Dodaj do ulubionych

nowe wyniki

10.08.12, 18:58
prosze o interpretacje wyników TSH 1,897 (min0,3-max4,5) FT3 2,68(2,30-max4,20)wg kalkulatora 20% FT4 1,10 (min0,89-max1,76) wg kalkulatora 24,14% AntyTG<20 (min0-max40) AntyTPO 279,2+ (min0-max35)
Usg opis tarczyca dwupłatowa z zachowaną cieśnią o śr 4,4 mm
prawy płat o wym 21:19:39 mm,lewy płat o wym 15:18:25 mm
umiarkowanie niejednorodna echostruktura miąższu z hipoechogeniczną zmianą ogniskową o niejednorodnej echostrukturze w środkowej części prawego płata o wym 6:7 mm oraz hipoechogenicznymi ogniskami w okolicy górnego bieguna lewego płata o śr.4mm i w okolicy dolnego bieguna lewego płata o śr. 6 mm
Jestem tu nowa, mam wizytę dopiero we wrześniu i jestem przerażona bo nic nie rozumiem Bardzo proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • agnsmi1611 Re: nowe wyniki 10.08.12, 21:07
      Bardzo proszę odezwijcie się co myślicie o moich wynikach. Poczytałam trochę forum w oczekiwaniu na wasze interpretacje i stwierdzam ze wszystkie wasze objawy są niestety również moim udziałem. Od dawna podejrzewałam tarczycę głównie przez ciągłe tycie przy raczej zdrowym odżywianiu. Jestem po 40ce jeśli to ma jakieś znaczenie i generalnie nie mam siły na nic fizycznie i psychicznie. Czy śpię 5 czy 10h to jestem tak samo zmęczona. Jestem spuchnięta i upasiona, bolą mnie stawy, mam gulę w gardle, ciągłe infekcje i zero koncentracji. Ciśnienie zazwyczaj 90/60, szumy w uszach i zaburzenia widzenia, bolą mnie mięśnie i stawy, drętwieją ręce i nogi. Odechciewa mi się wszystkiego.
      BBBBBBBBBBardzo Proszę niech się ktoś odezwie
      • anka.83 Re: nowe wyniki 10.08.12, 22:40
        Powinnaś otrzymać leczenie, wnioskując na podstawie objawów i wyników hormonów oraz USG (stan zapalny tarczycy, poziom aTPO wskazuje na Hashimoto). Pod warunkiem, że trafisz do dobrego endokrynologa! Pamiętaj, lepiej iść prywatnie do dobrego, niż na NFZ do byle kogo. Taka moja prywatna opinia.
        • agnsmi1611 Re: nowe wyniki 10.08.12, 23:19
          Witaj Aniu. Dzięki za reakcję. Myślałam,że wszyscy gdzieś przepadli.Jestem zapisana do prof.Krzysztofa Chojnowskiego z W-wy prywatnie oczywiście, ale dopiero na wrzesień. Ma raczej pozytywne opinie, więc mam nadzieje że coś pomoże. Ale to prawie m-c, nie wiem jak wytrzymam. Czuję się tragicznie, a z tego co piszecie trudno raczej dobrać dawki leku, no i trochę to potrwa.
          • pies_z_laki_2 Re: nowe wyniki 11.08.12, 17:17
            Twoja tarczyca zanika, jeden płat 7,78 ml, drugi 3,37 ml.
            Masz stan zapalny. Masz wysokie p.ciała. Masz niski poziom wolnych hormonów T4 i T3.

Ale masz tsh w normie, więc o leczenie musisz powalczyć.

Byłam pacjentką dr. Ch. i po dwóch wizytach przeniosłam się do innej pani dr, skoro i tak prywatnie, to dlaczego mam za własne pieniądze usłyszeć, że nic mi nie jest, mogę robić wszystko, a nawet tsh powyżej 50 nie zrobiło na nim wrażenia...

U niego są zawsze wolne terminy, nie zastanawia cię to? Nie masz w całym mieście innych lekarzy??? Choćby tu: www.onkolmed.pl/kadra (endokrynologa szukaj na dole strony)
            • agnsmi1611 Re: nowe wyniki 11.08.12, 17:33
              Dzięki za komentarz. Wysokie przeciwciała i wszystkie objawy niedoczynności miałam od lat, ale niestety zawsze prawidłowe TSH więc mnie olewają. Podobno"taka moja uroda"...jeśli już to chyba brzydota.
              Co do lekarza to nie jestem z W-wy, ten dr CHojnowski przyjmuje w Kozienicach i tam się wybierałam, bo to w okolicy ale skoro słaby to chyba muszę się rozejrzeć. Znalazłam go na forum, że jest w polecanych myślałam,że OK. Teraz trochę ciężko, bo okres wakacyjny, ale poszukam. Mieszkam koło Radomia-jeśli znacie dobrego endo z tego miasta to bardzo proszę o namiary. Dzięki za info i komentarz. A do kogo chodzisz, jeśli można wiedzieć?
              • agnsmi1611 Re: nowe wyniki 12.08.12, 10:20
                A jeszcze jedno ,gdyby jednak jeszcze ktoś tu zajrzał?
                Jakie jeszcze badania powinnam zrobić?
                Z tego co tu czytam to D3,cynk,B6,ferrytyna,cholesterol. Ale nie wiem czy to wszystko mnie dotyczy?
                Baaaardzo proszę odezwijcie się!
                Aha ,jeszcze jedno nie mogę wejść ani w przewodnik, ani w FAQ. Może mnie ktoś objawić? Mam komentarz -dokument nie został opublikowany.
                Zamówiłam książkę"Jak żyć z H.?" ale nie wytrzymam 3 dni.
                Chciałabym coś więcej wiedzieć o moim stanie, a tu tylko dwie osoby się odezwały z raczej krótkim komentarzem (ale wielkie dzięki i za to bo jestem podłamana)
                Z góry wielkie dzięki za interpretacje mojego stanu.
                • djpa Re: nowe wyniki 13.08.12, 08:10
                  Warto zbadać witaminę D3 i ferrytynę, a także witaminę B12. Jeśli już długo się źle czujesz, chorujesz, masz wysokie przeciwciała, to możesz mieć niedobory D3, ferrytyny i B12.

W książce, którą zamówiłaś piszą, że jeśli osoba z wysokimi przeciwciałami ma jeszcze wyniki w normie, ale źle się czuje, to jak najbardziej można jej przepisać niewielkie dawki tyroksyny, aby poczuła się lepiej i aby spowolnić rozwój choroby.

Dwie siostry mają Hashi: starsza przez 10 lat miała objawy niedoczynności, zmiany w usg i bardzo wysokie przeciwciała, ale z powodu wyników w normie, nikt jej nie leczył. Tyroksynę dostała dopiero gdy TSH osiągnęło wynik 6.5. Młodsza dostała tyroksynę po roku złego samopoczucia, przy niskich jeszcze przeciwciałach, delikatnych zmianach w usg i TSH między 2.0 a 2.5.

Obie miały robione jednocześnie usg tarczycy. Wykonująca je była zdziwiona, że siostry, obie z Hahsi, a taka różnica w usg tarczycy: młodszej tarczyca niemal idealna, starszej - w zupełnej rozsypce, stan bardzo zły.

Są wakacje, kilka osób zwykle aktywnych na forum, wyjechało. Nie wiem, dlaczego nie działają linki do FAQ - kiedyś działały.
                  • agnsmi1611 Re: nowe wyniki 13.08.12, 20:14
                    Dzięki za wszystkie komentarze.
                    Już długo źle się czuję można powiedzieć, że latami. Znalazłam wyniki anty TPO z 2007 roku i już wtedy było 107, no ale TSH w normie więc olali mnie.
                    Dopiero teraz kiedy trafiłam na to forum zdałam sobie sprawę, że to nie żarty. Myślałam, że taki już leń ze mnie patentowany i dlatego nic mi się nie chce. Utwierdzana w tym byłam przez "byłego" i sama zaczęłam w to wierzyć.
                    Mam dla kogo żyć (syn14 lat) dlatego biorę się za siebie i mimo,że raczej mi się "nie przelewa" zainwestuję w swoje zdrowie. Trochę mnie to dołuje , bo same badania wyszły ok.200pln, wizyta pewnie ponad 100,pln
              • pies_z_laki_2 Re: nowe wyniki 13.08.12, 17:33
                > A do kogo chodzisz, jeśli można wiedzieć?

Dałam odnośnik do mojej pani doktor smile
                • agnsmi1611 Re: nowe wyniki 13.08.12, 23:03
                  Sorrki,gapa ze mnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka