Cześć.
Bardzo proszę o interpretację wyników (mam historię chorób tarczycy w najbliższej rodzinie, a podczas ostatniego badania USG piersi, pani radiolog stwierdziła przy okazji, że „nie mam normalnej tarczycy”

. Zgłosiłam się do endokrynologa, który zlecił badanie krwi (TSH, FT4 oraz anty TPO) oraz szczegółowe USG tarczycy.
Oto moje wyniki:
Krew: TSH 3,444 (norma 0,550 – 4,780), kalkulator TSH: 68.42% ; FT4 1,22 (norma 0,89 – 1,76), kalkulator FT4 37.93%, anty-TPO >1300 (norma 0-60), kalkulator
aTPO: 2166.67%
USG: tarczyca o wymiarach --> płat prawy (18/18/37 mm) V 6,7 ml
płat lewy (19/14/40mm) V 5,5 ml
cieśń 4-5 mm
Gruczoł tarczowy normoechogeniczny, nieco niejednorodny z drobnymi zwłóknieniami miąższu. W części dolno-przyśrodkowej płata lewego widoczne są dwa położone obok siebie normoechogeniczne, nieco niejednorodne lite guzki wielkości 11x7 mm oraz 10x8 mm, z otoczkami halo, z obwodowym (łagodnym)typem unaczynienia w obrazie color Doppler. Poza tym tarczyca bez zmian ogniskowych. Unaczynienie miąższu tarczycy w normie.
Szyjne węzły chłonne wzdłuż dużych naczyń niepowiększone.
Pani Endokrynolog podejrzewa między innymi Hashimoto (dodam, że z testu wyszła mi niedoczynność tarczycy i odczuwam większość objawów.)
Byłabym wdzięczna za interpretację, gdyż temat ten jest dla mnie dosyć nowy ..
Z góry dziękuję!