Dodaj do ulubionych

Prawidłowe tsh , proszę o poradę

13.08.13, 22:38
Witam serdecznie. Jeśli ktoś potrafił mi doradzić i zinterpretowane wyniki to byłabym wdzięczna.od 7 lat lecze sie na niedoczynnosc tatczycy, 3, 5 miesiąca temu urodziłam córeczkę. Przez cały okres ciazy brałam 125 letrox. Po ciazy czuje sie bardzo złe, czekam na wizytę, planuje zrobić rownież usg tarczycy. Moj wynik tsh sprzed 2 tyg to 0,025, norma to ok. 0,6. Ft 3 i Ft 4 ponad normę ale nieznacznie, co to oznacza? Jestem osłabiona i mam duże problemy z zaczerpnieciem głębokiego oddechu, ciężko mi zasnąć i ten nieustanny bol głowysad z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ola33333 Re: Prawidłowe tsh , proszę o poradę 14.08.13, 07:06
      podejrzewam, ze musisz zmniejszyc dawke, bo w ciazy zapotrzbowanie na hormony bylo duzo wieksze, ale teraz jestes juz po porodzie wiec sie zmiejszylo. Ale o ile zmniejszac dawke to raczej lekarz musi ci doradzic. Ja bym chyba schodzila z dawki tak co 12,5 jednostek. Niektorzy preferuja nawet mniejsze kroczki, tak co 6 jednostek zmiejszac.
      • aleyna Re: Prawidłowe tsh , proszę o poradę 14.08.13, 09:36
        Czyli teraz jestem w nadczynnosci czy to nadal nadczynnosc? I skąd ze problemy z oddychaniem? 2 miesiace po porodzie byłam u latyngologa wszystko ok, potem pumonolog spirometria wyszła dobrze, ok 2 miesięcy uzywalam inhalatora. Ale nic nie przechodzi. Czuje w gardle opór jakby mi coś stanęło sad dodatkowo jestem okrutnie nerwowasad Moj maz jest cierpliwy ale ile mozna ...sad myslisz ze wystarczy zmienić dawkę i bedzie ok? Pozdrawiam cieplo
        • mami-016 Re: Prawidłowe tsh , proszę o poradę 14.08.13, 10:06
          Witam,
          oczywiście dawka musi iść w dół, bo masz teraz nadczynność polekową - za duża dawka hormonów. Jak pisała Ola, zapotrzebowanie się zmniejszyło, w ciąży musiałaś "obslużyć" 2 istotki- siebie i dziecko. Jaką miałaś dawkę przed ciążą? Prawdopodobnie do niej wrócisz ale niekoniecznie. Ja przed ciążą brałam 125 Euthyroxu, w ciąży 175, po ciąży zeszłam do 100 a teraz (7 m-cy po ciąży) właśnie wróciłam do 125. Podobnie jak Ty, 6 tyg. po ciąży miałam nadczynność i wtedy zaczęłam zmniejszac dawkę euthyroxu. Badania robiłam co 1,5 miesiąca, więc też będziesz musiała sobie kontrolować. Zadyszka pewnie od nadczynności, możesz też mieć podwyższone tętno. Powinno to ustąpić po zmniejszeniu dawki. W zależności jak reagujesz na zmiany leku, zmniejszaj stopniowo i rób badania (ja zmniejszam/zwiększam o 25 ale chyba nie widziałam takiej drugiej odważnej na forumwink - po prostu dobrze reaguje ale nie polecam, jeśli nie znasz reakcji organizmu). Dziewczyny radzą po 12 lub nawet 6. Lepiej małymi kroczkami.
          • aleyna Re: Prawidłowe tsh , proszę o poradę 14.08.13, 12:34
            Hej. Dzięki za wskazówki. Moja dawka przed ciaza to 100, będąc w ciazy brałam 125. Najgorszy jest problem z oddychaniemsad wszyscy mi wmawiali ze to stres i atak paniki po ciazy bo porod miałam dosyć ciężki ale wyniki mówią swoje.MAm nadzieje ze jakoś ustabilizuja mi odpowiednia dawkę. I ze nie jest to hasmioto czy coś innego, bo czytając o tym już sama nie wiem co myśleć. A tak na marginesie przy nadczynnosci to sie chyba chudnąc powinno? To czemu jA nie moge schudnąćsmile? Pozdrowienia
            • djpa Re: Prawidłowe tsh , proszę o poradę 14.08.13, 12:40
              Aleyna, zbadaj sobie koniecznie ferrytynę, warto też witaminę D3. Możliwe, że jakaś anemia po ciąży też się przyczynia do problemów z oddychaniem i niemożności schudnięcia? Dawka Euthyroxu koniecznie do zmniejszenia. Czy karmisz? Karmienie pomaga w schudnięciu po ciąży smile Warto też unikać słodyczy, ciast i zdrowo się odżywiać.
              • aleyna Re: Prawidłowe tsh , proszę o poradę 14.08.13, 13:05
                Hej. Nic takiego nie badalamuncertain cóż widzę ze muszę dokładnie sie przebadacuncertain tak karmie wyłącznie piersia, jem normalnie, czasami coś słodkiego ale od czasu do czasu. Pływam min 3 dni w tyg. Dziwna sprawa sylwetka po ciazy wogole inna, gruba nie jestem ale waga stoi. Zawsze utrzymywalam wagę cieżko mi było schudnąć więc nic nowego tylko ue teraz to mam nadczynnosc...już wagę moge zaakceptować byle by nie szła w górę ale to samopoczucie należy zmienić, szczególnie nerwowość i problemy z oddychaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka