Gość: heniek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.09, 19:34 całkiem znośnie, jechałem rano i godzinę temu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qla Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.eimperium.pl 02.09.09, 16:07 nie narzekam, moim zdaniem organizowanie referendum i narażanie miasta na zachwiania związane z groźbą wprowadzenia komisarza, to jakaś farsa i nie porozumienie, Gliwice, które są w czołówce miast w zakresie rozwoju nie powinny popełniac takiego błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.chello.pl 02.09.09, 16:16 Tramwaj to tramwaj, a autobus to autobus. Trasa raczej nie jest przygotowana pod bus. Niestety jest on bardziej rozdeptany niz wysmukly tramwaj. Stad te problemy. Specjalisci z UM jednak tego nie chca i nie chcieli dostrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 16:23 rano w tramwaju na przystanku był nieprzytomny ścisk( rozpoczęcie szkoły) i co ciekawe, straz miejska pilnuje żeby auta nie parkowały wzdłuż Dolnych wałów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.eimperium.pl 02.09.09, 21:37 jechałem dziś - spoko, dużo hałasu o nic. Moim zdaniem nie ma się o co szarpac. Jechałem do Zabrza i tramwaj czekał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzK Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.bugaj.pabianice.pl 03.09.09, 00:14 Jestem pod (złym) wrażeniem, że ludzie w Gliwicach są podatni na propagandę. Naprawdę wolą mieć połączenie z przesiadką niż tramwajowe bezporeśnie ? Poczekajcie do zimy, wtedy dzięki tej przesiadce niejednego położy jakiś wirus. Ale za leczenie Frankiewicz nie zapłaci, tylko pasażer. Przecież ten autobus nie jedzie szybciej - to tylko wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.228.foxnet.com.pl 03.09.09, 03:21 ja jestem za tym, zeby te niskopodlogowe busy, co sa zamiast 1 i 4 zastapily te autobusowe rzęchy na innych liniach, mozna mowic, ze obecne tramwaje sa stare, brudne itd., prawda, ale ich zaleta jest to, ze sa wlasnie tramwajami, az trudno uwierzyc, ze warszawa, Krakow, Lodz moze modernizowac torowiska i kupowac nowy tabor, a na Slasku tego sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
opserfer WOW 09.09.09, 09:10 Gość portalu: ppp napisał(a): > ale ich zaleta jest to, ze sa wlasnie tramwajami, WOW - merytoryka powalająca. az trud > no uwierzyc, ze warszawa, Krakow, Lodz moze modernizowac torowiska i kupowac no > wy tabor, a na Slasku tego sie nie da. Przyjedź do Krakowa i sprawdź sam ile sztuk taboru stanowi nowy skład (w tym 10 krotnie większym mieście turystycznym). Warszawa ok - rozwijają to (są miastem 25 krotnie większym o najwyższych zarobkach i wpływach z podatków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.09, 07:22 Henio a co ze smrodliwymi spalinami w mieście? Da sie z rana przewietrzyć mieszkania przy deptaku? A może wiesz Henio, ile spalają te 'ekologi' paliwa na 100km? Bo z tego co mi wiadomo, to ceny ropy dla 'diesli' stale wzrastają, a końca tych podwyżek nie widać;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny_p Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.unibe.ch 03.09.09, 08:00 W Szwajcarii w Bernie wlasnie buduja nowa linie tramwaju: trambernwest.ch/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=6&Itemid=40 Linia trolejbusowa sie nie wyrabia, trolejbusy jezdza w godzinach szczytu co 90 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Linia "A4" wystartowała IP: 212.244.165.* 03.09.09, 08:41 Jeżdżę tramwajami na trasie Zabrze - Gliwice od niepamiętnych czasów i jestem wściekła z powodu zmiany. Przesiadka jest uciążliwa; teraz latem irytująca, zimą będzie paskudna - trzeba czekać na autobus. W autobusie jest ścisk - zamiast dwuwagonowej czwórki jeździ mały autobus. Ehhhh... paskudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
opserfer Re: Linia "A4" wystartowała 09.09.09, 09:11 no i od lat 80 nie można też dojechać bezpośredno do Katowic! Straszne. Ale chyba wtedy nie było lisiczki, by walczyła ofiarnie (czyli jak ofiara) o popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 19:24 Jakoś Katowice (już remontują torowiska), Chorzów, Bytom (który przecież do bogatych nie należy) i inne potrafią a Gliwice - hmm no chyba że komuś się opłacało kupić autobusy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.09, 00:26 Andrzej napisał(a): > Jakoś Katowice (już remontują torowiska), Chorzów, Bytom (który przecież do bog > atych nie należy) i inne potrafią a Gliwice - hmm no chyba że komuś się opłacał > o kupić autobusy Bo inne miasta nie są takie rozrzutne jak Gliwice. Cechą dobrego gospodarza jest stała obserwacja, co dzieje sie na rynku światowym, a tam diesle maja przewalone: moto.wp.pl/kat,23681,title,To-koniec-diesla-tansza-bedzie-benzyna,wid,11453329,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic myślałem że będzie gorzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 00:48 Jak się przejechałem to dochodzę do wniosku, że nie jest aż tak źle. Ciszej, wygodniej i nowocześniej. Obawiam się, że z tego powodu możemy ponieść klęskę w referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Linia "A4" wystartowała IP: 217.149.44.* 04.09.09, 07:38 cóż, wielu przełoży osobliwie pojętą estetykę nad zdrowy rozsądek. Zatramwaj nie ma przystanku na pętli w drodze z centrum miasta na W.Wieś, więc niestety trzeba drałować dobre pół kilometra więcej. A swoją drogą ciekawi mnie czy na tym forum wypowiadają się ciągle te same osoby? Bo Frankiewicz chce wierzyć, że grupa przeciwników likwidacji nie jest specjalnie liczna. A ja tak widzę i obserwuję i cieszy mnie to, że pojawiają się nowe głosy...Hmmm...czyżbym miała omamy? Odpowiedz Link Zgłoś
nuzwykrzyknikiem recenzja na gorąco 04.09.09, 14:45 mam już za sobą przejażdżkę więc zapodaję przygarść pierwszych wrażeń: 1. Na pierwszy rzut oka widać, że te pojazdy nie są przeznaczone aby pełnić funkcję tramwaju. Wnętrze jest za ciasne. W godzinie szczytu tłok niemiłosierny, przepychanie się, chaos. Wejście przez 1 bramkę w ogóle nie zdaje egzaminu na przystankach, gdzie wsiada i wysiada więcej ludzi ( Zwycięstwa). W takim miejscu - z punktu widzenia płynności ruchu - wskazane jest, aby pasażerowie maksymalnie szybko wsiedli i wysiedli. 2. Siedzenia są za ciasno poustawiane. W kontraście widać, że tramwaj jaki był, taki był, ale był bardziej "ergonomiczny". Zgrupowanie siedzeń po 2 w rzędzie to dobre na dłuższe trasy autobusowe, ale nie dla tramwaju. 3. Ludzie stoją mimo pustych siedzeń, bo na krótkich odcinkach nie ma sensu przepychać się do siedzenia, aby potem przepychać się do wyjścia ( dotyczy siedzeń od okna) 4. Przy dużym tłoku odpada "ustępowanie babciom", bo więcej z tego zamieszania niż pożytku. 5. Komfort jazdy. Bardzo się zdziwiłem, że nowym autobusem tak praktycznie cały czas trzęsie. Dlaczego? Ano dlatego, że autobus jedna stroną porusza się cały czas po torowisku. Dodatkowo, z powodu tego, że trasa się cały czas wije jak cholera w autobusie na szybszych odcinkach rzuca tak samo jak w tramwaju, co wynika już z praw fizyki. Dodatkowo autobus wykonuje cały czas gwałtowne manewry wjeżdżania z zjeżdżania z głównego pasa ruch na przystanek ( tego w tramwaju nie było). 6. Katastrofalny przystanek na Chorzowskiej w stronę Zabrza, za wiaduktem! Przystanek jest przesunięty o 100 metrów, i trzeba teraz drałować na przejście dla pieszych. Przypuszczam, że z A4 wiążą się liczne ciekawostki związane uczestnictwem w ruchu drogowym na Zwycięstwa. Na przykład, co z rowerzystami? Sam jeżdżę często po Zwycięstwa rowerem, i nie wiem, czy jako taki będę teraz blokował sobą autobus, czy może jednak jest tam jakaś możliwość wyprzedzenia rowerzysty. Z tramwajem nie było tego problemu. Podobnie A4 musi wykonywać dziwne manewry przybijając i odbijając od przystanku przy Prezydium. Bo przecież przystanek jest na pasie ruchu dla skręcających w prawo, a autobus musi zjechać i wjechać na pas dla ruchu wprost. tyle na razie Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: recenzja na gorąco 05.09.09, 22:28 Nu! ty pierdoło - w życie nie słyszałem tylu bzdetów!!! Wyjasnie ci to jak przyjdę do Ciebie na wódę - albo ty do mnie :) 1.Mnie osobiscie wkurwuia (może system nie poałpaie się w mojej atencji) to że nie moge dojechac do roboty do Zabrza 'na jeden raz' ch... w d... temu który to wymyślił czyli ... wiadomo kto ... to znaczy komu! 2.Autobusy więcej niż jedna sztuka, czyli dobrze naświetlając dwie sztuki: blokują parking (ten drugi) przy Operetce a na zew klaksnu aby ruszył swoje dupsko z powierzchni należnej społeczeństwu (w tym mnie) ostentacyjnie olewa moje oraz innego uczestnika ruchu drogowego i nadal pozostaje na swoich niewzruszonych pozycjach: ch... w du... temu Panu!!!!! howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam1 Ta sama recenzja ale inny obserwator IP: 213.227.74.* 06.09.09, 13:17 nuzwykrzyknikiem napisał: > mam już za sobą przejażdżkę więc zapodaję przygarść pierwszych wrażeń: > > 1. Na pierwszy rzut oka widać, że te pojazdy nie są przeznaczone aby pełnić > funkcję tramwaju. Wnętrze jest za ciasne. W godzinie szczytu tłok > niemiłosierny, przepychanie się, chaos. Wejście przez 1 bramkę w ogóle nie > zdaje egzaminu na przystankach, gdzie wsiada i wysiada więcej ludzi ( > Zwycięstwa). W takim miejscu - z punktu widzenia płynności ruchu - wskazane > jest, aby pasażerowie maksymalnie szybko wsiedli i wysiedli. Tłok świadczy, że ludzie wolą autobus od tramwaju. Wejście pierwszymi drzwiami krytykują TYLKO gapowicze. > 2. Siedzenia są za ciasno poustawiane. W kontraście widać, że tramwaj jaki > był, taki był, ale był bardziej "ergonomiczny". > Zgrupowanie siedzeń po 2 w rzędzie to dobre na dłuższe trasy autobusowe, ale > nie dla tramwaju. Ale o wygodzie siedzeń nie wspomina się? Wiadomo dlaczego. > 3. Ludzie stoją mimo pustych siedzeń, bo na krótkich odcinkach nie ma sensu > przepychać się do siedzenia, aby potem przepychać się do wyjścia ( dotyczy > siedzeń od okna) W tramwaju każde siedzenie miało indywidualne wyjście! > 4. Przy dużym tłoku odpada "ustępowanie babciom", bo więcej z tego zamieszania > niż pożytku. Każdy powód dobry do chamskiego zachowania. > 5. Komfort jazdy. Bardzo się zdziwiłem, że nowym autobusem tak praktycznie > cały czas trzęsie. Dlaczego? Ano dlatego, że autobus jedna stroną porusza się > cały czas po torowisku. > Dodatkowo, z powodu tego, że trasa się cały czas wije jak cholera w autobusie > na szybszych odcinkach rzuca tak samo jak w tramwaju, co wynika już z praw fizy > ki. > Dodatkowo autobus wykonuje cały czas gwałtowne manewry wjeżdżania z zjeżdżania > z głównego pasa ruch na przystanek ( tego w tramwaju nie było). Autobusem rzuca tylko gdy jadą bereklony(oni się cały czas rzucają), a że resorowanie jest pneumatyczne to jest to odczuwalne! > 6. Katastrofalny przystanek na Chorzowskiej w stronę Zabrza, za wiaduktem! > Przystanek jest przesunięty o 100 metrów, i trzeba teraz drałować na przejście > dla pieszych. Nie każdy ma przystanek przed swoją posesją, niektórzy musza iść ze 100 metrów. > Przypuszczam, że z A4 wiążą się liczne ciekawostki związane uczestnictwem w > ruchu drogowym na Zwycięstwa. Na przykład, co z rowerzystami? Sam jeżdżę > często po Zwycięstwa rowerem, i nie wiem, czy jako taki będę teraz blokował > sobą autobus, czy może jednak jest tam jakaś możliwość wyprzedzenia > rowerzysty. Z tramwajem nie było tego problemu. Podobnie A4 musi wykonywać > dziwne manewry przybijając i odbijając od przystanku przy Prezydium. Bo > przecież przystanek jest na pasie ruchu dla skręcających w prawo, a autobus > musi zjechać i wjechać na pas dla ruchu wprost. Teraz poprawiło się bezpieczeństwo pasażerów wysiadających pod UM. Nie ma obawy, że jakiś bereklon skręcający w prawo wjedzie w osoby wysiadające. > tyle na razie I więcej nie trzeba, Naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Say No to frank ! Re: Ta sama recenzja ale inny obserwator IP: *.stk.vectranet.pl 06.09.09, 17:14 Niby ta sama recenzja ale bardziej debilny obserwator :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.tktelekom.pl 08.09.09, 11:07 Co by było jak by prezydentem Zakopanego był Pan Frankiewicz? A no to że kolejkę na Gubałówkę zastopiono by autobusem ;))). Odpowiedz Link Zgłoś
marczolinio Re: Linia "A4" wystartowała 08.09.09, 17:43 Moim zdaniem z pewnych względów to dobrze, że wycofano tramwaje z Gliwic. Dojeżdżałam przez kilka lat z Zabrza do Gliwic i tramwajem zdarzyło mi się jechać raptem raz. Stary, brudny tabor, krzywe szyny, duża ilość przystanków - to wszystko sprawiło, że tramwajem z centrum Zabrza do centrum Gliwic jechało się przynajmniej 25 min i to w niezbyt komfortowych warunkach. Dlatego wybierałam podróż autobusami. Myślę, że jedynym ratunkiem dla tramwaju w Gliwicach to budowa nowych linii tramwajowych, modernizacja starych oraz wydzielenie torowiska od ruchu samochodowego. Na ten moment istnieje jedna linia, która jest tylko częściowo wydzielona. W Zabrzu natomiast mamy bardziej rozbudowane linie i z tego co mi wiadomo miasto planuje modernizację oraz zakup nowego taboru. W większych miastach na zachodzie inwestuje się również w budowę nowych lin tramwajowych. Pozostaje mieć nadzieję, że tak też stanie w przyszłości w Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andlen Re: Linia "A4" wystartowała IP: 88.79.243.* 14.09.09, 14:59 przeczekajmy nieudolnych radnych, tramwaj musi wrócic do Gliwic. Burzyc jest latwo, budowac trudno. Polacy uwielbiaja byc w opozycji, ale zeby tworzyc nowe wartosci....... trudna sprawa. Marczolino tez pisze: dobrze, że wycofano tramwaje z Gliwic. Dojeżdżałam przez kilka lat z Zabrza do Gliwic i tramwajem zdarzyło mi się jechać raptem raz. Stary, brudny tabor, krzywe szyny, duża ilość przystanków -... Wiec jak sie zepsulo, to wyrzucic, sowiecki typ myslenia. Pardon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Linia "A4" wystartowała IP: *.centertel.pl 16.09.09, 05:50 jest super,sam nim jechalem Odpowiedz Link Zgłoś