Dodaj do ulubionych

Usunięta tarczyca

30.08.15, 19:10
Witajcie
Ponad rok temu po sugestiach koleżanek zrobiłam usg tarczycy i antyciala. Okazalo sie ze przy prawidlowym tsh - 1,5 mam hashimoto
Oprócz tego miałam guzy tarczycy na tyle podejrzane .że 26.05.15 usunięto mi cala tarczyce. Przed zdiagnozowanie hashi czułam się fatalnie . Miałam dużo objawów. Endo przepisał mi euthyroxn połówkę 25. Ponieważ nie miałam nawet najmniejszej poprawy zaczęłam brać całą 25. Od operacji minęło ponad 3 miesiące a ja czuje się gorzej niż przed. Bóle głowy,mięśni, nog
puchnie mi twarz, nogi. Pamięć i koncentracja do kitu. Nie mam siły nic robić. Chodzenie jest dla mnie wysiłkiem nie wspominając o wchodzenie na schody. Miewam straszne palpitacje serca i wysoki puls. Po operacji przez 1 miesiąc brałam ethyroxn 75 ale tsh wynosiło 21. Endo zwieks ul mi dawkę do 100. Po 4 tygodniach zrobiłam wynik i wynosił 6,550. Nie ma najmniejszej poprawy
Jedyne co to pocę się trochę mniej. Co jest dziwne bo to raczej przy nas czynności jest większą potliwość. Od dnia operacji codziennie w nocy strasznie sie pocę mam na mysli cale cialo. Od jakiegos miesiąca nie jest to codziennie
Zmieniłam Endo i wizytę u nowego mam 15
09. Poprzedni kazał mi robić tylko tsh żadnych dodatkowych badań. Ten nowy każe przyjść z tej ft3 i ft4 wiec mam nadzieję, że będzie sensowniejszy. Jestem ciągle na zwolnieniu i zaczynam się załamywać bo to tak długo trwam próbuje się sama leczyć. Brałam wit B i D .selen ale poprawy żadnej. Ciekawa jestem jak to jest z Hashimoto czy po usunieciu tarczycy nie będę miała żadnych objawów ? Proszę o pomoc jakie według was powinnam zrobić badania.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Usunięta tarczyca 02.09.15, 12:22
      PolaRaksa,

Świetnie, że zbadasz fT3 i fT4 i pójdziesz z tymi wynikami do innego endo. Zbadaj jeszcze wapń z uwagi na przytarczyce. Będzie lepiej! Czyli tsh ponad 6 miałaś na dawce 100? Czy bierzesz więcej Eythyroxu czy nadal 100?
      • madami Re: Usunięta tarczyca 03.09.15, 12:57
        Zbadaj jeszcze D3, B12 i ferrytynę!

Cierpisz aktualnie na skutek niedoczynności tarczycy przy braku tarczycy, potrzebujesz dobrać odpowiednią dawkę leku oraz wyrównać niedobory.
      • polaraksa66 Re: Usunięta tarczyca 08.09.15, 15:52
        Tak przy dawce 100 mam 6,550. W piątek zrobię tsh. Teraz robiłam ferrytynę i ft. Dziękuję i mam nadzieję ze jak zrobię jeszcze inne badania i pouzupelniam niedobory będzie lepiej.
    • zamostkowa Re: Usunięta tarczyca 07.09.15, 22:27
      Jestes ciagle w niedoczynnosci. Mialam podobnie, eutyroks brałam dopiero po kilku tygodniach od operacji ,czekano na histopat. Mam hashimoto i mimo braku tarczycy nie narzekam specjalnie na samopoczucie, ale mam juz dobra dawke hormonu. Dosc dlugo to trwalo, ale wreszcie! Napisz, co ci ten nowy lekarz zalecil
      • polaraksa66 Re: Usunięta tarczyca 08.09.15, 15:46
        Dzięki bardzo za wpisy. Dziś zrobiłam ft3 i 4 oraz ferrytyne. Wyniki odbiorę w piątek. Za tydzień mam tego nowego Endo. Wezmę całą historię choroby. Mam zdiagnozowany jeszcze zespół jelita wrażliwego.,
        Refleks i przepuklinę żołądka
        Dnę moczanową.
        Nie wiem jak to jest z hashimoto.poprzedni Endo twierdził że skoro nie mam tarczycy to nie mam hashimoto.
        Kiedy zdiagnozowano hashi Endo przepisał mi 12,5 euthoryxu. Sama sobie zwiększyła dawkę do 25 bo nie było efektu.
        Zresztą 25 też mi nie pomogło. Endo na pytania o dietę powiedział ze nie muszę stosować żadnej diety.
        Nie zlecił też dodatkowych badań.
        Po operacji przez 5 tygodni brałam 75 euthyroxu. 25 lipca moje tsh wynosiło 21.
        Endo zwiększył dawkę do 100 kazał zjawić się 6 tygodniach
        . Nie zjawilam się bo zmieniłam lekarza i będę u niego za tydzień. 25 lipca po dawce 100 mam tsh 6,550. Jednak moje samopoczucie jest takie same jak przy tsh 21.
        Jestem załamana czuję się jak własną babcia
        Dziewczyny powiedzcie proszę czy mialyscie takie dziwne objawy jak
        Swiatłowstręt
        Uczulenie na słońce - pchnięcie twarzy oczu. Cieknie mi wtedy z nosa oczu. Oczywiście u okulisty i alergologia wszystko ok. Zaczęło się to mniej więcej 4 lata temu.
        Oprócz tego Puchna mi kostki. Twarz.
        Zaburzenia równowagi
        Suche śluzówki. Usta nos oczy
        Albo zbiera mi się śluz w ustach
        W ogóle to porażka. Jestem na zwolnieniu i już 2 razy wzywał mnie ZUS.
        Oczywiście włosy mi wychodzą garściami od dnia operacji czyli od 26 mają
        Kupiłam właśnie biotynę na allegro.
        Pozdrawiam was serdecznie i dziękuję za pomoc
        • madami Re: Usunięta tarczyca 09.09.15, 13:08
          oczywiście, że w niedoczynności występują opisane dolegliwości wink ja np. miałam je wszystkie. Zbadaj sobie wit D3 i B12 do tej ferrytyny.
          • polaraksa66 Re: Usunięta tarczyca 09.09.15, 13:58
            Dzięki madami.
            Prawdę mówiąc nigdy nie słyszałam, żeby ktoś miał uczulenie na słońce tak jak ja mimo,ze zawsze noszę kapelusz i okulary w gorących krajach. Już myślałam,ze jakąś paskudna nową dolegliwość mam. Wszystkie inne objawy często mają osoby na hashi lub niedoczynność

Oczywiście zrobię jeszcze te dodatkowe wyniki ale to oczywiście koszty. W piątek odbiorę ft i ferrytyne oraz zrobię tsh. Chce mieć najbardziej aktualne tsh dla tego nowego endo. Jadę do niego we wtorek. Zobaczę czy sensowny gość
            Pozdrawiam
            • djpa Re: Usunięta tarczyca 09.09.15, 16:28
              Wiele z nas miało uczulenie na słońce - ja także, uczulenie na słońce na skórze, swędzące bąble, uczulenie potwierdzone przez dermatolog. Przeszło po uzupełnieniu witaminy D3. Serio smile
              • polaraksa66 Re: Usunięta tarczyca 09.09.15, 16:44
                Dzięki djpa 😊
                Wiem o uczuleniu ,bankach,wysiłkach na skórze i pewnie gdybym miała coś takiego skojarzylabym z hashimoto. Kupiłam sobie nawet fajny poradnik -"jak żyć z hashimoto "
                Tylko, ze moją twarz , oczy pachną,robię się czerwoną jak burak,oczy też. Leci mi z oczu z nosa. Do tej pory jednak żaden z lekarzy ,którym o tym mówiłam nie poradził mi nic na to i nie skojarzył z tarczycą. Może ten nowy Endo potwierdzi ,ze to od tarczycy. Oczywiście zdam relację jak od niego wrócę. Jestem pełna nadziei 😊
                • djpa Re: Usunięta tarczyca 10.09.15, 11:33
                  Pewnie endo powie, że to nie od tarczycy, ale jak jest naprawdę, przekonasz się sama po ustawieniu dawki hormonów i uzupełnieniu niedoborów. Życzę Ci abyś była pozytywnie zaskoczona efektem dobrej dawki, jak i ja byłam. smile
                  • polaraksa66 Re: Usunięta tarczyca 11.09.15, 20:43
                    Dzięki serdeczne i naprawdę mam nadzieję.
                    Tylko powiedzcie proszę jak długo może trwać ustawianie hormonów?
                    Dlaczego u mnie trwa to tak długo?
                    Koleżanka po operacji też po usunięciu całkowitym tarczycy od razu czuła się Dobrze dawka poszpitalna czyli 75 euthyroxu wystarczyla jej w zupelnosci. Co praeda ona nie chorowala przedtem na Hashimoto. A ja niestety chorował am i moze tu tkwi przyczyna?
                    Pozdrawiam 😊
                    O moich wynikach napiszę w poniedziałek
              • madami Re: Usunięta tarczyca 11.09.15, 13:08
                U mnie uczulenie na słońce tajemniczo zniknęło a siedziałam sporo na słońcu ostatnimi czasy. Ale np. puchnięcie twarzy i cała i podrażnienia oczy zniknęły ( równie tajemniczo ;;wink gdy przestałam jeść gluten.
                Hormony mam na poziomie 70% i brak niedoborów ( po ok 1,5 roku uzupełniania) teraz tylko pilnuję "odpowiednich poziomów" czyli dieta, suple, badania kontrolne.
                • polaraksa66 Re: Usunięta tarczyca 11.09.15, 20:38
                  Madami ponieważ od zawsze mam problemy z jeltami-zdiagnozowano zespół jelita nadwrazliwego,refleks i przepuchlina żołądka dodatkowo nawracajacy helicobacter- i w zasadzie od wielu lat jestem na diecie a efektów nie widziałam zrobiłam badania na celiakię. Gluten. Nie mam celiakii nie jestem uczulona na gluten. Nawet przez 2 miesiące wiosną tego roku nie tknęlam glutenu. Efektów nie było żadnych. Z zasady unikam glutenu i spożywać bo bardzo mało i raczej rzadko.
                  Jeśli chodzi o słońce to unikam go raczej gdyż mam problemy ze znamionami barwnikowymi. Pieprzyki najpierw małe rosły i orzeksztalcaly się w wielkie czarne brodawy
                  Brodawy musiałam usuwać i badać histopatologicznie aby wykluczyć czerniaka. W ten sposób mam usuniętych przez ostatnie 15 lat 17 brodawczakow.
                  W związku z tym nie opalam się w ogóle. Tyle co łapie słońca to przy chodzeniu,zwiedzaniu. I to w zasadzie tylko mam odkryte nogi.
                  Ale może jak mi w końcu regulują hormony uczulenie na słońce również minie.
                  Dziś miałam odebrać tsh ale była tak brzydka pogoda i czułam się tak źle, ze nie byłam w stanie wyjść z domu.
                  Odebrałam ft i ferrytynę i wydaje się ok
                  W poniedziałek po odebraniu tsh opiszę wam moje wyniki.
                  Aha, podobno przyjmowanie 200 jednostek selenu i 20 cynku doskonale robi na hashi i tarczyce w ogóle już po 2,3 miesiącach stosowania.
                  Przeprowad ono jakieś badania. Wyczytałam to w poradniku " jak żyć z hashimoto"
                  😊dzięki bardzo,pozdrawiam wsxystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka