Dodaj do ulubionych

BŁAGAM O POMOC

06.03.12, 18:04
Kilka lat temu miałam lekką nadczynność, nieleczoną. Późnie pojawiły się objawy niedoczynności, które z czasem nasilały się coraz bardziej-wielka ospałość, nie mam na nic siły, nawet żeby w szkole robić notatki, wypadają mi bardzo włosy, tyję, mam zaparcia, zaniki pamięci i spowolnione bardzo myślenie. Czuję się tak jakby mój organizm baaardzo zwolnił. Z usg wynika, ze mam wole 1 stopnia i lekkie zapalenie, natomiast wszystkie wyniki są w normie:
TSH-1,55 norma 0,5-4 (cały czas mi wzrasta)
FT3: 15,68
FT4: 6,65 norma : 3,5-7,7
ATPO- 10,6 norma : <34
ATG: 10 norma: <115
NIE MAM SIŁY JUŻ NORMALNIE FUNKCJONOWAĆ !Wszyscy lekarze mówią, że mam zdrowo tarczycę. Byłam w szpitalu i mój endo i jakiś lekarz robili ze mną wywiad, oglądali morfologię krwi i powiedzieli, że jestem zdrowa i nie ma podstawy aby mnie przyjąć na oddział i ze pod względem fizjologicznym wszystko jest ok i tarczyca też. Co ja mam już robić, pomóżcie! Zna ktoś lekarza który nie patrzy tylko na wyniki ale na objawy i USG i zapisałby mi leki? Błagam...
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: BŁAGAM O POMOC 06.03.12, 19:48
      Podaj jeszcze normę na ft3. Z badań na pewno warto sprawdzić także ferrytynę. Mój 12-letni syn czuł się podobnie jak ty. Miał też problemy ze spaniem. Oceny zjechały w dół w krótkim czasie. Ponieważ odkryto u mnie chorobę tarczycy zbadałam hormony dzieciom, a przy okazji ferrytynę, bo to niejadki i okazało się, że syn ma ferrytynę poniżej normy. Suplementacja żelaza postawiła go na nogi, zaczął zapamiętywać treści z lekcji, poprawił stopnie.
      Zrób to badanie i bez względu na wynik podaj go tutaj, koniecznie z normami. A TSH badaj najlepiej co miesiąc, skoro ciągle rośnie. Jeśli przekroczy 2, to samo to powinno być wskazówką dla sensownego endokrynologa, że to może być niedoczynność, ale na razie rzeczywiście nie wiadomo o co chodzi.
      • mama_dorota Re: BŁAGAM O POMOC 06.03.12, 19:53
        Badanie ferrytyny pozwala odkryć utajoną anemię. Dla organizmu morfologia jest priorytetem i dopiero jak zapasy żelaza (schowane w ferrytynie) spadną bardzo nisko anemia jest widoczna w morfologii. W morfologii widać mniej niż się ogólnie uważa, a nawet jak coś jest nie tak, to lekarze często to ignorują. U mnie ignorowano przez lata 2 wskaźniki, który wychodziły poza normę. Nikogo nigdy nie zastanowiły, a jak zaczęłam leczyć tarczycę to jeden z nich się poprawił i jest już w normie. Natomiast mój syn zawsze miał niską hemoglobinę, w dole normy albo nawet ciut poniżej, wielkość czerwonej krwinki zazwyczaj za mała, ale tylko troszkę. Pediatra i tak uważała, że wyniki są normalne.
    • pendzacy_krolik [...] 06.03.12, 19:50
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • mama_dorota Re: BŁAGAM O POMOC 06.03.12, 19:54
        Ale wole i zapalenie to nie są ok, coś z tego się może wykluć, czego jeszcze w wyniku nie widać.
        • roseangel Re: BŁAGAM O POMOC 07.03.12, 09:10
          Byłam u najlepszego endo w moim rejonie i uważa, że tarczyca nie jest do leczenia. W pół roku FT4 skoczyło mi z 5,5 do 6,5 i jest bliżej górnej granicy normy. Miałam nadzieję, że będą złe wyniki i w końcu mnie zdiagnozują, bo tak źle się czuję, coraz gorzej się uczę cały czas śpię i nikt nie wie od czego to jest. A lekarze na podstawie morfologii stwierdzili, że wszystko ze mną ok i nawet na oddział mnie nie chcieli przyjąć, żeby porobić szczegółowe badania.
          Norma dla FT3 12-22 więc także w normie.
          Gdzie mogę znaleźć endo, dla którego tsh powyżej 2 wskazuje niedoczynnosć? w moim rejonie niestety takich nie ma.
          • mama_dorota Re: BŁAGAM O POMOC 07.03.12, 10:21
            W jakim regionie mieszkasz?
          • pies_z_laki_2 Re: BŁAGAM O POMOC 07.03.12, 10:45
            Morfologia to nie wszystko. Sprawdź ferrytynę, wit B12 i D3, możesz mieć niedobory, które powodują właśnie takie objawy, jak twoje.

Sprawdź też, czy nie masz zaburzen wchłaniania, obstawiam celiakię. Takie badania zleca internista albo gastrolog.
            • mama_dorota Re: BŁAGAM O POMOC 07.03.12, 11:22
              Też o celiakii myślałam albo alergii na gluten. Tylko te niedoborowe badania najpierw, bo są tańsze.

Niestety bardzo trudno o internistę, który zleci badania na celiakię z NFZ, może w przypadku małego dziecka łatwiej, o gastrologa też niełatwo, sama się o tym przekonałam i to w prywatnej klinice. Wolą przesłanek o celiakii w morfologii poszukać i jak ich brak, to uważają, że badania specjalistyczne są zbędnym wydatkiem. No i musisz mieć ewidentnie biegunki, bo inne objawy lub ich brak celiakię dyskwalifikują.
              • mama_dorota Re: BŁAGAM O POMOC 07.03.12, 12:24
                Ale ogólnie trzeba pamiętać, że jest wole i zapalenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka