Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc

04.07.14, 16:20
Witam!
Nie wiem, czy dobrze trafiłam, ale może ktoś mógłby mi pomóc. A mianowicie od kilku miesięcy źle się czuję. Zrobiłam TSH w normie, usg tarczycy w styczniu 3 guzki. powtórzyłam teraz usg tarczycy- guzków 7 , z tym jeden podejrzany. TSH w normie , CRP podwyższone 20 (norma 5). W przyszłym tyg biopsja, ale ja się stresuję jak nie wiem co. Zwłaszcza, że za uchem mam od kilku dni guzek- lekarka stwierdziła, że może być powiększony węzeł chłonny. Oprócz tego ból gardła od kilku miesięcy, swędzenie skóry. Chciałam się dowiedzieć, czy ktoś miał podobne objawy i biopsja wyszła ok,czy mam się czym stresować, bo nakręciłam się strasznie. Patrzę na dzieci i płaczę...
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Prośba o pomoc 04.07.14, 22:14
      ty nie pisz że w normie tylko podaj wynik RAZEM z normą

i zrób ten test:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • muktprega1 Re: Prośba o pomoc 04.07.14, 23:34
        Podaj też wynik USG, opis, wymiary, zrób hormony tarczycy Ft4 i Ft3, guzki sA częste w np Hashimoto. Zrób przeciwciała a-TPO a-TG, chyba, ze masz wynik, po prostu potrzebna pełna diagnostyka tarczycy.
        I nie bojaj się na zapas smile
    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o pomoc 05.07.14, 22:51
      Guzki po wdrożeniu tyroksyny lubią się wchłaniać bez śladu smile

Guzków się nie bój, raczej obawiałabym się lekarza, który ma w nosie twoje objawy i niepokoje...

Podaj dokłądnie wyniki, a nie ich interpretację, bo ta zależy od wielu czynników i może być nietrafna, chociaż wydał ją lekarz... o ściąganiu na egzaminach słyszałaś? big_grin
      • wiktoria_123 Re: Prośba o pomoc 07.07.14, 13:38
        Dziękuję za odpowiedź. Byłam u lekarza prywatnie i stwierdził, że mam powtórzyć tsh i usg. Przeraziłam się, że w ciągu pół roku z 3 guzków zrobiło się 7. Tsh mam 3,5 norma (0,5-4,2), ale to co mnie niepokoi to pieczenie, swędzenie głównie okolic szyi. Nie wiem czy to jest normalne, bo wg lekarza, u którego byłam, to mogę odczuwać dyskomfort z powodu powiększonej tarczycy, ale to tyle...Jutro biopsja i oczekiwanie na wynik jak na wyrok...
        • pies_z_laki_2 Re: Prośba o pomoc 08.07.14, 00:36
          > Tsh mam 3,5 norma (0,5-4,2), ale to co mnie niepokoi to pieczenie, swędzenie głównie okolic szyi.

Matko jedyna, ile masz lat? Jeśli nie siedemdziesiąt, to tsh powinnaś mieć dobrze poniżej 2, a nie 3,5!!! Uciekaj od lekarza, który nie leczy twojej niedoczynności, czyli niedoboru hormonów tarczycy! Powinnaś przyjmować taką dawkę tyroksyny, przy której twoje tsh spadnie do poziomu ok. 1.

> CRP podwyższone 20 (norma 5).

Nic dziwnego, że piecze cię szyja, masz aktywny stan zapalny w tarczycy...

Czy ktoś miał podobnie? Mniej więcej każda z nas... Różnica tylko w tym, że jedne mają tarczycę powiększoną (rzadko), a inne w zaniku (większość)...

Jaki masz opis usg tarczycy? Co tam widać i jakiej wielkości jest tarczyca?

Jak się czujesz (poza tym, że się martwisz i niepokoisz)?

Przy okazji wyjaśnienie - przy niedoborach hormonów tarczycowych, czyli w niedoczynności tarczycy często dopada nas niewyjaśniony lęk, albo nadmierny strach, kiepskie czy płaczliwe nastroje i to nie jest przejaw naszego parszywego charakteru, tylko kankana hormonalnego smile Po ustawieniu hormonów nieuzasadnione strachy odchodzą smile

Nie panikuj, na pewno wszystko będzie dobrze! Trzymaj się!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka