Dodaj do ulubionych

co z tą prolaktyną!!!!

13.08.12, 21:23
Witam
Czy któraś z was ma też problem z hashimoto i prolaktyną?Mimo brania bromka prolaktyna nic nie spada miałam robiony RM na szczęśćie nie wykazał żadnego makrogruczolaka
jak w zeszłym tygodniu odebrałam wyniki to się załamałam 2500 jednostek
Co zrobić z tym paskudztwem
Obserwuj wątek
    • czupakabra27 Re: co z tą prolaktyną!!!! 14.08.12, 09:13
      Witaj,
      Niedoczynność tarczycy powoduje zwiększone wydzielanie prl, wiec związek z hashi jest oczywisty.
      Jakie są Twoje aktualne wyniki tarczycowe? Czy masz nasilone objawy hiperprolaktynemii?
      • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 14.08.12, 17:46
        Tsh 0.78 PRL 2494
        Dzisiaj byłam u endo fajny konkretny lekarz wytłumaczył co i jak trochę jestem mądrzejszasmilei spokojniejsza.Zwiększył dawkę bromka do 1.5 tabletki kazał zrobić morfologie, żelazo przeciwciała, kortyzol,ob i z wynikami na kontrole za 3 miesące. Czytalam trochę o selenie że powinno się brać przy hashimoto ale endo nic nie mówił wiecie coś na ten temat?
        Pozdrawiam
      • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 14.08.12, 21:20
        U mnie najpierw była podwyższona PRL a póżniej hashimoto sad
        • czupakabra27 Re: co z tą prolaktyną!!!! 15.08.12, 19:31
          Nie podałaś norm do wyników prolaktyny i TSH. Czy wiesz jaki masz poziom ft3 i ft4? Bo badaniem samego TSH daleko się nie zajedzie. Być może sprawy tarczycowe masz nadal nieuregulowane i zwiększanie bromka nic Ci w takim przypadku nie da. Pytałam o objawy hiperprolaktynemi,i bo można mieć wysoki wynik, a czuć się normalnie jeśli dominuje prl wielkocząsteczkowa czyli nieczynna dla organizmu. Na to jest oddzielne badanie, które jednak nie wszędzie robią.
          To nie jest tak, że najpierw jest wysoka prl, a później Hashi. Taka była kolejność odkrywania dolegliwości u Ciebi,e a nie kolejność ich wystąpienia w organizmie. To, że jeszcze nie czuje się niedoczynności wynikającej z Hashi nie znaczy, że organizm nie miesza w tarczycy.
          Napisz jak się czujesz, jakie masz objawy, ile tyroksyny łykasz. Może jeszcze jakieś badania na niedobory trzeba zrobić.
          • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 15.08.12, 22:28
            Norma PRL639-MOJE 2500 bromergon 2,5mg od wczoraj biorę 1,5 tab.na noc po konsultacji z endo
            norma tsh-4,2-moje 0,78smilespadła po eutyrox 125
            ft3 ft4 i przeciwciala będę dopiero robila
            a objawy hiperprolaktynemii niestety są
            -mlekotok, nerwy, bóle głowy zatrzymuje mi się woda w organiżmie no i bóle stawów wypadanie włosów
            byłam własnie wczoraj u endo właśnie mi wyjaśnił że w moim organiżmie #grasuje#część nieaktywnej prolaktyny i ten wynik należy obniżyćsmilePolecił zrobić takie badania:
            -kortyzol
            -ob,morfologie ft3 ft4 tsh prl żelazo b12 i przeciwciała
            I z wynikami na kontrole za 3 m-c
            A samopuczucie no cóż raz nerwy depresja na drugi dzień euforia i tak wkółko
            no i to przybieranie na wadzesad i uczucia BALONA.KOSZMAR
            10 lat temu robiłam badania i wyszły tak
            PRL 950 norma 639
            tsh w normie
            ft3 norma
            ft4 norma
            i dlatego myślę że najpierw była prolaktynemia która rozwaliła tarczyce
            • czupakabra27 Re: co z tą prolaktyną!!!! 16.08.12, 08:54
              Hiperprolaktynemia nie może rozwalić tarczycy. To tarczyca ma wpływ na poziom prl, a nie odwrotnie dlatego na pewno problem z tarczycą był pierwszy. Wcześniej wychwycony nie doprowadziłby do hiperprolaktynemii.
              Na jakiej podstawie miałaś rozpoznane hashi? Nie miałaś robionych przeciwciał, więc w usg chyba coś wyszło? Nie daj się nabrać na wyniki ft3,ft4 w normie. Wiele osób na forum z wynikami w normie czuło się tragicznie i dostało leczenie. Osoby z hashi nie mogą mieć hormonów tarczycy w dole normy, bo zazwyczaj mają przy tym pełnoobjawową niedoczynność.
              Jeśli masz za dużo makroprolaktyny, to jest ona nieczynna i nie powoduje objawów. Tego się nie obniża. Wydaje mi się jednak, że jak jest mlekotok to u Ciebie dominuje prl zwykła. Na miejscu lekarza najpierw sprawdziłabym jak realnie wygląda sprawa z tarczycą, a później podwyższała bromek. Pamiętaj tarczyca spełnia rolę zarządzającą:
              www.prolaktyna.eu/poziom-prolaktyny-a-dzialanie-tarczycy/
              U wielu kobiet po wyrównaniu hormonów tarczycy poziom prl wraca do normy bez leków. Ale Ty nie wiesz jaki masz poziom hormonów tarczycy, bo masz tylko poziom hormonu przysadki czyli TSH.
              Zamiast żelaza lepiej zrobić ferrytynę pokazująca jakie mamy zapasy żelaza w organizmie. Zbadanie poziomu żelaza krążącego we krwi pokazuje tylko czy w ostatnim czasie Twoja dieta była bogata w ten składnik. To się nie przekłada na samopoczucie tak do końca.
              Dobrze byłoby też zbadać poziom wit. D. Mamy w Polsce straszne niedobory tej witaminy. No i wit B12 mającej wpływ na morfologię krwi i ukł. nerwowy.
              Poczytaj forum, ogólne informacje z nagłówka. To na pewno wiele Ci rozjaśni.

Jeśli masz wyniki i normy wyników tsh, ft3, ft4 sprzed 10 (!) lat to wpisz tutaj.
              • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 16.08.12, 12:25
                trafiłam 2 lata temu do endo z takimi wynikami
                TSH 19.9 norma 4,2
                PRL3598 norma 639
                endo zrobił usg tarczycy i powiedział że to hashimoto nie kazał robić innych badaniach zapisał eutyrox 50mg i bromergon 2.5 mg i kontrola za 3m-c po 3 m-c tsh 10.7 prl 2400 zwiększył dawkę tyroksny do 75mg i zrobić RM przysadki i makroprolaktynę Rezonas nie wykazał makrogruczalaka a makroprolaktyny było w normie gdzie samej prolaktyny było coś koło 1200 dla mnie to czarna magiasad Dopiero teraz jak trafiłam do innego endo (zwykłego lekarza a nie profesora jak przedtem) wszystko mi wytłumaczyl że tej prolaktyny w sumie jest mniej bo cześć jest nieaktywna i kazał zrobić te wszystkie badania j/w
                niestety niemam ani wyników ani norm badań sprzed 10 latsad
                Dzięki za rady smile
    • rotkaeppchen1 Re: co z tą prolaktyną!!!! 16.08.12, 13:27
      Ja mialam hiperprolaktynemie przez lata, leczylam ja bromergonem, byla wtedy w normie. Dopiero po odkryciu niedoczynnosci i hashimoto odstawilam bromergon zgodnie zaleceniem lekarza. I faktycznie prolaktyna sama z siebie spadla do poziomu srodka normy. Ale bardzo pilnuje hormonow tarczycy, zeby byly na odpowiednim poziomie. Wole miec za male tsh ale hormony w normie, niz tsh w normie a niskie hormony tarczycy.
      • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 16.08.12, 14:11
        niestety mój lekarz nic nie mówił o odstawieniu bromkasadwrecz przeciwnie zwiększył dawkęsad
        może jak zrobię teraz ft3i ft4 to każe mi go odstawić byłoby fajnie
        • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 17.08.12, 19:04
          od kilku dni biore selen z wit.e i czuję się jakby:0lepiej tzn.nie bolą mnie tak bardzo stawy i nie jestem nerwowa
          a może to zwiększona dawka bromka?
          a wy jak myślicie?
          też lepiej czujecie się po selenie?
          • djpa Re: co z tą prolaktyną!!!! 19.08.12, 21:50
            Dziewczyny świetnie Ci radzą, od siebie dodam tylko, że przy leczeniu Bromergonem dostosowanie dawki Euthyroxu na podstawie TSH nie jest dobrym pomysłem, bo Bromergon ma wpływ na przysadkę. Hamując wydzielanie PRL, może (nie musi) zahamować wydzielanie TSH. Poza tym mając Hahsimoto lepiej jest leczyć na podstawie fT4 i fT3 niż na podstawie TSH.

Lepsze samopoczucie? Stawiam na selen - mi on pomaga smile
            • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 20.08.12, 17:18
              Dzięki dziewczyny za dobre radysmile
              jak już pisałam biorę selen i naprawdę dobrze się czujęsmile
              a co ft3 ft4 to niewiem jakie jest bo NIGDY endo nie kazał mi zrobićsad
              leczył mnie na podstawie wyniku TSH i PRL
              dopiero teraz jak zmieniłam endo to ten kazał mi zrobić przeciwciała kortyzol ft3 ft4 b12 żelazo ob i morfologie
              to może nie potrzebnie łykam tyle tego świństwa jakim jest bromergon?
    • ja_nervosol Re: co z tą prolaktyną!!!! 23.08.12, 16:14
      Witajcie dziewczyny.
      Tak czytam Was i już zgłupiałam. Wiem, że środowisko lekarzy coraz mniej budzi zaufanie ale z drugiej strony trzeba wierzyć, ze mają większą wiedzę w tym zakresie. Byłam niedawno u prof. który stwierdził, że wynik mojej wysokiej prolaktyny jest spowodowane zaburzeniami ( czy chorobą ) przysadki. Od pokwitania miałam problemy z miesiączką. Musialam co miesiąc łykać hormony żeby regularnie miesiączkować. Potem gdy byłam dorosła zaczęłam łykać diane 35, cilesty i inne środki antykoncepcyjne, które przy okazji regulowały miesiączkę. Trzech lekarzy stwierdziło, że moje pęcherzyki nie dojrzewaja i moge miec problemy z zajściem w ciąze więc postanowiłam się nie faszerować i niespodzianka, po miesiącu ciąza bliźniacza! Wielki CUD. Przez okres karmienia piersią wszystko było ok, potem znowu problem z miesiączkami. Tabletek już nie łykałam żadnych. Zaczęłam się bardzo źle czuć, wyniki badań stwierdziły niedoczynność. Tylko na podstawie TSH. Przez lata biorę już eutyrox 50, wyniki badań w normie ale nadal nie czuje sie dobrze. Sucha skóra, słabe włosy, zero pamięci i koncentracji, nerwowość. Lekarka zleciła badanie prolaktyny, wynik tak wysoki że pokazał górną granicę ze strzałką w górę, znaczy, że skali zabrakło..... z wynikami poszłam jeszcze do innego profesora i stwierdził, że leczenie Bromocornem może unormować tarczyce! WTF? A teraz czytam was, że tarczyca unormuje prolaktynę. Zaczynam się męczyć życiem, i tym całym łykaniem, twarz mam zoraną plamami ciemnymi jak alkoholik, skóra łusczącą, białka oczu szaro-żółte, włosy jak siano, nerwy, i myślenie otępiałej istoty. Ale wyniki tsh w normie!!! Co mam robić. Ilu jeszcze lekarzy odwiedzić? Dziekuję za uwagę, i poproszę o ew. sugestie, rady, pomoc.
      • ja_nervosol wyniki 23.08.12, 16:24
        znalzlam wyniki z dnia 10.11.2011

Prolaktyna 3127 i w górę

sprzed roku
        tsh 2.16 mU/l
        tyroksyna wolna FT4 18.67 pmol/l

innych nie mam,
        • nowa396 Re: wyniki 23.08.12, 21:39
          No to witam w klubiesmile
          Mam ten sam problem i to samo powiedział mój endo
          a robiłas przeciwciała?
          miałas rezonas przysadki?
          a jaki wynik makroprolaktyny?
          • ja_nervosol Re: wyniki 23.08.12, 22:06
            witaj smile

nie robiłam przeciwciał? jeżeli możesz napisz w jakim celu je wykonać i czym się różni prolaktyna od makroprolaktyny której też nie robiłam.

badanie rezonansem przysadki 18 września. RTG nic nie wkazało, siodełko tureckie w normie więc spodziewam się, że przysadka nie ma gruczolaków czy czegoś tam....

Pozdrawiam smile
            • nowa396 Re: wyniki 23.08.12, 22:55
              więc tak makroprolaktyna wystepuje w naszej krwi ale nie wykazuje aktywności biologicznej tzn.jeśli np.wynik PRL masz ponad 1000 a makroprolaktyny w normie to tzn że wynik PRL jest zawyżony i nie ma jej 1000 jednostek tylko mniej( tak mi tłumaczył endo)To jest lepiej dla nassmile
              a badanie przeciwciał wykonuje się w celu oceny chorób tarczycy
              • nowa396 Re: wyniki 23.08.12, 23:06
                też mam bliżniakismile
      • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 23.08.12, 23:04
        też mam blizniakismile
        • czupakabra27 Re: co z tą prolaktyną!!!! 24.08.12, 07:52
          Nervosol, załóż swój osobisty wątek. Przeklej to co wpisałaś w swoim pierwszym poście. Wydaje się, że Twoja sytuacja z tarczycą nie jest uregulowana. Jeśli nie badasz regularnie ft3, ft4, TSH, jeśli nie robiłaś przeciwciał i nie masz wyników aktualnego usg tarczycy to NIC nie wiesz o stanie swojego zdrowia. Podejrzewam, że możesz też mieć niedobory witaminowo-mineralne.
          Załamuje mnie beztroska niektórych lekarzysad
          • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 24.08.12, 11:45
            masz rację czupakabra ja tez jestem załamana beztroską lekarzy mnie leczyli tylko na podstawie TSH i PRL
            dzisiaj pojechałam zapytac do labo ile będą kosztować badania kortyzolu przeciwciał ft3 ft4 b12 ferrytyny prl i tsh to się załamałam 350zł sadale co zrobić będę musiała zrobić
            • czupakabra27 Re: co z tą prolaktyną!!!! 24.08.12, 11:55
              Nowa, ceny badań są b. zróżnicowane w różnych labach. Warto poszukać czegoś tańszego.
              Gdzie mieszkasz bo nie widzę w wątku tego info.
              • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 24.08.12, 14:09
                w małej miejscowości 60km od Poznania
                byłam w 2 labo ceny takie same najtańsze jest tsh i prl
          • pies_z_laki_2 Re: co z tą prolaktyną!!!! 24.08.12, 12:07
            > Załamuje mnie beztroska niektórych lekarzysad

I to wieloletnia!!! Kosztem chorych niezdiagnozowanych / źle leczonych!!!

Ale z drugiej strony jak to dobrze, że ktoś wymyślił internet!!! Można dzięki temu porównać swoje przypadłości i metody leczenia z innymi, lepszymi i gorszymi... A co ciekawsze można wpisać w odpowiednim miejscu swoją opinię o dobrym albo niedobrym lekarzu (dla innych pacjentów, ale i do wiadomości danego lekarza...).
            • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 26.08.12, 10:36
              Masz rację odnośnie lekarzy sama sie zastanawiam gdzie przysięga Hipokratesa którą składają lekarze
              Czy teraz chodzi im tylko o pieniądze a nie o dobro pacjenta?
              Tez uważam że internet to świetna sprawasmileDzięki wam dowiedziałam się jakie badania muszę zrobić a lekarz niestety mi tego nie powiedziałsad
              • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 26.08.12, 20:40
                znalazłam opis usg tarczycy
                płat prawy 1,34>1.13>4,64
                i piszemniej więcej tak samoistne(samoczynne)gruczolistei coś jeszcze ale niemoge sie doczytać
                pŁat lewy 1,31>1.20>4,46
                samocośtam j/w
                THYRTO INTIS czy jakoś tak niemoge sie doczytać
                co to znaczy?Pomożcie
                Mam guzy na tarczycy?
                • pies_z_laki_2 Re: co z tą prolaktyną!!!! 27.08.12, 13:46
                  Thyroiditis is the inflammation of the thyroid gland.
                  - en.wikipedia.org/wiki/Thyroiditis
                  czyli
                  - pl.wikipedia.org/wiki/Zapalenie_tarczycy

A Thyroiditis przewlekłe to ch. Hashomoto
                  - www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000371.htm

jeśli jest coś o gruczolakach, to zwróć się do autora opisu po wyjaśnienia, bo to ważne.
                  • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 27.08.12, 13:58
                    Dziękuję ci bardzosmile
                    Tak sobie myślę że jakby były jakieś guzy to endo chyba by mi powiedział.
                    A co myślisz o rozmiarach tarczycy?Jest ona bardzo mała czy taka w miarę?
                    • pies_z_laki_2 Re: co z tą prolaktyną!!!! 28.08.12, 09:42
                      LP 3,5, PP 3,5, razem ok. 7 ml.
                      To nie jest dużo, skoro norma to kilkanaście mililitrów.
                      • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 28.08.12, 12:01
                        sad a co co to dla mnie znaczy ?czy jak będę brała leki i robiła regularnie badania to tarczyca jest w stanie się "zregenerować"?czy do końca życia będzie taka mała
                        Sorry za tyle pytań ale jestem w tym zielona
                        • czupakabra27 Re: co z tą prolaktyną!!!! 28.08.12, 12:51
                          Jeśli za rok zrobisz usg to się okaże. Ja stawiam na to, że tarczyca się zmniejszy bo masz formę zanikową. Sama na początku leczenia miałam objętość 6,5ml teraz już 5ml a do małych kobitek nie należęsmile. Z jednej strony organizm pożera tarczycę,z drugiej strony zetknęłam się z opinią, że przy suplementacji tarczyca dodatkowo się zmniejsza, bo nie musi pracować ponad siły - dostaje hormony w tabletce.
                          Nawet jeśli zostanie nędzna resztka, to nie ma co płakać. Dobrze dobrana dawka leków i można żyć. Głowa do góry.
                          • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 28.08.12, 19:36
                            Dziękuje dziewczyny troche podniosłyście mnie na duchu:0
                            • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 26.09.12, 21:16
                              Dziewczyny robiłam próby wątrobowe bo w niedziele znalazłam sie na ostrym dyżurze z kolka wątrobową .Dzisiaj odebrałam wyniki ALAT 52 norma 0-40 ASPAT 47 norma 0-40 czy to może być od brania bromergonu?Cały czas czuje że cos mnie tam boli?
                              • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 13.10.12, 21:56
                                proszę poradżcie mi co robić
                                brac bromergon czy nie?
                                jeden lekarz mówi że odstawić na jakis czas skoro niema efektu leczenia i szkodzi wątrobie a drugi że brać
                                niewiem co robić?
                                • pies_z_laki_2 Re: co z tą prolaktyną!!!! 14.10.12, 11:03
                                  A jakie masz teraz wyniki tarczycowe? Robiłaś badania?

Jeśli masz problem z wątrobą, to powinnaś przejść na dietę nie obciążającą wątroby i jednocześnie łykać środki wspierające regenerację wątroby (bo wątroba w odróżnieniu od tarczycy potrafi się regenerować smile).

Konieczne wspieranie wątroby / przyspieszenie wydzielania żółci można przeprowadzić w sposób naturalny i / lub tabletkami, (fosfolipidy sojowe, L- asparaginian L-ornityny, karczoch, ostropest, kurkumina i tp składniki), np.:
                                  1. Sylimarol tabl
                                  2. ApiHepat, kapsułki
                                  3. Esseliv duo, kapsułki,
                                  4. Hepatil, tabletki,
                                  5. Inhepax, tabletki,
                                  6. Liv 52, tabletki,
                                  7. Liverol, kaps.,
                                  8. Sylimafort, kapsułki
                                  9. Essentiale Forte
                                  10. Raphaholin
                                  11. Cholesol
                                  12. Solaren

Potrzebujesz teraz kuracji, więc kup sobie kilka środków o różnym składzie i bierz maksymalną dozwoloną dawkę (z ulotki) rano i wieczorem. Mnie najlepiej służy Essentiale forte, Liv52 i zwykła oliwa z oliwek z cytryną.

Prawdopodobnie potrzebujesz też wit. z grupy B, ze szczególnym wyróżnieniem B12, B6 i kwasu foliowego, badałaś kiedyś, czy masz niedobór? Jeśli masz niedobory, to kup sobie metylokobalaminę, zacytuję z notatek:

Z tekstu www.abbott.pl/pdf/voice/14.pdf: (...) fizjologiczną rolę w organizmie człowieka spełniają dwie z poznanych form witaminy B12, metylokobalamina, przeważająca w surowicy i 5-dezoksyadenozylokobalamina (deoksykobalamina, adenozynokobalamina), występująca głównie w hepatocytach.

Dieta wątrobowa na szybko
                                  - dużo wody mineralnej, herbaty zielonej / czerwonej (antyoksydanty), koenzym Q10 i do tego żadnej surowizny, a jeśli już to w postaci soków wyciskanych z jarzyn i owoców, dużo warzyw parowanych i gotowanych z burakami na czele (witaminy, betaina i błonnik), sporo białka (aminokwasy), mało obciążających węglowodanów (gluten jest be), zero konserwantów (np. puszki) i napojów gazowanych, zero alkoholu i gotowych potraw typu fast-food, no i tzw. zdrowy tryb życia.
                                  • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 14.10.12, 21:22
                                    tsh w normie
                                    ft3 ft4 b12 i ferrytyne teraz będę robiła
                                    od wizyty na ostrym dyżurze łykam omege3 i wątroba mnie tak nie boli
                                    myślałam właśnie o braniu essentiale forte
                                    ale co z bromergonem?
                                    brać czy nie brac oto jest pytaniesmile
                                • pies_z_laki_2 Re: co z tą prolaktyną!!!! 15.10.12, 13:11
                                  Ostatnie wyniki tarczycowe znalazłam z sierpnia (Tsh 0.78), to trochę dawno. Robiłaś coś ostatnio?
                                  A określenie "w normie" nic mi nie mówi.
                                  • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 15.10.12, 14:59
                                    teraz tylko robiłam alat i aspam a z tarczycowych nic lekarz kazał mi w listopadzie przed wizytą robić
                                    • nowa396 Re: co z tą prolaktyną!!!! 08.11.12, 22:12
                                      witam
                                      zrobiłam badania TSH 0,28 norma o,27-4,3 czyli ok
                                      prolaktyna 3342 norma do 637 czyli dramat
                                      ferrytna w normie
                                      b12 w normie
                                      sód w normie
                                      mam tylko za za malo magnezu
                                      byłam u endo jednak musze brać ten paskudny bromergon żeby zminimalizowac skutki prolaktynemii i po jakimś czasie zrobić próby wątrobowe.Powiedział że wynik tsh jest idealny zrobił usg i też ok.Tylko ta prolaktynasad
                                      • arronia Re: co z tą prolaktyną!!!! 08.11.12, 23:23
                                        > ferrytna w normie
                                        > b12 w normie

Za mało danych...
                                        Jakie wyniki?
                                        Jakie normy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka