Dodaj do ulubionych

Wyniki przyjaciolki

05.11.14, 10:57
Witajcie,
pozwole sobie rozpoczac nowy watek, poniewaz sprawa nie dotyczy mnie, tylko mojej przyjaciolki.

Od paru lat dopadaja ja stany depresyjne, jednak do tej pory wiazala je wylacznie z sytuacja zyciowa i zawodowa (duzy stres w pracy, zmiany pracy, porzucenie pracy i szukanie nowej sciezki zawodowej, brak partnera zyciowego, itd). Bierze antydepresanty, bylo lepiej, teraz znowu jest srednio.

Zaproponowalam jej, zeby zbadala tarczyce, bo wiadomo. Jej siostra ma hashimoto, tym bardziej powinna byla sie zbadac. Poza tym w ostatnich wynikach miala procentowo troche wiecej ft3 niz ft4, co mnie zaniepokoilo, mimo ze tsh bylo ok.

Oto wyniki:

TSH 1,59
ft3 (podam w procentach) ok 23%
ft4 ok 33%

anty TG 80 - norma do 60
anty TPO 45 - norma do 60

Usg nie bylo robione

Poprosila mnie o interpretacje, oczywiscie w miare moich mozliwosci. Powiedzialam jej, ze ma dosc malo hormonow ale przemiana wydaje sie byc ok. Tsh ok. Obecnosc przeciwcial wskazuje na proces auto ale czyto juz hashi? Wydaje sie, ze tak.
Zapytala, czy powinna isc z tym do endokrynologa. Powiedzialam, ze nie ma sensu na razie isc, bo lekarz powie dokladnie to, co ja a tyroksyny jej nie da, bo ma wszystkie parametry "w normie". Powidzialam jej, ze ma szczescie, ze jej przeciwciala wyszly podwyzszone, bo ma szanse na szybsze leczenie, kiedy wpadnie w niedoczynnosc. Mnie wczesniej nikt przeciwcial nie badal i w niedoczynnosci dostalam jod a nie tyroksyne.
Powidzialam jej, ze powinna po prostu regularnie powtarzac badania i nastepnym razem zrobic tez usg tarczycy, bo tu tez moga byc jakies wskazowki.

Co sadzicie? Co mam jej jeszcze powiedziec?
Dzieki z gory smile
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Wyniki przyjaciolki 05.11.14, 13:09
      Wolne hormony twoja przyjaciółka ma naprawdę nisko, a to jest tu najważniejsze, ważniejsze, niż to który hormon ma wyższy poziom w %. Skoro przeciwciała są podwyższone, ale nieznacznie, to może USG pokaże coś więcej?

Warto ją zachęcić do zrobienia testu na niedoczynność, to może rozpozna inne objawy. Sama depresja to trochę mało.

Przy tak niskich wolnych hormonach można ją od razu namawiać na badania w kierunku niedoborów, przynajmniej ferrytyny, bo tam pewnie anemia.
      • rotkaeppchen1 Re: Wyniki przyjaciolki 05.11.14, 13:23
        Mysle, ze badania ogolne ma ok. Kilka tygodni temu oddawala szpik kostny, mysle, ze gdyby cos bylo nie tak, nie zakwalifikowala by sie jako dawca. A moze sie jednak myle?

Co do usg - powiedzialam jej, ze warto zrobic.

Co do niedoborow, tez jej mowilam, ze zle samopoczucie moze miec tez z tym cos wspolnego, chociazby niedobory witaminy D (ktory z reszta ma stwierdzony ale chyba nie suplmentuje), czy wit B12...

Dzieki za odpowiedz smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka