Dodaj do ulubionych

fatalne wyniki

08.02.16, 21:04
Witam serdecznie .
Z Hashimoto żyję już co najmniej 15 lat(od tego czasu wiem ,że mam, zdiagnozowaną.)
Niestety do tej pory nie trafiłam na lekarza endo który poważnie by mnie potraktował.Tez tak macie?ignorancja totalna.Ostatnio zrobiłam wyniki TSH 2.48(do tej pory przez parę lat utrzymywał się poziom 1.4) ,ft3 4.2 (29%) ft4 14.4 (24%) tpo 258 (0-34)!!! tg 3369 !!! (0-115).Mam świadomość problemu,tylko jak ten problem uświadomić endo...Ostatnio miałam silne zawroty głowy,zaburzenia błednika ,biegunkę,ogólnie jestem bardzo osłabiona...wit B12 313 (197-771)ferrytyna 18 !!!(13-150),wit D3 przy suplementacji naturalnej 30 (na granicy).Mam również bardzo wysokie cholesterole,glukoza w normie.Ogólnie czuję się żle.Na usg tarczycy mała obj.5.38 lewa 3.7 prawa obszary o obniżonej echogenicznosći,guzki w pr.płacie o obniżonej echogenicznosci z mikrozwapnieniami w cięsni podobnie,w lewym płacie kilka mniejszych guzków normoechogenicznych.Suplementuje wit D3 ,selen 200.Jeszcze tak xle sie nie czułam ,miesiąc nie pracowałam,nie miałam siły.Pozostałe wyniki ok.morfologia(w poczatkowyj fazie miałam niewielką leukocytozę ,ale już jest ok.Boję sie czy nie miałam jakiegoś rzutu p-ciał na kom.mózgowe,opony....nie wiem sama czy schizuję ,ale prosze Was o rade co z tym fantem dalej robić?Jak od endo cokolwiek wyegzekwować?Bardzo proszę poradźcie...staram sie utrzymywac dietę.Od paru dni ścisła bez glutenu laktozy kukurydzy ryzu.cukru...Czy coś jeszcze z tą choroba można zrobić? sad
Obserwuj wątek
    • monikazfrancji Re: fatalne wyniki 08.02.16, 22:07
      Dziewczyno, przy takich przeciwciała nie ma wątpliwości. Pozostaje zmienić lekarza i to szybko.
      Pozdrawiam
      Monika
      • anilah32 Re: fatalne wyniki 08.02.16, 22:18
        Przeszłam przez 5 lekarzy ...i twierdza ,że na p-ciała nie ma rady ,niczym ich się obniżyć nie da...sad co mogę jeszcze zrobić...następny lekarz...totalne zniechęcenie....
        • anilah32 Re: fatalne wyniki 08.02.16, 22:20
          Jestem umówiona na 18...zobaczymy ...
          • anilah32 Re: fatalne wyniki 08.02.16, 22:20
            Kolejny...
            • laura.phys Re: fatalne wyniki 08.02.16, 23:26
              Masz bardzo malo wszystkiego!, od hormonow tarczycy zaczynajac poprzez ferrytyne, b12, po witamine d. Musisz zaczac uzupelniac niedobory oraz suplementowac hormon.
              czy bierzesz teraz jakis hormon, w jakiej dawce?
              • anilah32 Re: fatalne wyniki 09.02.16, 09:18
                Niestety nie biorę.Zawsze było mówione ,u wszystkich endo ,że nie ma potrzeby....szok...byłam u ''dobrych i bardzo dobrych endo''...biorę d3 naturalną ,Neurovit,zaczełam diętę na zwiekszenie żelaza,mnie zmiotło 1 ,5 miesiąxca temu totalnie...Moja mama ma problem z b12,tez bierze raz w miesiącuw injekcji.Jakie zelazo najlepiej?Sorbifer?z sokiem z pomarańczy?a zwit C?jest tyle tego....czy wystarczy b complex?czy brać jeszcze jakieś inne wit B?jestem zwolenniczka Solgara.naturalnych suplementów bez laktozy i innych alergizujących...Czy to wystarczy?
                • anilah32 Re: fatalne wyniki 09.02.16, 09:22
                  Dziękuje bardzo za pomoc.idę 18.02 do endo nastepnej...niestety nie potrafią leczyc hashimoto....sama wiecej chyba wiem...co niestety nie widać w moim zdrowiu...Przeszłąm na restrykcyjną diete bez glutemu,mleka,soi,ryżu,kukurydzy...zobaczymy za jakiś czas...
                  • monikazfrancji Re: fatalne wyniki 09.02.16, 10:22
                    Gdzie mieszkasz, może ktoś na forum będzie mógł Ci doradzić sensownego .Ile bierzesz tej wit D? Ja swego czasu brałam 1000 jednostek dziennie i w pół roku zbiłam przeciwciała tpo z 245 to 80. Nawiasem mówiąc, właśnie zaczynam suplementację od nowa, bo odkąd przestałam, skoczyły na 160.
                    • anilah32 Re: fatalne wyniki 09.02.16, 17:21
                      Też biore 1000 wit D,ale zaczynam 2000.Biorę od wrzesnia ,a p-ciała Tpo nieznacznie spadły z 283 do 258.jakiś postęp?natomiast tsh z 1.6 wzrosło w tym czasie do ponad 2 jak napisałam wcześniej....zastanawiam się ,czy przypadkiem na ten stan nie miałowpływy leczenie hormonalne z powodu innego problemu,duże dawki.No nic i tak muszę się solidnie za to wziąć.Kupilam chelatowane żelazo z solgara. mam nadzieję ,że trzoszkę się podreperuję do wizyty u endo.Tak jeżeli chodzi o endo nie wiem na ile miarodajne są polecenia,u 3 z polecanych byłam smile i nic...chyba ,ze już troszkę się podszkolili....
                      • anilah32 Re: fatalne wyniki 09.02.16, 17:23
                        Trzymam się dalej diety i zobaczymy,czekam na wizytę.Ciekawa jestem na ile hashi mogło mieć wpływ na zaburzenia błednika które przeszłąm ...koszmar...
                      • monikazfrancji Re: fatalne wyniki 09.02.16, 18:40
                        Postep niewielki, ale jest wink. Problem w tym, ze bez tyroksysny samymi suplementami niewiele wskorasz. Jezeli przeszlac intensywne leczenie innymi hormonami, to oczywiscie moglo Ci rozregulowac cala reszte. Cos o tym wiem, Bralam androcur pzez 5 miesiecy poltora roku temu i do tej pory nie moge do siebie dojsc, nigdy wiecej tego dziadostwa.
                        • anilah32 Re: fatalne wyniki 09.02.16, 21:22
                          Dziękuję za wsparcie.Mam nadzieję ,ze tym razem nie wyjde bez tyroksyny smile od endo.Zobaczymy też jak moja radykalna dietaw tym wzgędzie pomoże.Oczywiście za jakiś czas sie przekonm,za pół roku mam zamiar powtórzyć wszystkie wyniki..Mam zamiar wybrać sie do alergologa.Nie wiem na ile mi pomoże ,ale mam od zawsze również problem ze skórą,atopowe zapalenia,jedynie używam emolientów do mycia,nic innego nie mogę,również to oże być przyczyna hasi.Pozdrawiam
                          • anilah32 Re: fatalne wyniki 11.02.16, 16:26
                            Jestem na diecie bez alaktozy bez glutenu,cukrów musze przyznać ,ze 4 dni i nie mam wzdęć ,biegunek naprzemiennych,zatrzymuję mniej wody w organizmie...nawet moja mama to zauwarzyła ,że szczuplej wyglądam,a nie odchudzam się tylko racjonalnie jem...poczekamy dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka