Dodaj do ulubionych

Hashimoto? Prośba o interpretację wyników

06.11.12, 19:34
Cześć.

Bardzo proszę o interpretację wyników (mam historię chorób tarczycy w najbliższej rodzinie, a podczas ostatniego badania USG piersi, pani radiolog stwierdziła przy okazji, że „nie mam normalnej tarczycy”wink. Zgłosiłam się do endokrynologa, który zlecił badanie krwi (TSH, FT4 oraz anty TPO) oraz szczegółowe USG tarczycy.
Oto moje wyniki:
Krew: TSH 3,444 (norma 0,550 – 4,780), kalkulator TSH: 68.42% ; FT4 1,22 (norma 0,89 – 1,76), kalkulator FT4 37.93%, anty-TPO >1300 (norma 0-60), kalkulator
aTPO: 2166.67%

USG: tarczyca o wymiarach --> płat prawy (18/18/37 mm) V 6,7 ml
płat lewy (19/14/40mm) V 5,5 ml
cieśń 4-5 mm
Gruczoł tarczowy normoechogeniczny, nieco niejednorodny z drobnymi zwłóknieniami miąższu. W części dolno-przyśrodkowej płata lewego widoczne są dwa położone obok siebie normoechogeniczne, nieco niejednorodne lite guzki wielkości 11x7 mm oraz 10x8 mm, z otoczkami halo, z obwodowym (łagodnym)typem unaczynienia w obrazie color Doppler. Poza tym tarczyca bez zmian ogniskowych. Unaczynienie miąższu tarczycy w normie.
Szyjne węzły chłonne wzdłuż dużych naczyń niepowiększone.

Pani Endokrynolog podejrzewa między innymi Hashimoto (dodam, że z testu wyszła mi niedoczynność tarczycy i odczuwam większość objawów.)
Byłabym wdzięczna za interpretację, gdyż temat ten jest dla mnie dosyć nowy ..
Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • agask81 Re: Hashimoto? Prośba o interpretację wyników 07.11.12, 10:59
      endokrynolog - masz iśc jeszcze na inną wizytę,żeby to potwierdziła ? bo nie bardzo rozumię co tu potwierdzać smile
      według mnie to hashi.Nie znam się na guzkach więc nie wiem czy to małe guzki i czy trzeba coś z nimi robić.

a dostałaś leki ?
    • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto? Prośba o interpretację wyników 07.11.12, 12:08
      Witamy w klubie smile

Przy okazji wizyty weź od endo zaświadczenie dla internisty, żeby ten mógł ciągnąć leczenie, a właściwie żeby miał podstawę do wypisywania recept na hormony (bo do specjalisty są długie kolejki...).

Pewnie dostaniesz najniższą dawkę tyroksyny (może Euthyrox 25?). Potem dawkę będzie trzeba zwiększać, a badania zawsze robić PRZED łyknieciem tabletki!!! po miesiącu na jednej i niezmiennej dawce. Spróbuj wydębić od endo skierowanie na badania wit. B12 i D3, ferrytynę zrób za własne, bo tania smile Opowiedz o drżeniach mięśni, drętwieniu dłoni, no wiesz, opisz w skrócie objawy niedoczynności i objawy niedoboru powyższych witamin, spisz to sobie na kartce, żebyś nie zapomniała smile

I trzymaj się, będzie dobrze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka