12.10.10, 12:50
Radio Maryja łamie koncesje, bo emituje reklamy - wynika z monitoringu zamówionego przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji. Stale reklamuje m.in. "Nasz Dziennik", Telewizję Trwam, Wyższą Szkołę Kultury Społecznej i Medialnej, a także tygodnik "Niedziela" i odbiorniki satelitarne sprzedawane przez Lux Veritatis o. Rydzyka. Radio Maryja, jako nadawca społeczny, nie może emitować reklam.

O tym, że radio Maryja łamie zapisy koncesji wiadomo od kilku lat. Będzie interesujące, czy ostatnie odkrycie tego faktu pociągnie za sobą jakiekolwiek działanie.
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Odkrycie 12.10.10, 14:01
      oby.watel napisał:

> Radio Maryja łamie koncesje, bo emituje reklamy

a skąd wiesz, że pobiera opłaty?

pl.wikipedia.org/wiki/Nadawca_spo%C5%82eczny
      nie emitować reklam, z tytułu których otrzymuje wynagrodzenie, telesprzedaży, sponsorowanych audycji lub innych sponsorowanych przekazów;

• oby.watel Re: Odkrycie 12.10.10, 14:11
        Módlmy się! Panie spraw, żeby nasze szwindle i przekręty nigdy nie ujrzały światła dziennego. A nawet jak ujrzą, to niech podległe nam instytucje państwowe zajmą się czymś innym. Wierni też niech głośno krzyczą, że nam się dzieje krzywda, bo nam na ręce patrzą i kraść w imię i ku chwale Pana nie dają. Więc nas zbaw ode złego. Amen.
        • a000000 Re: Odkrycie 12.10.10, 15:15
          oby.watel napisał:

> Módlmy się!

pytam jeszcze raz: skąd wiesz, że pobiera opłaty? Koncesja jedynie zakazuje pobierania opłat.
          • grgkh Re: Odkrycie 12.10.10, 15:38
            Azerko, czy znasz dobrze CAŁY kontekst tej sprawy?

Nie interesowałem się nim jakoś szczególnie, więc może się mylę, ale wydaje mi się, że to polegało na tym, że wszyscy musieli za swoje koncesje coś zapłacić, a RM zostało zwolnione z takowych opłat. Warunkiem takowego zwolnienia było - chyba, może się mylę - zrezygnowanie z reklam.

Czy domyślasz się o co tu chodzi? Jeśli się myliłem, to jaka jest prawda? Czy możesz podsunąć nam tu link do wiarygodnego źródła informacji?
            • gaika Re: Odkrycie 12.10.10, 15:59
              Ustawa o radiofonii i TV, rozdz.1, art.4

1a) nadawcą społecznym jest nadawca:
              a) którego program upowszechnia działalność wychowawczą i edukacyjną,
              działalność charytatywną, respektuje chrześcijański system wartości
              za podstawę przyjmując uniwersalne zasady etyki oraz zmierza do
              ugruntowania tożsamości narodowej,
              b) w którego programie nie są rozpowszechniane audycje ani inne przekazy,
              o których mowa w art. 18 ust. 5,
              c) który nie nadaje reklam lub telesprzedaży oraz sponsorowanych audycji
              lub innych sponsorowanych przekazów,
              d) który nie pobiera opłat z tytułu rozpowszechniania, rozprowadzania lub
              odbierania jego programu;

mediarun.pl/files/attach/2007/05/1178535980.pdf
              • grzespelc Re: Odkrycie 12.10.10, 18:15
                > a) którego program upowszechnia działalność wychowawczą i edukacyjną,
                > działalność charytatywną, respektuje chrześcijański system wartości
                > za podstawę przyjmując uniwersalne zasady etyki oraz zmierza do
                > ugruntowania tożsamości narodowej,

Aż mi szczęka opadła, taki zajebisty przepis:
                1) dyskryminacja światopoglądowa
                2) nie wiadomo, ile z tych przesłanek musi nadawca spełniać - wszystkie, czy jedną
                krótko mówiąc - nijak ma się do standardów demokratycznego prawodawstwa, a na dodatek wprowadza niejasne kryteria finansowania ze środków publicznych
          • oby.watel Re: Odkrycie 12.10.10, 15:57
            Nie wstrzeliłem się z odpowiedzią we właściwe miejsce.
    • oby.watel Re: Odkrycie 12.10.10, 15:39
      Mnie pytasz? Skąd ja wiem? Miałem wizję. A oprócz tego mam oczy i widzę i uszy i słyszę. Pokaz mi jedna instytucję w łapach Kościoła, która nie robi przekrętów, jeśli tylko może. Oczywiście nigdy nie ma na to dowodów.

– Zasada była prosta. Ksiądz dyrektor zlecał pracownikom wykonanie projektów w ramach umowy o pracę. Nikt nie sprawdzał treści umów o dzieło. Księgowa przychodziła, podsuwała dokumenty i nikt nie wnikał, co podpisuje.

Poczytaj sobie i oczywiście nie daj wiary. Mowa o innym radiu, jakbyś z daną przez Boga przenikliwością chciała z tego zrobić zarzut. Zasada działania podobna. Masz dowody na to, że pieniądze, które rydzyk zebrał na ratowanie stoczni nie zostały przez niego przywłaszczone? Bo ani kasy, ani stoczni ni ma....
      • oby.watel Re: Odkrycie 12.10.10, 15:40
        Rydzyk oczywiście. Przepraszam za błąd.
    • gaika Re: Odkrycie 13.10.10, 22:05
      Znów nagonka i haniebny atak. I nękanie.

Nieprawdopodobny jest ten zwrot w akcji. Przez lata organa cierpiały na pomroczność jasną, a teraz mamy nagłe uleczenie. Nie jestem pewna czy trwałe.

Toruńska policja wystąpiła wczoraj do sądu o ukaranie grzywną m.in. o. Tadeusza Rydzyka za prowadzenie nielegalnej zbiórki publicznej pieniędzy na TV Trwam, uczelnię i geotermię

wyborcza.pl/1,75248,8508013,Policja_chce_kary_dla_ojca_Rydzyka.html
      • witekjs Re: Odkrycie 13.10.10, 23:23
        Tak trudno mi uwierzyć, że może w końcu, Rydzyk będzie traktowany jak zwykły obywatel.
        Jeśli by tak się stało, był by to niezwykły przełom.

Witek

Znalazłem dzisiaj teorie spiskowe Rydzyka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka