Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

11.02.14, 20:15
Witam, znajdzie się jakaś dobra dusza, która mogłaby zinterpretować wyniki i podpowiedzieć czy powinnam udać się z tymi wynikami do lekarza, skoro mieszczą się w normach.
TSH 2,415 (0,350-4,940)
FT3 2,08 (1,71-3,71) [ 38.46%]
FT4 1,00 (0,70-1,48) [ 18.50%]
aTPO <1,0 (0,00-5,61)

Kobieta, lat 20. Dodam, że badania wykonałam dlatego, że przy ostatniej morfologii moje tsh wynosiło 4.2. (Wykonałam je biorąc tabletki anty, które obecnie odstawiłam) No i mam kilka niepokojących objawów (tj. problemy z odchudzaniem, wypadające włosy, zmęczenie, zimne stopy/dłonie)

Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • procesor Re: interpretacja wyników 11.02.14, 22:55
      lekarz powie że jest OK
      ale ponieważ miałaś już raz TSH powyżej 4 to warto zrobić jeszcze aTG
      i przede wszystkim USG tarczycy
    • lotkwm7 Re: interpretacja wyników 12.02.14, 19:03
      Oczywiście procentowe wyniki powinny być odwrotnie...
      Wykonałam internetowy test, który mówi 'jest duża szansa, że mam niedoczynność'.
      Powinnam odczekać jakiś czas i powtórzyć badania? + dodatkowo usg tarczycy.

Dziękuję za odpowiedź.
      • mama_dorota Re: interpretacja wyników 13.02.14, 12:39
        Na razie zrób to, co ci procesor poradziła. Nawet jeśli tarczyca okaże się jednorodna i o prawidłowej wielkości, to za jakiś czas ten wynik można będzie porównać z obecnym i zobaczyć, czy obraz w USG się zmienia.

Masz niskie wolne formony, a TSH za wysokie cały czas, więc jedno do drugiego pasuje. Przysadka przy pomocy TSH pogania tarczycę do produkcji hormonów, ale tarczyca jest chyba dość słaba, bo nie nadąża. Prawdopodobnie jest za mała albo zniszczona. Przeciwciała raz się uchwyci, a raz nie, bo mogą się pojawiać okresowo, ale efekt ich działania jest trwały i widać go w USG.
        • lotkwm7 Re: interpretacja wyników 15.02.14, 15:46
          Dziękuję bardzo za odpowiedź smile

Wykonam usg tarczycy, spiszę objawy (które okropnie dają mi w kość- głównie to wypadające włosy), wezmę wyniki, które są w normie... i poszukam lekarza, który leczy pacjenta, a nie wyniki...
    • emilka82 Re: interpretacja wyników 16.02.14, 11:07
      Ja jestem dość "nowa" z niedoczynnością i moje TSH wynosiło 1,26, hormony na niskim poziomie, mój rodzinny nawet by nie drgnął, a Pani endokrynolog do której trafiłam stwierdziła że takie TSH to już jest dla mnie max. Mam 32 lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka