Dodaj do ulubionych

Pomoc w interpretacji wyników

20.02.13, 17:53
Witam,
Bardzo proszę Was o pomoc w interpretacji wyników.
Od dłuższego czasu mam jestem ciągle zmęczona, senna (nie mogę rano wstać z łózka mimo 7-8 godzinnego snu), mam delikatne zawroty głowy, zimne dłonie i stopy. Do tego doszły problemy z suchą skórą, suchymi ustami, nocne kołatanie serca, bóle głowy, worki pod oczami, rano opuchnięte powieki i problemy z wagą (mimo tego, że naprawdę niewiele jem nie mogę schudnąć).
Wyniki morfologii krwi mam wszystkie w normie.
TSH 2,44 (norma 0,27 - 4,20) - jeszcze rok temu było 2,11.
FT4 8.97% [ wynik 1, norma (0.93 - 1.71)]
FT3 18.64% [ wynik 2.48, norma (2.04 - 4.4)]
p/ciała anty -TG 9,14 (norma 0-4,11)
p/ciała anty TPO - 11,51 (norma 0-5,61)

Dodam jeszcze, że mam 35 lat, jako nastolatka leczyłam się kilka lat na niedoczynność tarczycy. Na niedoczynność choruje również moja mama.

Z góry dziękuję za pomocy
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Pomoc w interpretacji wyników 20.02.13, 18:10
      Tsh takie sobie, wolno hormony niziutkie, przeciwciała obecne. Prawdopodobnie masz hashimoto. Czas iść do endokrynologa i rozpocząć suplementację tyroksyny.
      • agatak7 Re: Pomoc w interpretacji wyników 20.02.13, 19:23
        Bardzo dziękuję.
        A czy przy takich wynikach normalne jest moje kiepskie samopoczucie?
        • dolinka86 Re: Pomoc w interpretacji wyników 20.02.13, 20:59
          cześć, ja mam bardzo podobne do Twoich wyniki:
          TSH 3,02
          FT3 4,4
          FT4 17,85
          kilka miesięcy temu TSH wynosiło 2,64, a teraz mam już 3.02.
          Moje samopoczucie jest takie jak Twoje, z tym, że mnie jeszcze bolą nogi, stopy i palce rąk. Choroby reumatyczne wykluczono.
          Co sądzicie o tych wynikach? Przy przeliczeniu na % wyszło 9% FT3, 80% FT 4, czy to ok?
          • harmoniak Re: Pomoc w interpretacji wyników 20.02.13, 21:01
            Załóż swój wątek i podaj w nim normy do wyników.
          • dolinka86 Re: Pomoc w interpretacji wyników 20.02.13, 21:10
            ok, przepraszam, jeszcze na dodatek widzę, że wcale wyniki nie są podobne do Twoich, sorki zaSPAM, zakładam nowy wątek.
        • harmoniak Re: Pomoc w interpretacji wyników 20.02.13, 21:01
          > A czy przy takich wynikach normalne jest moje kiepskie samopoczucie?

Jak najbardziej.
    • agatak7 Re: Pomoc w interpretacji wyników 21.02.13, 19:50
      Po prywatnej wizycie u podobno dobrego endokrynologa dowiedziałam się, że z moją tarczycą wszystko w porządku. Argument - hormony są w normie.
      Dolegliwości e takiej sytuacji na pewno zdaniem lekarza nie pochodzą od tarczycy.
      W kwestii przeciwciał pani dr powiedziała, że mogłam przechodzić zapalenie tarczycy i dlatego są podwyższone.
      Dostałam tylko jod i żelazo.
      I nie wiem co robić dalejsad
      • agatak7 Re: Pomoc w interpretacji wyników 21.02.13, 20:08
        a w karcie jako rozpoznanie wpisała "subkliniczna niedoczynność tarczycy".
        • pies_z_laki_2 Re: Pomoc w interpretacji wyników 22.02.13, 00:51
          Subkliniczna? Żarty jakieś... Bo masz wyniki w normie?
          Czyli p.ciała nie wskazują na Hashimoto dopóki nie wyskoczą ponad tysiące czy setki tysięcy, a tsh jeśli nie jest ponad setkę, to nie ma co nawet dotykać?

Trafiłaś na niedouka!!!

Jod? A mało go łykasz w pożywieniu? Wszystko jest teraz jodowane, mało komu jodu brakuje...
          A przy Hashimoto jod nie jest polecany, poczytaj na forum, na pewno znajdziesz, bo niedawno o tym pisaliśmy.

Masz usg tarczycy?
          • agatak7 Re: Pomoc w interpretacji wyników 22.02.13, 07:45
            USG na razie nie robiłam.
            Pani dr powiedziała, że w tej chwili nie ma potrzeby robienia usg.
            Zastanawiam się czy nie zrobić na własną rękę.
          • agatak7 Re: Pomoc w interpretacji wyników 05.03.13, 14:58
            Powiedzcie mi jak znaleźć takiego lekarza który podejmie się leczenia mojej taczycy przy wynikach mieszczących się teoretycznie "w normie". Moje samopoczucie bez zmian a wszyscy twierdzą, że jestem okazem zdrowia.
            Podobno w Rzeszowie polecany jest dr Zuzak. Zastanawiam się jednak czy on też nie odprawi mnie z kwitkiem.
    • agatak7 Wynik USG 15.03.13, 17:04
      Mam wyniki USG:
      płat prawy 16 mm x 17 mm x 45 mm - objętość 5,8 ml
      płat lewy 12 mm x 13 mm x 46 mm - objętość 3,4 ml
      Objętość tarczycy wynosi: 9,2 ml (norma dla płci i wieku 18 ml).
      Tarczyca niepowiększona, prawidłowej echogeniczności, jednorodna, bez zmian ogniskowych.

Co Wy na to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka