Dodaj do ulubionych

Konkrety i to co najważniejsze, arogancją i butą!

18.06.07, 10:00
Na spotkaniu przedstawicieli mieszkańców, z obradującą Radą Miasta, doszło do
niepokornej wymiany zdań, a prezydent miasta szermujący "chwytliwymi" hasłami
wyborczymi: konkrety i to co najważniejsze, nie wydal z siebie żadnego
detalicznego konkretu!
Sprawa dotyczyła poronionego pomysłu, budowy w pobliżu centralnego w mieście
kwartału- POdiUM, generatora hałasu chuligaństwa i dalszego ciżbienia miasta,
podczas gdy takie generatory tak jak same centra handlowe, powinny byc
budowane na obrzeżach miast.

Na zadane prezydentowi pytanie, co będzie jeśli miasto nie otrzyma pomocy
finansowej z unii europejskiej, oraz co stanie się z pieniędzmi które już
wyłożono, i z jakich dobrodziejstw skorzysta miejscowa Gliwicka ludność, nie
potrafić detalicznie nic powiedzieć, wykręcając się jak zwykle sianem!

Ale arogancja z jaką odzywał się do profesora Chorążego- per p. Chorąży, była
jego zwykłym chamskim traktowaniem zasłużonego Obywatela tego miasta, któremu
nie godzien sznurować butów.
To był żenujący poziom prezydenta miasta, porównywalny jedynie z poziomem
prostego robotnika Wałęsy, którego buta i pycha wyniosły na stolec prezydenta,
i który z tego stolca do zwykłego obywatela odważył się kiedyś powiedzieć "Ty
chamnie"!
Takie niestety nastały czasu. Chwała Bogu że chociaż normalni ludzie, są
jeszcze w miarę normalni.
Obserwuj wątek
    • gliviczanin leczcie się 18.06.07, 12:18
      marta502 napisała:
      > Sprawa dotyczyła poronionego pomysłu, budowy w pobliżu centralnego w mieście
      > kwartału- POdiUM, generatora hałasu chuligaństwa i dalszego ciżbienia miasta,
      > podczas gdy takie generatory tak jak same centra handlowe, powinny byc
      > budowane na obrzeżach miast.

Taaaa... hala, która przyciągnie inwestorów, imprezy sportowe, koncerty jest wg
      ciebie wariatko jedynie generatorem hałasu a opuszczone w tej chwili tereny
      stadionu centralnym punktem miasta. Ręce opadają.

Parę chorych na głowę osób chciałoby zatrzymać rozwój Gliwic i sprowadzić je do
      roli zapyziałego miasteczka z kieleckiego. Tu nie ma sensu dyskusja, tu
      potrzebny jest lekarz.

Jeśli ktoś nie chce z wami rozmawiać to tylko należy mu przyklasnąć. Z
      oszołomami rozmawiać nie należy.
      • Gość: wilczur Re: leczcie się IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.06.07, 13:05
        eee tam czepiasz się :)))
        ja tam lubię z tymi ciołkami rozmawiać, tutaj daje upust swej złośliwości :) bo
        merytoryczna rozmowa już kilkakrotnie kończyła się niczym.

Pani marta chyba nigdy nie zrozumie że przestali rządzić jej koledzy i teraz
        rządzi Prezydent WYBRANY W DEMOKRATYCZNYCH WYBORACH!. Realizuje swój program
        który ja akurat poparłem. Tyle i kropka.
        • bergamotka30 miasto musi doplacic do Podium 18.06.07, 14:58
          • bergamotka30 Re: miasto musi doplacic do Podium 18.06.07, 14:59

gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/740543.html
            Dwie największe inwestycje budowlane, które znalazły się w projektach kluczowych województwa śląskiego finansowanych przez Unię Europejską są poważnie zagrożone. Chodzi o Halę Podium w Gliwicach i Centrum Kongresowe w Katowicach. Podczas wizyty grupy radnych wojewódzkich w Brukseli i spotkania z przedstawicielami Komisji Europejskiej okazało się, że tego typu obiekty mogą liczyć jedynie na połowę dofinansowania, a nie, jak spodziewali się tutejsi samorządowcy, na 80-85 procent. W praktyce oznacza to, że jeśli Gliwice i Katowice będą chciały zrealizować te inwestycje, będą musiały dodatkowo wyłożyć ze swoich budżetów po około 50-60 milionów złotych.

Zarówno Hala Podium, jak i Centrum Kongresowe będą kosztować po około 200 mln zł (cena może wzrosnąć z powodu koniunktury w budownictwie).

- Ze zdobytych przeze mnie w Brukseli informacji wynika, że jako obiekty z założenia przynoszące przychody, na przykład ze sprzedaży biletów, zarówno gliwicka hala, jak i Centrum Kongresowe w Katowicach mogą mieć zmniejszone dofinansowanie do 50 procent - mówi Witold Naturski, radny wojewódzki PiS. - Stanowisko Komisji Europejskiej w tej sprawie jest dosyć sztywne i bardzo trudno będzie je zmienić.
            • Gość: rita Re: miasto musi doplacic do Podium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 15:44
              A ja się zgadzam że nie w tym miejscu!

Jeśli Podium ma przyciągać ludzi z zewnątrz, to nie powinno się ich ściągać do
              już zatłoczonego centrum miasta! I oczywiście kropka.
              • Gość: wilczur Re: miasto musi doplacic do Podium IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.06.07, 16:03
                a gdzie Ty masz te zatłoczenie? Przecież jak jest miejsce na taki obiekt to
                znaczy że jest MIEJSCE, tak ?. Gdzie się Pani tłoczy oprócz środków komunikacji
                publicznej?

z dopłacaniem do podium to się zobaczy ale wydaje mi się że jeżeli nawet będzie
                to AŻ 50% dofinansowania to miasto na to stać!. Mieć 50% więcej a nie mieć to
                SUKCES - dobrze że nikt nie rozmawiał CZY ma powstać a JAKI będzie poziom
                dofinansowania. Dla mnie to dobra wiadomość.
                • krk125 Podium prestiżową sprawą PO i UM! 18.06.07, 17:46
                  Kiedy powstawał pomysł "rychtowania" tego cacka, jedynie dwóch chłopaszków z
                  Gliwic, spełniało ten "logiczny iloraz", bo tam w środku stoi jak wół "i", a nie
                  v- znak alternatywny.
                  Był (i nadal jest) nim Frankiewicz, oraz obecny (a może juz nie długo nie)
                  Moszyński- ten od ekranów i ferdamuckiego słuchu, tyle że Moszyński nawet z PO
                  "był wypadł".
                  Ta i po cholerę takie PO dy UM ?
      • weun2 Re: leczcie się 18.06.07, 15:50
        gliviczanin napisał:

> Taaaa... hala, która przyciągnie inwestorów, imprezy sportowe, koncerty jest wg
        > ciebie wariatko jedynie generatorem hałasu a opuszczone w tej chwili tereny
        > stadionu centralnym punktem miasta. Ręce opadają.
        >
        > Parę chorych na głowę osób chciałoby zatrzymać rozwój Gliwic i sprowadzić je do
        > roli zapyziałego miasteczka z kieleckiego. Tu nie ma sensu dyskusja, tu
        > potrzebny jest lekarz.

Na całym normalnym świecie dba się o ściąganie klientów, ale takich centrów-
        zarówno handlowych jak i sportowych nie robi się w środku miasta, tylko na jego
        obrzeżach.

No i co z tego że mamy piękny rynek w mieście, jak nie można go zobaczyć ani się
        po nim swobodnie przejść, bo wszędzie nastawiane budy budki i budziska, gdzie
        można nachlać się piwska, a pobliskie bramy cuchną moczem!

A tfu
        • Gość: wilczur Re: leczcie się IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.06.07, 16:07
          ta :) i dlatego centra umierają. PODIUM nie będzie w centrum miasta. Chcesz se
          pochodzić to jedź za miasto. Ja idę na rynek to chcę się napić piwa i jeżeli są
          klienci tacy jak ja to budki będą, jest popyt jest podaż - normalne.
          • Gość: sumienie Kto był na procesji Bożego Ciała, ten wie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 17:26
            Kiedy ksiądz biskup Wieczorek głosił kazanie przy przedostatnim ołtarzu- na
            Rynku, ludziska nie mogli się pomieścić, bo wszystkie boksy handlowe pozamykano.
            Sportowcy i szalikowcy pewno by poprzeskakiwali niskie ogrodzenie, ale z racji
            powagi osoby i święta, gnieciono się i upychano.
            Później nawet (co najmniej) dwóch ajentów, otwarło wejście na teren zagrodzony,
            ale niewielu skorzystało, bo trzeba było jakoś dojść do tego wejścia.
            Żenujący widok.
            Publiczny plac zagrodzono dla kupczenia, nawet w dniu tak dla Polaków czczonym,
            kiedy według nich Bóg stąpa dosłownie po ziemi.
            Według mojej "ekonomi zbawienia", Frankiewicz swoimi nieroztropnymi decyzjami,
            zamknął część naszych wspólnych Gliwic przed Panem Bogiem, zawłaszczając je, dla
            swoich partykularnych i prywatnych celów.
            • Gość: wilczur Re: Kto był IP: *.gwardii.osi.pl 18.06.07, 17:50
              ile masz weekendów w roku a ile razy Boże Ciało? Może ktoś kto organizował źle
              zaplanował trasę?
      • sss9 Re: leczcie się 18.06.07, 16:10
        mam pytanko:
        czy ta hala Podium jest projektowana także pod kątem walorów akustycznych, tak
        aby można było w niej z przyjemnością słuchać muzyki, czy też nad tym problemem
        nikt się nie pochylił?
        • stasiek17 Re: leczcie się 18.06.07, 21:04
          sss9 napisał:

> mam pytanko:
          > czy ta hala Podium jest projektowana także pod kątem walorów akustycznych, tak
          > aby można było w niej z przyjemnością słuchać muzyki,....

:)

Filharmonii się z tego pewnie nie da zrobić, ale spokojnie, nie wydaje się, żeby
          to w ogóle powstało
          • sss9 Re: leczcie się 18.06.07, 22:03
            stasiek17 napisał:

> sss9 napisał:
            >
            > > mam pytanko:
            > > czy ta hala Podium jest projektowana także pod kątem walorów akustycznych
            > , tak
            > > aby można było w niej z przyjemnością słuchać muzyki,....
            >
            > :)
            >
            > Filharmonii się z tego pewnie nie da zrobić, ale spokojnie, nie wydaje się, żeb
            > y
            > to w ogóle powstało

:) nawet nie śmiałbym sugerować organizowania w sportowej hali koncertów
            symfonicznych i to nie tylko z przyczyn odsłuchowych. ale ta masa koncertów
            zapowiadana przez forowych kiboli niezmiernie mnie ciekawi, bo jak się
            orientuję, dla profesjonalnych organizatorów, a przede wszystkim dla samych
            artystów warunki akustyczne miejsc, w których mają grać, to wielce istotny
            "szczegół", o którym zdają się nie pamiętać (a może nie zdają sobie z niego
            sprawy) nasi miejscy i miejscowi entuzjaści blaszaka za "myliony". :D
            • stasiek17 Re: leczcie się 18.06.07, 22:15
              Kto by się tam przejmował takimi "szczegółami" . Postawimy w kartoflach hale na
              15 000 miejsc i ... jakoś to będzie :)
              • sss9 Re: leczcie się 18.06.07, 22:17
                stasiek17 napisał:

> Kto by się tam przejmował takimi "szczegółami" . Postawimy w kartoflach hale na
                > 15 000 miejsc i ... jakoś to będzie :)

jak to szczyle malują po murach? "torcida Piast", "Piast Hools"? :DDD
            • Gość: wilczur Re: leczcie się IP: *.gwardii.osi.pl 18.06.07, 22:25
              znasz sie na rzeczy nie ma co jak łysy na produkcji grzebieni - to może
              oświecisz mnie jakie to super walory muzyczne ma stadion narodowy w CHORZOWIE na
              którym to zagrały takie sławy jak U2, Pearkl Jam, Metalica ... ???

PLONK
              • sss9 Re: leczcie się 18.06.07, 22:27
                Gość portalu: wilczur napisał(a):

> znasz sie na rzeczy nie ma co jak łysy na produkcji grzebieni - to może
                > oświecisz mnie jakie to super walory muzyczne ma stadion narodowy w CHORZOWIE n
                > a
                > którym to zagrały takie sławy jak U2, Pearkl Jam, Metalica ... ???
                >
                > PLONK

otwarta przestrzeń, chłopczyku w szaliku. :)
      • Gość: kuba Re: leczcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 16:52
        gliviczanin napisał:

> Taaaa... hala, która przyciągnie inwestorów,

oczywiście, tych którzy zarobią niewąsko na projektach, założeniach do projektów
        , budowie, późniejszej obsłudze, konserwacji itp.

> imprezy sportowe,

oczywiście: w pierwszym rzędzie "piłka kopana", gdzie nasz pierwszoligowy Piast
        będzie rozgrywał mecze z Konkordią Knurów i Naprzód Lipiny

> koncerty

pewnikiem imprezy typu łubudu, dla małolatów, gwoli przytępienia uszu

> jest wg ciebie wariatko (!)

taką właśnie kulturę na wzór gliviczanina - strażnika tytułów naukowych - będą
        pobierać tam osobnicy "imprez" wszelakich

> Parę chorych na głowę osób chciałoby zatrzymać rozwój Gliwic

jak wyżej, kultura co niemiara

> i sprowadzić je do roli zapyziałego miasteczka z kieleckiego

rzecze to wielkomiejski światowiec

> Tu nie ma sensu dyskusja, tu potrzebny jest lekarz.

raczej nożyce opiekuna forum

> Z oszołomami rozmawiać nie należy.

i kto to mówi?

• Gość: wilczur Re: leczcie się IP: *.gwardii.osi.pl 18.06.07, 17:57
          ja tylko w obronie piłki kopanej synku jeżeli się nie znasz to się nie
          wypowiadaj bo tak to się tylko ośmieszasz.
          Jak byś nie wiedział to Piast Gliwice ma szanse grać w ekstraklasie na razie
          jest w 2 lidze i tam grają takie zepoły jak:
          Ruch Chorzów Jagiellonia Białystok Polonia Bytom Zagłębie Sosnowiec Lechia
          Gdańsk Polonia Warszawa Górnik Polkowice Piast Gliwice Śląsk Wrocław Odra Opole
          KSZO Podbeskidzie Bielsko Biała ŁKS Łomża Kmita Zabierzów Stal Stalowa Wola
          Unia Janikowo Miedz Legnica Zawisza Bydgoszcz.
          Ponadtto jak byś nie wiedział a z pewnością nie wiesz w Gliwicach działa liga
          FUTSALU która zrzesza V lig (piatka.nst.pl/) każda po około 17 zespołów x
          10 zawodników (średnio) to masz 170x5=850 osób.
          • Gość: kuba Re: leczcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 18:17

> ja tylko w obronie piłki kopanej synku jeżeli się nie znasz to się nie
            > wypowiadaj bo tak to się tylko ośmieszasz...

Masz świętą rację ojczulku!
            Faktycznie: nie znam się na piłce kopanej i znać się nie mam zamiaru.
            Ośmieszyłem się cholerrrnie w oczach takiego znawcy jak wilczur :-(
          • krk125 Re: leczcie się 18.06.07, 18:31

target="_blank">piatka.nst.pl/)</a> każda po około 17 zespołów x
            > 10 zawodników (średnio) to masz 170x5=850 osób.

Czy to jest aż nadto wystarczający powód, żeby w takim pobliżu centrum
            zatłoczonego miasta to budować, doprowadzając do kolejnej likwidacji
            rozlokowanych w tych miejscach resztek ogrodów działkowych?

Tam na te ogródki, chodzą ludzie wiezieni na wózkach inwalidzkich, dożywający
            ostatnich swoich dni życia, którzy nigdy na takie Podium nie wejdą bo i niby po
            co?, zaś wysportowanym młodym ludziom, chcecie wybudować- na podwójny koszt tych
            zniedołężniałych ludzi coś, co powinno być zdecydowanie w innym miejscu z dala
            od budynków mieszkalnych.

Dlaczego zginął młody chłopiec Czaja?, bo tamten stadion był w ścisłym centrum.<br>
            Jego starsi koledzy zrobili zadymę, a śmierć nastąpiła na samym skrzyżowaniu!
            Gdyby stadion był poza miastem, to po pierwsze rodzice by go nie puścili na taki
            mecz, a po drugie nikt by się nie popisywał.
            O to właśnie chodzi, czego Wy entuzjaści nie wiecie- albo nie chcecie wiedzieć,
            że pseudokibice popisują się szczególnie wtedy, gdy mają do tego odpowiednie
            audytorium.
            Centrum miasta i mieszkający ludzie są idealnym miejscem gdzie oni
            (pseudokibice) pod osłoną tłumów, budynków mieszkalnych, czują sie bezpieczni-
            kosztem tych drugich.
            • Gość: wilczur Re: leczcie się IP: *.gwardii.osi.pl 18.06.07, 18:44
              o proszę już widać postęp - to już PODIUM nie jest w centrum?.

przyznam się że nic nie wiem o likwidacji ogródków działkowych, swoją drogą
              jestem za pod warunkiem że osobom 'wysiedlonym' zapewni się ogródek o takich
              samych standardach poza granicami miasta. Ogródki blisko centrum miasta - co za
              burżujstwo :)))) jak one tyle przetrwały w ogóle?.

A widzisz wypowiadasz się za osoby niepełnosprawne i traktujesz je jako
              narzędzie do uprawiania swojej propagandy, akurat PODIUM już będzie
              przystosowane do osób niepełnosprawnych bardziej niż ogródki :P na które nie
              mogą i tak wejść bo jest bramka i po drodze krawężniki. Teraz UE dba żeby nowe
              obiekty były przyjazne osobom niepełnosprawnym.

Dobrze że przytoczyłeś cytat przynajmniej widać że chodzi o PSEUDOKIBICÓW - a
              PODIUM się buduje dla KIBICÓW. To tak jak z handlarzem i złodziejem - nie
              budujmy bazarów bo tam kradną?. Z chuliganami trzeba walczyć ale od tego jest
              policja a nieszczęścia się zdarzają. WSZĘDZIE!.

Teraz już wśród młodych ludzi jest coś niespotykanego o czym starszym się w
              snach nie śniło żeby traktować centra handlowe jako miejsca spotkań oni tam
              chodzą jak do Kościoła a dlaczego? Bo chcą się spotykać a tutaj nie ma gdzie.
              Mam nadzieję że PODIUM przez sport będzie jednoczyć młodzież i nie tylko w końcu
              od wieków wiadomo że sport to zdrowie i świetne narzędzie wychowawcze. W
              pierwszym z brzegu mieście wielkości Gliwic w niemczech jest stadion sportowy.
              • Gość: robol Re: leczcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 22:58

> Teraz UE dba żeby nowe
                > obiekty były przyjazne osobom niepełnosprawnym.

Szczególnie przyjazne dla niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich, są coraz
                powszechniejsze w Gliwicach "toi toie", też całkiem nowe i nowoczesne!
                "Kończ waść wstydu oszczędź"!, a od śmichu aż się zajady robią!
                • Gość: wilczur Re: leczcie się IP: 212.2.101.* 19.06.07, 08:43
                  no rozumiem z takim podejściem to rzeczywiście nic nie róbmy bo cokolwiek byśmy
                  nie zrobili będzie źle?!.

A może Panie robol Pan ma firmę budowlaną i się podejmie tego zadania i zrobi to
                  dobrze?

p.s.
                  leczcie się!!!!
              • Gość: sjara A dlaczegóż staruchów wyrzucić chcesz poza miasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:24
                Stary schorowany człowiek to nie śmieć, i Ty nim będziesz jeśli dożyjesz!

Moim zdaniem jest to dowód że trzeba obecną ekipę izolować od decydowania o
                losie wysiedlonych, i kolejny raz poddanych przesiedleniu.
                W stosunku do niektórych weteranów o Polskość, to jedyna ich spuścizna i dorobek
                całego życia.
                Wysiedlenie tych ludzi poza granice miasta, jest niczym innym jak zabraniem im
                de facto, tej ostatniej namiastki własności i przyjemności jaka im jeszcze
                pozostała>
                Dzięki za szczerość!, przynajmniej wiemy w czym rzecz.
                Szkoda tylko ze Frankiewicz kazał (pozwolił) Wam o tym pisać, kiedy zdołał
                omotać, głosujacą część plebsu.
                • Gość: wilczur Re: A dlaczegóż orgódki wyrzucić chcesz poza mi IP: *.gwardii.osi.pl 19.06.07, 16:41
                  czytać ze zrozumieniem potrafisz? Jak nie to powtórka do szkoły podstawowej.
                  Napisałem że chce wyrzucić z centrum miasta (wątpliwego) ogródki działkowe. A
                  nie o żadnych staruchach czy co tam jeszcze sobie dopowiedziałeś.
                  Ogródki działkowe służą działkowcom i na pewno nikt z nich nie zgodzi się
                  przyjąć na spacer mieszkańców chcących sobie wypocząć.
                  Ponieważ miasto się rozrasta należy te ogródki przenieść POZA miasto i TYLE.
                  Dodam jeszcze jedno że WSZYSTKIE ogródki a nie tylko starych.
    • Gość: nikodem Re: Konkrety i to co najważniejsze, arogancją i b IP: *.clubnet.pl 18.06.07, 19:17
      Po pierwsze ilu tych przedstawicieli mieszkańców było? - doliczłem się zaledwie
      3(prof. Chorąży,p. Pieczyrak i Pani Tkacz-Janik), reszta która uczestniczyła,
      m.in i ja czekaliśmy na inną sprawę poruszaną na sesji. Prezydent owszem
      wypowiadał się jakoś nie zauważyłem żeby był arogancki. Moim zdaniem jedynym
      generatorem chuligaństwa i dalszego rozwoju tego miasta są włąsnie OWI
      PRZEDSTAWIciele (grupy) mieszkańców.
      A tak na marginesie to wskażmi tutaj TYCH NORMALNYCH, bo chyba nie są aktywiści
      rodem z Gliwiczan dla Gliwic....
      I jak już chodzisz na obrady Rady to nie śpij tylko sluchaj uważnie...
      • Gość: nikodem Re: Konkrety i to co najważniejsze, arogancją i b IP: *.clubnet.pl 18.06.07, 19:18
        sorry miało być: i dalszego blokowania rozwoju miasta:))
    • Gość: Kika Re: Konkrety i to co najważniejsze, arogancją i b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 19:49
      Szanowna Marto502,
      pomysł podium jest pomysłem dla ludzi z wyobraźnią, takich, którzy chcą, aby to
      miasto nie zarosło chwastami i nie zostało przykryte moherowym szalem
      dziwaczności. Piszesz, że prezydent zachował się, jak „robotnik”, jak „cham-
      robotnik”. Obrażasz tym samym większość gliwiczan, mojego ojca również. Owszem
      jest robotnikiem, jak większość gliwiczani są to ciężko i uczciwie pracujący
      ludzie, ale nie można ich nazwać chamami, co najwyżej możesz sobie, jako
      przydomek przed nazwiskiem dołożyć taki wyraz. Twoja wypowiedź jest żenująca.
      Nie znam zasłużonego pana Chorążego, pana Pieczyraka ani pani Tkacz, ale
      mniemam, że skoro ich bronisz to zachowują się tak jak ty i to, niestety, nie
      świadczy o nich najlepiej.
      Wyraźnie i jasno na tym forum proszę nie obrażać ludzi.
      Tak poza tym PODIUM to świetny pomysł i jeśli go wybudują z przyjemnością
      zostanę tu na stałe, a nie będę na obczyźnie pracować. Dlaczego wyjeżdżam do
      pracy za granicą??? Żeby nie patrzeć, jak tacy ludzie jak ty wolą ustrzec
      miasto przed cywilizacją, najlepiej chwasty zasadzić (upsss ….. przecież jest
      już przez ludzi zachwaszczone) i dokładnie odciąć moherowym murem od świata. Bo
      po co te drogi???? (doczytałam na forum, że te nazwiska blokują budowę DTŚ, cóż
      maluczcy, krótkowzroczni ludzie. Może kupmy im bilet na wycieczkę porządnymi
      autostradami europejskimi, może zrozumieją, jaką krzywde i wstyd niosą
      Gliwicom...
    • Gość: co to za bełkot. Re: Konkrety i to co najważniejsze, arogancją i b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 21:18
      słuchaj chcesz mieć cicho wyprowadź sie z centrum miasta, a tak się składa że w
      podobnej odległości od rynku jak planowana hala podium, są pola na ulicy dolnej
      wsi. czy to też według ciebie centrum miasta?
      gliwice są miastem tak specyficznym, że jak dobrze z centrum rzucisz kamieniem
      to trafisz w pola lub co gorsza w działki. miejsce idealne dla hali, a sam
      osobiscie uważam, że hala ta jest zbedna, w naszym mieśćie. Mieć żeby mieć bez
      sensu.
      a tak z innej beczki uważam, ze biblijne wstawki o sznurowaniu obuwia, są
      oznaką choroby psychicznej zwolenniczki p. chorążego
      • Gość: madmax Re: Tylko protest sie liczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 21:56
        I znowu grupa oszołomów daje znać o sobie. Kilka osób, które występują pod
        szeroko pojętym szyldem Mieszkańców uczyniło z protestu sens swojego życia.
        Chwilowo nie ma DTś to trzeba znaleźć protest zastępczy. Ważne żeby był ruch w
        interesie i żeby o nich mówić, pisać, komentować. Takich karierowiczów jak Tkacz
        Janik to ja nie jestem w stanie cenić. Ta pani startowała w ostatnich wyborach z
        listy SLD (LiD) teraz czując koniunkturę protestuje z OBYWATELAMI. Pieczyrak
        jest WYDAWCĄ pisemka w którym anonimowo opluwa władze miasta i ma pretensje do
        wszystkiego. Znalazł kolejnego konika Podium,które JEGO zdaniem nie jest NIKOMU
        potrzebne. A prof. Chorąży? Starszy pan z zasługami ma po prostu dużo wolnego
        czasu, który nie wie jak spożytkować.
        • Gość: kumka Re: Tylko protest sie liczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 23:36
          Gość portalu: madmax napisał(a):

> I znowu grupa oszołomów daje znać o sobie. Kilka osób, które występują pod
          > szeroko pojętym szyldem Mieszkańców.
          >A prof. Chorąży? Starszy pan z zasługami ma po prostu dużo wolnego
          > czasu, który nie wie jak spożytkować.

Otóż poniosło mnie, i muszę tu napisać.

Kiedyś nie tak dawno temu, na ulicy Hudoby jakaś firma "bidna i solidna(?)" pod
          nazwą *kogucik*, robiła remont dachu w naszej oficynie.
          Oficyna to taka wolna przestrzeń pomiędzy ścianami sąsiednich bloków, otwarta
          jedynie od góry.
          Wracając do *kogucika* chronionego z racji generowania nowych miejsc pracy,
          wszyscy prócz trutych mieszkańców, starali się rozciągać parasol ochronny nad
          tym *kogucikiem"!
          Problem polegał na tym, że brygada ta używała do tego remontu smoły na gorąco,
          paląc pod zbiornikiem ze smołą, styropianem, plastykowymi butelkami i gumo
          podobnymi materiałami, no i uznali za konieczne, robić to wewnątrz oficyny tejże.
          W jednym z mieszkań, którego okna wychodziły wyłącznie na oficynę, leżała
          obłożnie chora osoba, do której w związku z tym trującym dymieniem, trzeba było
          wezwać pogotowie i później hospitalizować.
          Sprowadzono do interwencji Straż Ogniowa, później Straż Miejską (czyli
          prezydencką), a na końcu Policję.
          Okazywało się że wszyscy nam do głębi współczuli, ale niestety takie pazerne-
          stwierdzono- na ów czas było prawo.
          Ktoś, chyba nasza sąsiadka pracująca na Onkologii, wpadła na pomysł by
          zaniepokoić tym skandalem, PANA PROFESORA CHORĄŻEGO (przy okazji, "buckie
          krase, czapki z głowy, Pan profesor człek morowy).
          No i po paru minutach, brygada była już "wolna", jak wdowa po śmierci męża.
          Nie potrafił dosłownie nikt, wyegzekwować prawa do NIETRUCIA LUDZI ŻYWCEM, w
          mieście nauki (Gliwicami zwanych) załatwić!
          Pan profesor Chorąży, którego zasłużony tytuł naukowy uwiera w gardle
          sprzedawczyka (moim skromnym)Frankiewicza, zrobił za nich robotę!
          Chwała za to Panu, panie profesorze, a im szalbiercom "na pohybel".
          • mieszko966 Re: Tylko protest sie liczy 19.06.07, 07:21
            > Pan profesor Chorąży, którego zasłużony tytuł naukowy uwiera w gardle
            > sprzedawczyka (moim skromnym)Frankiewicza, zrobił za nich robotę!

Znaczy się co dokładnie zrobił??
            • Gość: wilczur Re: Tylko protest sie liczy IP: 212.2.101.* 19.06.07, 08:41
              domysły są dwa:
              1. przyjechał z sikawką zalał ognisko i później rozstrzelał smolarzy
              2. zadzwonił telefonem po swoich ludzi ze straży pożarnej i oni znaleźli czas i
              przyjechali,
              droga Pani jeżeli sprawa miała się tak jak w pkt2 to jest to sprawa dla prokuratora.

USTAWA

z dnia 24 sierpnia 1991 r.

o ochronie przeciwpożarowej.

(tekst jednolity)

Rozdział 1

Przepisy ogólne

Art. 1. Ochrona przeciwpożarowa polega na realizacji przedsięwzięć mających na
              celu ochronę życia, zdrowia, mienia lub środowiska przed pożarem, klęską
              żywiołową lub innym miejscowym zagrożeniem poprzez:

1) zapobieganie powstawaniu i rozprzestrzenianiu się pożaru, klęski żywiołowej
              lub innego miejscowego zagrożenia,
              2) zapewnienie sił i środków do zwalczania pożaru, klęski żywiołowej lub innego
              miejscowego zagrożenia,
              3) prowadzenie działań ratowniczych.

Rozdział 2

Zapobieganie pożarowi, klęsce żywiołowej lub innemu miejscowemu zagrożeniu

Art. 3. 1. Osoba fizyczna, osoba prawna, organizacja lub instytucja korzystające
              ze środowiska, budynku, obiektu lub terenu są obowiązane zabezpieczyć je przed
              zagrożeniem pożarowym lub innym miejscowym zagrożeniem.

2. Właściciel, zarządca lub użytkownik budynku, obiektu lub terenu, a także
              podmioty, o których mowa w ust. 1, ponoszą odpowiedzialność za naruszenie
              przepisów przeciwpożarowych, w trybie i na zasadach określonych w innych przepisach.

Art. 4. 1. (1) Właściciel budynku, obiektu budowlanego lub terenu, zapewniając
              ich ochronę przeciwpożarową, jest obowiązany:

1) przestrzegać przeciwpożarowych wymagań techniczno-budowlanych, instalacyjnych
              i technologicznych,
              2) wyposażyć budynek, obiekt budowlany lub teren w wymagane urządzenia
              przeciwpożarowe i gaśnice,
              3) zapewnić konserwację oraz naprawy urządzeń przeciwpożarowych i gaśnic w
              sposób gwarantujący ich sprawne i niezawodne funkcjonowanie,
              4) zapewnić osobom przebywającym w budynku, obiekcie budowlanym lub na terenie,
              bezpieczeństwo i możliwość ewakuacji,
              5) przygotować budynek, obiekt budowlany lub teren do prowadzenia akcji ratowniczej,
              6) zapoznać pracowników z przepisami przeciwpożarowymi,
              7) ustalić sposoby postępowania na wypadek powstania pożaru, klęski żywiołowej
              lub innego miejscowego zagrożenia.
          • faar Re: Tylko protest sie liczy 19.06.07, 12:53
            Gość portalu: kumka napisał(a):

> Okazywało się że wszyscy nam do głębi współczuli, ale niestety takie pazerne-
            > stwierdzono- na ów czas było prawo.
            > Ktoś, chyba nasza sąsiadka pracująca na Onkologii, wpadła na pomysł by
            > zaniepokoić tym skandalem, PANA PROFESORA CHORĄŻEGO (przy okazji, "buckie
            > krase, czapki z głowy, Pan profesor człek morowy).
            > No i po paru minutach, brygada była już "wolna", jak wdowa po śmierci męża.
            > Nie potrafił dosłownie nikt, wyegzekwować prawa do NIETRUCIA LUDZI ŻYWCEM, w
            > mieście nauki (Gliwicami zwanych) załatwić!
            > Pan profesor Chorąży, którego zasłużony tytuł naukowy uwiera w gardle
            > sprzedawczyka (moim skromnym)Frankiewicza, zrobił za nich robotę!
            > Chwała za to Panu, panie profesorze, a im szalbiercom "na pohybel".

Czy ktoś wie O CO CHODZI w tym poście?
            • betoniarz-zbrodniarz Re: Tylko protest sie liczy 19.06.07, 13:02
              To ciągle ten sam specjalista od kwiecistych porównań (typu: przyganiała kielnia
              pacy) i od zdań kończonych wykrzyknikiem.

Upał panie, upał!
              • Gość: kuźwa Siem zebi odezwało ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:33
                Sięgamy do rezerw!
                Widać "walkię" proletyaryatu!
            • Gość: fiu fiu faar, przy wlewaniu oleju, trzeba odkręcić "frup" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:30
              Już w starożytności uprawiano te retorykę, "dogadali się jak niemowa z głuchym"!
              KUMASZ RYBKO?
              • Gość: wilczur Re: faar, przy wlewaniu oleju, trzeba odkręcić " IP: *.gwardii.osi.pl 19.06.07, 16:43
                większego głupka nie czytałem..... masz ode mnie ksywę - poeta :P
              • Gość: gaylord Re: faar, przy wlewaniu oleju, trzeba odkręcić " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 19:34
                o boże do pana mówić rybko!?
                fiu fiu może malutkie spotkanie u ciebie w domu przy kamerce, na rogu
                wyszyńskiego i zwycięstwa. bogdan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka