Dodaj do ulubionych

novothyral 100

01.04.14, 19:38
nigdzie go nie ma. wycofali?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: novothyral 100 01.04.14, 20:42
      Ja tak szukalam w styczniu bodajze. Obdzwonilam w koncu lokalne apteki i w jednej mieli 75, a w innej 100.
      • czupakabra27 Re: novothyral 100 01.04.14, 21:47
        Sama mialam zalozyc ten watek. Z sasiedniego forum wiem, ze najpierw brakowali Novo75, a teraz 100. Pierwsze slowa mojej endo na ost wizycie byly " a wie pani ze Novothyralu nie ma?". Merck mial do konca marca uzupelnic braki w hurtowniach. Dzis napisalam maila i dostalam odp. grzeczna ale w gruncie rzeczy bezczelna. Pani napisala mi ze jak nie moge kupic Novo 100 to mam isc do lekarza i on poradzi. Tak wyglada odpowiedz monopolisty! Co mi poradzi lekarz? Na szczescie biore tez Thybon. Ale jakbym nie miala a Novo by sie skonczyli? W jakim stanie bylby pacjent z dnia na dzien odstawiajacy t3? Monopolisty to nie obchodzi. Moj Novo ma waznosc do konca kwietnia. Recepte mam wazna jeszcze 3tyg. Co zrobie z przeterminowana recepta? Mam znow isc do lekarza? Pacjent ktory za kazda wizyte placi tez ma isc po kolejna recepte? Utrudniaja zycie pacjentom i lekarzo, bo tez juz nie wiedza co jest w hurtowniach i co moga przepisac. Zamiennikow przeciez brak. Ministerstwo uznali ze czyste t3 to produkt niszowy.
        Kompletny brak odpowiedzialnosci firmy Merck.
        • czupakabra27 Re: novothyral 100 01.04.14, 21:47
          Wybaczcie literowki.
          • jurmik Re: novothyral 100 01.04.14, 22:35
            A dlaczego nie możesz iść po receptę do rodzinnego? Po to endo daje pisemną informację dla rodzinnego, by nie było problemu z receptami między wizytami u endo. Moja endo każdemu raz na rok daje takie nowe zaświadczenie i nie ma problemu.
            • czupakabra27 Re: novothyral 100 02.04.14, 07:51
              Jak mnie przycisnie to pierwszy raz w zyciu pojde, natomiast pani z Merck kazala mi isc konkretnie do endo, zeby omowic jak zrobic z dawki 75 moja dawke. Producent ma w nosie z jakimi problemami wiaze sie zmiana dawki i kolejna wizyta u lekarza. Przeciez to strata naszego cennego czasu. Nie kazdy ma prywatny pakiet, a np. w mojej przychodni zapisanie do lekarza 1kontaktu graniczy z cudem.
              Podsumowujac, ja sobie poradze (na pewno dolykam przeterminowane tabletki do konca) ale dla pacjenta mniej ogarniajacego temat bedzie duzy problem. Chodzi mi tutaj glownie o lekcewazace podejscie koncernu wynikajace z pozycji monopolisty, a nie ze jestem w sytuacji bez wyjscia.
              • ola_dom Re: novothyral 100 02.04.14, 09:20
                Chyba po prostu za mało osób w Polsce łyka Novo i monopolista ma je wszystkie w d...e.
                Tak jak tych, chorych na rzadko spotykanego raka - nie pamiętam już, który z potentatów farmaceutycznych mniej więcej rok temu wycofał z Polski lek na ten nowotwór, bo stwierdził, że jest w ogóle nieopłacalny.
                Więc nie łudźmy(cie) się, że firmom farmaceutycznym będzie zależało, żeby o nas(Was) zadbać smile. Ich bezczelność w odpowiedzi na pytania o Novo także wydaje się być ledwie małym pikusiem wobec potraktowania chorych z nowotworem... (zaznaczam, że nie pamiętam, czy to był akurat Merck - ale firmy farmaceutyczne generalnie nie różnią się zbytnio w podejściu do tematu).
                • czupakabra27 Re: novothyral 100 02.04.14, 09:36
                  Masz racje Olu. Sami musimy o siebie dbac. Mimo to koncern nie wyczuwa trendu. Chorych tarczyc przybywa w tempie zastraszajacym. Mysle ze jak tak dalej pojdzie to leki z t3 przestana byc niszowe.
                  Zreszta firma b.sprytnie sporzadzila recepture Novo. Jest w nim niefizjologicznie duzo t3 i wiekszosc pacjentow musi dorzucic t4. Najpopularniejsze t4 w Polsce to Euthyrox. A kto go produkuje...?smile Ot, takie moje przemyslenia.
                  • mama_dorota Re: novothyral 100 02.04.14, 10:59
                    A możesz mi powiedzieć jak zdobyć thybon? Mnie się wydaje, że znacznie lepiej znoszę przyjmowanie tyroksyny raz dziennie, a odkąd dorzuciłam dodatkowe 5 T3, oczywiście w novo, to jakoś tak dziwnie, tak jakby za mało było rano, bo przecież musiałam w ten sposób rozdzielić dawkę T3. Może się mylę, ale byłoby łatwiej, gdybym mogła po prostu brać samo T3 po południu.
                    • mama_dorota Re: novothyral 100 02.04.14, 11:00
                      * Musiałam rozdzielić dawkę t4
                      • czupakabra27 Re: novothyral 100 02.04.14, 11:12
                        Doroto, aktywuj profil bo nie można Ci privów wysyłać.
                        • mama_dorota Re: novothyral 100 02.04.14, 11:29
                          Możesz wysłać na gazetowy?
                          • czupakabra27 Re: novothyral 100 02.04.14, 12:20
                            Sprawdź pocztę bo coś tu jest nie tak. Wysyłam do Ciebie, przychodzi do mnie.
                            • mama_dorota Re: novothyral 100 02.04.14, 13:16
                              Dostałam od ciebie pocztę o 12:18, a wysłałam odpowiedź o 12:27.
                            • oryginalnanikita181 Re: novothyral 100 04.06.14, 09:52
                              witaj, czy masz mozliwosc zalatwienia thybonu? konczy mi sie NOVO, jestem przerazona. na euthyroxie 5 lat bylam w depresji! Moj mail nikita181@interia.pl.
                              Prosze o kontakt
                              • czupakabra27 Re: novothyral 100 04.06.14, 10:30
                                Niestety nie mam takiej mozliwosci, dostalam za to info z Merck'a ze kolo 15.06 Novo 100 wroci do hurtowni. Jesli jestes w podbmramkowej sytuacji musisz kombinowac z Novo75. Nie mozesz z dnia na dzien odstawic t3.
                                Jesli bierzesz t3 legalnie to obecna sytuacja w aptekach powinna byc dobrym pretekstem zeby endo wypisal Ci recepte na Thybon.
                                • mama_dorota Re: novothyral 100 04.06.14, 10:42
                                  Ja przestałam się stresować brakiem novo 100 odkąd nauczyłam się dzielić novo 75 na 3. Dzielę na pół wg kreski, a potem na otrzymane części w taki sposób, że jedna jest 2 razy taka, jak druga. I mam spokój. Jeśli nawet jedna część będzie ciut większa od innej, to nic takiego strasznego się nie stanie.
                                  • oryginalnanikita181 Re: novothyral 100 04.06.14, 14:26
                                    niestety, u mnie nigdzie nie ma nawet 75-tki. jestem załamana, szukam kogos od thybonu...
    • pies_z_laki_2 Re: novothyral 100 04.04.14, 23:50
      Trochę na temat, a trochę nie na temat smile

"Do ustawy o zawodzie lekarza zostanie dopisane pojęcie „porady receptowej”, przeznaczonej tylko na przepisanie recepty. Poradnia rozliczy ją z NFZ, a receptę będzie mógł odebrać ktoś z rodziny. Nie wiadomo jeszcze, jak ta porada zostanie wyceniona przez NFZ.

– W poradniach endokrynologicznych, gdzie kolejki są największe, połowa pacjentów rozliczana jest w ramach świadczenia W11, które obejmuje receptę i ogólny wywiad. Wśród pacjentów, którzy trafiają do lekarza np. trzy razy w roku, świadczeń W11 jest 75 proc. W niektórych województwach tak rozliczana jest większość usług – powiedział Bartosz Arłukowicz. – Oznacza to, że znaczna część pacjentów przychodzi do specjalisty tylko po leki, choć jego chorobę można rozpoznać na dłuższy czas.

Minister przyznał że część tych wizyt jest spowodowana zapisami ustawy refundacyjnej, której zapisy interpretuje się w taki sposób, że rozpoznanie choroby przewlekłej musi raz w roku potwierdzić specjalista (by pacjent mógł otrzymywać w POZ leki refundowane). – Ten zapis chcemy zmienić: wprowadzamy możliwość przepisywania recept na 12 miesięcy – zapowiedział Arłukowicz."

źródło:
      W poszukiwaniu nowych pacjentów
      31.03.2014
      Sylwia Szparkowska
      Kurier mp.pl
      - www.mp.pl/kurier/99211/?u=92417540&rid=33093BETO6F8ZUD2713EC7ADU24KR54
    • czupakabra27 Re: novothyral 100 24.04.14, 10:33
      Merck nadal robi sobie zarty z pacjentow. Novo 100 nie ma i nikt w polskim Merck nie wie kiedy bedzie. Dobrze ze leki jeszcze jakis czas po dacie przydatnosci dzialaja.
    • czupakabra27 wrócił!:) 29.04.14, 10:25
      Przynajmniej na dozie już jest.
      • eremka Re: wrócił!:) 29.04.14, 12:14
        jak jest, jak nie ma...? produkt niedostępny uncertain
        ----------------------------------------------------------------
        Hope for the best, prepare for the worst
        • czupakabra27 Re: wrócił!:) 29.04.14, 12:33
          O ranysad No to albo była jedna sztuka i ja ją zamówiłam, albo pomyłka i będzie rozczarowanie przy kasie. Jak dadzą mi znać, że jest do odbioru to napiszę.
          Żarty sobie robią...
          • eremka Re: wrócił!:) 29.04.14, 12:53
            mam nadzieję, że Ci się udało smile
            na koncerny farma nie ma mocnych
            ----------------------------------------------------------------
            Hope for the best, prepare for the worst
    • czupakabra27 cd horroru w odcinkach 12.05.14, 14:12
      Oczywiście, wielka ściema. Nie tylko Novo nie ma, ale także doz pokazał się od najgorszej strony. Nie dość, że umieścili na stronie lek którego nie ma w żadnej hurtowni (nadal,) to jeszcze nie poinformowali mnie o tym, że go nie ma tylko anulowali zamówienie. Zero maila, zero telefonu. Nic. Szkoda, że mam aptekę z odbiorem prawie pod domem, bo bym całkowicie zrezygnowała z ich usług za taki "profesjonalizm".
    • procesor Re: novothyral 100 13.05.14, 15:01
      nadal się nie pojawił?
      widzę ostatnie tabletki już, recepta jest i nie mogę kupić
      może ktoś się natknął w Warszawie lub okolicy?
      • mama_dorota Re: novothyral 100 13.05.14, 16:40
        Poprzednio jak na doz nie było, ja kupiłam w najbliższej aptece osiedlowej, specjalnie dla mnie ściągnęli z hurtowni. Wprawdzie 75, ale w innej w moim miasteczku mieli 100.

W czerwcu idę do endo i miałam nadzieję na receptę novo 100, bo łatwiej się dawkuje, a teraz mam obawy. Z 75 już sobie poradziłam. Dzielę na 3.
        • czupakabra27 Re: novothyral 100 13.05.14, 17:51
          Wg moich informacji w calej Wawie, w zadnej hurtowni nie ma Novo 100. 75-tka mnie nie urzadza wiec biore lek przeterminowany.
          Inspekcja farmaceutyczna nie odp.na mojego maila. Maja wszystko w nosie.
          • procesor Re: novothyral 100 13.05.14, 19:09
            uwielbiam to
            trzeba mieć zdrowie żeby sie leczyc
            tongue_out
            • czupakabra27 Re: novothyral 100 28.05.14, 13:13
              Dziewczyny, jak zobaczycie że Novo100 wrócił dacie znać?
    • mama_dorota Re: novothyral 100 10.06.14, 10:31
      W zeszłym tygodniu dostałam receptę na novothyral 100, z nadzieją, ze gdzieś go dostanę, choć na razie odstawiłam i podejrzewam, że będzie mi znów potrzebny jesienią. W najbliższej aptece pani mnie poinformowała, że przyczyną jest to, ze Merck nie wyrabia się z produkcję. Twierdziła, że przez jakiś czas brakowało też euthyroxu, choć ten jak wiadomo, łatwo zastąpić. Mówiła jeszcze, że teraz 3/4 dorosłych kobiet potrzebuje suplementować hormony tarczycy, że to jest problem globalny.
      • djpa Re: novothyral 100 10.06.14, 17:40
        Mówiła jeszcze, że teraz 3/4 dorosłych kobiet potrzebuje suplementować hormony tarczycy, że to jest problem globalny.
        Kto wie, co jest tego przyczyną??
        • oryginalnanikita181 Re: novothyral 100 10.06.14, 20:09
          moja endo powiedziała, ze przyczyny to wszechobecny stres i dodawanie jodu do soli... jakby ktos szukal , to w Zielonej Górze mozna dostac Novo 75 +15
          • procesor Re: novothyral 100 10.06.14, 20:42
            Novo75 jest juz dostępny od jakiegoś czasu

gdzieś ktoś pisał że od połowy czerwca ma wrócić Novo 100 - ale nie mogę znaleźć
            oby, bo mam ostatnie tabletki tylko do końca tego tygodnia a potem zostaję na euthyroksie... uncertain
            • mama_dorota Re: novothyral 100 10.06.14, 21:08
              To bierz mniej novo. Są upały.
              • czupakabra27 Re: novothyral 100 10.06.14, 21:53
                To ja pisalam ze Novo ma niedlugo wrocic. Pani z Mercka mi tak napisala. Czy to prawda przekonamy sie niedlugo.
                Sa upaly, a ja bym za nic nie obnizyla sobie t3. Nie u kazdego jest takie przelozenie. Pod koniec tygodnia ma byc znow zimno, a tak skakac z dawkami nie wolno. Mam teraz oba hormony troche powyzej 60% i nie zamierzam nic psuc. Juz lepiej kombinowac z Novo 75 choc to meka.
                • oryginalnanikita181 Re: novothyral 100 11.06.14, 09:03
                  mam dwa pytania: co mają upały do dawki Novo ? I jak podzielić novo 75, skoro na co dzień biorę 100- 1 i 1/4 tabletki?
                  • djpa Re: novothyral 100 11.06.14, 10:05
                    Jeśli chodzi o mnie, to co rok muszę zmniejszyć dawkę T3 gdy się robi ciepło. Jeśli tego nie zrobię, fT3 mam odrobinę powyżej normy lub tuż pod kreską. Jeśli dawkę T3 obniżę, to wyniki i samopoczucie są OK. Jest tak od 5 lat, czyli od kiedy zaczęłam brać Novo.

Gdy są zaś duże mrozy, to muszę dawkę T3 zwiększyć, bo inaczej nie daję rady z zimna.
                  • oryginalnanikita181 Re: novothyral 100 11.06.14, 12:28
                    Przepraszam, dziewczyny, czy któraś z was może mi odpowiedzieć na moje pytania? A propos ; mój mąż tez jest chory... sama go zdiagnozowałam, lekarzom nie przyszło do głowy, żeby mu zbadać tarczyce
                    • mama_dorota Re: novothyral 100 11.06.14, 12:32
                      Masz na myśli to pytanie?
                      forum.gazeta.pl/forum/s,94641,150363302,151435423.html?rep=1&from=2
                      Na pytanie o upały odpowiedziała ci djpa:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,150363302,151436547,Re_novothyral_100.html?wv.x=2
                      A o podzielenie dawki?
                      Właściwie to co masz na myśli? Ja nie rozumiem. Dla mnie przedstawiłaś ile bierzesz - 1 i 1/4 z novothyralu 75. O co pytasz?
                      • oryginalnanikita181 Re: novothyral 100 11.06.14, 18:34
                        Mam na myśli, ze normalnie biorę 1 i 1/4 tabletki novo 100+25. Mniejszej dawki nigdy nie brałam. I dzięki za te informacje o upałach- zaraz poczytam. Ja w ogóle mam niskie T3, nigdy nie osiągnęłam dolnej granicy,zawsze jest poniżej. Ale kiedyś było naprawdę źle.
                        • czupakabra27 Re: novothyral 100 11.06.14, 19:26
                          Nikita, jesli masz tak niskie ft3 to absolutnie nie mozesz zmniejszac dawki! Kieruj sie tylko i wylacznie swoim samopoczuciem i swoimi wynikami. Dziewczynom skacze powyzej normy przy upalach - Tobie nie. Mnie tez nie. My nie zmniejszamy bo nie ma powodu. Chamstwo i tumiwisizm producenta nie sa powodem zeby dlubac przy wypracowanych wynikach.
                          Czy do Novo bierzesz jeszcze jakas dawke Euthyroxu czy Letroxu?
                        • mama_dorota Re: novothyral 100 11.06.14, 19:37
                          oryginalnanikita181 napisała:

> Mam na myśli, ze normalnie biorę 1 i 1/4 tabletki novo 100+25. Mniejszej dawki
                          > nigdy nie brałam. I dzięki za te informacje o upałach- zaraz poczytam. Ja w ogó
                          > le mam niskie T3, nigdy nie osiągnęłam dolnej granicy,zawsze jest poniżej. Ale
                          > kiedyś było naprawdę źle.

W takim razie przeliczając dawkę 100 t4 + 25 t3 powinnaś brać 1 i 2/3 tabletki novo 75. Trochę to niewygodne, ale bez przesady, da się przeżyć wink. Na pewno trudniejsze rzeczy w życiu robiłaś smile.
                          • oryginalnanikita181 Re: novothyral 100 12.06.14, 09:03
                            Dzięki za przeliczenie, Dorota. Będzie łatwiej. Co do zmniejszania dawki; ja nigdy nie zmniejszam, bo zaraz popadam w depresję, jestem senna, ospała i słaba. Musze tez brać selen 200 mg, bo jak nie brałam przez dwa miesiące, to znowu wynik drastycznie spadł. letrox biore tylko awaryjnie, przy nawrocie depresji, żeby trochę się podkręcić. ale tylko przez kilka dni. obecnie nie robię zbyt często wyników tarczycy, są bardzo podobne, a poza tym znam się już na tyle, ze rozumiem, co się dzieje. dziękuje wam wszystkim za pomoc.
                            • mama_dorota Re: novothyral 100 12.06.14, 09:09
                              A próbowałaś zamiast selenu 200 mg jeść orzechy brazylijskie? Badałaś ferrytynę i witaminę d3? Sprawdzałaś objawy tężyczki? Nie znam cię z forum, stąd te pytania.
                              • czupakabra27 Re: novothyral 100 12.06.14, 10:49
                                Nikito daj link do swojego watku, moze tam bedziemy dalej pisac, bo tu mial byc watek tylko apteczny.
                                Zaden lekarz nic nie poradzil na ft3 ponizej normy?sad
                                • mama_dorota Re: novothyral 100 12.06.14, 10:51
                                  Masz rację, rozpisałam się ...
                                • oryginalnanikita181 Re: novothyral 100 12.06.14, 14:02
                                  Mam nadzieję, że o to chodzi smile...forum.gazeta.pl/forum/w,94641,150363302,151453006,Re_novothyral_100.html
                            • menab Re: novothyral 100 12.06.14, 13:29
                              Bardzo przepraszam, że się wcinam w wątek, czy mogę spytać do jakiej endokrynolog chodzisz w Zielonej Górze?
                              • oryginalnanikita181 Re: novothyral 100 12.06.14, 14:00
                                Niestety, nie jestem z Zielonej Góry... po prostu tam znalazłam lek i ktos mi przywiezie
          • djpa Re: novothyral 100 11.06.14, 10:10
            Mnie to nie przekonuje...
            Przypuszczam, że stres w czasie wojen był większy niż teraz, a plagi Hashimoto nie było. Moje babcie miały zdrowa tarczycę, a wojnę przetrwały.
            Sól w Polsce była jodowana od 1935 roku z przerwą na wojnę:
            www.iccidd.org/cm_data/2009_Szybinski_Iodine_prophylaxis_in_Poland_in_the_light_of_the_WHO_rec_on_reduction_of_he_daily_saly_intake_ED.pdf
            A w Japonii ludzie spożywają o wiele więcej jodu niż w Polsce, stresu też tam mają sporo i nie ma tam plagi Hashimoto.
            To nie jod jest winien...
            • ola_dom Re: novothyral 100 11.06.14, 10:50
              Moim zdaniem W POLSCE I OKOLICACH bardzo wiele możemy "zawdzięczać" Czarnobylowi. W końcu to właśnie jodem wtedy w nas walnęło, i nie bez powodu kilka lat po wybuchu był wysyp tarczyc (i torbielowatych jajników) do zoperowania.

Nie wiem natomiast, jak się ma Czarnobyl do "globalnego" problemu. Pytanie też, jak ów lekarz rozumie "globalność" tego problemu - czy chodzi mu o świat, czy właśnie Europę?
            • mama_dorota Re: novothyral 100 11.06.14, 10:51
              Też sobie o wojnie pomyślałam, że to dopiero był stres.

Może Czarnobyl, może płyn lugola podawany nam po katastrofie, a może zanieczyszczenie środowiska ...
              • djpa Re: novothyral 100 11.06.14, 11:31
                Kolejne pytanie bez odpowiedzi: Jeśli winny jest Czarnobyl, to dlaczego rośnie ilość zachorowań na Hashimoto wśród nastolatek i młodych kobiet? smile
                Swoją drogą myślę, że Czarnobyl wiele namieszał pod względem tarczycy.

Coś musi w genach i ich ekspresji mieszać. Bo aby było Hashi, muszą być przeciwciała (takie jakie znamy lub jakieś inne, o których niektórzy mówią) w odpowiedniej ilości. Aby były przeciwciała, musi być zapisany w genach przepis na te przeciwciała. Organizm nie wyprodukuje żadnego białka, przeciwciała, krwinki itd. bez przepisu, czyli zapisu w DNA.

Do grona podejrzanych oprócz jodu, stresu, metali ciężkich i jodowym wybuchu w Czarnobylu w czasie gdy w Polsce soli jodowanej od lat nie było, dopisałabym predyspozycje genetyczne, powszechne braki D3, szczepionki wstrzykiwane od chwili narodzin, antybiotyki przepisywane w nadmiarze, fluor (miałam w przedszkolu i szkole podawane przez kilka lat codziennie tabletki "na zęby").

Może macie jeszcze jakieś pomysły?
                • mama_dorota Re: novothyral 100 11.06.14, 11:48
                  Pomysłów to może więcej nie mam, ale zastanawiam się dlaczego to dotyczy w tak dużym stopniu kobiet w porównaniu do mężczyzn.

Swoją drogą sprawa tabletek na zęby, czy ogólnie fluoru też zastanawia. W "Leczeniu chorób tarczycy" jest napisane o jego szkodliwym wpływie na tarczycę. Że jest do jodu na tyle podobno, że skutkuje to jego wchłanianiem przez nią, ale jednocześnie jest bezużyteczny dla niej, bo do produkcji hormonów się nie nadaje, więc zostaje. Może stąd przeciwciała?

Nie raz słyszałam o szkodliwym wpływie nadmiaru fluoru na organizm, ale są to tylko informacje typu plotki, nigdy nie słyszałam konkretów. Dentyści radzą fluoryzować i twierdzą, że o nadmiarze nie ma mowy, past bez fluoru można ze świecą szukać, w szkole pielęgniarka wywiesiła uspokajającą informację, że na naszym terenie nie ma w wodzie zagrożenia ze strony fluoru. Jedyny konkret, to ten z książki.

Moja tarczyca już na straty, ale dzieci wolałabym uchronić przed tym samym, tylko na czym się oprzeć i komu uwierzyć. Póki co past używamy z fluorem, na fluoryzację w szkole chodzą. Idziemy z prądem...
                  • ola_dom Re: novothyral 100 11.06.14, 12:04
                    mama_dorota napisała:

> Pomysłów to może więcej nie mam, ale zastanawiam się dlaczego to dotyczy w tak
                    > dużym stopniu kobiet w porównaniu do mężczyzn.

ojj.... Jak byłam mała i leczyłam tarczycę, to mówiło się wtedy, że "mężczyźni nie mają tarczycy" - wiadomo, że w uproszczeniu, ale generalnie mężczyzna z chorą tarczycą był mniej więcej tak często spotykany, jak kobieta z brodą.
                    Więc teraz można powiedzieć, że bardzo wielu mężczyzn choruje na tarczycę - w porównaniu z tym, co było jeszcze 30 lat temu.
                    Naprawdę - kiedyś nie słyszało się o tym, żeby facet chodził z tarczycą do endokrynologa, a kobiety chodziły od zawsze.
                    Oczywiście nadal jest to znacznie mniej mężczyzn w porównaniu do kobiet - pewnie jest to kwestia hormonów i jakiegoś powiązania tarczycy z jajnikami?
                    • mama_dorota Re: novothyral 100 11.06.14, 12:08
                      Wiem, że mężczyźni też chorują. Mój mąż ma tarczycę wielkości ok. 9 ml, jakoś dzięki Bogu na razie nie ma potrzeby leczenia, pewnie dlatego, że jest bardzo szczupły i mała masa jakoś jest przez tę małą tarczycę obsługiwana, ale jednak jest ich duuużo mniej, niż kobiet. No i tak jak na forum widać, że oni niedoczynność czują zazwyczaj dopiero, gdy maja wolne hormony poniżej normy, a dla kobiet już stężeni poniżej połowy normy jest często dokuczliwe. Czy to jest ok, że normy mają takie same?
                • ola_dom Re: novothyral 100 11.06.14, 11:59
                  djpa napisała:

> Kolejne pytanie bez odpowiedzi: Jeśli winny jest Czarnobyl, to dlaczego rośnie
                  > ilość zachorowań na Hashimoto wśród nastolatek i młodych kobiet? smile

Bo ich mamy akurat były w wieku rozrodczym i "popsuło" im jajeczka, z których je właśnie urodziły?
                  • mama_dorota Re: novothyral 100 11.06.14, 12:05
                    Aby to sprawdzić, trzeba by było mieć wiarygodne dane na temat liczby zachorowań na liczbę osób na danym terenie i porównać to z takimi samymi danymi z innych krajów, kontynentów.
                • pies_z_laki_2 Re: novothyral 100 15.06.14, 00:07
                  > Kolejne pytanie bez odpowiedzi: Jeśli winny jest Czarnobyl, to dlaczego rośnie
                  > ilość zachorowań na Hashimoto wśród nastolatek i młodych kobiet? smile
                  > Swoją drogą myślę, że Czarnobyl wiele namieszał pod względem tarczycy.

Bo:
                  "Maternal thyroid dysfunction and TPO-Ab positivity during pregnancy seem to modify thyroid function parameters of offspring even in adolescence. Whether this increases the thyroid disease risk of the children is still unknown.

Maternal thyroid dysfunction affects up to 5% of pregnant women, and thyroid antibodies are prevalent in 5–10% of fertile-aged women (1). Maternal thyroid hormones and antibodies cross the placenta and are important to fetal development during the first trimester (2–4). However, research on the impact of maternal thyroid status on later thyroid function of the child is scarce (5)."
                  Maternal Thyroid Dysfunction During Pregnancy and Thyroid Function of Her Child in Adolescence (2013)
                  - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3590485/

• djpa Re: novothyral 100 15.06.14, 08:02
                    Dziękuję Piesku za artykuł. Rzeczywiście jest tak, że pojawiające się dzieci i młodzież z Hashimoto na forum zwykle mają mamy z Hashimoto. To by wiele tłumaczyło.
    • djpa Re: novothyral 100 13.06.14, 19:08
      Novothyral 100 jest na doz smile
      • czupakabra27 Re: novothyral 100 20.06.14, 10:53
        Jak udało mi się zdobyć receptę lek zniknąłsad Był w ofercie tylko kilka dni.
        • mama_dorota Re: novothyral 100 21.06.14, 18:59
          A ja kupiłam w lokalnej aptece. Był tydzień później, niż na doz, ale nawet ciut taniej.
      • czupakabra27 Re: novothyral 100 21.06.14, 21:07
        Wlasnie tam chcialam zamowic ale od wczoraj juz nie ma. Za to po kilku tel po aptekach znalazlam doslownie pod domem. I to nie na zamowienie tylko mieli kilka opakowan od rekismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka