Dodaj do ulubionych

Pomoc w interpretacji wyników

23.08.22, 15:52
Cześć,
mam wiele objawów, które mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy - uczucie zimna, zmęczenie, problemy ze snem, kiepskie samopoczucie, brak energii, poczucie małej giętkości ciała (mięśnie, stawy).
Zrobiłem sobie badania - najpierw TSH, wyszło 5,5 uIU/ml, był też podwyższony cholesterol (214), LDL (136) i nieco podwyższone próby wątrobowe.

Lekarz zlecił powtórzenie TSH i oznaczenie FT3 i FT4
wyniki wyszły następująco:
TSH 3,2 uIU/ml norma (0,27-4,2)
FT4 15,8 pmol/l (norma 12-22)
FT3 4,74 pmol/l (norma 3,1-6,8)

Lekarz stwierdził, że w tej sytuacji z tarczycą żadnych problemów nie ma i nie ma co się przejmować, że nawet nie ma potrzeby dalej badać poziomu hormonów.

No i czy ma rację? Bo TSH wcale niskie nie jest, a FT4 jest właśnie dość niskie. Plus objawy, plus cholesterol, który czytałem, że jest wysoki przy problemach z niedoczynnością.

Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Pomoc w interpretacji wyników 23.08.22, 18:44
      Dobrze to widzisz masz problemy z tarczyca TSH jest za wysokie jak dobrze zauważyłeś i ft4 jest za niskie nie możesz się dobrze czuć a lekarz u którego byłeś nie wie co mówi nie powinien leczyć ludzi

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka