Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację :)

19.02.14, 16:14
Witam wszystkich.

Mam do Was ogromną prośbę. Jutro mam kolejną wizytę u endokrynologa. Właśnie odebrałam wyniki badań i chciałam się z Wami skonsultować. Przyznam się szczerze, że o skierowanie było ciężko - mój lekarz (dr. Kosiec) twierdzi że na zajście w ciążę mam jeszcze czas....
Wynik testu - 32 - jedyne czego nie mam to choroby autoimmunologiczne, łysienia i kołatania serca. Deprecha, otyłośc i brak wyników odchudzania (przy diecie od dietetyka i ćwiczeniach 3x/tydz.), sucha skóra, wypadające na potęgę włosy... ale znacie to z doświadczenia...

Podaję wyniki:

TSH 1,79 uIU/ml [norma 0,27-4,20]
FT 3 48,75% [wynik 3,17 pg/ml przy normie 2,00-4,40]
FT 4 14,29% [wynik 1,04 ng/ml przy normie 0,93-1,70]

Będę wdzięczna za pomoc, bo nie wiem jak z nim jutro rozmawiać - skierowanie dał mi tylko na TSH i FT4,a F3 robiłam sama.

Pozdrawiam ciepło.
Gosia
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: prośba o interpretację :) 19.02.14, 16:46
      Bardzo dobrze, że zrobiłaś całą trójkę tarczycową, bo TSH masz w normie, ale wolne hormony niziutko. Koniecznie zapisz sobie na kartce wszystkie obajwy i narzekaj na nie w gabinecie, bo wyniki w normie wielu lekarzy uznaje za prawidłowe, ale jęcząc o objawach można uzyskać skierowanie na dodatkowe badania (przeciwciała anty-TPO i anty-TG), a przede wszystkim USG.

Tak zrobił ostatnio mój znajomy i mimo że endo chciała go zbyć, to po wysłuchaniu o objawach dała mu skierowania. Ale obajwy wypisz odręcznie na kartce, bo informacja o teście z internetu śmieszy lub irytuje lekarzy.

Jeśli dostaniesz skierowania na dodatkowe badania, to odżałuj trochę grosza i zrób dodatkowo przynajmniej ferrytynę, a jeśli możesz, to też witaminę b12 i witaminę d3 (ostatne badanie drogie). Najprawdodpodobniej masz anemię, więc odłóż sprawę ciąży przynajmniej na rok. Nie będziesz żałować, bo przynajmniej roku potrzebujesz, aby podreperować organizm.
      • sobole-k1983 Re: prośba o interpretację :) 19.02.14, 16:59
        Mama_dorota bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Może uda mi się wyjeczec skierowanie na przeciwciała i ferrytyne. I usg smile ceny badań w luxmedzie wołają o pomstę do nieba.
        • natder Re: prośba o interpretację :) 19.02.14, 17:59
          Koniecznie zafunduj sobie usg tarczycy.
          To badanie może potwierdzić chorobę nawet jeśli przeciwciała będą w tzw. normie.
        • mama_dorota Re: prośba o interpretację :) 19.02.14, 19:14
          Jeszcze do niedawna leczyłam się w LuxMedzie i tam robiłam badania, ale tylko te zlecone przez endo. Wszelkie inne robiłam 2 ulice dalej w akademii medycznej, bo tam było 3 razy taniej. Wszędzie chyba jest taniej niż w LM.
          • sobole-k1983 Re: prośba o interpretację :) 19.02.14, 19:21
            Mama_dorota a do którego endo w luxmedzie chodzilas?
            • mama_dorota Re: prośba o interpretację :) 19.02.14, 19:35
              Nie jestem z W-wy, a ty pewnie tak.
              • sobole-k1983 Re: prośba o interpretację :) 20.02.14, 21:57
                Dziewczyny,

Jestem po wizycie u endo. Mam skierowanie na usg tarczycy (dopiero 26.03), usg piersi i skierowanie do kardiologa i na założenie Holter'a. Dzisiaj pojawiło się łomotanie w serduchu uncertain
                Dodatkowo mam zrobic badania anty TPO i morfologię. Jak bede robic badania krwi to zrobię dodatkowo anty TPG, ferrytynę, wit B12 oraz D3, ale dopiero po 28.02 jak fundusze na koncie się pojawią....
                Mam jeszcze pytanie - czy na któreś z powyższych badań może mi dac skierowanie lekarz rodzinny lub kardiolog (wizyta 01.04) ?
                Coś jeszcze może mi się przydac - magnez, wapń? bo jak pójdę i mam wyjęczec to chce ugrac jak najwięcej big_grin

Endo mi jeszcze powiedział, że w sumie to FT4 mam niskie (ale mieszczę się w normie) i mógłby mi przepisac Euthyrox w dawce najmniejszej z najmniejszych, ale się wstrzyma do zobaczenia mojego usg. Jak zapytałam o wysokośc TSH, które jest optymalne do zajscia w ciążę to stwierdził, że moje 1,79 uIU (norma 0,27-4,20) jest idealne, bo to nie ma wpływu na zajście w ciążę..... wrrrrr...

• mama_dorota Re: prośba o interpretację :) 21.02.14, 08:39
                  Dobrze, że dostałaś to skierowanie na USG, jest ci najbardziej ze wszystkich potrzebne.
                  Wątpię, aby lekarz rodzinny wypisał cokolwiek z tego, co podałaś, chyba nawet nie może. Z hormonów tylko TSH i pewnie nie za często. Może wapń, ale pewnie zapyta czy coś się dzieje i dlaczego akurat wapń.

Choroby tarczycy mogą nie zaszkodzić w zachodzeniu w ciążę, ale w jej utrzymaniu, więc lepiej nie zachodzić dopóki sprawy tarczycowe nie są uregulowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka