Dodaj do ulubionych

Tarot przez internet

29.06.10, 18:09
Droga Ptasiu, chciałam Cię jeszcze zapytać, czy rozkładanie kart tarota na
stronach internetowych ma Twoim zdaniem sens. Ja zanim znalazłam Ciebie,
losowałam karty na www.wp.pl I właśnie moje pierwsze pytanie o interpretację
kart, które zadałam Tobie dotyczyło trzech kart, które tam wyciągnęłam. To co
mi odpisałaś pokrywało się z rzeczywistością. Mimo to jednak, chciałabym znać
Twoje zdanie na ten temat. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • wyka_ptasia Re: Tarot przez internet 29.06.10, 18:39
      To problem korelacji wróżby ze zdarzeniami w życiu.
      Nie wiem, czy moja odpowiedź cię zadowoli, lecz kwestia korelacji jest kwestią prawdopodobieństwa, statystyk. Pewnie nikt nie przeprowadził badań dot. interpretacji wróżek kontra program komputerowy.
      Ja jednak jestem przekonana, że szala przeważyłaby się na korzyść człowieka. Choćby dlatego, że program nie dostrzega niuansów, nie posługuje się intuicją, wątpię , czy 'dostrzega' powiązania znaczeniowe między kartami, czyli czy dokonuje syntez.
      Można powiedzieć - to kwestia informatyka, z odpowiednio dużą wiedzą.
      No , ale w takim układzie znowu wracamy do człowieka oraz wciąż jednak mniejszych możliwości maszyny.
      Czyli różnice byłyby widoczne w statystykach.
      Ja sama skłaniam się bardziej ku mechanicystycznemu działaniu Tarota niż magicznemu, słusznie czy też nie.
      A to już temat na inną dyskusję.
      smile

• birudoria Re: Tarot przez internet 29.06.10, 19:14
        Bardzo dziękuję za odpowiedź, oczywiście, że mnie zadowala. Właściwie to, co
        napisałaś wykracza nawet poza moje pytanie, ponieważ mnie chodziło o samo
        "ciągnięcie" kart a nie o interpretację. Tak było w moim przypadku, ja je
        wyciągnęłam na www.wp.pl a o analizę zapytałam Ciebie. Próbowałam je najpierw
        sama zinterpretować, ale ponieważ mam bardzo blade pojęcie na ten temat,
        zwróciłam się o pomoc do fachowca. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka