meg_s 24.02.07, 07:17 czyli Górnośląski Związek Metropolitalny co jeden pomysł z nazwą to gorszy "... Scalony zespół miast konurbacji górnośląskiej powinien nazywać się zwyczajnie Katowicami..." miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,3941185.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasiek17 Re: GZM 24.02.07, 10:23 "... Warto przypomnieć, że Katowice dotychczas trzykrotnie wygrały na loterii dziejowej szansę na energiczne przyspieszenie rozwoju. Dwukrotnie odebrały wygraną, ubiegając Bytom: w 1846 r., kiedy za sprawą Marii i Franciszka Winklerów skłoniono planistów do poprowadzenia linii Kolei Górnośląskiej przez wieś Katowice, oraz w 1922 r., gdy, będąc już sporym miastem, zostały stolicą autonomicznego województwa. Trzecią, niedawną okazję zbudowania w centrum miasta skrzyżowania autostrad A1 i A4, niestety zaprzepaściły, oddając Gliwicom przysłowiową kurę znoszącą złote jajka. Aktualnie rysuje się kolejna, być może już ostatnia, szansa na dynamizację rozwoju poprzez wypromowanie własnej nazwy jako ikony sformalizowanego zespołu miast górnośląskich ..." nie, nie ... do trzech razy sztuka, zmarnowali swoją trzecią szansę, więc kolejnej nie powinni dostać. Odrzucając niedawną okazję zbudowania w centrum miasta skrzyżowania autostrad A1 i A4, dali wyraźnie do zrozumienia, że im samym na dalszym rozwoju nie zależy, a skoro tak, to należy to uszanować. Poza tym, gdybym chciał mieszkać w Katowicach, to bym się tam przeprowadził ... ale nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
fesia katowice 24.02.07, 11:06 hmmm....zwykle nie tworzy się nazw konurbacji od jednego miasta, lecz od obszaru, jaki zajmuje , ale trudno wymyslec coś lepszego ;( .....coz, trzeba sie pogodzic z faktem, ze nasze prywatne paranoje nie obchodza wiekszosci kraju....dla ludzi z zewnatrz Gorny Slask i Zaglebie to te gornicze miejscowosci wokol katowic :) tak czy inaczej na Slask mowia "Katowice":) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 nie-katowice 24.02.07, 15:49 > dla ludzi z zewnatrz Gorny Slask i Zaglebie to te gornicze miejscowosci wokol > katowic :) tak czy inaczej na Slask mowia "Katowice" :) Ale z tym nie należy się godzić, tylko trzeba to zmieniać. Każde śląskie miasto ma takie samo prawo do promocji i Katowice, i Chorzów, i Gliwice. To nie jest Warszawa i okolice, gdzie Warszawa rzeczywiście stanowi większość i można per 'Warszawa" myśleć też o Pruszkowie, Piasecznie czy Legionowie. Sam czasem się już gubię, które miasteczka są jeszcze samodzielne, a które, jak Białołęka, zostały już przyłączone do Warszawy. U nas, tymczasem, Katowice stanowią tylko 1/7 część całej aglomeracji, nawet nie są największym (terytorialnie) miastem, bo przebija je Dąbrowa Górnicza (a i Gliwice są tylko o 10km2 mniejsze). Myślę, że jeśli kierujemy się przykładem z Zagłebia Ruhry, to powinniśmy za tym przykładem iść do końca, a to zagłębie nie nazywa się przecież Dortmund czy Essen i pewnie nikt nawet nie myśli o takiej nazwie. Myślę, że takie wypowiedzi, jak zacytowana przez meg, nijak nie służą idei jednoczenia się aglomeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
kolceros Re: GZM 24.02.07, 19:55 Nie nalezy zapomniec o 'chlubnej' zmianie nazwy. To juz powinien byc gwozdz do trumny miasta ktorgo rynkiem jest zajezdnia tramwajowa Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Konurbacja Górnośląska 24.02.07, 17:06 > miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,3941185.html A co do samego artykułu, to autor właściwie przez 1,5 strony udowadnia, że sieć miast powina się nazywać "Konurbacja Górnośląska" (mnie to odpowiada) i dopiero na koniec stwierdza, że taka nazwa, jako dwuczłonowa, i tak nie ma szansy się przyjąć i że będzie używana tylko w urzędach i pracach naukowych, a nie wśród ludzi. A ja myślę, że właśnie taka nazwa jest potrzebna naszemu regionowi: nazwa urzędowa. Wiadomo przecież, że ludzie dalej będą mówić, że jadą do Gliwic, Katowic, Chorzowa, Sosnowca itd. Nie sądzę, żeby ktoś jadąć do Gliwic mówił, że jedzie do Katowic (nawet warszawiak czy obcokrajowiec). Jedyne co jest nam potrzebne, to nazwa łącząca wszystkie nazwy miast w jedno eksportowe określenie, które będzie funkcjonowało poza granicami Śląska i Polski (a przy tym nie będzie obrażało nie-katowiczan). Zresztą, mówienie, że dwuczłonowa nazwa się nie przyjmie też nie jest do końca uprawnione, bo nazwa "Zagłębie Ruhry" jakoś się u nas jednak przyjęła. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: GZM 25.02.07, 00:22 a czy ty masz jakąś lepszą propozycję? mnie tam zwisa - Katowice, Silesia, Bycina czy Bździna Górna... w dowodzie, w odróżnieniu od stadka wsiowych uzurpatorów i tak mam Gliwice. :) Odpowiedz Link Zgłoś