Dodaj do ulubionych

nowicjuszka z prośbą o pomoc i wsparcie

16.06.14, 16:54
Witam, to może ja pokrótce postaram się opisać co się dzieje...
Od kilku lat miałam lekkie dolegliwości głównie z puchnięciem rąk i zawrotami głowy. Kilka lat temu (jakieś 8-9) moja ówczesna Pani doktor zleciła mi badania neurologiczne, już nie pamiętam dokładnie ale to było EEG i badania błędnika. Generalnie wszystko było w badaniach ok. W końcu odpuściłam sobie szukanie przyczyny i żyłam sobie z tymi wiecznie puchnącymi rękoma i zawrotami głowy - wtedy dość lekkimi, czasem dochodził ból nóg, jakby opuchnięcie w kolanach, ciężkość. Jakieś 6 lat temu doszły ostre zaburzenia jelitowe tzn nagłe biegunki połączone z gorączką. Znowu nikt nie wiedział co mi jest aż w końcu mój ginekolog podpowiedział mi, że może to alergia pokarmowa? No i zrobiłam badania, wyszła mi alergia na kurczaka, ziemniaki i jabłka smile wywaliłam z diety te produkty i praktycznie żołądek wrócił do normy. po jakimś czasie stopniowo zaczynałam znowu jeść te rzeczy (w sensie raz na miesiąc jakiś kurczak, albo obiad z ziemniakami) i wszystko było ok, oczywiście do czasu bo biegunki wróciły dwa lata temu. Powtórzyłam testy alerg i ku mojemu zdziwieniu nie wyszło mi nic.... żadnych alergii pokarmowych...
Niecałe trzy lata temu urodziłam synka i od czasu ciąży zaczęła się dla mnie gehenna.
cały czas zwalałam winę na zmęczenie, małe dziecko itp. ale ileż można...
wiecznie jestem zmęczona, nawet rano jak wstaję z łóżka, puchną mi dłonie, nie jakoś dramatycznie ale jednak na tyle, że utrudniają funkcjonowanie, bolą mnie nogi - po półgodzinnym spacerze czy staniu przy żelazku - mam łzy w oczach, nie mogę się na niczym skoncentrować, mam problemy z pamięcią, problemy ze wzrokiem, zawroty głowy - takie, że nie mogę się utrzymać w pionie i od razu siadam na podłogę żeby nie upaść, nagłe biegunki co kilka dni, libido na poziomie zamrażarki - bo już nawet nie lodówki, cerę jak nastolatka z jakimś zapaleniem - a dodam, że całe życie miałam zero problemów, do tego cykle mega długie po 36-39 dni a miesiączki takie jakby ktoś kran odkręcił crying i pewnie jeszcze wiele innych spraw o których chwilowo zapomniałam crying

a.... dodam, że mam powiększoną tarczycę od kiedy pamiętam, co podobno widać na pierwszy rzut oka ale jakoś ja nigdy na to nie zawracałam uwagi, a gdy inni lekarze pytali czy mam chorą tarczycę odpowiadałam zgodnie z moją wiedzą, że nie, raz w życiu jako nastolatka miałam badania tsh i wszystko było ok a lekarz stwierdził, że taka widocznie moja uroda - nikt z lekarzy przez lata nie kazał mi ponownie badać tarczycy

w ostatnią sobotę byłam w przychodni u lekarza ogólnego bo.... od kilku dni miałam skoki gorączki i ból szyji. Dziwny ból, jakby coś utknęło mi w przełyku... Pani doktor obejrzała mnie i powiedziała, że to prawdopodobnie zapalenie tarczycy, kazała brać ibuprom przez 3 dni i zgłosić się do ogólego lekarza w tygodniu po badania w kierunku tarczycy...

we wtorek byłam u Reumatologa - bo cierpię od kilku miesięcy już tak bardzo poważnie na te okropne bóle nóg. Do reumatologa wysłała mnie alergolog - ponieważ stwierdziła, że po obrzęku Quinckego (w marcu tego roku - po gripex'ie lub sinecodzie) prawdopodobnie zostało mi zapalenie stawów.
No i Pani reumatolog obejrzała mnie, poruszała mi kończynami we wszystkie możliwe strony i orzekła: "a po co Pani do mnie przyszła, przecież przy tarczycy bóle nóg i stawów są praktycznie normą... proszę iść do endokrynologa" cóż.... dostałam lekkiego wytrzeszczu i po wyjściu z gabinetu się poryczałam pierwszy raz od kilku lat...

w środę poszłam do mojego ogólnego lekarza i Pani doktor stwierdziła, że faktycznie wygląda to wszystko na tarczycowe problemy, wypisała mi badania ogóle moczu i krwi, biochemię, TSH a dodatkowo kazała mi sobie od razu zrobić odpłatnie anty TPO i FT3 i FT4 bo chce wykluczyć Hashimoto

Jutro wieczorem odbieram wyniki i w środę po południu idę znowu do ogólnego...

Przepraszam, że dopytuję bo pewnie to wszystko jest już opisane tu na forum ale ja na prawdę nie mogę się skupić na tym co czytam a i napisanie tego wszystkiego nie jest łatwe bo wiecznie mi wątek ucieka sad ale czego powinnam dopilnować w czasie tej wizyty, o coś się dopytać szczególnego, pisaliście coś o wit D3 i B12 i Ferrytynie. Czytałam chyba też że często też występuje nietolerancja na gluten i laktozę.

Czy ten obraz się rzeczywiście składa na Hashimoto i niedoczynność?
czytałam, że przy tych chorobach raczej ma się problemy z zaparciami i tyciem a ja jestem wręcz chuda no i mam "odwrotny" problem jelitowy crying

dodam że mam 35 lat i wielką chęć do normalnego funkcjonowania w życiu smile co obecnie jest niemożliwe

pozdrawiam
M.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: nowicjuszka z prośbą o pomoc i wsparcie 16.06.14, 22:00
      >TSH a dodatkowo kazała mi sobie od razu zrobić odpłatnie anty TPO i FT3 i FT4 bo chce wykluczyć >Hashimoto

dodaj jeszcze jedno przeciwciało - a-TG, bo niektórzy np przy Hashimoto mają jedno lub drugie lub razem i koniecznie USG tarczycy z dokładnym opisem i trzema wymiarami lub objętością.
      Tak, zrób za jednym wkłuciem D3, B12 i ferrytynę - najczęściej występujące niedobory przy problemach z tarczycą. A zrobiłaś test? Ile pn wyszło?
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      przy niedoczynności rzeczywiście zdarzają się najczęściej zaparcia, chociaż są współistniejące autoimmunologiczne mogące mieć związek. No nic, zrób te badania i się odezwij, życzę żebyś jak najprędzej znalazła przyczynę swojego stanu, też żyłam wiele lat jak zombi i wiem co to oznacza, powodzenia smile
      • kura_domowa_35 Re: nowicjuszka z prośbą o pomoc i wsparcie 17.06.14, 08:12
        witaj i dziękuję, że odpisałaś
        przepraszam, że się tak rozpisałam ale musiałam się z kimś podzielić tym wszystkim, bo mam wrażenie, że czasem ludzie na mnie patrzą jak na hipochondryka, który usilnie próbuje znaleźć jakąś chorobę smile a ja po prostu chcę w końcu wiedzieć co mi jest i jak z tym żyć...

w teście wyszło mi 26 pkt

dzisiaj wieczorem odbieram te badania o których pisałam a jutro na 19 idę do mojej Pani doktor. Niestety przed wizytą u niej już nie zdążę wykonać a-TG i tych pozostałych. A czy te badania również może wypisać lekarz ogólny czy tak czy siak muszę za nie płacić? to tak w kwestii formalnej smile
        Zobaczę co wyjdzie na wynikach (napiszę je wieczorem tu na forum - może jak je zobaczycie to mi coś konkretniej podpowiecie jak poprowadzić rozmowę z lekarzem) i co ona na to powie na wizycie. Może się okaże jednym z tych lekarzy, którzy jednak leczą pacjenta a nie chorobę i sama wpadnie na te dodatkowe badania + usg smile Gdzieś czytałam, że dobry lekarz ogólny jest lepszy niż niejeden endokrynolog smile chociaż takich to zapewne ze świecą trzeba szukać... ja niestety jakoś nie miałam w swoim życiu szczęścia do lekarzy....

odezwę się jak będę miała wyniki
        jeszcze raz bardzo dziękuję... smile
        • kura_domowa_35 mam wyniki 17.06.14, 18:56
          TSH III wynik 1,27 (0,35 - 4,94)
          anty TPO wynik 0,00 (0,00 - 5,61)
          FT4 37.18% [ wynik 0.99, norma (0.7 - 1.48)]
          FT3 59.00% [ wynik 2.89, norma (1.71 - 3.71)]

potem napiszę resztę... cholesterol trochę ponad normę, ale sód i potas ok

i co o tym sądzicie?
          • kura_domowa_35 Re: mam wyniki 18.06.14, 08:08
            > TSH III wynik 1,27 (0,35 - 4,94)
            > anty TPO wynik 0,00 (0,00 - 5,61)
            > FT4 37.18% [ wynik 0.99, norma (0.7 - 1.48)]
            > FT3 59.00% [ wynik 2.89, norma (1.71 - 3.71)]

reszta wyników:
            CRP wynik 0,60 (<5,0)
            bilirubina całkowita wynik 0,46 (0,30 - 1,20)
            cholesterol całkowity wynik 203 mg/dl (120 - 200)
            glukoza wynik 86 (70-105)
            kreatynina wynik 0,58 mg/dl (0,50 - 0,90)
            OB wynik 6 (6 - 10)
            Potas wynik 4,53 mmol/l (3,50 - 5,10)
            Sód wynik 142,07 mmol/l (135,00 - 147,00)
            Morfologia ogólnie ok

co o tym myślicie? proszę napiszcie coś bo dziś wieczorem mam wizytę i się stresuję jak diabli....
    • pies_z_laki_2 Re: nowicjuszka z prośbą o pomoc i wsparcie 19.06.14, 03:58
      Koniecznie zrób usg tarczycy i te p.ciała, bo wyniki, które odebrałaś są całkiem niezłe, endo nic złego z nich nie wyczyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka