Dodaj do ulubionych

Nergal i gnój

17.09.11, 21:17
Nergal i gnój
Tomasz Piątek

Piszę ten felieton z opóźnieniem, bo w czwartek i piątek byłem chory. Dzisiaj też nie czuję się za dobrze, ale wykurowałem się na tyle, żeby wziąć udział w Forum Ewangelickim w Warszawie, w panelu poświęconym Kościołom i mediom.

Trochę się przestraszyłem, kiedy się okazało, że wśród innych szacownych osób w panelu weźmie udział także katolik Stefan Sękowski, publicysta „Gościa Niedzielnego”. Zobaczyłem go przed spotkaniem: nie toczył piany, nie chodził na rzęsach i nie wymachiwał nad głową zakrwawionym embrionem, więc się uspokoiłem.

Pierwsze pytanie brzmiało: „Czy media odpowiednio opisują rzeczywistość religijną w Polsce”. Wtedy ja z kolei zapytałem, co znaczy słowo „medium”. I sam sobie odpowiedziałem: medium znaczy pośrednik. Pośrednik to ktoś, kto komunikuje mnie z czymś, do czego inaczej nie miałbym dostępu. Żeby medium było medium, musi dawać mi coś spoza tego świata, w którym codziennie jestem zamknięty. Media w Polsce czegoś takiego w kwestii religii nie dają. Tak zwany przeciętny Polak znajduje się w zamkniętym świecie hegemonii katolickiej i media go w tym świecie utrzymują. Nawet zatrudnienie Nergala w telewizji publicznej tego nie zmienia, skoro każda głupota, którą ten czy inny biskup powie na temat Nergala, jest natychmiast nagłaśniana jako wielki i ważny news. Powiedziałem, że tak zwanemu Kościołowi katolickiemu dobrze by zrobiło, gdyby media zaczęły go całkowicie bojkotować. Zero informacji o Kościele katolickim, przez dziesięć lat. Ale by bractwo spokorniało!

Oczywiście, dodałem, na taki bojkot nie ma co liczyć, ale może w takim razie to my, chrześcijanie ewangeliczni, zacznijmy bojkotować media? Przyjmijmy zasadę, że ewangelizacja może dokonywać się jedynie w ludzkim kontakcie bezpośrednim. Nie tylko dlatego, że polskie media są prokatolickie, ale przede wszystkim dlatego, że kapitalistyczne media komercyjne (w tym także nasze pseudopubliczne) zafałszowują rzeczywistość, zastępując informację pseudo-informacyjną rozrywką. Media komercyjne dają ludziom tylko to, co oni już lubią – a więc trzymają ludzi w ich zamkniętym świecie, zamiast tego świata bariery przełamywać. Media komercyjne nie są więc mediami, nie są pośrednikiem. Są natomiast narzędziem Szatana: każdy, kto obserwował dojście Berlusconiego do władzy, może to potwierdzić.

No i zaczęło się, bo niepotrzebnie wypowiedziałem imię Bestii. Nie, nie Berlusconiego. Dla naszych katolików ta Bestia nie jest Bestią. Wypowiedziałem imię Nergala, a to on, biedaczek, jest teraz dla katolików Czarnym Ludem. Stefan Sękowski z „Gościa Niedzielnego” utoczył trochę piany, uniósł się na rzęsach i powiedział, że ze strony przedstawiciela Kościoła Ewangelicko-Reformowanego spodziewał się innej reakcji na kogoś, kto podarł Biblię.

Odpowiedziałem mu, że pisałem o Nergalu i do Nergala, żeby nie palił Biblii, bo Biblia w Polsce nikogo nie obchodzi, więc to żadna prowokacja. Jeśli już chce robić prowokację, to niech spali zdjęcie papieża, wtedy zobaczy. I dodałem, że być może to jednak my, ewangelicy, powinniśmy spalić zdjęcie papieża. W ten sposób moglibyśmy medialnie pokazać, co myślimy o polskim bałwochwalstwie.

Stefan Sękowski stłumił wytrysk piany, zatańczył na swojej lewej rzęsie i powiedział zdanie wiekopomne. Powiedział, że pan Kowalski być może czci papieża jak Boga, ale to wcale nie znaczy, że tak robią katolicy. Zamurowało mnie, muszę przyznać. Przecież cała potęga Kościoła katolickiego w Polsce opiera się na tym, że pan Kowalski jest katolikiem. Pan Kowalski, tak zwany przeciętny Polak, 95 procent katolickich wyborców. I nagle okazuje się, że dla katolickiego publicysty te 95 procent to nie są żadni katolicy!

Już po panelu Hania potwierdziła moje wrażenie: „Dla niego Kościół katolicki nie jest wspólnotą wszystkich wiernych. Dla niego Kościół katolicki to tylko elita, hierarchia, biskupi, księża i tacy publicyści jak on. A reszta to…” „…Gnój” – dopowiedział inny uczestnik spotkania.

Radujmy się zatem i ogłaszajmy to wszystkim! Polska nie jest krajem katolickim! Pan Kowalski nie jest katolikiem! Mamy oficjalne potwierdzenie katolickiego publicysty!

www.krytykapolityczna.pl/TomaszPiatek/Nergalignoj/menuid-215.html
Obserwuj wątek
    • gaika Re: Nergal i gnój 18.09.11, 10:02
      Ale się roznergalowało!

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10306219,_Hitler_tez_byl_sympatyczny_dla_bliskich___Awantura.html
      • oby.watel Boski argument 18.09.11, 10:11
        - Niech Nergal zlekceważy symbole religii żydowskiej. Zobaczycie, jaka będzie wielka afera w Polsce. Nagle 50. miejsce na liście billboardu przestałoby istnieć jako argument wielkiego artysty - mówił ks. Sowa.

Według księdza Nergal jako satanista powinien robić to, co katolik jako chrześcijanin...
        • a000000 Re: Boski argument 18.09.11, 10:31
          oby.watel napisał:

> - Niech Nergal zlekceważy symbole religii żydowskiej.

to nie jest argument. To jest pokazanie bardzo smutnego faktu. Wszyscy są chronieni przez prawo, tylko nie katolicy. Na nich można ujeżdżać do woli.
          Też bym chciała zobaczyć Nergala bezczeszczącego Torę (po hebrajsku, tą żydowską, nie katolicką) albo na ten przykład.... Koran.... Skoro taki odważny, to niech ugodzi w tych, którzy mu drugiego policzka nie nadstawią.
          • oby.watel Re: Boski argument 18.09.11, 10:47
            Ach, to nie jest argument! To tłumaczy milczenie hierarchów w sprawie profanacji pomnika w Jedwabnem czy cmentarza żydowskiego w Białymstoku. Gdyby to zrobili sataniści, to nawet biskup odważnie by ten "straszny czyn czcicieli szatana" potępił. Ale skoro to zrobiły chłopaki spod znaku "Bóg z nami", to nie godzi się. Farfała żaden klecha nie przyrównywał do Hitlera, choć poglądami mu było bliżej niż Nergalowi.

Nawet na obsadę stanowisk jurorów w teleturniejach chcą mieć wpływ towarzysze w powłóczystych szatach? Do konstytucji już dopisano "przewodnią rolę kleru"? Podstawowa Komórka Parafialna przy Radiokomitecie jest nieskuteczna....
            • gaika Re: Boski argument 18.09.11, 11:10
              oby.watel napisał:

> Nawet na obsadę stanowisk jurorów w teleturniejach chcą mieć wpływ towarzysze w
              > powłóczystych szatach?

Och, to tylko testowanie zakresu wpływów, bo utracono pełną jasność w tej kwestii.
              • a000000 Re: Boski argument 18.09.11, 11:23
                gaika napisała:

> Och, to tylko testowanie zakresu wpływów,

ja biskupem nie jestem bynajmniej, a występ Nergala w TV PUBLICZNEJ uraża moje poczucie przyzwoitości. Ta osoba wzywając do nienawiści na tle religijnym publicznie łamie prawo.
                Gdyby wrzeszczał przeciw żydom - inna byłaby jego sytuacja. Dla mnie to oczywiste. Pewnie dla niego też - a więc atakuje tylko katolików. Bo wie, że w TYM, liberalnym kraju, gdzie sądy akty nienawiści przeciw katolikom nazywają sztuką, atakowanie żydów czy muzułmanów grozi sankcją. Po katolikach można jeździć.
                • gaika Re: Boski argument 18.09.11, 11:40
                  a000000 napisała:

> ja biskupem nie jestem bynajmniej, a występ Nergala w TV PUBLICZNEJ uraża moje
                  > poczucie przyzwoitości. Ta osoba wzywając do nienawiści na tle religijnym publi
                  > cznie łamie prawo.

Publiczne postponowanie wyznawców satanizmu nie jest nawoływaniem do nienawiści? To całkowicie legalny światopogląd.
                  • a000000 Re: Boski argument 18.09.11, 12:15
                    gaika napisała:

>To całkowicie legalny światopogląd.

jakoś nie ma ich na liście legalnych związków wyznaniowych w Polsce.

Z ciekawości wyguglałam "biblia szatana" i oto co widzę:

Kościół katolicki stworzył cudzołóstwo jako "grzech pierworodny". W ten sposób utwierdza wszystkich w przekonaniu, że nikt nie może uniknąć grzechu. Sam fakt naszego istnienia to wynik grzech - grzechu pierworodnego!

Otóż jest to wierutne kłamstwo. Cudzołóstwo NIE JEST grzechem pierworodnym. Czyli światopogląd oparty jest na kłamstwie. Może niejednym, ale dalej nie czytałam.

gaiko, skoro twierdzisz, że satanizm należy szanować, to powiedz mi - zapoznałaś się z doktryną satanizmu? trochę Ci pomogę, choć się wzdragam. Poczytaj i powiedz, czy podoba Ci się taka filozofia życia:

1 Niech będą błogosławieni silni, albowiem do nich należeć będzie ziemia - niech będą przeklęci słabi, albowiem odziedziczą jarzmo!
                    2 Niech będą błogosławieni potężni, albowiem inni oddadzą im cześć - niech będą przeklęci maluczcy, ponieważ zostaną wymazani z pamięci!
                    3 Niech będą błogosławieni śmiali, albowiem staną się panami świata - niech będą przeklęci cnotliwie pokorni, albowiem zostaną rozdeptani rozszczepionymi kopytami!
                    4 Niech będą błogosławieni zwycięscy, albowiem zwycięstwo jest podstawą prawa - niech będą przeklęci pokonani, ponieważ będą na zawsze poddanymi!
                    5 Niech będą błogosławieni żelaznoręcy, albowiem nieudolni będą przed nimi umykać - niech będą przeklęci ubodzy duchem, albowiem będzie się ich opluwać!
                    6 Niech będą błogosławieni prowokujący śmierć, albowiem długie będą ich dni na świecie - niech będą przeklęci ci, którzy spoglądają na lepsze życie poza grobem, albowiem zgubią się w tłumie!
                    7 Niech będą błogosławieni ci, którzy obalają złudne nadzieje, albowiem oni są prawdziwymi Mesjaszami - niech będą przeklęci czciciele boga, albowiem staną się zarżniętymi owcami!
                    8 Niech będą błogosławieni mężni, albowiem oni posiądą wielki skarb - niech będą przeklęci wierzący w dobro i w zło, albowiem boją się własnego cienia!
                    9 Niech będą błogosławieni ci, którzy wierzą w to, co jest dla nich najlepsze, albowiem strach nie zagości w ich umysłach - niech będą przeklęte "owieczki boże", albowiem wykrwawione staną się bielsze niż śnieg!
                    10 Niech będzie błogosławiony człowiek posiadający wrogów, albowiem uczynią go bohaterem - niech będzie przeklęty czyniący dobro innym, którzy w zamian za to szydzą z niego, albowiem będzie wzgardzony!
                    11 Niech będą błogosławieni ludzie o wszechmocnych umysłach, albowiem ich uniosą wiatry - niech będą przeklęci ci, którzy podają kłamstwa za prawdę, a prawdę za kłamstwa, albowiem budzą obrzydzenie!
                    12 Niech będą po trzykroć przeklęci słabi, którzy poprzez swoja niepewność są niegodziwi, albowiem będą służyć i cierpieć!
                    13 Anioł samoułudy zasiedla dusze "sprawiedliwych" - wieczny płomień mocy płynący z radości zamieszkuje w ciele satanisty!
                    • oby.watel Re: Boski argument 18.09.11, 12:30
                      Masz choćby cień dowodu, że Nergal wyznaje ten światopogląd? Jesteś w stanie podać choć jedną Jego wypowiedź na poparcie tego oskarżenia? I nie cytuj tu komentarza po wyroku "szatan znowu wygrał", bo to był cytat z biskupów. Nergal nie wzniósł ręki na skos i nie wykrzyknął "Gott mist uns!". Ani nie zbezcześcił żadnego grobu. Biskupi coś nie rezonują w sprawie profanacji GROBÓW. Zakłócania spokoju zmarłym. Także niebywale długo zbierali się na odwagę by oddać hołd pomordowanym w Jedwabnem, choć przed żydem i żydówką klęczą i biją pokłony do samej ziemi.
                      • a000000 Re: Boski argument 18.09.11, 12:40
                        oby.watel napisał:

> bo to był cytat z biskupów.

nie, to był cytat z Nergala. Napisał to na Twitterze, po ogłoszeniu wyroku.

>by oddać hołd pomordowanym w Jedwabnem,

cóż za głupota!!!! oddać HOŁD pomordowanym???? Tu trzeba SPRAWCÓW potępić, zbrodnię rozliczyć. Jakaś nowomowa wdarła się do naszego życia, taka bez sensu i logiki.

Biskupi tam poszli, aby POMODLIĆ się za pomordowanych, aby stanąć po stronie ofiar. Niewinnych ofiar - bo kto inny zawinił i wzbudził nienawiść w ludziach, a kto inny za to zapłacił.
                        • oby.watel Re: Boski argument 18.09.11, 12:49
                          Szli, szli, szli i w końcu, po latach doszli. Pomodlić się. A dlatego szli tak długo, bo modlili się po drodze. Za pomyślność na szlaku i szczęśliwy koniec drogi. Aż w końcu dotarli...

https://www.saintsagainsttyranny.com/Nazi%20clergy.jpg
                    • gaika Re: Boski argument 18.09.11, 14:35
                      Nie trzeba rejestrować światopoglądów jako związków wyznaniowych. Ateizm czy agnostycyzm nie są zarejestrowanymi związkami wyznaniowymi, a to całkowicie legalne światopoglądy.

Azerko, jeżeli uważasz, że niektóre światopoglądy uprawniają do postponowania innych bardziej, to masz coś na kształt bumerangu-ktoś rzuca i dostaje informację zwrotną.

Odłamów satanizmu jest multum. Nie interesują mnie przekazy światopoglądowe, ale zachowanie konkretnych osób. I nawet jeśli 'oficjalny' przekaz chrześcijaństwa to miłość bliźniego, to w dalszym ciągu jestem zainteresowana zachowaniem konkretnych osób.

Jeżeli w czasie mszy ksiądz ma prawo wylać pomyje np. na rodziców dzieci z iv, to Nergal na 'swojej mszy' ma prawo podrzeć Biblię (a Nieznalska na 'swojej mszy' w galerii wystawić swoją instalację).

Każdy ogranicza swój performance do swoich wyznawców. Bardziej dyskusyjną sprawą jest zachowanie się różnych ludzi w przestrzeni publicznej typu TVP. Czy Nergal podarł Biblię na wizji? Czy Nieznalska wstawiła instalację do studia? A czy księża nie wypowiadali kontrowersyjnych treści dotyczących iv w mediach?

Światopoglądy legalne są równouprawnione, w TV również. Cała reszta to kwestia wzajemnego szacunku w sferze wyjątkowo publicznej, dlatego nie jestem zwolenniczką 'szargania' niczyich 'świętości' w takiej przestrzeni. Rozumiem jednak, że chciałabyś mieć zachowane prawo do nazywania homoseksualistów 'zboczeńcami' na terenie własnego kościoła.
                      • a000000 Re: Boski argument 18.09.11, 15:48
                        gaika napisała:

> Azerko, jeżeli uważasz, że niektóre światopoglądy uprawniają do postponowania i
                        > nnych bardziej,

nie, nie uważam. Żaden światopogląd nie uprawnia do tępienia innych.... również ateizm nie uprawnia do tępienia katolików, a jednak ateiści to robią.

Natomiast jest coś takiego, jak wartość danego światopoglądu. Satanizm promuje ZŁO, i jako taki w swym założeniu nie jest godny wsparcia. Dokładnie jak nazizm, przyznanie się do którego powoduje infamię towarzyską. Dlaczego więc jawny satanista jest hołubiony?

Powiadasz, że wedle czynów oceniasz. I słusznie. Tylko dlaczego uogólniasz? Jeśli mamy katolika - złodzieja... czy to oznacza, że katolicyzm promuje złodziejstwo? Jeśli jakiś ateista zbezcześci krzyż - czy to znaczy że bezczeszczenie mieści się z zasadach ateizmu?
                        Aby ocenić światopogląd - trzeba poznać jego zasady. Nie zachowanie niektórych wyznawców - bo ono nie jest miarodajne. Możesz ocenić konkretnego Kowalskiego, nie wiarę do której się przyznaje. Bo jak wiesz - zasady wiary są nagminnie łamane.

Ksiądz nie ma prawa wylać pomyj na rodziców dzieci z iv, i na pewno tego nie zrobił. Wylał pomyje na samą metodę. Nie na ludzi.
                        Kościół ludzi każe szanować, grzech potępiać.

Czy Hitler na SWOIM performansie, na SWOJEJ mszy dla SWOICH wyznawców.... miał prawo szerzyć wobec Żydów nienawiść? Jak Nergal wobec katolików?

Tak, homoseksualizm to jest zboczenie. Co nie znaczy, że wolno homoseksualistów dyskryminować! Należy ich szanować, tak jak i każdego innego, grzesznego człowieka. Ale przypadłość należy nazywać po imieniu - zamiatanie pod dywan tych ludzi nie uzdrowi, a nawet im zaszkodzi.
                        • oby.watel Re: Boski argument 18.09.11, 16:15
                          Na jakiej podstawie twierdzisz, że Nergal jest satanistą ą? Bo tak Ci się wydaje? Bo tak się wydaje jakiemuś duchownemu, który kontaktował się z centralą w tej sprawie? Owsiak też był okrzyknięty satanistą...

Adam "Nergal" Darski w wywiadzie dla Gazety: Księga Hioba 2, 3: "Rzekł Pan do Szatana: - Czy zwróciłeś uwagę na mojego sługę Hioba? Bo nie ma mu równego na ziemi! Mąż to nienaganny i prawy, bogobojny i stroniący od złego, trwa jeszcze w swej pobożności, chociaż TY mnie podburzyłeś, żebym go BEZ PRZYCZYNY zgubił".

Miłosierny Bóg zakłada się z Szatanem i wystawia na próbę niewinnego człowieka, odbiera mu wszystko, pogrąża w żałobie, zsyła chorobę TYLKO po to, żeby wygrać zakład z Szatanem. No i wygrywa.

Gdyby tylko katolicy w całym swoim lenistwie i ignorancji zagłębili się w genezie swojej wiary to...

Cały wywiad dla Gazety.

Wywiad dla Gazety Świętojańskiej.
                        • gaika Re: Boski argument 18.09.11, 22:22
                          a000000 napisała:

> nie, nie uważam. Żaden światopogląd nie uprawnia do tępienia innych.... również
                          > ateizm nie uprawnia do tępienia katolików, a jednak ateiści to robią.

Konstatacja jest tylko taka, że wśród ludzi niezależnie od światopoglądu znajdą się szuje. Natomiast nie zmienia to faktu, że każdy światopogląd, zgodny z prawem, może być obecny w przestrzeni kosmicznej na równych zasadach.

Jeżeli zarzucasz satanistom coś co kłóci się z Twoim światopoglądem, nie możesz nie liczyć się z tym, że ktoś będzie zarzucał KK to, co nie zgadza się z jego. Nie ma przebacz.

> Natomiast jest coś takiego, jak wartość danego światopoglądu. Satanizm promuje
                          > ZŁO, i jako taki w swym założeniu nie jest godny wsparcia. Dokładnie jak nazizm
                          > , przyznanie się do którego powoduje infamię towarzyską. Dlaczego więc jawny sa
                          > tanista jest hołubiony?

No więc wyobrażam sobie, że tak jak dla katolika szczególną wartość ma światopogląd katolicki tak dla satanisty-satanistyczny. Masz prawo mieć swoją opinię na temat satanizmu, tak jak satanista na temat katolicyzmu.

Nie wiem czy on jest satanistą, ale wiem, że nie jest 'hołubiony' jako satanista, bo nie zatrudniono go jako satanistę.

Natomiast nie rozumiem dlaczego satanizm nie mógłby być promowany w mediach również, skoro promowane są inne światopoglądy.

> Powiadasz, że wedle czynów oceniasz. I słusznie. Tylko dlaczego uogólniasz? Jeś
                          > li mamy katolika - złodzieja... czy to oznacza, że katolicyzm promuje złodziejs
                          > two? Jeśli jakiś ateista zbezcześci krzyż - czy to znaczy że bezczeszczenie mie
                          > ści się z zasadach ateizmu?

Właśnie nie uogólniam. Napisałam coś wręcz odwrotnego.

Co do ateizmu- nie jest zbiorem żadnych zasad światopoglądowych. Nie ma 'zasad ateizmu'. Ateizm oznacza brak wiary w bogów, a robisz z ateistów jakąś reprezentatywną dla przekonań czy zachowań grupę.

> Aby ocenić światopogląd - trzeba poznać jego zasady. Nie zachowanie niektórych
                          > wyznawców - bo ono nie jest miarodajne. Możesz ocenić konkretnego Kowalskiego,
                          > nie wiarę do której się przyznaje. Bo jak wiesz - zasady wiary są nagminnie łam
                          > ane.

I kto ma ocenić ten światopogląd? Wiadomo, że Twój będzie pozytywnie oceniony przez Ciebie, satanistyczny przez satanistę(lub sympatyka). Jeśli chcesz wykazać wyższość jakiegoś nad innym to nie wykażesz, bo jak długo legalne, tak długo równouprawnione(a dla wyznawców- jedyne, najlepsze, najważniejsze).

> Ksiądz nie ma prawa wylać pomyj na rodziców dzieci z iv, i na pewno tego nie zr
                          > obił. Wylał pomyje na samą metodę. Nie na ludzi.
                          > Kościół ludzi każe szanować, grzech potępiać.

Czysta retoryka dla wytłumaczenia niegodziwości(stosowanej przez niektórych rzecz jasna, żeby nie było, że uważam, że robią to wszyscy księża czy wszyscy katolicy).

Nie każ mi grzebać w słynnych cytatach. Frankensteiny to się wręcz do dzieci z iv odnosiło.

> Czy Hitler na SWOIM performansie, na SWOJEJ mszy dla SWOICH wyznawców.... miał
                          > prawo szerzyć wobec Żydów nienawiść? Jak Nergal wobec katolików?

Nergal nawołuje do eksterminacji katolików? Nieznalska nawoływała do mordu?

Kościół też nie chce zabijać kobiet, które dokonały aborcji. Tylko głosi, że to morderczynie.

> Tak, homoseksualizm to jest zboczenie. Co nie znaczy, że wolno homoseksualistów
                          > dyskryminować! Należy ich szanować, tak jak i każdego innego, grzesznego człow
                          > ieka. Ale przypadłość należy nazywać po imieniu - zamiatanie pod dywan tych lud
                          > zi nie uzdrowi, a nawet im zaszkodzi.

Jestem przekonana, że Nergal z trzewi szanuje katolików, natomiast lubi nazywać rzeczy po imieniu(bez zamiatania pod dywan) i wierzy, że jego misja ich uzdrowi i pomoże w naprawie.
                • grzespelc Re: Boski argument 18.09.11, 16:11
                  A moje rażą np,. występuy Pospieszalskiego albo Ziemkiewicza, i co z tego?

gdzie sądy akty nienawiści przeciw katolikom nazywają sztuką,
                  > atakowanie żydów czy muzułmanów grozi sankcją.

Jasne, to porównajmy sprawę Nieznalskiej do sprawy wydrukowania w Rzplitej tych durnych karykatur Mahometa. Kto został skazany, a kto nie?
                  Wiara op raz kolejny przesłania Ci rzeczywistość.
                  • a000000 Re: Boski argument 18.09.11, 16:26
                    grzespelc napisał:

>do sprawy wydrukowania w Rzplitej tych durnych karykatur Mahometa. Kto został skazany, a >kto nie?

sam rząd się kajał, a Naczelny Rzepy stracił stołek.

wyborcza.pl/1,76842,3147589.html
                    > Wiara op raz kolejny przesłania Ci rzeczywistość.

a może to Tobie pogarda wobec wiary psuje obraz reala?
                    • grzespelc Re: Boski argument 18.09.11, 19:21
                      Nie ma związku miedzy karykaturami z zwolnieniem Gaudena, bo miało ono miejsce ponad pół roku później, we wrześniu.
    • a000000 Re: Nergal i gnój 18.09.11, 10:27
      diabollo napisał:

> Nergal i gnój
      > Tomasz Piątek

>Powiedział, że pan Kowalski być może czci papieża jak
      > Boga, ale to wcale nie znaczy, że tak robią katolicy.

prawdę powiedział. Osobiście nie znam nikogo, kto by czcił papieża jak Boga. Został błogosławionym, to prawda, ale to oznacza jedynie, że jest postacią godną naśladowania.

Nie wiem, komu zależy na wmawianiu ludziom, że katolicy to politeiści. Na pewno niektóre media w tym celują tworząc "fakty medialne" i nagłaśniając ponad miarę wypowiedzi jakichś tam pojedynczych fanatyków czy wręcz schizmatyków.
      Pan Piątek też się wpisuje w grono mediów szerzących fałsz. Bo to nie jest prawda, że pan Kowalski czczący papieża jak Boga to 95% katolików. Mógłby się pan Piątek nieco w tej materii dokształcić, skoro chce się publicznie wypowiadać jako ewangelik. Bo że ateiści głupoty piszą to nic dziwnego, ale od chrześcijanina chce się oczekiwać jakiejś rzetelności, nie tylko negatywnych emocji.

>Zero informacji o Kościele katolickim, przez dziesięć lat. Ale by bractwo spokorniało!

no nie! czy ten człowiek wie, o czym mówi? A kto by informował społeczeństwo o ohydzie i rozpuście pośród katolickiego kleru? o pazerności i degrengoladzie moralnej!!! Nie, media są rzetelne i na pewno nie porzucą słusznej linii informowania kilka razy dziennie o pedofilu w sutannie sprzed lat, który już nie żyje, a jego ofiara dopiero teraz sobie przypomniała, że płacą odszkodowania i może się załapie...
      W jednym pan Piątek ma rację: media komercyjne to narzędzie szatana. I tam Nergal może sobie hasać do woli. Ale nie w telewizji publicznej, która jest opłacana ze składek obywateli, w 95% chrześcijan!
      • oby.watel Re: Nergal i gnój 18.09.11, 10:55
        a000000 napisała:

> W jednym pan Piątek ma rację: media komercyjne to narzędzie szatana. I tam Nerg
        > al może sobie hasać do woli. Ale nie w telewizji publicznej, która jest opłacan
        > a ze składek obywateli, w 95% chrześcijan!

To zacznijcie opłacać TV Trwam i Radio Maryja, a zostawcie publiczną, w której już prawie na okrągło jak nie msza, to pogadanka religijna, religijny kwadrans, a w przerwach idiotyczne filmy i cała masa reklam. Publiczna ma służyć wszystkim. Biskup kazał abonamentu nie płacić, to nie podskakiwać, tylko wykonać. Słuchać biskupa, bo szatanem poszczuje, rozgrzeszenia nie da, na wieczne potępienie skaże, miłosierdziem boskim w postaci sądu ostatecznego postraszy.
        • a000000 Re: Nergal i gnój 18.09.11, 11:17
          oby.watel napisał:

> To zacznijcie opłacać TV Trwam i Radio Maryja, a zostawcie publiczną,

człowieku, dlaczego się ośmieszasz? Zapominasz, że katolicy to TEŻ obywatele Rzeczypospolitej i też mają prawo do telewizji publicznej???? Widzę, że chcesz na siłę katolików marginalizować...jak za komuny.... gdy cała telewizja poświęcona była tylko jednej słusznej ideologii...
          Skoro w naszym państwie chrześcijan jest około 95% to i 95% telewizji PAŃSTWOWEJ powinno być poświęconej zagadnieniom poświęconym ich życiu... temu co ONI chcą oglądać... tak jest i sprawiedliwie i demokratycznie.
          Promowanie w państwowej TV takich indywiduów jak Nergal uraża moje poczucie przyzwoitości. Niech on sobie występuje w prywatnych stacjach - słowa nie powiem. Ale w publicznej, MISYJNEJ, nie powinno być miejsca dla treści za nim stojących.

Masz rację, publiczna ma służyć wszystkim - czyli chrześcijanom też. A w kraju demokratycznym rządzi wola większości.

W TV publicznej nie powinno być miejsca dla promocji kogoś, kto publicznie wzywa do nienawiści religijnej. Czyli łamie prawo!!!!

Oszczędź sobie uwag na temat tego czym mnie biskup postraszy... to nie jest Twoja działka.
          • oby.watel Re: Nergal i gnój 18.09.11, 11:56
            Przejawem marginalizacji katolików za komuny była niewątpliwie transmisja mszy świętej. Nie, nie z KC PZPR. Z kościoła. I uprzywilejowanie tej instytucji, zwrot majątku, obowiązujące do dziś zwolnienie z podatku, remontowanie na koszt podatnika "zabytków".

Skąd Ty czerpiesz te dane? Szacuje się liczbę osób homoseksualnych w populacji na ok. 20%. Jak wy znosicie obecność geja czy lesbijki w kościele, niejednokrotnie w roli doszpasterza?
            • a000000 Re: Nergal i gnój 18.09.11, 12:27
              oby.watel napisał:

>Szacuje się liczbę osób homoseksualnych w populacji na ok. 20%.

no popacz! a wiki powiada: orientację homoseksualną deklaruje 1,4% kobiet i 2,8% mężczyzn

> Przejawem marginalizacji katolików za komuny była niewątpliwie transmisja mszy
              > świętej

tia.... po strajkach. Najpierw dla "ludzi morza" w Radio. Potem dopiero w TV... ale to już nie była "komuna".

Z podatku od działalności charytatywnej zwolnieni są wszyscy, bo nie profesja jest zwalniana tylko działalność.
              Jeśli osoby duchowne (wszelkich wyznań) prowadzą działalność gospodarczą, to na zasadach ogólnych!!! z podatkami.
              • oby.watel Re: Nergal i gnój 18.09.11, 12:38
                Mamy katolicką odmianę Wikipedii która podaje "prawdę" przez duże "pe"? WikipediaBadania Instytutu Gallupa z 2002 roku wskazują z kolei, że, zdaniem Amerykanów, nawet 21% mężczyzn to homoseksualiści, a 22% kobiet to lesbijki. Warto jednak zauważyć, że jedna szósta pytanych nie była w stanie oszacować tej liczby. Na podstawie badań ankietowych określono, że prawdopodobnie 40% populacji miało co najmniej jedno doświadczenie homoseksualne prowadzące do orgazmu.
                > Jeśli osoby duchowne (wszelkich wyznań) prowadzą działalność gospodarczą, to na
                > zasadach ogólnych!!! z podatkami.

A świstak siedzi i zawija.

Jeśli zapiszesz Kościołowi dom, duchowni nie muszą zawracać sobie głowy podatkiem od spadku czy darowizny, a nawet opłatą skarbową, sądową lub notarialną (z wyjątkiem kancelaryjnej). Teoretycznie nabywanie i zbywanie rzeczy i praw majątkowych jest wolne od podatków i opłat, jeśli nabyte mienie nie służy do działalności gospodarczej. Ewentualnie przeznaczone jest do działalności gospodarczej związanej z poligrafią (maszyny drukarskie, papier itp.). W praktyce wielebni korzystają z tych zwolnień automatycznie, cokolwiek dostaną lub kupią. Niezależnie od tego, ile na tym potem zarobią.
                • a000000 Re: Nergal i gnój 18.09.11, 12:47
                  oby.watel napisał:

Badania Instytutu Gallupa z 2002 roku wskazują z kolei, że, zdaniem Am
                  > erykanów,

wiesz co? tracę cierpliwość. Co mnie obchodzi zdanie Amerykanów? Zdaniem Polaków: Doda wielką artystką jest.
                  Ważne jest co mówi nauka i statystyka.

> Jeśli zapiszesz Kościołowi dom, duchowni nie muszą zawracać

na cele kultu lub cele charytatywne. WYŁĄCZNIE. Inne cele są obłożone podatkiem.

Teoretycznie nabywanie i zbywanie rzeczy i praw mająt
                  > kowych jest wolne od podatków i opłat, jeśli nabyte mienie nie służy do działal
                  > ności gospodarczej. Ewentualnie przeznaczone jest do działalności gospodarczej
                  > związanej z poligrafią (maszyny drukarskie, papier itp.)

no niech padnę i zaryczę!
                  • oby.watel Re: Nergal i gnój 18.09.11, 12:55
                    a000000 napisała:

> Ważne jest co mówi nauka i statystyka.

A co mówi? To co chcesz usłyszeć?

> na cele kultu lub cele charytatywne. WYŁĄCZNIE. Inne cele są obłożone podatkiem

Jasne. Gdybym wierzył w gadające węże, to pewnie i w to bym uwierzył, nawet gdybym nie widział i nie czytał, że to nie jest prawda.

> no niech padnę i zaryczę!

No i to jest przekonywujący argument. Proponuję zwieńczyć dzieło modlitwa dziękczynną za zgrabny pad i zasadny ryk. Nic bowiem nie dowodzi tak jednoznacznie słuszności sprawy jak ryk wydawany przez wiernych.
                    • a000000 Re: Nergal i gnój 18.09.11, 13:10
                      oby.watel napisał:

> A co mówi? To co chcesz usłyszeć?

wiesz co? podaruj sobie podobny styl prowadzenia ZE MNĄ rozmowy.
                      • oby.watel Re: Nergal i gnój 18.09.11, 13:29
                        a000000 napisała:

> wiesz co? podaruj sobie podobny styl prowadzenia ZE MNĄ rozmowy.

Dlaczego warunki stawiasz mnie, a sobie nie? Mnie też nie podoba się styl Twoich postów, ale nie przyszło mi do głowy stawiać Ci jakichkolwiek warunków. Dlaczego mnie chcesz skroić na swoja modłę? Ba nie staram się być równie miły dla Ciebie jak Ty dla mnie? Bo na każdym kroku nie daję świadectwa zakłamania? Nie masz słów potępienia dla Nergala. Podrzuć link do postu, w którym równie bezkompromisowo potępiłaś zatrudnienie nazisty w TVP.
    • gaika Epidemia 18.09.11, 11:08
      Biskupi dźwignią różnorodności światopoglądowych!

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,10306624,Kolejny_biskup_przeciw_Nergalowi__Zlo_poczulo_sie.html

• oby.watel Re: Epidemia 18.09.11, 12:01
        Nergal to zło wcielone. Kler ze złem walczy. Czynem. Bóg bowiem z nimi. Od (prawie) zawsze.

https://m.onet.pl/_m/767aab36d85e695448d40a00500953de,18,1.jpg

Ktokolwiek bluźni imieniu Pana, będzie ukarany śmiercią. Cała społeczność ukamienuje go. Zarówno tubylec, jak i przybysz będzie ukarany śmiercią za bluźnierstwo przeciwko Imieniu.
    • oby.watel Jezus Maria 18.09.11, 12:21
      Biskup Grzegorz Kaszak, ordynariusz sosnowiecki przypomniał, że w 2007 r. "Nergal" podarł Biblię, nazywając ją "księgą kłamstw", a jego zwolennicy ją spalili. Biskup Grzegorz Kaszak, ordynariusz sosnowiecki wskazał, że wówczas "znalazł się jeden odważny mężczyzna, który zaprotestował i złożył zażalenie do sądu" w sprawie obrazy uczuć religijnych - był jednak osamotniony w swoim wniosku. Bo biskupowi Grzegorzowi Kaszakowi, ordynariuszowi sosnowieckiemu nie stało odwagi.

Bądź czujny biskupie i wy owieczki. Wróg nie śpi. Dawniejszy wróg klasowy przepoczwarzył się w groźną bestię!

https://m.nowyekran.pl/2dcc0ef831622529e4aab46b31aeb864,0,0.jpg

CytatPrzychodziło też wielu wierzących, wyznając i ujawniając swoje uczynki. I wielu też z tych, co uprawiali magię, poznosiło księgi i paliło je wobec wszystkich.Tak potężnie rosło i umacniało się słowo Pańskie.
    • kora3 Nergal powinien ppdziekować 18.09.11, 18:26
      katolikom za własciwy odzew smile
      On zyje z popularnosci swej i dokładnie dla popularnosci zrobił te szopkę. Madrze przewidział reakcje i zbierze profity smile a durma gawiedź się podnieca - taka prawda smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka