dastina3000 22.09.04, 18:21 Mam pytanie czy w wieku 20 lat można wyleczyć zeza? Co robi się po operacji? Proszę o odpowiedz. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loginek100300 Re: Czy można??? 22.09.04, 23:06 Wszystko zalezy od kąta zeza, ale raczej jedyne wyjcie to zabieg operacyjny... Nie ma sie czego bac! Odpowiedz Link
biedak20 Re: Czy można??? 23.09.04, 13:25 A ja ostatnio byłem u okulisty i powiedziała, że nie warto jeszcze robić operacji bo kąt jest niewielki - jednak mnie to strasznie dołuje :((. Pewnie muszę poczekać aż mi sie zez powiększy :/. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link
loginek100300 Re: Czy można??? 23.09.04, 16:05 Niewielki tzn. ile? Jesli mozna wiedziec? Odpowiedz Link
straba Re: Czy można??? 23.09.04, 16:07 Biedaku, gdzie ty chodzisz do tego okulisty??? Przecież jak masz stały kąt zeza od x czasu to już nic sie nie zmieni. Zez przecież piorunująco powiększa sie u małych dzieci!!!Dlatego możliwie jak najwczesniej należy zacząc leczenie. Straba. Odpowiedz Link
biedak20 Re: Czy można??? 23.09.04, 18:24 Z daleko nie widać żebym miał zeza, jednak z bliska już trochę widać :(( szczególnie jak patrzę w lewą stronę... w każdym bądź razie jest on przyczyną mojej depresji :(( - z daleka super przystojniak - z bliska już gorzej , chyba jak ktoś mam zeza to jego szanse na znalezienie sobie kogoś maleją do zera :(( Straba - więc jeśli mam 21 lat to kąt mi się już nie zwiększy?? Bo mi się wydaje że od pewnego czasu wskutek wielogodzinnego siedzenia przed komputerem i czytania książek kąt się zwiększył :/ Weź mi odpowiedz - dzieki z góry! Odpowiedz Link
loginek100300 Re: Czy można??? 23.09.04, 22:39 biedak20 napisał: > Z daleko nie widać żebym miał zeza, jednak z bliska już trochę widać :(( > szczególnie jak patrzę w lewą stronę... Bo juz tak jest, ze z daleka nie widac, dopiero z bliska. (Jesli kat jest niewielki) > Straba - więc jeśli mam 21 lat to kąt mi się już nie zwiększy?? Kąt moze sie powiekszyc, tak mowila mi Pani Doktor, ktora mnie operowala. Dlatego do czytania i komputera zalecila okulary. Ale ich nie uzywam... Odpowiedz Link
straba Re: Czy można??? 24.09.04, 14:33 Loginku i Biedaku! Więc tak! Faktycznie bardzo często jest tak że zeza widać z bliska a na odległość jest wszystko ok. Co do kąta zeza to przeciez zabieg jest po to żeby go zlikwidować więc poco miałby się powiększyć po zab? Okulary mają natomiast utrzymywać efekt operacjii, także Loginku ROBISZ ŻLE ŻE ICH NIE NOSISZ. A już w szczególności do telewizjii czy komputera. Stały mały kąt zeza nie powinien się zwiększać. To że masz wrażenie że jest większy to jest poprostu efekt zmęczenia oczu.I tyle. Pozdrawiam Odpowiedz Link
loginek100300 Re: Czy można??? 24.09.04, 15:01 > Co do kąta zeza to przeciez zabieg jest po to żeby go zlikwidować więc poco > miałby się powiększyć po zab? Tak, ale jesli z 20 stopni zredukujemy do 5 to po jakims czasie moze zrobic sie np. 8 i juz tak zostac. > Stały mały kąt zeza nie powinien się zwiększać. To że masz wrażenie że jest > większy to jest poprostu efekt zmęczenia oczu.I tyle. A co Straba powiesz na to, ze po wypiciu 3 piw kąt jest wyraznie wiekszy ale pozniej powraca do stanu wyjsciowego?:)) Odpowiedz Link
dastina3000 Re: Czy można??? 24.09.04, 18:05 Ale czy po operacji musi się nosić okulary.A może wystarczą szkła kontaktowe? Odpowiedz Link
loginek100300 Re: Czy można??? 24.09.04, 19:02 > Ale czy po operacji musi się nosić okulary.A może wystarczą szkła kontaktowe? Ja bylem u kilku lekarzy po pierwszej operacji i niektorzy zalecali niektorzy nie. Szkla kontaktowe nie dzialaja na zeza podobno tak jak zwykle okulary... (???) > Jeszcze jedno pytanie, czy można być drugi raz operowanym, chociaż pierwsza > operacja nie powiodła się? Mozna tyle razy ile chesz i masz odwage :) Odpowiedz Link
straba Re: Czy można??? 24.09.04, 22:05 Spokojnie można nosić kontakty np wymiennie do okularków. Odpowiedz Link
dastina3000 Re: Czy można??? 24.09.04, 18:07 Jeszcze jedno pytanie, czy można być drugi raz operowanym, chociaż pierwsza operacja nie powiodła się? Odpowiedz Link
straba Re: Czy można??? 24.09.04, 21:58 Tak można. Właściwie przy duzym zezie operuja kilkakrotnie, bo nie mozna wszystkich mięśni zoperować jednocześnie. Odpowiedz Link