Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

23.11.13, 00:08
Proszę o pomoc przy interpretacji wynikówsmile
TSH(ICD-9: L69) 2,53 uIU/ml (norma 0,27-4,20)
FT3(ICD-9: O55) 4,54 uIU/ml (norma 2,00-4,40)
FT4(ICD-9: O69) 1,06 uIU/ml (norma 0,93-1,70)
Od lipca zeszłego roku jestem po długim leczeniu doksycykliną (400mg dziennie przez 40 dni), amoksycylina (2g dziennie przez 30 dni), 2 razy klindamycyna (600 mg dziennie po 8 dni) i obecnie jestem po tabletkach z żelazem i kwasem foliowym, który brałam przez 30 dni(miałam początki anemii).
Wizytę u lekarza mam dopiero w czwartek, ale chciałabym się dowiedzieć czegoś więcejsmile
z góry dziękuję za pomocsmile
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 18:35
      Bardzo dziwne wyniki:
      FT4 16.88% [ wynik 1.06, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 105.83% [ wynik 4.54, norma (2 - 4.4)]

Na pewno dobrze wszystko przepisałaś?

Olbrzymia różnica pomiędzy poziomem ft4, a ft3. Jeszcze takiej duzej na forum chyba nie widziałam. Ft4 i TSH (powyżej 2) wskazują na niedoczynność, a ft3 na nadczynność tarczycy. lekarze w większości uznaliby, że twoje ft3 oznacza nadczynność. Bardzo ważne jest jak się czujesz.

Zrób test na niedoczynność (u góry forum) i wklej tu wynik oraz objawy.
    • nattkaa16 Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 21:19
      1. Objawy, które odczuwasz

duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
      skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
      zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
      łamliwe paznokcie
      wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
      duże przybranie na wadze
      denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
      wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
      trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
      zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica

2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś

niedokrwistość, zwłaszcza niedobór witaminy B12

3. Historia zdrowotna Twojej rodziny

brak

4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

niska podstawowa temperatura ciała (rano)
      spuchnięte powieki lub worki pod oczami
      nadmiar woskowiny w uszach
      suche usta i/lub suche oczy

Punkty:
      1. Objawy, które odczuwasz 15
      2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś 1
      3. Historia zdrowotna Twojej rodziny 0
      4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) 8
      Twój wynik: 24

Dla mnie też to dziwnesmile
      Mam 23 lata, od zeszłego roku się leczę na boreliozę i w tym roku miałam początki anemii, ale żelazo i kwas foliowy sobie z tym już poradziłsmile Do tych objawów mam jeszcze straszne problemy ze skórą tzn. bardzo dużo pryszczysad
      W ciągu ostatniego roku przytyłam 16 kgcrying
      • djpa Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 21:43
        Znam osobiście młodą kobietę, która zaczynała się leczyć na tarczycę z podobnymi wynikami, objawami i anemią. Euthyrox świetnie jej pomógł na wszystkie objawy, fT3 zeszło do normy, a fT4 urosło. Wszystko się pięknie wyrównało, samopoczucie też. Tego i autorce wątku życzę smile
        • nattkaa23 Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 22:01
          Tylko czy ten Euthyrox to do końca życia, czy da się to wyleczyć?
          • gala_dali83 Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 22:03
            Do końca życia smile Na razie nikt nie wymyślił skutecznego lekarstwa. Ale nie martw się - życia to nie utrudnia jakoś specjalnie, a znacznie poprawia jego komfort.
            • nattkaa23 Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 22:06
              a schudnę po tym to co od początku choroby przytyłam? Od miesiąca jestem na diecie, ok. 1600 kcal dziennie i jak na razie ani grama nie schudlamsad
              • gala_dali83 Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 22:19
                Powinnaś zbadać jeszcze b12, ferrytynę (nie żelazo) oraz d3. Z tym chudnięciem to bywa różnie. Generalnie Eutyrox nie jest na schudnięcie, choć wiele osób po jego wprowadzeniu traci na wadze - ja np. zaczęłam chudnąć. Ale uzupełniam też niedobory, i myślę że tu jest pies pogrzebany. Jednym słowem - trudno schudnąć przy niedoborach.
                • nattkaa16 Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 22:42
                  a jakie niedobory? niestety jestem nowa w temacie chorób tarczycy, a miałam nadzieję, że coś takiego nie dotknie mnie ze względu na młody wiek... w czwartek idę do lekarza rodzinnego, który zleci pewnie kolejne badaniasmile na szczęście mój lekarz rodzinny nie lekceważy żadnych prawdopodobieństw i często zdarza się, że bada mnie co chwilęsmile a wysłał mnie na badania tarczycy, bo po miesiącu diety nic nie schudłamcrying
                  • gala_dali83 Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 22:53
                    Poproś go o skierowania na następujące wyniki:
                    morfologia,
                    cukier,
                    cholesterol,
                    b12,
                    ferrytyna,
                    d3.

b12 i ferrytynę powinien Ci przepisać z racji niedawnej anemii. Powiedz mu, że koniecznie chcesz to sprawdzić.

d3 pewnie będziesz musiała zrobić z własnej kieszeni.

Z tarczycą jest tak, że niestety większość z nas ma niedobory w żelazie w tkankach (ferrytyna), b12 i d3. Taki nasz urok smile Niestety, niezależny od wieku. Warto to sprawdzać i uzupełniać, jeśli zajdzie taka konieczność. Powinniśmy mieć ok. 50% normy.
                    • nattkaa16 Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 23:21
                      większość badań robię z własnej kieszeni (ft3, ft4, IgM, IgGsmile), więc to już mi różnicy nie zrobibig_grin a nie będę miała problemu z późniejszym zajściem w ciążę? bo tak za 2-3 lata chciałabym mieć własnego dzidziusiabig_grin
                      • gala_dali83 Re: Interpretacja wyników 23.11.13, 23:22
                        Przy uregulowanej tarczycy, uzupełnionych niedoborach powinno być ok smile

Ale spróbuj od rodzinnego wyciągnąć skierowanie na b12 i ferrytynę. Może da smile
                        • nattkaa23 Re: Interpretacja wyników 24.11.13, 00:10
                          Z tymi badaniami to problemu nie mam, bo lekarz zawsze daje mi to co chcesmile ale dziękuję za pomoc, mimo, ze myślałam, ze może będę zdrowasmile morfologię miałam robiona 2 tygodnie temu i wyszła oksmile tylko on miałam 16, a crp 8smile
                          • nattkaa16 Re: Interpretacja wyników 28.11.13, 11:23
                            Po dzisiejszej wizycie zostały zlecone kolejne badania, ale najważniejsze jak lekarz mówił to jest antyTPO... jutro idę robić badania i zobaczymy jakie będą wyniki, a za tydzień kolejna wizyta u lekarza... a podejrzenia lekarza to hashimotocrying
                            a może być tak, że przez moją boreliozę wyniki są niejednoznaczne jak antyTPO nic nie wykaże?
                            • djpa Re: Interpretacja wyników 28.11.13, 13:44
                              Może być tak, że boreliozy już u Ciebie nie ma, tylko tarczyca jest do leczenia.
                              Leczenie tarczycy jest konieczne do zdrowej i szczęśliwej ciąży i do pozbycia się objawów z testu smile
                              I poczytaj jeszcze o tężyczce utajonej. Ona też daje objawy zbliżone do niektórych z boreliozy.
                              • nattkaa16 Re: Interpretacja wyników 28.11.13, 22:55
                                Robiłam wynik 2 tygodnie temu i wyszło, że od maja wynik jest taki sam, więc dopiero jadę do lekarza w styczniu z boreliozą... objawów boreliozy teraz nie mam, ale wynik IgM mam 35,2 gdzie norma jest do 20smile a jutro idę na badania te antyTPO i zobaczymy co wykażesmile wynik będę miała we wtorek, a kolejna wizyta u lekarza w czwartek i wszystko się okażesmile ale jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że wynik to po prostu jakaś pomyłka, a nie jakaś chora tarczycasmile
                              • nattkaa16 Re: Interpretacja wyników 28.11.13, 22:56
                                a jeszcze to o co chodzi z tymi objawami z testu? zawsze jak robiłam test ciążowy to wychodził negatywnybig_grin
                                • djpa Re: Interpretacja wyników 29.11.13, 09:00
                                  Chodzi o test na niedoczynność tarczycy.
                                  www.chorobytarczycy.eu/test#0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka