Gość: Slimok IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.02, 20:53 Ja, tako ksionzka prawie wydou nasz nojwiyncyj slonski szkryflosz kerymu je Pollok Ewald. Sznupcie a znondziecie. Polecom i Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ballest Re: Slaskie tragedie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.08.02, 10:27 Do tego wontku, to tysz pasuje: denk-stein.com/tilt/hefte/tilt9701/beck.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: Slaskie tragedie IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.02, 03:07 "Slaskie Tragedie" - Ewald Stefan Pollok - Wydanie piyrsze 2002 - Wydawnictwo Zyrowa. Ksionzka idzie obsztalowac pod tel. 077-4845146 abo e-mail: ewald.pollok@silesiasuperior.com Fragmynt: ""Jeden z opolskich profesorow napisal: "Polacy sa najbardziej tolerancyjnym narodem swiata". W Gazecie Opolskiej czytamy: "Statystyczny Polak zaczal uzywac slowa tolerancja na poczatku lat 90. Dla wielu bylo to slowo zupelnie nowe. W czasach Polski Ludowej brak tolerancji dla osob myslacych inaczej byl obowiazujaca norma. Polacy nie mieli wiec gdzie przetrenowac "wyrozumoalosci dla innych". Znikoma ilosc mniejszosci narodowych nie sprzyjala kontaktom z ludzni myslacymi czy wygladajacymi inaczej. Po otwarciu granic, tolerancja widziana z bliska okazala sie dla wielu za ciezko strawna. Mimo, ze kazdy zapytany Polak uwaza sie za osobe tolerancyjna, badania opinii publicznej wykazuja megalomanie i brak wyrozumialosci. Tolerancja to piekne slowo, piekna chrzescijanska wartosc, ale w przedwojennym slowniku czytam: tolerancja to jest znoszenie czegos z wyrazna udreka, z cierpieniem, ze skrzywieniem twarzy, czasem z krzykiem i bolem"". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Slaskie tragedie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.08.02, 10:04 Jesli chodzi o tolerancje, to znam pod tym wzgledem Polakow, teraz znowu byla kolezanka z Wrocka (Wroclaw jest uwazany w Polsce za bardzo tolerancyjne miasto) slyszac tylko jej wyrazenia w rodzaju "Turasy, brudasy , czarnuchy itd." to wiesz jak daleko w Polsce sie tolerancja posunela. Zaznaczam ze skonczyla studia i do tego jest bardzo mloda. Dla mnie to jest zawsze maly szok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: Slaskie tragedie IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.02, 15:03 i samjeszcze troszka o tyj ksionzce www.slonsk.de/Slonsk/Aepo/Slaskietragedie/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlk Re: Slaskie tragedie IP: *.oepd.com.pl 10.08.02, 17:03 pollok to jest dobry chop. jednak mój kolega po godzinnej z nim dyskusji na temat innej książki, mioł powazne wątpliwości, czy aby on som ta ksiązka napisoł. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: Slaskie tragedie IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.02, 17:20 Tera zes ale husnou ......! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlek Re: Slaskie tragedie IP: *.dip.t-dialin.net 25.08.02, 15:09 Gość portalu: Slimok napisał(a): > Ja, tako ksionzka prawie wydou nasz nojwiyncyj slonski szkryflosz kerymu je > Pollok Ewald. > Sznupcie a znondziecie. > Polecom i > Pyrsk! wejrzij pod adresa: www.silesiasuperior.com/03/SilesiaS_BuchvonEwaldPollok.htm Odpowiedz Link Zgłoś