Dodaj do ulubionych

jakie zrobić badania?

21.07.13, 22:57
witam,
kilka dni temu przypadkowo na badaniu usg piersi lekarz przejechał mi po tarczycy, i się okazało, że mam zapalenie, choc tarczyca w normie wielkości. Ok. m- wczesniej miałam robione tsh - jest w normie. Nie wiem jakie dodatkowe powinnam zrobić badania, zeby zdiagnozować co mi jest. Do endokrynologa pójdę choć terminy na przyszły rok, ale pójdę prywatnie, jednak chciałabym mieć taki pakiet badań już zrobionych, zeby nie biegać i płacić niepotrzaebnie za samą wizytę.
Od 1,5 mca gorzej sie czuję, po eurespalu miałam cąłonocne kołatania i duszności, do dziś czuję się róznie, czasem kołacze, czasem mi słabo, czasem jestem śpiąca. Lekarz mówi, ze brak magnezu, więc łykam aspargin o magneB6 od m-ca, ale nie widze jakoś poprawy. wizyta u kardiologa 2 sierpnia, a teraz zastanwiam się czy te dolegliwości nie mają związku z tą tarczycą, choc moja lekarz mówi, ze skoro tsh mam w normie to nie mają... Nie wiem czy na pewno?
Proszę doradzcie jakie zrobić badania, zeby określić co mi jest. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 07:42
      TSH w normie nie oznacza, że jest w normie... Jakie miałaś TSH?
      Poza tym ładne TSH nie wyklucza choroby tarczycy. Są czynniki zaburzające wydzielanie TSH
      Dobrze jest zrobić: dokładne usg tarczycy z opisem, fT3, fT4. Jeśli już w usg tarczycy widać stan zapalny, to badanie przeciwciał bym sobie darowała.
    • natder Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 07:52
      Do diagnostyki potrzebujesz tzw. trójkę tarczycową czyli TSH, FT3 oraz FT4.
      THS w normie o niczym nie świadczy, jest tu wiele osób czujących się fatalnie przy TSH w normie i wiele osób z wyregulowanym poziomem hormonów FT3 i FT4 i z TSH poza normą. Normy są przestarzałe i nijak mają się do poziomów pozostałych hormonów, które tak naprawdę odpowiedzialne są za Twoje samopoczucie.
      Trzeba też sprawdzić czy zapalenie ma podłoże autoimmunologiczne i tu przydatne będą przeciwciała antyTPO i antyTG.
      Jeśli masz kłopot z poziomem magnezu to należy zbadać poziom witaminy D3, parathormon oraz wapń - łykanie samego magnezu niewiele Ci pomoże jeśli masz np. niedobór wit. D3.

Osoby z chorą tarczycą w znacznej większość mają problem z przyswajaniem żelaza, witamin i minerałów.
      Dlatego oprócz badań hormonalnych dobrze byłoby zbadać poziom ferrytyny i wit. b12.
      Kieszeń zaboli i to mocno ale będziesz wiedzieć co się dzieje z Twoim organizmem.
      I uprzedzając Twoje pytanie - nie, prawdopodobnie nie dostaniesz skierowań bo lekarz uzna te badania za zbędne. Jak będzie miał tzw. "gest" może dostaniesz skierowanie na morfologię, która nawet przy dużym niedoborze żelaza w tkankach i niskim poziomie wit. b12 będzie w normie.
      Przebadaj się i wróć z wynikami smile
      • bastam Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:00
        żelazo mam delikatnie ponizej normy, norma od 9, ja mam 8,8. NIe wiem czy mam kłopot z poziomem magnezu, tak twierdzi mój lekarz - że to jest przyczyna moich dolegliwości. Morfologie mam w normie.
        A moje TSH sprzed miesiaca to 2,295, norma 0,350-4,940.
        • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:16
          Nie chodzi o badanie poziomu żelaza, tylko ferrytyny, czyli zapasów żelaza. To duża różnica. I pamiętaj, że wynik w normie to nie wszystko. Ten kalkulator ułatwia wyliczanie w którym miejscu normy znajduje się twój wynik. Czy tak ledwo ledwo, czy pośrodku ... Wynik w normie można mieć nawet przy powaznych objawach niedoborów, tak samo hormonów. Nigdy nie miałam hormonów tarczycy poniżej normy, a objawy niedoczynności miałam naprawdę silne. Tak jak pisała natder, norma jest nieodpowiednia. Pomyśl, normy w morfologii są inne dla kobiet, inne dla mężczyzn, dla dzieci. Z hormonami tarczycy też tak być powinno, ale znają ten fakt endokrynolodzy, na wyniku się tego nie drukuje, a interniści nie wiedzą. To forum to w większości ofiary tego faktu.
      • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:11
        Natder podała ci wiele dobrych informacji i warto jej posłuchać, ale jeśli potrzebujesz rozłożyć koszty na raty, to

1. po pierwsze znajdź tanie laboratorium np. przy szpitalu, a potem najpierw trójka tarczycowa. Jak podasz nam wynik, to lepiej będziemy wiedzieć, czy reszta badań jest potrzebna.
        2. zrób sobie test na niedoczynność tarczycy i w tym wątku podaj nam wynik
        3. niedobory witaminy d3 są w Polsce bardzo powszechne, więc jeśli nie opalasz się codziennie potraktuj to jako terapię i opalaj się w dni słoneczne bez filtra 30-60 minut, a potem nie zmywaj skóry przez m/w taki sam czas, trzeba wykorzystać lato.

Badanie poziomu d3 jest drogie. Zbadałabym go jesienią, w całym zestawie podanym przez natder
        > Jeśli masz kłopot z poziomem magnezu to należy zbadać poziom witaminy D3, parat
        > hormon oraz wapń - łykanie samego magnezu niewiele Ci pomoże jeśli masz np. nie
        > dobór wit. D3.

Po swoim przypadku wiem, że nawet ednokrynolog potrafi zalecać magnez, zamiast przeprowadzić gruntowną diagnostykę. Przez lata łykałam magnez, który naprawdę łagodził różne dolegliwości, ale moim problemem pierwotnym była niedoczynność tarczycy. Skoro magnez wcale nie pomaga, to tym bardziej należy tarczycę przebadać. Poza tym nie każdy preparat jest skuteczny. Kiedyś przeczytałam, że skuteczna są tylko tabletki z magnezem powlekane i od tego czasu tylko takie kupuję.

Tak więc koniecznie nam podaj wynik testu i potem wynik badania hormonów. Jeśli będzie niedoczynność, to ferrytyna i b12 obowiązkowo.
        • bastam Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:31
          Dziękuję. A czy te przeciwciała TPO i TG też sa konieczne? właściwie to one pokażą na co jestem chora tak? czyli na podstawie trójki tarczycowej tego się nie dowiem?
          • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:47
            Chodzi o autoimmunologiczną chorobę tarczycy Hashimoto. Ta choroba polega na tym, że organizm sam produkuje przeciwciała, które niszczą tarczycę (ten stan zapalny). Badania są 2: anty-TPO i anty-TG i u mnie w laboratorium kosztują po 35 zł. Jeśli ich poziom przekroczy normę (tu są kontrowersje jak mocno przekroczy), to diagnozuje się Hashimoto. Hormony mogą mieć w tym czasie nawet dobry poziom, ale choroba jest nieuleczalna i w konsekwencji tarczyca ulegnie zniszczeniu, więc powoli lub szybko będzie postępować niedoczynność.

Djpa pisała, że nie musisz ich badać, bo obraz z USG już wskazuje na stan zapalny. Też uważam, że w to miejsce lepiej zbadać witaminę d3. U mnie w lab to badanie kosztuje 70 zł.
            • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:48
              No ale nie wiemy, czy masz ten opis z USG tarczycy, czy tylko informację ustną od lekarza. To ma znaczenie. No i jakie jest twoje TSH? "W normie" to bardzo nieprecyzyjna informacja.
              • bastam Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:53
                napisałam wyżej, ze moje TSH to 2,295 (0,350-4,4940).
                Na usg lekarz napisał: Tarczyca w normie wielkości i dwubarwnym echogramie miąższu - wyraźnie obniżonym w partiach obwodowych - zapalenie.
                • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 11:58
                  > napisałam wyżej, ze moje TSH to 2,295 (0,350-4,4940).

Rzeczywiście, przeoczyłam. Takie TSH wymaga dokładniejszego sprawdzenia tarczycy, bo wynik powyżej 2 jest u kobiet w wieku rozrodczym wskazaniem do suplementacji hormonu tarczycy. I widzisz, w środku normy...

A ile masz lat?
                  • bastam Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 12:07
                    36, nie tyję, nie chudnę, stany depresyjne - sama nie wiem, chyba sie nakręciłam bo od maja ciągle coś mi jest. Miesiaczki regularne, włosy nie wypadają, prowadzę aktywny tryb zycia, biegam od 1,5 roku i pływam dość często. Aczkolwiek tempo zycia i zakres obowiązków jest duży, pewnie jak u każdej matki (ja mam tylko 2 dzieci), pracujacej, bez pomocy babć i rodziny.
                    • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 12:11
                      A jak test na niedoczynność? Podaj wynik i wklej dokuczające ci objawy. Na początku się nie wie co jest od tarczycy i myśli się, że "to normalne, wszyscy tak mają" itp.
                      • bastam Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 12:21
                        wynik 10, ale nie zaznaczyłam dużego zmęczenia, chociaż zmęczenie jest i ociężałość, ale chyba nie jakieś wielkie, ospałość tylko czasami, tak znienacka.
                        1. Objawy, które odczuwasz

palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
                        trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
                        wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
                        trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień

2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś

brak

3. Historia zdrowotna Twojej rodziny

niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole

4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

spuchnięte powieki lub worki pod oczami
                        • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 12:55
                          Wygląda na to, że są to początku problemów i dobrze, ze zostały wyłapane. Nie lekceważ ich, bo teraz twoja tarczyca jeszcze sobie radzi i pewnie także poziom hormonów tarczycowych będzie dobry. W tej sytuacji ja wydałabym jednak pieniądze na te przeciwciała, żeby mimo dobrego samopoczucia upewnić się, że jest choroba automimmunologiczna i nie była to pomyłka radiologa.

Ferrytynę można zbadać, b12 można odpuścić. Hormony, przeciwciała i wizyta u endokrynologa. Jeśli przeciwciała będą poza normą, a hormony dobre, to też pójdź.
                          • bastam Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 13:00
                            tak zrobię, jutro idę na badania. Dziękuję za pomoc.
                            • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 13:25
                              Jak będziesz miała wyniki to nam podaj. Jeszcze jedno. Jeśli przeciwciała wyjdą zerowe lub w normie, to powtórzyłabym USG.
              • natder Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:57
                A wg mnie te przeciwciała jednak niezbędne, dziewczyna musi wiedzieć czy ma Hashimoto czy nie - niedoczynność z powodu zapalenia wywołanego np. ciążą i porodem to zupełnie co innego niż niedoczynność z Hashi.
                Jak żelazo masz poniżej normy czy też w dolnej granicy to ferrytyna pewnie leży i kwiczy - może to dawać dużo niefajnych objawów. Tak więc żelazo koniecznie do suplementacji ale przy niskim poziomie b12 nie będzie się wchłaniać więc i to należałoby zbadać.
                Niestety diagnostyka kosztuje ale wierz mi, lepiej wydać więcej pieniażków na "dzień dobry" i mieć świadomość co szwankuje i co trzeba poprawić niż słuchać lekarzy, biegać co chwilę na wizyty, które tanie nie są i czuć się coraz gorzej.
                • natder Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:58
                  Masz na usg pomiar tarczycy?
                  • natder Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 09:59
                    I znów "w normie".
                    W jakiej normie?
                    Inna jest dla dzieci, inna dla kobiet, inna dla mężczyzn.
                    Na usg powinny być dokładne wymiary tarczycy wraz z całkowitą jej objętością.
                  • bastam Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 10:00
                    Nie, tylko tyle co napisałam wyzej. W sumie było to usg piersi, więc dr nie wczuwała się.
                    • natder Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 10:03
                      No tak smile Skoro zapłaciłaś za usg piersi to nie można oczekiwać, że dostaniesz gratis badanie innego narządu wink
                      Trzeba by powtórzyć niestety to badanie u dobrego radiologa.
                      Z badaniem d3 nie czekałabym do jesieni - jak masz problem z magnezem to prawdopodobnie masz jej niski poziom i niestety nawet godzina opalania codziennie tego nie zmieni, tu potrzebna jest suplementacja dużymi dawkami.
                      Im szybciej się za siebie weźmiesz, tym szybciej poczujesz się lepiej smile
                      • djpa Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 13:45
                        Przeciwciała nie są konieczne, jeśli obraz usg tarczycy wskazuje na zapalenie. Przeciwciała czy są czy ich nie ma, i tak się leczy tak samo.
                        Osobiście choruję na tarczycę od ponad 15 lat, a przeciwciał nie miałam badanych nigdy. Tylko TRAB, ale to mi zrobiono dopiero rok temu za darmo - inaczej bym tego też nie badała smile Co do diagnozy Hahsimoto żaden lekarz nie miał wątpliwości - usg jasno pokazuje stan zapalny.
                        • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 13:57
                          Djpa, ale przejrzyj teraz cały wątek. Objawów nie ma wiele, USG zrobione tak przy okazji, zmiany po brzegach tarczycy. Ja myślę, że w tej sytuacji warto jednak spróbować uchwycić przeciwciała, a jeśli ich nie będzie, to nawet powtórzyć USG.
                        • natder Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 14:20
                          Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.
                          Wiem, że chodzi ci o to, że skutek choroby, jak i jej leczenie będą przebiegały podobnie.
                          Choroba o podłożu immunologicznym jest chyba jednak bardziej dynamiczna i niestety można się spodziewać różnych niespodzianek ze strony swojego organizmu.
                          Ja większość swojego dorosłego życia miałam nadczynność i to z jej powodu mam usuniętą tarczycę.
                          Jedna z moich endokrynologów kierując mnie do szpitala napisała na skierowaniu: choroba graves-basedowa. A stwierdziła ją "na oko".
                          Dopiero na tym forum, już po operacji dowiedziałam się, że rozmiar i wygląd tarczycy wskazywał na Hashimoto.
                          Miałam też na swojej tarczycy dużego guza toksycznego produkującego duuużą ilość hormonów. Cale dorosłe życie miałam nadczynność.
                          Tak więc można przypuszczać, że jestem mixem.
                          Tymczasem przeciwciała - wszystkie - i przed operacją, i po mam w normie smile
                          Mam za to rzuty niedoczynności identyczne jak w Hashi - przedtem też pewnie je miałam, tyle że nadczynny guz ładnie to maskował. I atrakcje dodatkowe, jak inne choroby z worka autoimmunologicznego też mam.
                          Tylko potwierdzenia w postaci dodatnich przeciwciał nie mam smile
                          Dlatego wydaje mi się, że dobrze wydać te 70 czy 100pln, żeby po prostu WIEDZIEĆ wink A mając przeciwciała łatwiej udowodnić niektórym lekarzom, że jednak jest się chorym wink
                          • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 17:52
                            natder napisała:
                            >A mając przeciwciała łatwiej udowodnić niektórym lekarzom, że jednak jest
                            > się chorym wink

Zgadza się! I wtedy można otrzymać leczenie nawet gdy hormony "całkiem ładne".
                            • freekani Re: jakie zrobić badania? 22.07.13, 19:59
                              > Zgadza się! I wtedy można otrzymać leczenie nawet gdy hormony "całkiem ładne".
                              Nooo, ale oczywiście nie zawsze. smile U mnie przy anty TPO>1300 i TSH 2,73, a ft4 na dole normy, czyli 0% nic nie zrobiono. Nie dostałam hormonów, usłyszałam, żeby się nie przejmować i... nie przejmowałam się. Do czasu. Myślę, że jest wiele podobnych historii. To wszystko zależy od tego, na kogo dziewczyna trafi. Trzymam kciuki, żeby na kogoś porządnego.
                              • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 23.07.13, 08:36
                                freekani napisała:

> > Zgadza się! I wtedy można otrzymać leczenie nawet gdy hormony "całkiem ła
                                > dne".
                                > Nooo, ale oczywiście nie zawsze. smile U mnie przy anty TPO>1300 i TSH 2,73, a
                                > ft4 na dole normy, czyli 0% nic nie zrobiono. Nie dostałam hormonów, usłyszała
                                > m, żeby się nie przejmować i... nie przejmowałam się. Do czasu. Myślę, że jest
                                > wiele podobnych historii. To wszystko zależy od tego, na kogo dziewczyna trafi.
                                > Trzymam kciuki, żeby na kogoś porządnego.

Zgadzam się, zawsze może się taki trafić, który jak nie masz 150 kg, to nie uwierzy w niedoczynność. Tak było z moją siostrą u angielskiego endo, ale jednak z przeciwciałami łatwiej o leczenie i zawsze dobrze mieć przynajmniej dokumentację.
                                • anka.83 Re: jakie zrobić badania? 23.07.13, 13:37
                                  Przede wszystkim powtórzyłabym badanie USG, tym razem u specjalisty, który dokona oceny echogeniczności i rozmiarów gruczołu. Nie można bazować na badaniu wykonanym "przy okazji". Potem dopiero biegałabym na badania krwi, bo objawy jakieś mocno przekonujące też nie są (można je podpiąć dosłownie pod wszystko).
                                  • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 23.07.13, 14:19
                                    anka.83 napisała:

> Przede wszystkim powtórzyłabym badanie USG, tym razem u specjalisty, który doko
                                    > na oceny echogeniczności i rozmiarów gruczołu. Nie można bazować na badaniu wyk
                                    > onanym "przy okazji". Potem dopiero biegałabym na badania krwi, bo objawy jakie
                                    > ś mocno przekonujące też nie są (można je podpiąć dosłownie pod wszystko).

A widzisz, to już zależy od własnych doświadczeń. U mnie USG nic nie wniosło, ponieważ pani radiolog zauważyła, ze tarczyca jest mała, ale zadała mi pytanie, czy mam z nią problemy. Skąd miałam wiedzieć, że je mam? Powiedziałam, że nic mi o tym nie wiadomo, a radiolog na to "widocznie sobie radzi, małe tarczyce też potrafią dobrze funkcjonować" i nigdzie mnie nie odesłała. Miałam, ale dowiedziałam się o tym dopiero, gdy trafiłam do endo i ten zbadał przeciwciała. Od wtedy zaczęło się moje leczenie. Moja tarczyca ma prawidłową echogeniczność, mojej siostry tarczyca prawie nie istniejąca też, zadnych zmian wewnątrz. A ja i siostra mamy przeciwciała wysoko. Naprawdę nie wiadomo które z tych badań pokaże co się właściwie dzieje, a jeszcze bardziej nie wiadomo co na to lekarz. Najlepiej mieć oba badania.
                                    • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 23.07.13, 14:21
                                      No i koszt USG tarczycy jest porównywalny z kosztem całego rozszerzonego panelu tarczycowego (hormony + przeciwciała).
                                      • anka.83 Re: jakie zrobić badania? 23.07.13, 14:53
                                        Ok, ale Ty nie wiedziałaś wtedy, jakie objawy podpadają pod problemy z tarczycą. No i USG wskazywało, że tarczyca za mała.

Mniejsza z tym, mi konkretnie chodzi o fakt bazowania na badaniu bez wartości (nie wykonany przez kompetentną w tym zakresie osobę i bez porządnego opisu). Taka formalność, papiery trzeba mieć w porządkuwink
                                        • mama_dorota Re: jakie zrobić badania? 23.07.13, 16:21
                                          Tak. To już zostało tu wspomniane. USG to taka materia zresztą, że ogólnie przy odkryciu jakichś "nowości" warto powtarzać, bo czasem lekarz opisze coś odwrotnie, a czasem opisze nie ten narząd, czasem źle zmierzy. Wszyscy znamy takie historie smile.
                                          • djpa Re: jakie zrobić badania? 23.07.13, 22:41
                                            Rzeczywiście, wiele zależy od osobistych doświadczeń. smile I dlatego podobnie doradzamy w tym wątku.
                                            U mnie usg tarczycy od razu mówiło o Hahsimoto, więc przeciwciał robić nie trzeba było.
                                            Mama Dorota dostała Euthyrox głównie z powodu wysokich przeciwciał - to one były argumentem dla lekarza, a wynik usg. U siostry Mamy Doroty było podobnie.

Ale czy robiłybyście na moim miejscu przeciwciała prywatnie mając na wyniku usg tarczycy zrobionym na NFZ ewidentnie Hashimoto? I taką samą diagnozę wpisała endo do karty. Jeśli tarczyca jest zniszczona, to wiadomo, że przeciwciała są na pewno i bez badania krwi.

Autorka wątku nie ma zrobionego usg tarczycy jak należy. Ale gdy już to usg porządnie zrobi i jeśli na usg tarczycy będzie jasno widać, że to zapalenie, to dałabym sobie spokój z badaniem przeciwciał. Lepiej zbadać witaminę D3, ferrytynę itp. jeśli są podejrzenia, że może ich brakować. Albo kupić sukienkę big_grin Co innego, jeśli wynik usg będzie niejednoznaczny. Wtedy być może warto zbadać przeciwciała. Czy teraz mój tok rozumowania jest jasny? Wczoraj zbyt skrótowo napisałam...

Natder, u Ciebie Gravesa stwierdzili jak sama piszesz, na oko. Stwierdzenie Hashi na podstawie usg tarczycy, wyników badań i objawów nie jest stwierdzeniem na oko.

Guzek produkujący dużo hormonów i Graves Basedow to chyba co innego. Graves Basedow polega na tym, że są obecne autoprzeciwciała udające TSH, które każą tarczycy pracować ponad potrzeby. Guzek produkujący dużo hormonów to guz, który produkuje dużo hormonów i ma w nosie dyrektora, czyli TSH. Tu i tu nadczynność, ale przyczyna jest inna.

No i przecież, Natder, choroba tarczycy o podłożu auto została w Ciebie wykryta na podstawie usg tarczycy i wahań hormonów, rzutów o których piszesz, a nie przeciwciał. To też potwierdza wyższość badania usg tarczycy nad badaniem przeciwciał. wink

Lecząc niedoczynność tarczycy czy to auto czy nie, trzeba się pilnować i trzymać rękę na pulsie. Nawet jeśli w danym momencie nic nie wskazuje, że to choroba auto, to i tak potem się to może zmienić. W kontekście tarczycy lepiej się pilnować za mocno niż za słabo. Znajoma jest zupełnie bez tarczycy, ona też się bada, pilnuje i czasami dawkę musi zmienić. Ale rzutów nie przechodzi.
                                            • natder Re: jakie zrobić badania? 23.07.13, 22:57
                                              "Natder, u Ciebie Gravesa stwierdzili jak sama piszesz, na oko. Stwierdzenie Has
                                              > hi na podstawie usg tarczycy, wyników badań i objawów nie jest stwierdzeniem na
                                              > oko.
                                              >
                                              > Guzek produkujący dużo hormonów i Graves Basedow to chyba co innego. Graves Bas
                                              > edow polega na tym, że są obecne autoprzeciwciała udające TSH, które każą tarcz
                                              > ycy pracować ponad potrzeby. Guzek produkujący dużo hormonów to guz, który prod
                                              > ukuje dużo hormonów i ma w nosie dyrektora, czyli TSH. Tu i tu nadczynność, ale
                                              > przyczyna jest inna.
                                              >
                                              > No i przecież, Natder, choroba tarczycy o podłożu auto została w Ciebie wykryta
                                              > na podstawie usg tarczycy i wahań hormonów, rzutów o których piszesz, a nie pr
                                              > zeciwciał. To też potwierdza wyższość badania usg tarczycy nad badaniem przeciw
                                              > ciał. wink:

No widzisz - ja tak naprawdę nie mam diagnozy a jedynym pewnikiem jest, że nie mam tarczycy bo mi ją wycięto smile
                                              Gravesa-Basedowa pani dr zdiagnozowała obejrzawszy moje oczy i nogi. Nigdy nie robiła mi np. usg, w tamtym czasie nie badałam też przeciwciał.
                                              A o tym, że mogę mieć Hashimoto dowiedziałam się na tym forum, to tu forumowiczki uświadomiły mi, że rozmiary i wygląd mojej tarczycy przed operacją mogły na to wskazywać. Ale ja byłam chuda a nie gruba, nad a nie niedoczynna a od endokrynologów słyszałam tylko, że tarczyca brzydka i do usunięcia.
                                              Teorię o Hashi potwierdzają u mnie niestety spadki hormonów towarzyszące kiepskiemu samopoczuciu.
                                              Nikt już teraz tego nie potwierdzi bo nie ma jak. Nie mam już tarczycy i przeciwciał też nie mam.
                                              Takim jestem dziwnym "przypadkiem" wink
                                              Wierz mi - wiele bym dała za jednoznaczną diagnozę bo ja czuję potrzebę żeby wiedzieć co tak naprawdę mi jest wink
    • bastam mam wyniki 24.07.13, 11:54
      TSH 1,928 (0,350-4,940)
      FT4 37.18% [ wynik 0.99, norma (0.7 - 1.48)] - to sama przeliczyłam w podanym przez Was kalkulatorze
      FT3 25.50% [ wynik 2.22, norma (1.71 - 3.71)] - to też
      Ferratyna 11,65 (4,63-204,00)
      anty-TPO <1,0 IU/ml - max 5,61
      anty-TG 1,53 IU/ml - max 4,11
      Czy z tych badań coś wynika?
      • mama_dorota Re: mam wyniki 24.07.13, 12:26
        Twoje wyniki hormonów są w normie, ale ft4 i ft3 nisko, a TSH na granicy dla kobiety w twoim wieku. Przeciwciała wyszły w normie, więc to nie znaczy, że ich nie ma, tylko w tym momencie może ich być mało. Tak więc trzeba zrobić jednak USG z porządnym opisem, koniecznie z wymiarami.

To, co wg mnie jest do zrobienia od razu, to suplementacja żelaza, bo ferrytyny jest mało. Ta norma jest tragicznie szeroka i do niczego dobrego to nie prowadzi. Całkiem możliwe, że suplementacja żelaza poprawi ci samopoczucie.

No a tarczyca ogólnie do obserwacji, USG będzie tu kluczowe. Jeśli ten pierwszy wynik się potwierdzi, to trzeba się leczyć. Jeśli nie, to i tak trzeba obserwować, bo wyniki słabe.
        • bastam Re: mam wyniki 24.07.13, 12:28
          jakie żelazo powinnam łykać??
          • mama_dorota Re: mam wyniki 24.07.13, 12:37
            forum.gazeta.pl/forum/w,94641,132268520,144625990,Zelazo_moje_doswiadczenia_a_wy_co_polecacie_.html
            Ale nie dla każdego to samo jest dobre. To, co przyswaja się najlepiej, czyli siarczan żelaza bywa agresywne dla układu pokarmowego. Można też zacząć od bioferu, świetnie się przyswaja, ale żelaza ma niezbyt dużo, do uzupełnienia niedoborów jest za słaby.

Ogólnie to teraz powinnaś uzbroić się w wiedzę o tarczycy i objawach niedoczynności. Bardzo ci się przyda. Czytaj forum, szczególnie informacje u góry.
            • bastam Re: mam wyniki 24.07.13, 12:40
              dziękuję, z wynikami pomaszeruję do endokrynologa z nadzieją, zę zrobi mi usg, a nie stwierdzi, ze skoro wyniki ok to nie ma czego szukać. Naturalne, ze wolałabym zeby moje pierwsze usg było błedne, choć dr wykonująca w swoim głosie miała przekonanie mówiąc, ze tarczycę mam w kiepskim stanie. Zobaczymy, raz jeszcze dziekuję za rady i oczywiscie wrócę powiedzieć co i jak.
              • bastam Re: mam wyniki 06.09.13, 09:16
                witajcie po dłuzszej przerwie.
                Na usg lekarz endo nie stwierdził zapalenia. Ale, tarczyca jest mała. Jej wymiary płat prawy 17x16x40 mm, płat lewy 13xz13x41. Moje samopoczucie było przez jakiś czas lepsze, a pod koniec urlopu na którym spokojnie sobie odpoczywałam obudziło mnie to, ze robi mi sie słabo, i tak ze 3 godz. się meczyłam. Potem przez kilka dni czułam się dziwnie, jakbym to odchorowywała... Ale fakt, magnez i zelazo zapakowałam, ale łyknęłam chyba raz przez te 10 dni, może od tego... Teraz biorę regularnie. Kołatanie serca jeszcze ze 2 razy się pojawiło. Obecnie od jakichś 3 tyg. wychodzą mi b. włosy, miałam tak już kiedyś, i jakoś samo to wróciło do normy.
                Szczerze mówiac nie wiem co o tym myśleć, nie chcę wmawiać sobie niedoczynności, ale czy to, że tarczyca jest mała nie może świadczyć, że taka moja uroda?
                • natder Re: mam wyniki 06.09.13, 09:21
                  Proszę:
                  www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                  Objętość Twoje tarczycy - 8,9045ml.
                  A powinna mieć od 14 do 18 ml.
                  • bastam Re: mam wyniki 06.09.13, 09:24
                    tak, już to wcześniej liczyłam. Tylko się zastnawiam czy to musi być chorobowe, czy np. może być taka moja uroda?
                    • natder Re: mam wyniki 06.09.13, 09:30
                      Nie kochana, to nie taka Twoja uroda.
                      To stan chorobowy niestety.
                      Coś ci podjada Twoją tarczycę.
                      Jest zbyt mała aby produkować hormony w takiej ilości by zaspokoiły potrzeby Twojego organizmu.
                      U ok. 2-30% osób ze zdiagnozowaną chorobą autoimmunologiczną przeciwciała występują w niskim mianie - więc ich ilość może ale wcale nie musi być podwyższona.
                      Pokazywałaś wyniki jakiemuś endokrynologowi?
                      • bastam Re: mam wyniki 06.09.13, 09:36
                        wiesz, po usg gdzie 2 lekarzy (radiolog i endokrynolog) napisali w opisie tarczyca w normie wielkości nie sądziłam, ze mam gdzieś z tym iść. Ostatni endo powiedział na usg, że tarczyca zdrowa. Tylko po tych moich objawach niedawno znów wróciłam do tematu i przeliczyłam objętość, no i wyszło, ze mała. Tak wiec planuję iść do endo teraz z tym wszystkim.
                        A co oznacza, ze coś mi zjada tarczycę? jakiś inny stan chorobowy?
                        • natder Re: mam wyniki 06.09.13, 09:52
                          Wg mnie to jednak zanikowe zapalenie tarczycy, ona będzie coraz mniejsza i coraz mniej wydajna a Ty będziesz musiała wdrożyć suplementację tyroksyny, już teraz masz dość wysokie TSH, ono teoretycznie mieści się w normie ale babki w wieku rozrodczym powinny mieć TSH poniżej 2 a najlepiej w okolicach 1.
                          Życzę Ci byś znalazła mądrego endo, który spojrzy i na wielkość tarczycy, i na trochę zbyt wysokie TSH i na Twoje samopoczucie.
                          Pamiętaj o ograniczonym zaufaniu do lekarzy - próbkę ich kompetencji już masz na przykładzie radiologów opisujących Twoją tarczycę - bo dla nich jest chora jak jest za duża a jak jest za mała to nieistotne wink
                          Poszukaj endo z Twojej okolicy w wątku o polecanych lekarzach, może znajdziesz kogoś kompetentnego i światłego.
                          • bastam Re: mam wyniki 09.09.13, 09:04
                            dziś miałam ciekawą noc, od 23 do prawie 6 rano kołatanie serca..., poza tym ani mi słabo nie było ani niedobrze, tylko gorąco i to kołatanie, spałam, budziłam sie co kilka godzin i za każdym razem waliło szybko, ok.120-140/minutę. Cały czas myśle czemu, czy przy niedoczynności tak moze być, z tego co czym bardziej przy nadczynności takie kołatania. Tydzien temu miałam założonego Holtera, w pt idę na odczyt, jednak wtedy dobrze się czułam. Kołatania zdarzają mi sie włąśnie głównie w nocy, zaraz po zaśnięciu przebudzam sie i sie zaczyna, zdarza sie co jakiś czas, w ciagu ostatnich 3 miesięcy z 5 razy. Jak myslicie czy to od tarczycy moze być?
                            Poza wypadaniem włosów(od niedawna) i zmeczeniem nie mam innych objawów niedoczynności, już sama nie wiem gdzie z tym iść... Wczoraj na wieczór biegałąm, ok.3 km i jechałam na rowerze ok.7 km, z reguły biegam rano, wczoraj się złożyło akurat że wieczór, ale bezpośrednio po tym czułam się dobrze, bieganie mozna rzec mnie uskrzydla, a po położeniu się do łóżka po zaśnieciu 10 min wybudzienie i tak prawie do rana, koszmar...
                            • natder Re: mam wyniki 09.09.13, 09:11
                              Takie objawy daje
                              - niedoczynność tarczycy/nadczynność tarczycy czyli nieprawidłowy poziom hormonów;
                              - niedobór żelaza w tkankach (można sprawdzić badaniem poziomu ferrytyny);
                              - niedobór magnezu w tkankach (badanie poziomu witaminy d3 + parathomon + wapń + magnez) - nazywa się to tężyczka utajona.
                              • natder Re: mam wyniki 09.09.13, 09:15
                                To co Ci dokucza jest wg mnie kompilacją wszystkich tych trzech rzeczy: masz i niski poziom hormonów i niedobór żelaza w tkankach i tężyczkę z niedoboru magnezu.
                                • bastam Re: mam wyniki 09.09.13, 09:17
                                  magnez też biorę 2 tabl. dziennie, ale pewnie ze 3 m-ce trzeba to brać, ja biorę ok. m-ca, przy czym na urlopie zapomniałam i nie brałam. Dzięki natder.
                                  • natder Re: mam wyniki 09.09.13, 09:25
                                    Przy niedoborze magnezu w tkankach bierze się ok. 6mcg na każdy kilogram ciała, ile magnezu jest w preparacie, który łykasz? Musisz to sprawdzić na ulotce (nie na opakowaniu).
                              • bastam Re: mam wyniki 09.09.13, 09:15
                                żelazo mam niskie, ile trzeba brać żeby to odbudować?, biorę biofer 2 tabl. dziennie.
                                Zobaczę co po odczycie holtera wyjdzie i szukam dobrego endo.
                                • natder Re: mam wyniki 09.09.13, 09:19
                                  Po odczycie z holtera wyjdzie dużo nadkomorowych skurczy.
                                  Z uzupełnianiem niedoborów jest różnie u różnych osób, u jednych uzupełnia się szybciej, u innych wolniej. Ja biorę od 8 miesięcy i nie chce u mnie urosnąć a miało się uzupełnić w 6 miesięcy. Ale biorę dalej i czekam cierpliwie.
                                  Endo jak najszybciej, skąd jesteś?
                                  Szukałaś w wątku o polecanych lekarzach?
                                  Powinnaś zacząć łykać hormon.
                                  Przydałoby się badanie poziomu wit. d3, b12, parathormonu, wapnia i magnezu.
                                  • bastam Re: mam wyniki 09.09.13, 09:24
                                    jestem z krakowa, patrzyłam na bazę, ale też z innych źródeł powiedzmy, że polecanego znalazłam.
                                    NIe wiem co na tym holterze wyjdzie, moze wyjść wszystko ok skoro wtedy nic mi nie było jak miałam go podłączonego.
                                    Ale do niedawna drgala mi powieka a teraz od jakichś 3 tyg. nic, więc sądzę, ze magnez się ładnie uzupełnia, gorzej pewnie z żelazem. Czy to jest takie istotne, zęby popijać go z sokiem pomarańczowym (z wit.C), zeby sie dobrze wchłaniał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka