Dodaj do ulubionych

Moje wyniki

16.12.12, 09:54
Witam.

Zgłosiłam się do ginekologa z powodu obfitych miesiączek i krwawień w środku cyklu. Miałam zrobić poziom hormonów tarczycy i wyniki są takie: Ft4 -10 ,70 pmol/l. Tsh- 4 ,05 Ju/ml. Ft3 nie miałam robić.
Ginekolog stwierdził, że wyniki są w normie i moje grube endometrium nie jest wynikiem złego poziomu hormonów. Mam mieć wyłyżeczkowanie a nie bardzo mi się to uśmiecha sad.
Czy jest możliwe, że mam problemy z tarczycą i od tego te problemy ginekologiczne?
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: Moje wyniki 16.12.12, 10:03

• harrietta_35 Re: Moje wyniki 16.12.12, 10:12
        Tsh norma - 0,25-5,0 JU/ml
        Ft4 norm -9-20 pmol/l
        • djpa Re: Moje wyniki 16.12.12, 18:15
          Problemy z tarczycą wg tych wyników masz. TSH za wysokie, fT4 za niskie.

Dawno temu gin mi zalecił TSH z powodu miesiączek 2-3 razy w roku - miałam aż tak długie cykle. Wyszło mi TSH 4,9 przy normie jak Twoja. Gin powiedział, że wynik OK. Dopiero trzy czy cztery lata po tym wydarzeniu dowiedziałam się, że tamten wynik u młodej osoby zupełnie nie był OK. Dzięki leczeniu tarczycy mam cykle 32-38 dni, co w porównaniu do wcześniejszej sytuacji, zupełnie mnie satysfakcjonuje. Dzięki leczeniu tarczycy jeszcze wiele rzeczy w organizmie zaczęło mi normalnie funkcjonować - (patrz objawowy test na niedoczynność tarczycy).
    • pies_z_laki_2 Re: Moje wyniki 17.12.12, 05:20
      Robiłaś usg tarczycy?
      • harrietta_35 Re: Moje wyniki 17.12.12, 10:17
        Nie robiłam usg tarczycy. Nie wzięłam od gina skierowania na wyłyżeczkowanie bo najpierw chcę zrobić porządek z tarczycą. Chcę zrobić jeszcze raz hormony tarczycy i udać się do endokrynologa. W którym dniu cyklu mam zrobić te badania bo gin kazał zrobić między 6 a 9.
        Biore duphaston żeby nie mieć "krwotocznych" miesiaczek, czy on nie zakłóci wyników hormonów tarczycy?
        • pies_z_laki_2 Re: Moje wyniki 18.12.12, 13:55
          Krwotoczne miesiączki bardzo często są skutkiem niedoczynności tarczycy.
          Usg zrób koniecznie i dopilnuj żeby był pełny opis z wymiarami / objętości tarczycy.
          Hormony tarczycy (fT4 i fT3) plus hormon przysadki (tsh) można zrobić w dowolnym momencie cyklu, to nie ma związku. Nie ma jednak sensu robić badań co tydzień, różnica nie będzie zbyt wielka a na pewno nie będzie diagnostyczna.
          • harrietta_35 Re: Moje wyniki 18.12.12, 14:34
            Hormony tarczycy robiłam w październiku i dlatego chcę powtórzyć a ft3 nie robiłam wcale bo gin nie zlecił. Jeżeli naprawdę się okaże, że mam niedoczynność to jestem ciekawa co na to powie mój ginekolog, czy dalej będzie napierał na to wyłyżeczkowanie.
            • djpa Re: Moje wyniki 18.12.12, 14:43
              Kiedyś przeglądałam artykuł po angielsku, w którym opisywano, jak podano kobietom z bardzo obfitymi miesiączkami tyroksynę, czyli hormon tarczycy. Wszystko jedno, czy wyniki miały w miarę dobre czy ciut słabe czy bardzo słabe (TSH ponad 1.6 czy jakoś tak a fT4 też nie za wysoko). No i okazało się, że wszystkim tyroksyna na obfitość miesiączki pomogła, niektórym bardzo skutecznie, skuteczniej niż cokolwiek innego smile
              Niestety, nie podejmuję się próby poszukania jego znów... czasu brak...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka