Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację

01.08.16, 18:15
FT4 12,02 pmol/l (12,0- 22,0)
TSH 4,62 mlU/l (0,27-4,20)
FT3 4,46 pmol/l( 3,13-6,76)
anty tpo 19,05 IU/ml <34
anty tg 433,60 IU/ml <115
Z USG tarczycy struktura nieco niejednorodna.
Mam pytanie czy na te wyniki coś pomoże selen+ cynk. Czy leczenie euthyroxem jest
niezbędne czy też można próbować zmianą diety( unikanie warzyw kapustnych?)
Czy po jakims czasie wyniki mogą zmienić się na lepsze same z siebie?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Proszę o interpretację 03.08.16, 13:30
      Obawiam się, że samo odstawienie warzyw kapustnych tu nie pomoże. Wygląda na niemałą niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Warto pójść do endo.

Selen, cynk, uzupełnienie niedoboru (jeśli są) ferrytyny, witaminy D3, witaminy B12, bardzo dobra dieta, bardzo dobry lekarz - są szanse, że wyniki będą lepsze, ale niestety, nie ma gwarancji, że będą zupełnie dobre i że poprawa nastąpi szybko i będzie trwała.

Zależy czego oczekujesz: czy życia w pełni sił i dobrego samopoczucia już za kilka miesięcy czy możesz ryzykować takie samopoczucie jak teraz, lub trochę lepsze, ewentualnie jeszcze gorsze zimą.

Mając dobrą dawkę Euthyroxu można funkcjonować bardzo dobrze, a branie tabletki na czczo nie jest bardzo kłopotliwe.

Tak czy siak szukaj dobrego lekarza smile
    • hashigirl369 Re: Proszę o interpretację 14.08.16, 23:00
      Mnie wyniki poprawiły się "same", jedynie suplementacja przez jakiś czas (wit D3, niestety nie pamiętam już co więcej brałam, było to kilka lat temu i jako nastolatka nie przywiązywałam do tego aż takiej wagi). Jednak po dwóch latach dobrych wyników i samopoczucia objawy powróciły i to nasilone, wyniki baaardzo słabe, na szczęście szybka wizyta u endokrynologa i włączenie hormonów postawiły mnie na nogi.
      Myślę więc, że nawet jeśli poprawa przyjdzie, to niestety nie będzie trwała wiecznie sad
      • djpa Re: Proszę o interpretację 15.08.16, 19:31
        Może udałoby Ci się dociec co było przyczyną pogorszenia wyników: stres, przemęczenie, choroby, infekcje? U mnie choroba zaatakowała po szczepieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka