Dodaj do ulubionych

Wyniki badań tarczycy

21.02.20, 19:50
Od jakiegoś czasu doskwiera mi wiele objawów, które wskazywały mi na Hashimoto (ma je też moja mama), m.in. wieczne uczucie zimna, zmęczenie, senność, wahania nastroju - zwykle brak chęci do wszystkiego, totalny brak koncentracji, sucha skóra, a nawet pękające śluzówki nosa, tycie (10kg w ostatni rok) mimo, że stosunkowo niewiele jem, problemy żołądkowe, problemy skórne. Lekarz rodzinny stwierdził, że wyniki są książkowe i nie powinnam się martwić, no ale się martwię, bo miałam nadzieję jednak, że odkryje przyczynę i będę moc temu zaradzić.

Moje wyniki:TSH: 2,75 (0,35-4,94); FT3: 3,59 (1,71-3,71); FT4 0,89 (0,70-1,48); antyTPO 0,18 (0,00-5,61), antyTG 0,46 (0,00-4,11).
Po wizycie poczytałam jeszcze i z tego co wyczytałam Ft3 i Ft4 powinny być na w miarę podobnym poziomie procentowym. Jeśli dobrze rozumiem Ft3 wynosi 94%, a Ft4 24,36% (korzystałam z jakiegoś kalkulatora tarczycowego), czyli dysproporcja duża choć ogólnie każdy wynik jak widać w normie.

Dodam, że mam 25 lat. Bardzo proszę o pomoc co powinnam jeszcze sprawdzić, bo mam szczerze dość tej bezsilności, huśtawki nastrojów i tycia sad Mam wrażenie, że lekarz mnie potraktował na zasadzie "co Ty babo chcesz, weź się do roboty, a nie choroby sobie szukasz", a ja naprawdę chciałabym wrócić do pełni sił. Będę wdzięczna za podpowiedzi! smile
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka