13.01.16, 17:25
Witam, mam pytanie, robiłam dzisiaj badania krwi i przy okazji zrobiłam tsh. Zawsze wynik był pod 2, dzisiaj wyszedł 0,9. Czy taki spadek jest ok, dodam że 8,5 mca temu urodziłam córeczkę. Pewnie powinnam jeszcze zrobić inne parametry tarczycy...
Obserwuj wątek
    • onedream_ily Re: tsh 0,9 13.01.16, 17:38
      tak, powinnaś zrobić cały pakiet bo samo tsh nie wystarczy. do ft3, ft4, a/tpo i a/tg dorzuć od razu TRAb bo taki niski wynik może świadczyć o rozwijającej się nadczynności.tylko nie zwlekaj, mi wyniki poleciały w 2 miesiące.
    • solaris31 Re: tsh 0,9 13.01.16, 19:10
      zdecydowanie zrób wolne hormony, samo TSH nie znaczy za wiele.
    • laura.phys Re: tsh 0,9 13.01.16, 19:37
      Po krotko po porodzie (do kilkunastu miesiecy, w zaleznosci tez czy karmisz piersia czy nie) wahania o ktorych piszesz moga sie pojawiac. Dlatego tak jak radza dziweczyny zrob koniecznie ft3 i ft4 lacznie z tsh. Czesto tez w czasie poporodowym rozwija sie zapalenie (lub nasila na tyle ze nie da sie normalnie egzystowac), dlatego jesli samopoczucie bedzie dziwwne i np beda Tobie intensywnie wypadac wlosy, to proponuje na poczatek wykonywac nie trab, ale przeciwciala anty-tpo, anty-tg, one pokaza z duzym prawdopodobienstwem czy jest zapalenie autoimmunologiczne. Rowniez USG tarczycy jest wskazane.

pzdr,L
      • jurmik Re: tsh 0,9 13.01.16, 20:37
        A może trzeba zapytać, czy leczyłaś się kiedyś na tarczycę, czy bierzesz jakieś leki na tarczycę i czy masz jakieś dolegliwości. Bo jak się czujesz dobrze i nie chorujesz na tarczycę, to TSH 0,9 jest dobrym wynikiem i po co inne badania? A po ciąży mogło Ci się TSH zmienić - warto je zbadać znów za kilka miesięcy. Przecież nie każdy choruje, jest chyba trochę zdrowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka