - mi sie to juz przejadlo. jol by mogl jeszcze po niymiecku, ale wtedy
          chyba bys nic niy ferstejowol....
        • Gość: Mirek Re: Ee IP: *.*.*.* 11.09.01, 05:22
          :)))

PS. Co do kosciola, to bylby to dla Ciebie jeszcze jeden "ZA" przy wyjezdzie na
          emigracje; tu masz wybor. Kosciol mial zawsze ogromny wplyw na tzw stara
          emigracje i grupowal ja wokol Radia Marii. Zmonopolizowal zycie duchowne (i nie
          tylko) i stworzyl pewien stereotyp mowiacy ze "tam", tzn poza "opiekunczymi
          skrzydlami polskiego kosciola" jest dziki swiat i jak odejdziesz to zginiesz.
          Arogancja i chciwosc ksiezy przechodzi czasami ludzkie pojecia; ostatni raz
          bylem w tym kosciele, jak ksiadz z ambony NAKAZYWAL glosowac na Walese w
          wyborach prezydenckich (bardzo dawno temu) bo...Walesa wierzy w Boga! Mlodsza
          grupa (i raczej ta bardziej wyksztalcona) przesowa sie w strone angielskiego
          kosciola katolickiego, ktory jest bardzo skromny (tu przypomina mi sie ks.
          Jankowski i jego zloty lancuch) i nastawiony na sluzenie w danej dzielnicy.
          Przy kazdym kosciele sa szkoly katolickie, ktore maja bardzo dobra opinie. Tak
          a props; jak tam nowy rok szkolny w szkole publicznej?
          • Gość: Ee Re: Ee IP: 157.158.202.* 11.09.01, 08:41
            Jak już pisałam, moi chłopcy chodzą do szkoły społecznej (prywatnej). Młodszy
            właśnie zaczął naukę w 1-szej klasie i bardzo się staramy, aby mu nie obrzydło
            zbyt szybko.
            Wracając do kościoła - ja się zaczynam skłaniać do kościoła protestanckiego -
            ich etos pracy, skromność wnętrz kościelnych jest tym czego brak u katolików.
            • Gość: Szwager Re: Ee IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.01, 13:38
              Ja , ale tyn etos pracy je i w katolickim kosciele (tu niy rozumia czamu prawie
              ich dajesz za prziklad) a co do skromnosci to faktycznie by sie przidala , ale
              niy we wnyntrzach kosciolow (te kere som take bogate to przewaznie stare
              koscioly), abo lepiyj powiym niy ino we wnyntrzach kosciolow . Pra ?

Pyrsk !
              • Gość: Ee Re: Ee IP: 157.158.202.* 12.09.01, 11:58
                Teraz bogate są plebanie. A etos pracy w kościele katolickim nie istnieje i nie
                istniał. Np. za podstawowe kryterium przynależności do KK jest to czy się
                przyjmuje księdza po kolędzie - przejęta nie wiadomo skąd idea żebractwa!
                • Gość: Szwager Re: Ee IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.01, 14:50
                  Gość portalu: Ee napisał(a):

> Teraz bogate są plebanie. A etos pracy w kościele katolickim nie istnieje i nie
                  >
                  > istniał. Np. za podstawowe kryterium przynależności do KK jest to czy się
                  > przyjmuje księdza po kolędzie - przejęta nie wiadomo skąd idea żebractwa!

Pyrsk !

Z tymi plebaniami to mosz (na ile mom o tym pojyncie - bo przeca niy miyszkom juz
                  w Polsce) chyba recht . Kej idzie o (jak Ty to nazywosz ) etos pracy , to chyba
                  wywodzymy sie z blank inkszych srodowisk , kej idzie o kosciol , bo u nos w doma
                  i u wiynkszosci znajomych zawsze bola poboznosc , robotnosc i uczciwosc scisle
                  powionzane i zawsze w kosciele zwracalo sie na te pojyncia i powiozanie ich
                  wzajymne , wielko waga . Czamu twierdzisz ze tyn etos pracy nigdy niy istniol i
                  niy istnieje w kosciele katolickim . Z tom kolyndom przesadzosz a zebractwo nigdy
                  niy niy bydzie do mie na tyle negatywnym zeby z tego szydzic . Mysla ze
                  wyraziolech sie odpowiednio i klarownie . Ciekawych je twojego komyntarza na tyn
                  temat , ale niy ino ja , niy , abo niy , ja . Naturalnie som wypaczynia w tych
                  punktach kere podnosisz w twojyj wypowiedzi , ale czi niy je podstawowym blyndym
                  kosciola (jak to sam kerys wspomniol) wtroncanie sie do polityki (?) .

Pyrsk !
                  • Gość: Ee Re: Ee IP: 157.158.202.* 13.09.01, 10:16
                    Istotnie trochę się zagolopowałam - głównie mi chodzi o dzień dzisiejszy. Ale
                    różnice biorą się pewnie stąd, że jesteś Ślązakiem - a to naród znany do dziś z
                    pracowitości i uczciwości. Zupełnie inaczej było i jest z polakami - co
                    niedziela do kościoła, a potem napić się wódki i pobić żonę to coś zupełnie
                    normalnego i nienagannego. Ale mieliśmy o kościele a nie o przywarach
                    narodowych. KOściół wtrąca się do polityki, do mojego życia prywatnego - i to
                    nie pokazując właściwą drogę, ale nakazmi i zakazami usiłują regulować innym
                    życie, a sami do tego się nie stosują. A ich wtrącanie się do piltyki nie ma na
                    celu dobra "owieczek" ale własny pęd do władzy, pieniędzy, wływów i luksusów.
                    Jak to pochwalać??
                    • Gość: Szwager Re: Ee IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.01, 18:09
                      Nerwy , obrazanie (sie) i ironia som sam niy na miejscu . Jak miolech Ci
                      inaczyj pedziec to ze niy mosz rechtu ? U nos na Slonsku kosciol i etos pracy
                      (ale niy tyn kery nom chciol jedyn z czerwonego zaglymbia wcisnonc) je rzeczom
                      tradycyjnom . Dalyj czekom na argumynty .

Pyrsk !

PS

Jak kogos uraziolech to przepraszom , ale niy bolo i niy je to moim zamiarym .
                      Powiym jeszcze roz to co zech juz roz pedziol - Chyba idzie do Pierona se sam
                      bez nerwow itd podyskutowac.
                      • Gość: Ee Re: Ee IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.01, 20:28
                        Tam nie było ironii, ani obrażania się!!! Ja tak naprawdę myślę, i to widzę.
                        Mieszkam na śląsku od urodzenia, znam ślązaków i wiem jacy są. (zresztą
                        podejrzewam, że śląska pracowitość i solidność to wpływy niemieckie - tak
                        postrzegam również Niemców). A wśród Polaków najpracowitsi i najsolidniejsi są
                        protestanci. A najuczciwsi świadkowie Jehowy. A stereotyp Polaka-katolika to
                        pijany nierób. I co ja na to poradzę??!!
        • meg_s Re: polski kosciol 11.09.01, 15:34
          Gość portalu: Ee napisał(a):

> Ksiądz Rydzyk nie jest jeden, jest jeszcze Jankowski i tysiące
          > proboszczów to samo głoszących co niedzielę z ambnon. I jakoś nie słychać aby
          > jakikolwiek zwierzchnik kościelny zareagował na ich wybryki. A wogóle dużo by
          > pisać....

Z ust mi to wyjęłaś - czasem mam wrażenie, że wierzę w innego Boga niż oni,
          jakkolwiek bluźnierczo dla niektórych to zabrzmi
          • Gość: Ee Re: polski kosciol IP: 157.158.202.* 12.09.01, 12:00
            Ja jestem spokojna - ja wierzę w Boga, a oni w pieniądze i władzę.
            • Gość: Ballest Re: polski kosciol do Ee IP: 212.162.12.* 13.09.01, 21:42
              A stereotyp Polaka-katolika to pijany nierób. I co ja na to poradzę??!!
              Ee Ty wiesz , ze 98% Polakow to KATOLICY, czy wszystkich uwazaszza powyzszych?

• Gość: Mirek Re: polski kosciol do Ee IP: *.*.*.* 14.09.01, 03:29
                Oj, Ballest... slowo stereotyp jest bardzo negatywne; oznacza zaszufladkowanie,
                czyli ograniczenie, a wiec ten ktory stereotypuje jest nietolerancyjny i... a
                zreszta...sam wiesz ze to nie prawda i Polacy w wiekszosci sa inni.

• Gość: Szwager Re: polski kosciol do Ee IP: *.dip.t-dialin.net 14.09.01, 06:29
                  Dobra , domy juz Polokom spokoj (narazie) . A jake waszym zdaniym som
                  nojwiynksze wady Slonzokow ? To je do mie dosc ciekawe i mysla ze do np
                  Ballesta tysz . Pra ?

Pyrsk !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka